10 - 25. октобар 2018. године

Среда, 10. октобар

Дијалог између дисциплина; разговарамо о положају менталног здравља у нашем друштву и перспективама за његово унапређење.
Учесници:
  • Асист. др Слађана Ралевић, специјалиста психијатрије
  • Проф. др Весна Гаврилов Јерковић, доктор психолошких наука
  • Марко Миличевић, правник
  • Асист. мр. сц. мед Јосип Дадасовић, специјалиста психијатрије и судске психијатрије
  • Анђелка Привуловић, социјална радница
  • Проф. др Вељко Јовановић, доктор психолошких наука

19 часова / Књижара Bulevar Books, Булевар Михајла Пупина 6, Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Институт за јавно здравље Војводине

Четвртак, 11. октобар

Циљ радионице је да млади истраже које емоције и расположења су им доминантни, да стекну увид које емоције изражавају адекватно, а које неадекватно, те да истраже на који све начин могу бити у контакту са својим емоцијама, а истовремено и управљати њима.

19 часова /Саветовалиште за младе / Булевар Војводе Степе 1 / Нови Сад
Пријаве на: savetovaliste.nshc@gmail.com
Организатор: Новосадски хуманитарни центар

17 часова / Народна библиотека / Жарка Зрењанина 9 / Нови Бечеј
Без пријаве / само дођите
Организатор: Дом за одрасле и старије „Свети Василије Острошки Чудотворац“, Нови Бечеј

Петак, 12. октобар

Стерилитет као неразвојна криза представља један од изазова данашњице са којим се суочава сваки шести пар у Србији. На предавању ће бити говорено о ефектима које остварује на појединца (полним разликама у оквиру тога), партнерско функционисање, али и целокупну породицу и чланове проширене породице, као и облицима подршке који су се показали корисним у суочавању са овом кризом.

20 часова / Центар Хармонија / Булевар Ослобођења 147 / Нови Сад
Пријаве на: harmonija.c@gmail.com
Организатор: Центар за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија

Субота 13. октобар

Вожња бициклом је још један начин за одржавање психичког и физичког здравља. У духу Дана менталног здравља, решили смо да окупимо организације које се баве овом темом и приближимо грaђанима на које све начине могу да брину о свом психичком здрављу и доприносе благостању заједнице. Како проводимо време, наш животни стил, какви смо према самом себи, према другима - о томе ћемо разговарати на алтернатури, бициклистичкој тури која брине о вашем менталном здрављу. Подржите ову акцију и провозајте се са нама на октобарској Алтернатури која гостује на Фестивалу менталног здравља!

11 часова / почетна тачка Институт за јавно здравље Војводине / Футошка 121
Без пријаве / само дођите
Организатори: Ново културно Насеље / Институт за јавно здравље Војводине

Сазнаћете: Када је перфекционизам добар, шта је мрачна страна перфекционизма? Како бити довољно добар, а где смемо да будемо просечни?

11 часова / Убунту центар / Пастерова 6/11
Пријаве на: ubuntu.ns.org@gmail.com
ООрганизатор: УБУНТУ- Центар за раст и развој људског потенцијала

Разговор води: проф. др Иван Јерковић / Одсек за психологију /Филозофски факултет Нови Сад

16 часова / Kултурни центар ЛАБ / Др Хемпта 2
Без пријаве / само дођите
Организатор: Клуб студената психологије „ТраНСфер“

Комуникација са другим људи је свакодневница свих нас. Међутим, те интеракције често се не одвијају баш онако како бисмо желели. Неретко изговарамо речи које други не чују или не разумеју. Слушамо, али не чујемо. Чујемо али суштински не схватамо, чак и када верујемо да смо све у потпуности разумели. Не прихватамо поруке које разумемо. Не изговарамо све оно што бисмо желели и требали. Говоримо све оно што је потребно и што желимо рећи, али на погрешан начин. Лоша комуникација са људима може имати дубоке и дугорочне последице, и то не само на односе са другим људима и општи социјални статус, већ и на наше самопоуздање, срећу и задовољство, а самим тим и ментално здравље у целини. Добра вест је да је комуникација вештина која се учи и развија и то током читавог живота! Управо тиме ћемо се и бавити на овој радионици, и нека од главних питања са којима ћемо се сусрести су: - Како започети успешну комуникацију? - Како постићи позитивну атмосферу при комуникацији? - Како асертивно изразити своје мишљење? - Како користити невербалну комуникацију? - Како да ми (и оно што смо рекли) останемо запамћени? - Како да завршимо комуникацију задовољни, без обзира да ли смо током ње постигли свој циљ или не? Добродошли су сви који желе да унапреде своје вештине комуникације. Предавач: Мирослав Стојковић, мастер психолог, едукант ОЛИ психотерапијског правца, са вишегодишњим истраживачким и практичним искуством у области комуникације

17 часова /ОЛИ Центар / Бановић Страхиње 18/241
Пријаве на: olicentarnovisad@gmail.com
Организатор: ОЛИ центар за интегративну психодинамску психотерапију, саветовање и коучинг

Недеља 14. октобар

Без обзира на ниво физичке спреме, позивамо Вас да нам се са својим породицама (децом, родитељима, бакама и декама, рођацима) и пријатељима придружите у лаганој шетњи по Фрушкој гори. Жеља нам је да промовишемо физички активне животне стилове који су доступни свима, а имају и функцију окупљања како породице тако и целе заједнице. Повезаност са другима је један од важних заштитних фактора нашег психичког здравља. Тура је оквирно 10 километра, а постоји и могућност њеног скраћивања у зависности од кондиције учесника. Придружите нам се!

11 часова / полазак са окретнице аутобуса 76 у Старим Лединцима
Рута: Стари Лединци – видиковац Кестен – Бели Мајдан – Стари Лединци
Без пријаве / само дођите
Организатори: Пењачки клуб Адреналин/ НП Фрушка гора /Институт за јавно здравље Војводине

На радионици ћемо се бавити питањима која претходе конфликту, узрокују га, размишљањима и осећањима која се јављају у току конфликта, као и начинима излажења из конфликта који су најадектватније решење за појединца. Упознаћемо се са конфликтима који настају у самој личности и онима који настају измедју појединаца и/или група.

11 часова /Саветовалиште за младе / Булевар Војводе Степе 1 / Нови Сад
Пријаве на: savetovaliste.nshc@gmail.com
Организатор: Новосадски хуманитарни центар

Понедељак 15. октобар

Од 15. до 19. октобра организујемо отворена врата Саветовалишта за младе. У овом периоду млади ће сваки дан од 10 до 18х имати прилику да посете просторије Саветовалишта за младе, да се информишу о раду Саветовалишта и да се пријаве за саветовање. Имаће прилику да са психологом поделе своје дилеме у вези са психотерапијском подршком, као и да изнесу предлоге тема које су им значајне, а које ће представљати инпут за организовање будућих активности (радионица, група подршке...) у Саветовалишту за младе.

10 - 18 часова /Саветовалиште за младе / Булевар Војводе Степе 1 / Нови Сад
Без пријаве, само дођите
Организатор: Новосадски хуманитарни центар

Одрасле особе са аутизмом, које су укључене у Удружење ПРИЗМА АУТИЗМА из Новог Сада, су више од две године у програму становања уз подршку, који реализују Град Нови Сад и ШОСО "Милан Петровић". Током наведене две године ми, родитељи, смо стекли пуно искуства које желимо да пренесемо свима који разматрају могућност да чланови њихових породица користе ову врсту услуге. Сматрамо да је становање уз подршку најхуманији вид доживотног збрињавања са пуно позитивних ефеката (не само за особе са аутизмом), али родитељи углавном нису информисани о могућностима и специфичностима, што додатно појачава ионако велику забринутост родитеља са сигурну будућност њихове деце. Управо се због тога, ми, родитељи чија деца су већ у програму, надамо да ћемо својим искуством помоћи другима. Били би посебно задовољни да на наш скуп дођу и родитељи чија су деца већ у становању уз подршку (особе са другим облицима сметњи у развоју), како бисмо разменили искуства. Представници стручне јавности (психолози, психијатри, дефектолози, лекари, социјални радници) су такође добро дошли. Посебно бисмо волели да на скуп дођу млади људи, а пре свега студенти факултета који се спремају за рад са особама са инвалидитетом.

18 часова / Велика сала ШОСО "Милан Петровић" / Бате Бркића бб, Ново Насеље
Без пријаве / само дођите
Удружење Призма аутизма, Нови Сад

Искуствена гешталт радионица која за циљ има освешћивање значаја самоспознаје у очувању менталног здравља.

18 часова / ТИМ Центар / Светозара Милетића 32 / Нови Сад
Пријаве на: edukacija@timcentar.rs
Организатор: ТИМ Центар, Нови Сад

19 часова / Месна заједница Прва Војвођанска бригада / ул. Народних Хероја 5
Без пријаве / само дођите
Организатор: УГ "Породица и здравље"

Уторак 16. октобар

Циљ предавања је да се повећа видљивост проблема менталног здравља са којима се суочавама ЛГБТ+ популација, а који, већином, потичу из сусретања са дискриминацијом и стигматизацијом ове групе младих. Који су то посебни ризици за ментално здравље младих ЛГБТ+ особа, с којим изазовима се они сусрећу и какве то има везе са друштвом у ком живимо, су нека од питања на која ће бити одговорено токомпредавања.

19 часова/Простор Групе ИЗАЂИ, Шафарикова 7/10
Без пријаве /само дођите
Организатор: Група ИЗАЂИ

Како и зашто се одлучујемо на родитељство? Шта нам може помоћи у доношењу ове важне животне одлуке? Постоји ли ,,мајчински инстинкт'' ? Како се развија родитељски идентитет?

19 часова / Playцентар Нови Сад, Бановић Страхиње 18/241
Пријаве на: playcentar.ns@gmail.com / 064 115 06 02

Среда 17. октобар

Предочени основни фактори ризика и начини подршке код младих који се боре са суицидним мислима.

16 часова / Културни центар Новог Сада / Католичка порта 5
Пријаве на: centar.srce@gmail.com
Организатор: Центар за пружање емотивне подршке и превенцију самоубиства "Срце"

Вежбање Смех јоге за боље ментално, физичко и емоционално здравље.

19 часова / Еђшег - културна станица / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Смех Јога Србија

Циљ је да се, кроз истраживање сопствене, али и појма различитости уопште – забавимо, можда нешто научимо, дођемо до неких нових увида, схватимо где смо у координатном систему који чинимо са другима, демистификујемо заблуде, и упознамо неке нове људе, као и начине рада.

19 часова / Саветовалиште за младе / Булевар Војводе Степе 1 / Нови Сад
Пријаве на: savetovaliste.nshc@gmail.com
Организатор: Новосадски хуманитарни центар

Разговор води: Владан Беара, психолог и психотерапеут

19 часова / Kултурни центар ЛАБ / Др Хемпта 2 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Клуб студената психологије „ТраНСфер“

Четвртак 18. октобар

Бавимо се важношћу односа између родитеља и деце адолесцентног узраста. Основне карактеристике ове релације, изазови и начини њиховог превазилажења.

19 часова /Књижара Bulevar Books, Булевар Михајла Пупина 6, Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Психолошки центар СЕЛФ

Петак 19. октобар

Предавач: Проф. др Вељко Јовановић / Одсек за психологију /Филозофски факултет Нови Сад

17 часова / Еђшег - културна станица / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Клуб студената психологије ТраНСфер

Интерактивно предавање о значају психотерапије за ментално здравље, дељење корисних знања и техника који су применљиви у свакодневном животу.

18 часова / ТИМ Центар / Светозара Милетића 32 / Нови Сад
Пријаве на: edukacija@timcentar.rs
Организатор: ТИМ Центар, Нови Сад

Уколико кренемо на путовање било које врсте, потребно је да знамо где идемо, на који начин до тамо стижемо, зашто баш тамо, које су то наше потребе које задовољавамо тим путовањем, шта је све потребно да понесемо, замишљамо како ћемо се тамо осећати, шта ћемо радити итд. Слично је и са овим професионалним путовањем, само су последице правих одлука много значајније и дугорочније утичу на нашу животну срећу и осећање остварености. Уколико седнемо у погрешан воз, свака станица ће нам бити погрешна. Основу среће у животу чине добро развијене две способности - способност за рад и способност за љубав. Развој ових способности у тесној је вези са познавањем себе, односно своје аутентичне личност. На овој радионици бавићемо се почетком, тачком "А" вашег путовања, односно започећете потрагу за собом и одговорима на питања: - шта је оно што вас мотивише? - које су то ваше вредности? - који су то ваши таленти? - који су све начини долажења до одлуке о овом важном питању.Позвани су: средњошколци којима предстоји избор занимања, као и онима који желе промену каријере и потребна им је подршка у проналажењу новог пута. Предавач: Леа Вујовић, дипломирани психолог, едукант ОЛИ психотерапијског правца, ХР координатор у једној новосадској компанији са вишегодишњим искуством у професионалној селекцији кандидата.

18 часова /ОЛИ Центар / Бановић Страхиње 18/241
Пријаве на: olicentarnovisad@gmail.com
Организатор: ОЛИ центар за интегративну психодинамску психотерапију, саветовање и коучинг

Субота 20. октобар

Занимљивим активностима вежбаћемо да бирамо своје мисли и осећања

10 часова / Удружење родитеља Матица, Хаџи Рувимова 4, Нови Сад
Пријаве на: 063/622-900
Организатор: Удружење родитеља Матица

Ликовни радови деце инспирисани сликама у оквиру сталне поставке Галерије поклон збирка Рајка Мамузића и радионица цртања.

11 часова / Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића / Васе Стајића 1
Без пријаве / само дођите
Организатори: ПУ "Радосно детињство" / Институт за јавно здравље Војводине

Простор и време за лични развој уз помоћ метода интегративне арт психотерапије. Кроз серију вежби које се ослањају на имагинацију и импровизацију, полазници су подстакнути да дођу у бољи контакт са собом као и да се на дубљем нивоу повежу са осталим члановима групе. Комбинује се индивидуални рад са радом у паровима и мањим групама, а користе се експресивне технике попут сликања, цртежа, колажа, перформанса, писања, плеса и музике.

11 часова / Еђшег - културна станица / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Пријаве на: 0638053289 / kontakt@licnirazvoj.com
Организатор: Лични развој

Занимљивим активностима деца уче како да се заузму за себе у друштву вршњака

11.30 часова / Удружење родитеља Матица, Хаџи Рувимова 4, Нови Сад
Пријаве на: 063/622-900
Организатор: Удружење родитеља Матица

Понедељак 22. октобар

Предавач: проф. др Јелена Шакотић-Курбалија /Одсек за психологију /Филозофски факултет Н. Сад

17 часова/ Еђшег - културна станица / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Клуб студената психологије ТраНСфер

Уторак 23. октобар

Предавачи: Нина Рацић и Јелена Весић

Предавачи: Нина Рацић и Јелена Весић
17 часова / СОС женски центар / Атеље иза Академије уметности
Организатор: СОС женски центар / Клуб студената психологије "ТраНСфер"

Камерна норвешка комедија која прати покушај два потпуно различита човека, силом прилике цимера из установе за душевно оболеле, да се у стану у центру Осла под надзором норвешке владе ,,врате у стварност". Прати њихову промену у контакту са друштвом и промену друштва у контакту са њима. Проницљива и топла људска прича која оставља за собом зрно лудости које ,,нормалном" човеку фали. Текст по приповеткама Ингвара Амбјернсена у адаптацији Сајмона Бента. Самостални рад Николе Живановића, мастер студента глуме у класи проф. Бориса Исаковића, на Академији уметности у Новом Саду

20 часова / Позориште Промена /Ђуре Јакшића 7 / Нови Сад
Резервација карата на: teatarpromena@gmail.com
Цена улазнице: 200 динара
Организатор: Позориште Промена

Среда 24. октобар

Старење са собом носи велике животне промене. Потребно их је прихватити и научити да се са њима живи. Депресија није саставни део старости али је најчешћи проблем менталног здравља који погађа старе људе. Из тог разлога желимо суграђане да упознамо са знацима депресије и начинима регаовања на њих како би живот старих људи био што квалитетнији.

10 часова / Клуб за одрасла и стара лица Витаплан / Угао Лукијана Мушицког и Војводе Бојовића
Пријаве на: 021/300-83-59, info@vitaplan.rs
Организатор: Колпинг друштво Србије

Графички и ликовни радови ученика Школе за дизајн "Богдан Шупут" и чланова Удружења "Даун"

18 часова / Еђшег - културна станица / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Институт за јавно здравље Војводине

"Прича из комшилука" је прича о људима који су у специфичним животним околностима постали мештани бачког села Чуруг, али који су својим особеностима и прихватањем подршке, а онда и уклапањем у околину показали да живот људи са менталним потешкоћама може да буде далеко квалитетнији од онога што социјални систем већине земаља у оркужењу нуде као решење. Становање у заједници уз подршку инвентиван је и креативан подухват појединаца, који, нажалост, функционише као пилот пројекат и стрепи за финансијску будућност, иако је од групе корисника и штићеника створио породице станара. Филм је настао у склопу двогодишњег пројекта „Унапређење услуге самостални живот у заједници уз подршку за ментално недовољно развијене и душевно оболеле особе у Чуругу", подржан од стране Министарства финансија РС , Владе АП Војводине и Општине Жабаљ, реализују запослени у Дому за душевно оболела лица "Чуруг".

18.45 часова/ Еђшег - културна станица / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Дом Чуруг

Четвртак 25. октобар - Затварање Фестивала

Приказ резултата истраживања о менталном здрављу младих у АП Војводини и разговор са младима о њиховом виђењу и перспективама менталног здравља. Нека од питања којима смо се бавили у истраживању и о којима ћемо отворити дискусију су: - каква је повезаност употребе савремених информацијско-комуникацијских технологија и менталног здравља младих? - зашто девојке показују више симптома здравствених тегоба и мање задовољство животом од младића? - зашто млади из градских средина показују већи број тешкоћа у домену менталног здравља од младих са села? - зашто су млађи адолесценти песимистичнији од старијих адолесцената? - каква је улога школе и породице у унапређењу менталног здравља младих? Разговор воде ауторке истраживања проф. др Марија Зотовић и доц. др Мирјана Беара, уз учешће средњошколаца и студената

18 часова / Kултурни центар ЛАБ / Др Хемпта 2 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Центар за производњу знања и вештина / Институт за јавно здравље Војводине

Саставите екипу од 3-6 чланова, обновите знање из филма, књижевности, музике, историје и науке, зачињено менталним здрављем. Не заборавите ципеле за играње, a квиз – игра „song quest“ послужиће као „предгрупа“ за игранку. Квиз почиње у 20:00, а музику за вас пушта Милош Раич, преко дана психолог, а ноћу ДЈ Раја од 22:00.

20:00 часова / Kултурни центар ЛАБ / Др Хемпта 2 / Нови Сад
Пријавите екипу за квиз: sizkviz@gmail.com
Улаз на игранку је слободан