NovostiIZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI

27.07.2020

Imajući u vidu široku geografsku rasprostranjenost virusa na teritoriji svih opština i endemo-epidemijski karakter bolesti Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao nepovoljnu.

 

Trenutno je 3348 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, među kojima je najviše u Novom Sadu, 1621.

 

Tokom vikenda registrovano je novih 361 slučaj. Među obolelima dominiraju osobe uzrasta 40-60 godina koji čine 42,3% obolelih. Mlađi od 40 godina kao i stariji od  60 su podjednako zastupljeni u obolevanju.

 

Izrazito nepovoljna situacija registrovana je na teritoriji Novog Sada, Vrbasa,  Sremske Mitrovice, Kikinde, Pančeva, Rume, Bačke Palanke, Subotice, Vršca Zrenjanina i Sombora.

 

Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nesigurna na teritoriji svih ostalih vojvođanskih opština.

 

Institut  poziva sve na neophodno provođenje proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;
  1. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  1. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  1. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  1. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  1. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju