NovostiINFORMACIJA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI I GRADU NOVOM SADU ZA 12.07.2020. GODINE

12.07.2020

U VOJVODINI NOVI PORAST BROJA OBOLELIH OD COVID 19 I POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE


Od početka epidemije u Srbiji u martu,  pa do 12.07.2020. godine, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2595 slučajeva  koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 991.

 

Od poslednjeg izveštaja, a u poslednjih 48 sati registrovana su 264 nova slučaja u AP Vojvodini (107 u Novom Sadu), odnosno 10% ukupnog broja do sada registrovanih slučajeva.

 

U poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrovano 138 novih slučajeva, među kojima je 55 iz Novog Sada. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike je u značajnom porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

 

Epidemiološka situacija za AP Vojvodinu u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije.

 

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni.

 

Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

3.Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

5. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

6.Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju