SATNICA 8. FESTIVALA MENTALNOG ZDRAVLJA "EMPATIJA."

10 – 20. OKTOBRA 2023. GODINE

Utorak, 10.Oktobar

Pridružite nam se da zajednički obeležimo 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja i otvorimo osmi po redu Festival mentalnog zdravlja! Ove godine početak Festivala obeležićemo u veselju , smehu i duhu zajedništva - od povorke srednjoškolaca klovnovskih nosića, preko skeča ekipe iz "Državnog posla", do koncerata i mnoštva psiholoških i kreativno-edukativnih aktivnosti - čekaju vas i lepa i korisna dešavanja.
Defile učenika srednjih škola
Startna pozicija defilea je Trg slobode u 17 časova. Nadalje, povorka će se kretati ulicama Zmaj Jovinom i Dunavskom do Sokolskog doma, na otvaranje Festivala mentalnog zdravlja. Domaćin defilea učenika je Medicinska škola "7.april" Novi Sad a specijalni gosti su UG Doktori klovnovi, Beograd.
Defileom učenika želimo da skrenemo pažnju koliko je važno voditi brigu o ličnom mentalnom zdravlju i mentalnom zdravlju drugih. Kako je ovogodišnja tema festivala Empatija, kroz simboličnu šetnju učenika sa crvenim nosevima doktora klovnova i ispreplitani karikama, mladi će prikazati sposobnost da mogu da razumeju šta druga osoba doživljava. Želimo da javnost zna da su mladi sposobni da preduzmu nešto kako bi ublažili patnju drugih, da umeju da pomognu, da su tu za druge.
Dan mentalnog zdravlja u dvorištu Sokolskog doma
Nakon dočeka defilea učenika srednjih škola, prisutnima će se obratiti predstavnici Grada Novog Sada, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i predstavnik Instituta za javno zdravlje Vojvodine i domaćina – Sokolskog doma.
Kako bismo demonstrirali koliko je važan humor za očuvanje mentalnog zdravlja ekipa iz Državnog posla će izvesti skeč, osvrćući se na centralnu temu ovogodišnjeg Festivala - Empatiju. Takođe, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa organizacijama i ustanova koje čine Festival mentalnog zdravlja i Mrežu za bolje mentalno zdravlje - Karika, te da učestvuju u brojnim zanimljivim kreativnim i psiho-edukativnim aktivnostima. Kraj smo rezervisali za muziku - koncerte će nam izvesti orkestar „Dobri ljudi“ iz ŠOSO „Milan Petrović“ Novi Sad, kao i bend Kulturnog centra „Sklonište“.
Pridružite nam se da zajednički negujemo duh zajedništva, solidarnosti i empatije među ljudima!
Voditelji manifestacije: Vojislav Malešev i Tatjana Bokan

Satnica otvaranja:
Defile učenika srednjih škola
17.00 - 17.20 / Defile učenika srednjih škola u organizaciji Medicinske škole „7. april“ Novi Sad i UG „Doktori klovnovi kreće sa Trga slobode, ka Sokolskom domu Program u dvorištu Sokolskog doma (Ignjata Pavlasa 2-4 / Novi Sad)
17.20 - 17.30 / Doček Defilea učenika srednjih škola
17.30 – 17.50 / Pozdravne reči:

 • Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje
 • Đorđe Iskrin, direktor Medicinske škole „7. april“ Novi Sad
 • dr Snežana Ukropina, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine
 • Miroslav Kovačev, predsednik Sokolskog društva Vojvodine

17.50 - 18.10 / Skeč ekipe iz Državnog posla
18.30 -19.00 / Koncert orkestra „Dobri ljudi“, ŠOSO „Milan Petrović“ Novi Sad
19.00 – 19.45 / Koncert benda Kulturnog centra „Sklonište“
19.45 - 20.00 / Nastup Cice Mice iz UG “Doktori Klovnovi”
Sve vreme trajanja otvaranja Sve vreme trajanja otvaranja (17.20 - 20.00) / Kreativno-psihološke aktivnosti na štandovima organizacija i ustanova koje čine Festival mentalnog zdravlja i Mrežu za bolje mentalno zdravlje - Karika
Na raspolaganju posetiocima tokom defilea i programa u Sokolskom domu biće volonteri Novosadskog volonterskog servisa za sve potrebne informacije.
Mesto: Dvorište Sokolskog doma, Ignjata Pavlasa 2-4 / Novi Sad
Organizatori: Institut za javno zdravlje Vojvodine / Sokolski kulturni centar / Mreža za bolje mentalno zdravlje „Karika“

Sreda, 11.Oktobar

Uvodna tribina osmog Festivala mentalnog zdravlja nosi naziv "Empatija..." i sugeriše da je reč o pojmu koji je potrebno sagledati iz različitih uglova, pojasniti i ukazati na značaj koji ima u današnjem životu.
O sposobnosti da prepoznamo, razumemo i delimo osećanja druge osobe razgovaramo iz ugla psihologije, društvene teorije, socijalne politike i građanskog aktivizma. Tokom tribine rasvetljavamo pitanja o emocionalnom povezivanju sa drugima, mogućnostima da ta svojstva razvijamo i negujemo i društvenom kontekstu koji nam tako nešto omogućava. Tribina je namenjena opštoj populaciji odnosno svima koje ova tema zanima.
Učesnici tribine:
 • prof. dr Vladimir Takšić, psiholog, profesor emeritus na Sveučilištu u Rijeci,
 • prof. dr Jelena Vasiljević, antropološkinja, viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju,
 • Jelica Marić Dević, socijalna radnica, Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad.
Moderatorka: Tatjana Bokun, volonterka Centra za emotivnu podršku i prevenciju suicida SRCE


18.00 - 19.30 časova / Bulevar Books / Bulevar Mihajla Pupina 6 / Novi Sad
Organizatori: Institut za javno zdravlje Vojvodine / Programski odbor Festivala mentalnog zdravlja

Osobe koje pokazuju empatiju, imaju više prijatelja, bolje odnose sa drugima i uopšte, funkcionalnije su. Empatija je u određenoj meri prisutna kod svake osobe, ali je ne pokazuju svi u istoj meri. Ispoljavanje empatije, zapravo, zavisi od konteksta života svake osobe.
Na ovoj radionici, učesnici će biti u prilici da nešto nauče i da razmene mišljenje i iskustva na teme kao što su: Šta je zapravo empatija? Kako se empatija ispoljava? Kako napraviti više prostora za empatiju?
Radionica je namenjena svim zainteresovanim punoletnim osobama, uz prethodnu prijavu.
Voditelj radionice: Miloš Kostić, master socijalni radnik i psihoterapeut


14.30-16.00 časova / “Vitaplan” klub / Lukijana Mušickog 9 (ulaz je iz ulice Vojvode Bojovića) / Novi Sad
Broj učesnika je ograničen. Prijave na e-mail: vitaplan@kolping.rs ili na telefon 069/22 66 403 (radnim danima od 8-16h)
Organizator: Kolping Društvo Srbije

Putem psihoedukativnih i iskustvenih vežbi ćemo povesti učesnike radionice na jedan zanimljiv i kreativan put spoznaje sopstvenih osećanja povezujući ih sa propatnim mislima, kao i senzacijama u telu. Potom ćemo putem povezivanja sa unutrašnjim detetom raditi na razvoju samosećanja prema sebi ali i drugima.
Krajnji cilj ove radionice jeste razvoj dubljeg i saosećajnog odnosa sa sobom i drugima, a naročito sa sopstvenim osećanjima kako bismo uspešno ovladali njima.
Radionica je namenjena svima starosti od 16. godina pa naviše.
Voditeljke radionice:
 • Marija Đurđević, dipl. psihološkinja, edukantkinja na 3 godini integrativne psihoterapije i omladinska radnica.
 • Aleksandra Ovuka, dipl. master psiholog, edukantkinja psihoterapijskog nivoa OLI Integrativne psihodinamske terapije, psihološki savetnik.

19.00 - 20.30 časova / Infopolis omladinski info centar / suteren Apolo centra / Trg slobode 3 / Novi Sad
Prijava na: savetovaliste.infopolis@gmail.com ili na FB stranici https://www.facebook.com/SavetovalisteIP (u prijavi naglasiti da se prijavljujete za radionicu) / broj mesta ograničen
Organizator: EDIT centar / Infopolis omladinski info centar

U doba novih izazova, mladima je potrebno više mesta gde mogu da se osećaju sigurno, i razgovaraju o svojim izazovima i potrebama. Stoga u omladinskom radu težimo ka kreiranju ovakvih prostora i empatične zajednice. U tom procesu, mladi se uče asertivnoj komunikaciji, aktivnom slušanju, ali i adekvatnim reakcijama u kriznim situacijama.
Radioničarski oblik rada, pružiće mladima priliku da uče, razmenjuju iskustva i diskutuju na temu empatije među mladima, i pružanja međusobne podrške. Mladi će imati priliku da saznaju o tome gde se mogu obratiti u kriznim situacijama, i na koji način mogu pružiti podršku svojim vršnjacima.
Jedan od ciljeva ove radionice je i povećati svest među mladima o stvaranju empatične zajednice.
Voditeljke radionice: Milica Lekić i Eleonora Novak omladinske radnice, imaju višegodišnje iskustvo u radu sa mladima, i vođenju radionica. Dodatno su se edukovale da rade sa mladima na temu mentalnog zdravlja.

19.00 – 21.00 čas / Kancelarija Centra za omladinski rad / Narodnog fronta 35/28 / Novi Sad
Prijava na linku - https://forms.gle/S1ukBaeCixeMguqG9 / ograničen broj na 15 učesnika/ca
Organizator: Centar za omladinski rad, Novi Sad

Mladi psiholozi se u trenutnom kontekstu našeg sistema, po završetku fakulteta, suočavaju sa različitim izazovima (ne)zapošljivosti u državnim institucijama, izvan biznis sektora, te se neretko okreću privatnoj psihoterapijskoj praksi. Ideja ove tribine je da istraži i osvetli trenutni položaj mladih psihologa, koje perspektive imaju pred sobom i kakvom društvu trebaju psiholozi koji se mahom okreću privatnoj psihoterapijskoj praksi.
Razmatrajući ulogu mladog psihologa, kako ona izgleda u privatnoj praksi i u čemu se razlikuje u odnosu na rad u kolektivu koji ima jasnija pravila, ali i veću zaštitu stručnjaka, nastojaćemo da povećamo vidljivost važnosti brige o pružaocima usluga u oblasti mentalnog zdravlja.
Događaj je prevashodno namenjen diplomiranim psiholozima.
Učesnici:
Moderator: Vedrana Mirković (psiholog, student doktorskih studija na Odseku za psihologiju, bavi se psihoterapijom, interesuje se za profesionalni razvoj psihologa van državnih institucija)
Govornici:
 • Jovana Ćojder (psiholog, od završetka studija radi u nevladinom sektoru, nakon dugogodišnjeg volontiranja u psihološkom savetovalištu aktuelno se bavi i psihoterapijom u privatnoj praksi; njeno dosadašnje radno iskustvo pruža uvid u profesionalni razvoj psihologa na mestima koordinacije NVO-e i rada sa marginalizovanim grupama van institucija sistema);
 • Mladen Ćeran (psiholog, profesionalni razvoj prevashodno vezan za frilens rad i paralelno razvijanje psihoterapijske prakse, njegovo radno i lično iskustvo mogu doprineti razumevanju izazova u razvoju privatnog savetovališta nakon završetka fakulteta);
 • Luka Todorović (psiholog, koordinator savetovališta u nevladinoj organizaciji, trenutno radi u instituciji socijalne zaštite i u privatnoj praksi; njegova iskustva profesionalnog razvoja tiču se paralelnog rada - dopunskog posla psihoterapijskom; dilema u nezapošljivosti u institucijama sistema i uticaju takve pozicije mladog psihologa na profesionalni razvoj).

20.00 – 21.30 časova / Bulevar Books / Bulevar Mihajla Pupina 6 / Novi Sad
Nije potrebna prethodna prijava
Organizator: Psych Start-Up, Resursni centar

Četvrtak, 12. oktobar

U okviru radionice razgovaraćemo sa grupom starijih osoba o tome kako životne promene u starijem životnom dobu utiču na mentalno zdravlje, a kako mentalno zdravlje utiče na njihov način života, komunikaciju sa drugima, učešće u životu zajednice i dr. Biće govora o najčešćim rizicima po mentalno zdravlje u trećem životnom dobu, o tome kako starije osobe percipiraju sopstveno mentalno zdravlje i na koji način ga čuvaju, kako se nose sa izazovima koje donosi starenje.
Voditeljka radionice: Dragoslava Savić Grujić

10.00 - 12.00 časova / Novosadski humanitarni centar / Arse Teodorovića 3 / Novi Sad
Prijava na: nshcentar@gmail.com / broj mesta ograničen
Organizator: Novosadski humanitarni centar

Akcije je osmišljena u vidu pružanja emocionalne podrške licem u lice u toku jednog dana na lokaciji studentskog kampusa. Tog dana će 8 volontera Centra „SRCE“, podeljeni u dve smene, tokom 6 sati razgovarati sa prolaznicima, koji će imati priliku da podele svoja osećanja. Pored toga, moći će da se informišu i o radu Centra, mentalnom zdravlju, kao i o temi suicidalnosti. Cilj događaja je širenje ideje da je u redu razgovarati o svojim osećanjima, kao i da razgovor može pomoći.
Događaj je namenjen opštoj populaciji.

10.00 - 16.00 časova / Studentski grad (prostor ispred menze) / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Centar za prevenciju suicida i emotivnu podršku “Srce”

Na tribini će biti reči o empatiji unutar škola, kao i o volonterizmu među đacima. Tribina bi predstavila nastavnike i učenike škola, koji se u svom svakodnevnom radu bave pružanjem podrške u okviru školskih aktivnosti. Ideja je predstaviti primere dobre prakse, ali i otvoriti razgovor o tome šta nam nedostaje u školama kako bismo među decom mogli da negujemo kulturu volonterizma i dobročinstva.
Događaj je namenjen stručnoj, ali i široj javnosti.
Moderatorka tribine: Nevena Stojanović, defektolog i stručni saradnik u školi

17.00 - 19.00 časova / Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke u Novom Sadu / Vojvode Putnika 1 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Centar za prevenciju suicida i emotivnu podršku “Srce”

Na tribini će biti reči o hraniteljstvu i to iz tri različite perspektive: mlada osoba sa iskustvom odrastanja u hraniteljskoj porodici, hraniteljica i savetnica za hraniteljstvo. Ideja je da se javnosti približi oblast hraniteljstva kroz predstavljanje ličnih iskustava aktera ali i da se zajednica podstakne na razmišljanje o svojim dosadašnjim i budućim doprinosima u zaštiti dece bez adekvatnog roditeljskog staranja.
Događaj je namenjen stručnoj ali i široj javnosti.
Učesnici/govornici na tribini:
 • Vesna Ilić - hraniteljica,
 • Samanta Daničić, mlada osoba sa iskustvom porodičnog smeštaja,
 • Dragana Stanković Gaić, savetnica za hraniteljstvo.
Moderatorka tribine: doc. dr Jelena Tanasijević, socijalna radnica

17.00 - 18.30h / Bulevar books / Bulevar Mihajla Pupina broj 6 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad

Na ovoj tribini predstavićemo, iz nekoliko uglova profesionalaca u zdravstvu, kao i iz medicinskog i društveno-humanističkog ugla, zašto je empatija neizostavni deo lečenja, šta kažu istraživanja o empatiji među zdravstvenim radnicima, koje oblike psihološke podrške dobijaju pacijenti, kako se opstaje u empatskom odnosu sa pacijentima kroz čitavu karijeru, postoje li uzori iz čijeg iskustva možemo učiti, da li postoje neke prakse iz susednih država koje bi bile korisne za razvoj empatije prema pacijentima. Pokušaćemo da na empatski način dođemo do odgovora zašto empatija u zdravstvenom sistemu nekada izostaje i kako možemo da je unapredimo.
Učesnici:
 • Dr Ljiljana Pantović, antropološkinja, naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd
 • Asist. Aleksandra Kovač, psihološkinja, Institut za onkologiju Vojvodine, asistent Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
 • Prof. dr Dragan Dankuc, lekar spec. otorinolaringologije, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, volonter
 • Dipl. psih. Iva Takšić, psiholološkinja, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
Moderatorka:
 • dr sci. med Snežana Ukropina, lekar specijalista socijalne medicine, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine

19:00 – 20:30 časova / Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke u Novom Sadu / Vojvode Putnika 1 / Novi Sad
Organizator: Institut za javno zdravlje Vojvodine

Radionica “Osećam - saosećam” je namenjena adolescentima koji žele da razviju veštinu empatije i bolje razumeju druge ljude. Kroz inspirativne priče, simulacije situacija i konkretno vežbanje učesnici će naučiti kako da se stave u tuđe cipele, razumeju emocije i misli drugih. Ova radionica je prilika za sve mlade koji žele da izgrade bolje odnose sa svojim vršnjacima, porodicom, prijateljima i postanu bolji u razumevanju i saosećanju prema drugima.
Radionica je namenjena adolescentima uzrasta od 15 do 18 godina.
Radionicu su osmilile i vode: Gorana Bajić - Rakić doktorka nauka psihologije i Mirjana Sremački psihološkinja i sistemska porodična psihoterapeutkinja.

19:00 - 20:30 časova / IPP - Institut za pozitivnu psihologiju / Miloša Bajića br.5 / Novi Sad
Broj učesnika je ograničen, a možete se prijaviti putem linka: https://forms.gle/bfiyXhzgjdP4sQaM7
Organizator: Institut za pozitivnu psihologiju Novi Sad

Petak, 13. Oktobar

U OŠ “Đura Jakšić” u Čurugu odeljenske starešine će u periodu od 9. do 13. oktobra 2023. realizovati ČOS-ove u svojim odeljenjima na temu empatije. Scenariji za ČOS su prilagođeni uzrastu i načinjeni su u saradnji sa psihologom škole. Ovi ČOS-ovi i neki prethodni časovi su motivacioni deo za izradu likovnih i literarnih radova učenika na temu “Dobrota će spasiti svet”.
Sportski dan - poligon sa kooperativnim igrama. Svi učenici škole prolaze poligon, učenici su podeljeni po uzrastima i kružno prelaze sa jedne igre na drugu. Cilj svih igara na poligonu je da učenici zajedničkim trudom i saradnjom dođu do cilja. Mesto: školsko dvorište vreme 9.00-12.00 časova.
Aktivnosti su namenjene svim učenicima i radnicima škole kao i njihovim roditeljima.
Odgovorne osobe: Renata Petrić - psiholog, Maja Stanimirov - nastavnica likovnog i Bogdana Kulačin - nastavnica fizičkog

9.00-12.00 / Sportske aktivnosti / Dvorište OŠ “Đura Jakšić” u Čurugu
10.00 – 11.00 / Otvaranje izložbe / Hol OŠ “Đura Jakšić” u Čurugu
Bez prijave
Organizator: OŠ “Đura Jakšić” Čurug

Empatija je jedna od ključnih za biznis kontekst i uspešnost u rukovođenju. Baš zato ćemo predavanje „Saosećajno (empatsko) rukovođenje: ključ uspešnih timova” posvetiti isticanju važnosti kulture saosećajnosti, tolerancije i razumevanja za postizanje rezultata i uspeha u poslovnom okruženju i radu sa ljudima.
U toku jednočasovnog druženja razmotrićemo šta empatsko rukovođenje čini, koje su veštine u osnovi i kako izgleda u biznis kontekstu. Govorićemo o prednostima i benefima, ali i izazovima i rešenjima u vezi sa ovakvim stilom rukovođenja.
Voditeljka predavanja: Ivana Mrđen, master psiholog sa iskustvom u vođenju timova, individualnom i grupnom profesionalnom razvoju. Trenutno direktor Rezilienta, wellbeing platforme i programa psihološke podrške za kompanije i njene zaposlene.

17:30 - 18:30 časova / Zenit / Njegoševa 24 / Novi Sad
Prijava na linku - https://forms.gle/3EwVckJbyL4teeV19
Organizator: Rezilient, Novi Sad

Na ovom događaju će govornici/e podeliti svoja iskustva sa autorima i delima koje su doživeli kao emotivnu podršku u kriznim periodima, u kojima su pronašli likove sa kojima su saosećali ili o drugim pitanjima mentalnog zdravlja obrađenima kroz (sopstvenu ili pročitanu) književnost. Izlaganja će biti u formi brzih prezentacija (do pet minuta), nakon kojih će biti pokrenuta diskusija sa posetiocima o njihovim doživljajima književnih dela kroz prizmu empatije i mentalnog zdravlja.
Učesnici: Marija Zotović Kostić, psiholog; Radojka Menićanin Ćuk, medicinska sestra i članica Književnog soarea; Miloš Jocić, docent na Odseku za srpsku književnost i jezik, moderator Čitalačkog kluba i predavač Kreativnog pisanja proze; Jovana Trbojević Jocić, psiholog; Aleksandra Kolar, profesorka književnosti i moderatorka Književnog soarea; Damir Krkobabić, psiholog; Ankica Dragin, profesorka engleskog jezika i književnosti, rekreativna spisateljica; Sofija Ćulibrk, volonterka "Srca" i članica Književnog soarea. Moderatorka: Mirjana Beara Benjak, psiholog i članica Književnog soarea.

19.00 - 20.30 časova / Zenit / Njegoševa 24 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator. Programski odbor Festivala mentalnog zdravlja

Subota, 14. Oktobar

Zbog sve veće erozije čitalačke kulture među mladim naraštajima ovog društva, što za posledicu ima procvat nemuštosti i ekspanziju umne atrofije u kasnijem dobu, Bulevar Books je od 4. oktobra 2012. godine započeo samostalni projekat upoznavanja i zaljubljivanja dece predškolskog uzrasta (od 2 do 7 godina) u knjige - Čitanjac.
Na početku ove dvanaeste sezone ćemo se pozabaviti temom empatije u okviru Festivala mentalnog zdravlja.
Voditelj Čitanjca: Milan Tripković, pisac

11:00 – 12:00 časova / Bulevar Books / Bulevar Mihajla Pupina 6 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Bulevar Books

Na ovoj radionici ćemo roditelje upoznati sa principima pozitivne psihologije i pozitivnog obrazovanja, s fokusom na poboljšanje dobrobiti njihove dece. Razmotrićemo faktore koji utiču na sreću i uspeh u školi i kasnijem životu, te ćemo podeliti iskustva iz ERASMUS+ projekta 'Škola u kojoj cvetaju snage', a koji se bavi unapređenjem kvaliteta obrazovanja i emocionalnog blagostanja učenika i nastavnika. Takođe, razgovaraćemo o različitim roditeljskim pristupima i njihovom efektu na samopouzdanje, prilagodljivost i doživljaj uspeha u školi kod dece. Kroz konkretne situacije iz svakodnevnog života, roditelji će imati priliku da se upoznaju sa primenom konstruktivnih reakcija koje podržavaju osećaj sigurnosti i dobrobiti njihove dece.
Radionica je namenjena roditeljima dece osnovnoškolskog uzrasta.
Voditeljke radionice : dr Gorana Rakić - Bajić i dr Mirjana Beara Benjak, Institut za pozitivnu psihologiju Novi Sad

19:00 - 21:30 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Prijava na: https://euinfo.civicatalyst.org/deteukomcvetajusnage
Organizatori: EU info point u Novom Sadu i Institut za pozitivnu psihologiju

Nedelja, 15. Oktobar

Pozivamo vas da nam se pridružite na kraćoj planinarskoj turi na Fruškoj gori i tako da zajedno obeležimo 15. oktobar, Svetski dan pešačenja.
Maršruta: Beočin selo - manastir Beočin - Rim - Tobdžijin izvor - Rim - manastir Beočin - Beočin selo. Staza je kružna, nije zahtevna, dužine 7 ili 9 km, u zavisnosti da li dolazite autobusom ili privatnim prevozom do manastira Beočin.
Vodiči će biti planinarski vodiči iz novosadskih planinarskih klubova na čelu sa legendom planinarstva Lazarom Lazom Poparom koji je licencirani vodič prve kategorije PSS, MB 343.
Njegovi pomoćnici će biti Sonja Kokić, Stanislava Sovilj Gmizić, Borivoje Veljković, Mišo Nikolić, Milivoj Kiždobranski, Goran Zubić i drugi.
Ovo pešačenje će biti rekreativnog karaktera kojim ćemo zainteresovane učesnike provesti delom nedavno otvorene “Krletove memorijalne staze”. Šetajući ovom deonicom upoznaćemo se sa; istorijom manastira Beočin i sa njegovim malim “Versajskim parkom”, Šumskom zajednicom Beočin, lokalitetom Rim, izvorom Tobdžijina voda, biljnim i životinjskim svetom Fruške gore, Dubčekovim putem kao i sa likom i delom Svetozara Kokića Krleta kome je ova staza posvećena.
Na lokalitetu Rim ćemo za najmlađe članove organizovati malu likovnu radionicu. Pored likovne radionice učesnici mogu da se bave sportovima u prirodi samo treba da ponesu sa sobom rekvizite.
Potrebna oprema: udobne patike ili planinarske cipele, svetlija garderoba, pantalone ili trenerke sa dugim nogavicama, kačket.
Ishrana: svako sa sobom treba da ponese hrane i vode za sedmočasovni boravak u prirodi.
Boravak u prirodi nas opušta, inspiriše, puni energijom, utiče pozitivno kako na naše fizičko, tako i na mentalno zdravlje.
Polazak: Idemo autobusom broj 78 za Beočin u 8.20 časova. Od poslednje stanice do manastira Beočin pešači se 1 kilometar, a u autobusu će biti neko od vodiča. Možete doći i sopstvenim prevozom direktno do manastira Beočin.

Start pešačenja: u 09.20 časova od manastira Beočin.
Povratak: autobusom broj 78 iz Beočin sela u 15.00 časova.
Organizatori: Institut za javno zdravlje Vojvodine / Novosadski planinarski savez / PSD „Železničar“, Novi Sad / Planinarska sekcija Penjačkog kluba „Adrenalin“ / PSD „Poštar“ Novi Sad / PD „Vilina vodica“ Bukovac / Nacionalni park „Fruška gora“

Uvod: 15 min sa OPENS i KOMS predstavnicima
Iz želje da se bavimo mentalnim zdravljem, došli smo do zaključka da postoji jaz u komunikaciji između generacija, zato smo kreirali GenBench. Razgovaraćemo o ideji iza GenBencha, kako na nas utiče taj generacijski jaz i kako smo pokušavali da ga suzbijemo kroz ovaj projekat, o važnosti otvorenog razgovora i kako prepoznati generacijske traume.
U razgovoru će učestovati Milan Inić (moderator, Yasserstain), Nikolina Pavićević (Kritički) i Marija Đurđević (psihološkinja u psihoterapijskoj edukaciji), a pokušaćemo da uključimo i publiku (druge generacije, mlađe i starije) da učestvuje u razgovoru.

11.00 - 12.30 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: GenBench

Ovaj panel pruža uvid u stvarne priče influensera sa društvenih mreža. Tokom ovog panela, poznati influenseri će otvoreno i iskreno podeliti svoja iskustva u vezi sa teškim trenucima, hejt komentarima online/offline, pritiscima iz svog okruženja, podršci svojih najbližih, itd.
Saznaćete kako su se influenseri nosili sa izazovima koje su susreli, kako su se izborili sa negativnim komentarima i kako su pronašli unutarnju snagu da ostanu verni sebi u svetu društvenih mreža.
U razgovoru će učestvovati Dušan Vuković (Duxa, moderator), Luka Bojanović (Bojanče), Nemanja Arsić (Cone) i svi ostali ljudi iz publike koji imaju neko pitanje ili iskustvo koje bi voleli da podele sa ostalima.

13.00 - 14.00 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: GenBench

Na ovoj radionici ispoštovaćemo sve ljude koji su ostali kroz ceo događaj sa željom da zajedno sa nama isprobaju klupu i snime neki zanimljivi video za naše društvene mreže. Koncept radionice je takav da će u toku trajanja panela ljudi kod klupe moći da upisuju parove koje bi voleli da vide na GenBench-u kako razgovaraju, a onda kada počne radionica biće izvučena 3 para koja će imati po 15 minuta da vrte pitanja i pred svima ispričaju svoje odgovore. Svi ostali koji ne budu izvučeni u vreme trajanja radionice mogu na klupi popričati pre ili posle radionice i provesti na klupi koliko god im je vremena potrebno.

14:15 - 15:00 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: GenBench

Radionica je namenjena svim odraslima koji žele da prodube svoje razumevanje empatije i nauče kako da je primenjuju u svojim partnerskim odnosima, a kreirana je sa ciljem da omogući teorijsko i praktično razumevanje empatije kao ključnog faktora za jačanje i održavanje snažnih romantičnih veza. Tokom radionice učesnici će imati prilike da prepoznaju važnost empatije u partnerskim odnosima, ispitaju svoje lične stavove o empatiji, razmisle o vezi između empatije i drugih aspekata partnerskih odnosa, te razviju i osnaže veštine i tehnike za unapređenje empatske komponente vaše veze.
Radionicu su osmislile i vode: dr Mirjana Beara Benjak i dr Gorana Rakić - Bajić, Institut za pozitivnu psihologiju, Novi Sad

17.00 - 18.30 časova / IPP - Institut za pozitivnu psihologiju / Miloša Bajića br.5 / Novi Sad
Broj učesnika je ograničen, a možete se prijaviti putem linka: https://forms.gle/kESZbDUqaery9XRP8
Organizator: Institut za pozitivnu psihologiju

Svi mi postojimo kao pojedinci, ali mi smo pojedinci koji su deo šireg društva koje nam određuje ulogu, poziciju, ali i ograničenja. Da li smo u različitim ulogama, ali kao prvenstveno ljudi, u stanju da ostvarimo osnovna ljudska prava? Kakva je distribucija mogućnosti i prilika u odnosu na to sa kakvim obeležjima se ko rodio ? U ovoj radionici učesnici će imati priliku da dobiju drugačija obeležja i da iz drugačije pozicije razmisle šta mogu da ostvare u životu, ali takođe da vide koliko toga su ljudi u najrazličitijim društvenim pozicijama u stanju da ostvare.
Cilj je sagledati nejednakosti u društvu, ali ne spolja, nego iznutra, kroz uživljavanje u različite životne priče ljudi, te podstaći mlade ljude da razmišljaju ,,izvan svojih cipela” sa empatičkim razumevanjem za druge.
Radionica je namenjena mladima od 15 godina.
Voditelji radionice: studenti psihologije na Filozofskom fakultetu

18.00 - 19.30 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Klub studenata psihologije “Transfer“

Bez empatije prema osobama koje su u problemu zavisnosti nema mogućnosti da se stekne uvid u poteškoće sa kojima se oni suočavaju. Umesto toga, osobe sa problemom zavisnosti su često predmet osude, te ih doživljavamo kao sebične, egocentrične, agresivne, što otežava njihov ulazak u proces oporavka i doprinosi njihovoj marginalizaciji. Tokom ove tribine pokušaćemo da kroz informacije i akciju smanjimo taj jaz koji postoji, te da podstaknemo na povezivanje (saradnju) svih koji se bave ovim problemom i brigom za mentalno zdravlje mladih koji žive sa zavisnošću ne prepoznajući da su u problemu ili ne znaju kome da se obrate kada žele da se leče i izađu iz zavisnosti. Događaj je namenjen pre svega stručnoj javnosti, roditeljima, ali i svim zainteresovanima za temu.
Na tribini će se govoriti:
 • Boris Štrbac, predsednik organizacije Restart,
 • Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja koja vodi kljub podrške za roditelje dece sa problemom zavisnosti - Restart,
 • dr Bjanka Bjelica - psihijatar Doma zdravlja Novi Sad, Ambulanta za bolesti zavisnosti,
 • Milica Veljković, novinarka koja otvoreno priča o mentalnom zdravlju.

18.00 - 19.30 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Klub studenata psihologije “Transfer“

Ponedeljak, 16. Oktobar

Cilj radionice je zbližavanje i upoznavanje sa tehnikom smeha kao podrške i terapije kroz interaktivan rad. Posetioci će imati prilike da steknu uvide o fenomenu smeha i njegovog značaja za kvalitet života.
Osobe koje su samopouzdane imaju bolju empatiju...smejući se mi bez reči , kroz pogled, dodir i smeh otkrivamo empatiju kao nešto što prija nama ali i drugima...
Voditeljka radionice je Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja i smeh joga liderka. Primenjuje smeh kroz psihoterapiju osam godina radeći sa ženama žrtvama nasilja, sa osobama sa invaliditetom kroz individualni i grupni rad.
Svi mogu biti učesnici ali prvenstveno je namenjeno osobama koje su iz marginalizovanih grupa kojima je inače teže da se smeju.
Kontraindikacije za učešće su osobe koje su skoro imale operativan zahvat. Broj učesnika nije ograničen.
Prostor je pristupačan za osobe sa invaliditetom.

9.00 – 10.00 časova / Prostorije Udruženja “…IZ KRUGA – VOJVODINA” / Bulevar vojvode Stepe 67 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Udruženje “…IZ KRUGA – VOJVODINA”

Izložba obuhvata izabrane i nagrađene foto-priče pristigle na konkurs Instituta za javno zdravlje Vojvodine na temu “Humanost- jezik koji razumemo”.
Najlepši trenuci često nastaju kroz male gestove koji oslikavaju suštinu istinske humanosti. Kroz priče i slike o delima dobrote kojima su naši sugrađani bili okruženi, pružate sebi priliku da dublje razmotrite kako jezik humanosti može unaprediti naše živote, ali i čitavu zajednicu. Pridružite nam se, očekujemo vas.

17.30 – 18.00 časova/ Kulturna stanica Eđšeg / Antona Čehova 4 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Institut za javno zdravlje Vojvodine

Cilj tribine je da upoznamo posetioce sa karakteristikama trećeg životnog doba i poteškoćama sa kojima se suočavaju usled ograničenih mogućnosti, kao i kako odnos najbližih članova porodice, institucija i društva u celini utiče na kvalitet života pojedinca.
Odgovorićemo na pitanje da li smo manje bitni društvu kada nismo radno sposobni i ne doprinosimo i da li starost iziskuje više empatije. Otvoriti i pitanje empatije starih prema članovima porodice koji im pružaju negu, da li svoje potrebe ponekad stavljaju ispred potreba srodnika?!
Empatija omogućava bolje razumevanje njihovih potreba, osećanja i iskustava, doprinosi stvaranju humanijeg društva u kome je bitno da se svi članovi zajednice osećaju jednako prihvaćenim i uvaženim.
U prvom delu planiran je prikaz teme iz ugla stručnih radnika koji rade sa starijom populacijom i marginalizovanim članovima društva. Nakon toga, sledi vođeni intervju sa korisnicima usluga Centra za socijalni rad, te izložba likovnih radova korisnice usluga smeštaja pri Gerontološkom centru Novi Sad.
Voditelji tribine: Bojana Maričić, master socijalnog rada i Zorica Malešević, dipl.psihološkinja, obe zaposlene u Centru za socijalni rad Grada Novog Sada na mestu voditelja slučaja u Službi za zaštitu odraslih i starih lica.

18.00 - 19.30 časova / Kulturna stanica “Eđšeg”/ Antona Čehova 4 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Centar za socijalni rad Grada Novog Sada

Info sesija u vezi sa mogućnostima volontiranja u Novom Sadu ima za cilj da prikaže različite mogućnosti za mlade i koliko ima različitih prilika za doprinos zajednici na ovom polju. Poseban fokus biće svakako na programima volontiranja za mlade u državama Evropske unije, ali i u drugim organizacijama koje su podržane od strane EU projekata. Takođe, akcenat će biti i na volontiranju pri Omladinskom centru OPENS, Novosadskom volonterskom servisu (NVS), Crvenom krstu Vojvodine, SPANS-u, Centru za omladinski rad, Pokretu gorana Vojvodine i Erazmus studentskoj mreži. Takođe, biće reči i o tome na koji način, pored doprinosa zajednici, volontiranje doprinosi i mentalnom zdravlju volontera. Radionica je namenjena roditeljima i mladima.
Učesnici: Predstavnici OPENS/NVS-a, Crvenog krsta Vojvodine, SPANS-a, Centra za omladinski rad, Pokreta gorana Vojvodine, Erazmus studentske mreže
Voditeljka info sesije: Jelena Anđelovski (EU info point Novi Sad)

18.00 - 19.30 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: EU info point Novi Sad u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine

Interaktivno predavanje obuhvataće priču o zajednici gluvih i nagluvih osoba, pri čemu će fokus biti na autentičnim pričama iskustava gluvih osoba u različitim sferama života. Konkretnije, kako izgleda odrastati u čujućem okruženju, kolike su šanse za pohađanjem visokog obrazovanja i kako taj put izgleda, koliko se mogu osećati sigurno da će ih stručnjak razumeti i kako se to odražava na njihovo mentalno zdravlje. Značaj posete ovakvog predavanja se ogleda u podizanju svesti i buđenju empatije kroz razumevanje toga šta gluva osoba doživljava, čime svet Gluvih postaje manje stran i udaljen, pri čemu se grade mostovi za bolju povezanost gluve i čujuće zajednice.
Događaj je namenjen široj javnosti.

20.00 - 21.15 časova / Kulturna stanica “Eđšeg”/ Antona Čehova 4 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik - Novi Sad

Pozivamo vas da se pridružite inspirativnoj radionici pod nazivom "Istraživanje samosaosećanja: Put ka autentičnom JA." Ova radionica je namenjena LGBT+ mladima koji žele da dublje istraže svoje kapacitete za samosaosećanje i približe se svojoj autentičnoj ličnosti.
Na ovoj radionici, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa značenjem samosaosećanja i njegovim izuzetno važnim uticajem na mentalno zdravlje. Tokom radionice, istraživaćemo različite aspekte samoprihvatanja i ljubavi prema sebi, pružajući vam alate za postavljanje ličnih ciljeva u razvoju samosaosećanja.
Voditeljke radionice su: Lila Kovač, psiholog i Sanja Stanković, psihoterapeut u edukaciji.

18.00 – 20.00 časova /Grupa „IZAĐI“ / Kej žrtava racije 4 / Novi Sad
Prijave na: https://forms.gle/B5N5qdEBVM8K8tZj6
Organizator: Grupa „IZAĐI“ uz podršku Gradske uprave za zdravstvo.

Utorak, 17. Oktobar

U okviru radionice razgovaraćemo sa grupom starijih osoba o empatiji, šta ona za njih predstavlja i koliko je prisutna u komunikaciji sa mlađim generacijama u današnje vreme. Biće govora o načinima na koji se može razvijati empatija i podstaći saradnja i bolje razumevanje između ljudi različitih generacija, kao i bolja komunikacija i razumevanje između seniora.
Voditeljka radionice: Dragoslava Savić Grujić

10.00 - 12.00 časova / Novosadski humanitarni centar, Arse Teodorovića 3 / Novi Sad
Prijava na: nshcentar@gmail.com / broj mesta ograničen
Organizator: Novosadski humanitarni centar

Pričaonice na slovačkom, mađarskom i ruskinskom jeziku o empatiji vodiće iskusne psihološkinje, a njihov cilj jeste da prostor za razgovor o empatiji i mentalnom zdravlju i na manjinskim jezicima, što će posledično dovesti i do razgranatosti dijaloga o ovim temama i njih učiniti dostupnijim većem broju građana. Pričaonice su namenjene široj publici, sa posebnim naglaskom na roditelje koji govore ove jezike.
Voditeljke programa: slovački jezik: Tatiana Topolska, mađarski jezik: Ana Petrović, rusinski jezik: Rebeka Plančak

18.00 - 19.30 časova / Kulturna stanica Svilara / Đorđa Rajkovića 6b /Novi Sad
Prijave na / https://euinfo.civicatalyst.org/madjarski / https://euinfo.civicatalyst.org/rusinski / https://euinfo.civicatalyst.org/slovacki / Broj učesnika je ograničen na 5
Organizator: EU info point Novi Sad

Fotografije pod nazivom "Nadahnuća iz stvarnosti" predstavljaju rekreaciju umetničkih dela, na kojima u sličnoj scenografiji poziraju članovi Udruženja (osobe sa Daun sindromom i osobe sa drugim intelektualnim invaliditetom), sa ciljem da se predstave sugrađanima na drugačiji način. Fotografije govore i o "modelima", osobama sa intelektualnim invaliditetom, koji su strpljivo pozirali i pristali da pokažu drugo lice, i o roditeljima/starateljima koji su imali poverenje u svoju decu i realizatore aktivnosti, ali i o osobama sa druge strane objektiva, volonterima i radioničarima koji su pripremili modele i fotografisali ih, jer samo osobe koje ih poznaju, razumeju i vole mogu da naprave ovakve fotografije. Izložbom fotografija pokazujemo da je pokret "Sa nama a ne za nas" moguć i potreban. Posetioci izložbe će imati priliku da ih članovi Udruženja maskiraju i fotografišu kao modele sa poznatih umetničkih dela, da pones usa sobom fotografije – uspomene sa ovog događaja.

17.30-18.30 časova / Kulturna stanica Eđšeg/ Antona Čehova 4 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad

Događaj „U tuđim cipelama" koncipiran je u dve celine. Prvi deo obuhvata projekciju filma koji je snimljen od strane Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Novog Sada na temu vršnjačkog nasilja. U drugom delu događaja planirana je diskusija o pogledanom filmu, kao i razgovor o empatiji, odnosno sposobnosti da se stavimo u tuđe cipele i da razumemo druge/drugačije emocije, misli, iskustva i ponašanja. Prvo ćemo razmotriti šta empatija zapravo znači i zašto je važna, a zatim ćemo diskutovati o tome kako se empatija razvija, kako se izražava, na koji način utiče na ljudske odnose i sl. Posredstvom filmske projekcije dotaći ćemo se i teme predrasuda i stereotipa koji su generalizovani u društvu, kao i posledica istih. Na taj način, podstičemo decu i mlade da preispitaju svoje vrednosti, razmisle o tuđim iskustvima i da pokušaju da razumeju svet kroz prizmu solidarnosti i podrške. Događaj je namenjen srednjoškolcima i studentima.
Voditeljke programa: doc. dr Jovana Škorić, doktor nauka - socijalna politika i socijalni rad i Ružica Radović, master psiholog

19.00-20.30 časova / Kulturna stanica Eđšeg / Antona Čehova 4 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Centar za nestalu i zlostavljanu decu, Novi Sad

Sreda, 18. Oktobar

Kako da prepoznamo i prevaziđemo osećaj nesigurnosti, anksioznosti, strepnje i sve druge emocije koje nas mogu uznemiriti? Imamo li svest o tome kako ova osećanja utiču na naše zdravlje, saosećamo li sa sobom i kako da sebi pomognemo da sprečimo ili umanjimo štetan uticaj? Da li smo u stanju da primetimo kako se osećaju ljudi oko nas i razumemo šta im je potrebno? Do odgovora na ova pitanja doći ćemo zajedno; podelićemo informacije i iskustva i kreirati proces izgradnje empatije zasnovan na vašem učešću i vašim potrebama. Hajde da u laboratoriji zajedno napravimo prototipe rešenja koji bi bili korisni kako za pojedinca tako i za celo društvo. Pridružite nam se!
Učesnice:
 • Katarina Subašić, master medija i komunikacija, novinarka za digitalnu verifikaciju u AFP-u, članica administratorskog tima grupe „Za tebe – važno je”
 • Anja Špegar, studentkinja četvrte godine psihologije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, članica administratorskog tima grupe „Za tebe – važno je”
 • mr Galјa Žilnik, diplomirana bibliotekarka na Odelјenju za unapređenje, razvoj i nadzor bibliotečke delatnosti Gradske biblioteke u Novom Sadu, višegodišnja moderatorka neprofitne Fejsbuk grupe „Budi human – humanitarne licitacije”
Facilitatorka: Ivana Jovanović Arsić, MA, menadžerka u kulturi iz Udruženja „Kulturis”, ekspertkinja na polju razvoja javnih biblioteka

17.00 - 20.00 časova / Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke u Novom Sadu / Vojvode Putnika 1 / Novi Sad
Prijava na: prihvatiizazov@kulturis.org
Organizatori: Gradska biblioteka u Novom Sadu / Udruženje „Kulturis” / Udruženje „Za tebe važno je”

Okrugli sto je osmišljen kao otvoren razgovor između stručnjaka različitih oblasti, a o temi samoubistva. Ideja je da imamo po jednog gosta iz oblasti psihologije, psihijatrije, sociologije, ali i jednog volontera Centra SRCE. Gosti bi diskutovali o suicidalnosti, osobama u krizi, procedurama, kao i stavu da svako ima pravo da donosi odluku o svom životu. Cilj događaja je podizanje svesti o temi samoubistva, njenoj učestalnosti, destigmatizaciji, kao i načinu da se pomogne.
Događaj je namenjen stručnoj, ali i široj javnosti.
Moderatorka okruglog stola: Ema Hasanović, psiholog

18.00 - 19.30 časova / Kulturna stanica Svilara / Đorđa Rajkovića 6b / Novi Sad
Bez prijave
Organizator(i): Centar za prevenciju suicida i emotivnu podršku “Srce”

U predstavi će korisnici udruženja Patrija igrati predstavu u trajanju od 30 minuta. U predstavi će biti opisani različiti scenariji i situacije koje korisnici psihijatrijskih usluga preživljavaju (problemi u komšiluku, sa sklapanjem poznanstva, problemi u bolnici, problemi koje imaju pri radu, problemi sa negiranjem njihovog problema od strane društva...) Pri svakom scenariju naši glumci će preuzimati različite uloge- nekada će biti u ulozi žrtve diskriminacije, a nekad u ulozi osobe koja vrši diskriminaciju. Publika tako dobija direktan pogled u probleme sa kojima se suočavaju i zajedno sa njima proživljavaju različite poteškoće i nepravde kroz koje prolaze. Nakon predstave održaće se diskusija koja omogućava publici da izraze svoje mišljenje, utiske i predloge kako da najbolji način pristupimo problemu stigme i izopštavanja iz društva korisnika psihijatrijskih usluga, a u samom razgovoru će učestvovati i sami korisnici.
Događaj je namenjen široj javnosti.
Učesnici: Korisnici psihijatrijskih usluga u Udruženju građana “Patrija”.
Moderator: Luka Todorović, diplomirani psiholog sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa korisnicima psihijatrijskih usluga, kao i u učestvovanju na tribinama koja su za cilj imala zagovaranje za mentalno zdravlje, deinstitucionalizaciju i destigmatizaciju.

20.00 - 21:30 časova / Kulturna stanica Svilara / Đorđa Rajkovića 6b / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Udruženje građana “Patrija”

Četvrtak, 19. Oktobar

U savremenom dobu, većina nas vodi brze živote u kojima češće nego ređe zaboravimo da empatišemo, zaokupljeni obavezama i ekranima manjih i većih dimenzija. Svakodnevno koristimo mobilne telefone za raznorazne aktivnosti, a ova izložba svima nama postavlja pitanje – da li se od silnog surfovanja po društvenim mrežama setimo da naše pametne naprave iskoristimo za empatisanje? Pridružite nam se na izložbi plakata sa Viber stikerima, gde ćemo istražiti kako to učenici škole za dizajn “Bogdan Šuput” vide empatiju – koje boje, oblike, predstave i slogane koriste kako bi iskazali saosećanje u komunikaciji preko poruke. Podrška u današnje vreme ne mora da bude daleko – na klik smo jedni od drugih!

18.00 - 18.30 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Institut za javno zdravlje Vojvodine

Čemu učimo decu u porodici i u školi - koje vrednosti su nam najvažnije? Da li nam je važnije da naše dete bude akademski uspešno po svaku cenu, ili da bude zdravo, zadovoljno sobom i svojim odnosima sa vršnjacima? Da li smo za kompeticiju ili saradnju? Da li kažemo detetu: "ako te neko udari, vrati mu!" ili ga učimo da asertivno odgovori na nasilje, i pomogne nasilnom detetu da i ono bolje upravlja besom? Koliko nam je važno da dete bude odličan đak, a koliko da pokaže solidarnost i empatiju? Da li smo kao nastavnici prevashodno usmereni da im "prenesemo znanje" ili da ih podržimo u razvoju ličnosti? Koliko smo usmereni na akademski uspeh a koliko na razvoj dobrote, moralnog rasuđivanja, ljubavi i prijateljstva? Da li nam je, kao nastavnicima, važno da se dobro osećamo i mi i deca, da uživamo u zajedničkom vremenu, učenju i razmeni? Da li im pružamo dovoljno dobre modele? Koliko brinemo o osećanjima dece i koliko smo strpljivi da zaista razgovaramo sa njima, čak i ako nam se čini da je "sve okej"? Koliko je škola, sa sadašnjim opterećenjem brojem učenika, predmeta, administrativnim zahtevima, uvođenjem novina... u stanju da odgovori na sve potrebe dece, a posebno da ostvaruje vaspitnu ulogu? Koliko smo svesni da, bez škole, za decu iz nepodržavajućih sredina ne bi bilo šanse za bolju budućnost? I na kraju - koliko dobro sarađuju porodice i škole i kakav stvarni uticaj na donošenje odluka imaju učenici i roditelji?
Tribina će pokrenuti razgovor o ovim pitanjima i diskusiju na temu kuda ide današnje vaspitanje, koji je to pravac kojim želimo da ide i na koji način je najbolje negovati empatiju u saradnji porodice i škole. Pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja iz uloge stručnjaka i roditelja.
Učesnice:
 • Eleonora Vlahović, savetnica u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koordinatorka radne grupe za izradu programa Slobodne nastavne aktivnosti "Vrline i vrednosti kao životni kompas"
 • dr Nataša Simić, psihološkinja, viša naučna savetnica na Institutu za psihologiju
 • Nataša Micić, nastavnica srpskog jezika i književnosti
 • Sonja Paripović, nastavnica razredne nastave i savetnica u Mreži inkluzivnog obrazovanja
 • dr Gorana Rakić Bajić, docentkinja na Fakultetu za pravne i poslovne studije Dr Lazar Vrkatić, Studijski program za Psihologiju / Institut za pozitivnu psihologiju
 • dr Jovana Trbojević Jocić, docentkinja na Studijskom programu za psihologiju Univerziteta u Kragujevcu
Moderatorka: dr Mirjana Beara Benjak, Studijski program za psihologiju Univerziteta u Kragujevcu / Institut za pozitivnu psihologiju, Novi Sad

18.30 - 20.00 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Programski odbor Festivala mentalnog zdravlja / Institut za javno zdravlje Vojvodine

Na večerašnjem koncertu predstaviće vam se Orkestar harmonika AKUDUNS "Sonja Marinković" iz Novog Sada koga čine nastavnici i učenici muzičke škole "Isidor Bajić", ali i muzičari amateri koji imaju adekvatno muzičko obrazovanje. Ovaj ansambl ima dugu tradiciju i 72 godine svog postojanja. Za to vreme kroz njega su prosle generacije učenika koji su kasnije postajali nastavnici harmonike, dirigenti, muzikolozi, muzički teoretičari, kompozitori....Orkestar je nastupao na najznačajnijim festivalima, takmičenjima, muzičkim događajima i međunarodnim manifestacijama, koncertima širom Evrope ( Nemačka, Švajcarska, Danska, Francuska, Italija, Austrija, Poljska, Hrvatska, Mađarska ....). Kao i u svakoj velikoj priči, početak orkestarskog zvuka u Novom Sadu, ujedno i ovog orkestra koji će večeras nastupiti, je bio skroman. Njega su prevashodno činili amateri-zaljubljenici u zvuk harmonike koje je okupila Margita Baračkov, značajni muzički pedagog tog vremena, ujedno i njihov prvi dirigent (1951. god.). Izvodile su se partizanske pesme i popularna dela klasične muzike koje je orkestar mogao tada da izvede. U godinama koje su usledile, kako je ansambl sazrevao i rastao tako su rasli i zahtevi koji su se stavljali ispred svirača. Pored izuzetnih transkripcija poznatih dela klasične muzike rađenih za ovaj ansambl ( Mocart, Bah, Brams, Čajkovski i dr.)počela su da se pišu i prva originalna dela za harmoniku tada čuvenih domaćih kompozitora (R.Bruči, K.Krombholc, P.Ozgijan, S.Šuklar, S.Divjaković, S.Kovačević i dr.), a sve zahvaljujući umetničkom angažmanu prof. Milane Baračkov Malenice na mestu dirigenta. Kao dirigent i rukovodilac ansambla Milana je preko 40 godina suvereno vladala scenom harmonike u čitavoj Evropi, izazivajući divljenje i oduševljenje, ne samo kod stručnih poznavalaca zvuka harmonike, već i kod muzičkih stručnjaka uopšte. Svojim predanim radom postavila je standard u nestandardnom sastavu, standard interpretacije, odabira programa i uvežbanosti i na taj način za sobom ostavila ogroman kapital a to je, između ostalih pedagoških dostignuća i ovaj orkestar.
Nakon Milane, na dirigentski podijum odvažno stupa njen pažljivo izabrani naslednik Goran Penić, nastavnik harmonike u MŠ "Isidor Bajić" u Novom Sadu. Svojim talentom i ozbiljnošću kojom je pristupio vođenju ovog orkestra, stavljajući na prvo mesto umetnički izraz i lepotu zvuka harmonike, on je više nego opravdao poverenje koje mu je ukazano, te nastavlja da se bori za koncertnu emancipaciju harmonike. Pod njegovom dirigentskom palicom orkestar nastupa više od 20 godina i nastavlja da niže uspehe i oduševljava publiku širom Evrope. I danas je ovaj orkestar jedan od najtrofejnijih na ovim prostorima i šire o čemu nam svedoče mnogobrojna zlatna evropska i svetska odličja. Goran Penić sa svojim aranžmanima traga za novim zvukom i što ubedljivijim interpretacijama, sve sa ciljem da zajedno sa svojim članovima izazove kod publike jedinstven muzički doživljaj. Pored harmonika u orkestru se mogu čuti i zvuci klavira, violončela, udaraljki, elektronike...
Na večerašnjem koncertu orkestar harmonika AKUDUNS "Sonja Marinković" će se predstaviti delimа: B.Bartoka, M.Šraka, S.Hristića, S.Divjakovića, DŽ.Kandera, Štrausa.

20.30 - 21.00 čas / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Organizator: Programski odbor Festivala mentalnog zdravlja / Institut za javno zdravlje Vojvodine

Petak, 20. Oktobar

Prvi put u okviru Festivala mentalnog zdravlja odvija se društveni dijalog i to na temu „Mentalnog zdravlja mladih“, koji koordinira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava RS, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja RS, Ministarstvom turizma i omladine RS, Ministarstvom prosvete RS, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS, OPENS-om, SKGO-om i Institutom za javno zdravlje Vojvodine.
Događaj je zatvorenog tipa ali na njemu učestvuju sve relevantne institucije i organizacije, od kojih su mnoge i organizatori događaja u okviru 8. FMZ. Rezultati će biti javno dostupni na ovoj stranici, kao i na internet stranicama ustanova/udruženja koje organizuju ovaj društveni dijalog.
Pridružite nam se na ceremoniji gde ćete imati priliku da čujete ko su pobednice/pobednici konkursa za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju i o kojim temama su izveštavali! Pre dodele nagrada održaće se tribina u okviru koje ćemo sa zanimljivim gostima razgovarati o tome koji društveni uslovi i promene mogu doprineti većem stepenu empatije u medijskom izveštavanju.
Učesnice tribine biće:
 • Jelena Božić, novinarka Omladinskog radija (Oradio), Radio-televizije Vojvodine
 • Dunja Karanović, novinarka magazina Liceulice
 • Gorica Nikolin, novinarka Portala 021,
 • dr MIlica Lazić, psihološkinja, naučna saradnica Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta; programska direktorka udruženja MentalHub.
Moderatorka: Slavica Ranisavljev Kovačev, psihološkinja, Omladinski centar OPENS

18.00 - 19.30 časova / OPENS / Bulevar despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave
Organizator: Institut za javno zdravlje Vojvodine / OPENS / MentalHub

Najzabavnije smo sačuvali za kraj - igrajte sa nama Šiz Kviz, za koji ćete se pripremiti okupljanjem ekipe od 3 do 5 članova i obnavljanjem znanja iz filma, muzike, književnosti, istorije i nauke, a sve to začinjeno popularnim znanjima o mentalnom zdravlju. Na kviz mogu da se prijave svi, bez obzira na zanimanje i interesovanja, kao i bez obzira na to da li ste deo nekog udruženja, poznajete se sa fakulteta ili ste posebno pametna ekipa koja se okuplja samo za potrebe kvizova. Smislite kreativni naziv za vašu ekipu i prijavite se! Pripremili smo za vas i nagrade iznenađenja! Kviz osmišljava i vodi: Marko Nikolić

20.00 – 22.00 časova / OPENS / Bulevar Despota Stefana 5 / Novi Sad
Prijava ekipe na: festival.mentalnogzdravlja@gmail.com
Organizator: Insitut za javno zdravlje Vojvodine

Utorak, 10.Oktobar

Na pres konferenciji će biti predstavljen program ovogodišnjeg Festivala u Subotici te istaknuta ovogodišnja tema Festivala mentalnog zdravlja u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu i Pančevu te Podgorici. Cilj je da se pošalje jasna poruka široj javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja, o važnosti umrežavanja i saradnje različitih ustanova i organizacija, uz poziv celokupnoj stručnoj javnosti da se aktivno uključi u obeležavanje, a sve to pod sloganom „Empatije“ kao ovogodišnje teme Festivala. Učesnici:
 • Prim. mr sc med dr Nada Kosić Bibić; Načelnica Centra za promociju zdravlja, Zavod za javno zdravlje Subotica
 • Dr Ivan Žilović, lekar na specijalizaciji iz psihijatrije, Služba psihijatrije Opšte bolnice Subotica
 • Mladen Ilić, koordinator Festivala mentalnog zdravlja u Subotici; psihoterapeut pod supervizijom
 • Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva

11:00-11:40 časova / Medija centar grada Subotice/ Gradska kuća, Trg Slobode 1
Za novinare i sve lokalne i regionalne medijske kuće
Organizator: Odbor za organizaciju Festivala mentalnog zdravlja Subotica / Zavod za javno zdravlje Subotice / Centar za lični razvoj Spektrum / Udruženje građana Psihoartis

Na događaju će biti prikazana izložba fotografija na temu “Empatija”.
Realizatori događaja: Učenici uz podršku vaspitača

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra. Izložbu mogu posetiti svi građani u periodu od 18-21 časova.
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Dom učenika srednjih škola Subotica

Sreda, 11.Oktobar

Kroz druženje dece predškolskog uzrasta sa našim najstarijim sugrađanima, uz podržavajuću i pozitivnu razmenu i razgovor, ukazaće se na značaj podsticanja razvoja empatije na najmlađem uzrastu.
 • Lea Vidaković, psihološkinja
 • Vaspitačice PU “Bambi”: Aleksandra Lovaš, Vidosava Protić, Andrea Dudaš Orčić, Leona Kiralj Postoš, Timea Fenjsaroši Fekete
 • dr Danijela Červenak, specijalista ORL
 • Radojka Sogić, defektolog

9:30-11:00 časova / Crveni krst Bačka Topola/ Petefi Brigade br. 7, Bačka Topola
Bez obavezne prijave / ograničen broj posetilaca na 70
Organizator: Crveni krst Bačka Topola

Kroz igranje uloga na zadatu situaciju, uz rad na prepoznavanju emocija te učešće grupe putem dijaloga i međusobnog deljenja, biće istaknuta važnost i značaj empatije u svakodnevnom životu.
Voditelji radionice:
 • Daliborka Komlenić, master psiholog
 • Gordana Šarčević, dipl.socijalni radnik
 • Jelena Aleksić, dipl.socijalni radnik

10-11:30 časova / Gerontološki centar Subotica/ Žarka Zrenjanina br. 16, Subotica
Prijave na broj telefona: 546-868 / ograničen broj učesnika na 20
Organizator: Gerontološki centar Subotica

Dodela nagrada za najuspešnije radove predškolskih ustanova na temu „Lepota različitosti - mural zajedništva”, kom prilikom će biti prikazana izložba radova, uz prigodan kulturno-sportski program, a sve u kontekstu teme Festivala. U okviru mini Festivala će se održati i edukativno-kreativna radionica pod nazivom “Umetnost stvaranja i davanja”
Realizatori događaja:
 • Prim. mr sc med dr Nada Kosić Bibić; spec. Socijalne medicine, načelnica Centra za promociju zdravlja, Zavod za javno zdravlje Subotica
 • Samira Ćurtić, glavna sestra Centra za unapređenje zdravlja i unapređenja bolesti sa Polivalentnom patronažom Dz Subotica Patronažne sestre DZ Subotica
 • Partneri: PU „Naša radost“ Subotica, PU „Vinillend“ Subotica, PU „Naše nade“ Subotica, CK Subotica, plesne grupe „Larisa“, „Stars“, baletska škola „Raičević“, Melita fitnes instruktor, Opšta bolnica Subotica- Služba za psihijatriju.

10-11:30 časova / Atrijum Biznis centra Galleria / Subotica
Bez obavezne prijave / do 500 učesnika
Organizator: Zavod za javno zdravlje Subotica

Radionica je osmišljena kao uvodna sa ciljem da se prisutni upoznaju sa filozofskim postavkama i praktičnim razlozima za usvajanje ove tehnike pri čemu ce imati priliku da praktično isprobaju uvodne vežbe. Autogeni trening se preporučuje osobama koje žele da poboljšaju kvalitet svojih odnosa sa drugima jer pomaže boljem razumevanju drugih ljudi kroz povećanje relacionih kapaciteta osobe.
Voditelj radionice: Dijana Živanović, dipl. psiholog

11-12:30 časova / Fondacija mentalne higijene "Exspecto" / Šantićeva 27 / Subotica
Prijave: f.exspecto@gmail.com Mogu se prijaviti svi zainteresovani, radonica na srpskom jeziku; ograničen broj učesnika na 20.
Organizator: Fondacija mentalne higijene "Exspecto"

Četvrtak, 12. oktobar

Radionica sa fokusom na otkrivanje svoje kreativnosti i svojih potencijala, kao podsticaj za bolje povezivanje sa samim sobom, a samim tim i sa drugima.
Predavači na Voditelj radionice:
 • dr. Máté Emese, filolog, Visoka škola za vaspitače i trenere

10-11:30 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” / zgrada Jadrana, 1. polusprat / Subotica
Bez obavezne prijave/punoletne osobe / ograničen broj učesnika na 20
Organizator: prof dr. Máté Emese, filolog, Visoka škola za vaspitače i trenere

Demonstrativna radionica-kuvajmo zajedno, sa ciljem prihvatanja različitosti, senzibilizacije i edukacije dece u srednjim školama o specifičnostima potreba osoba sa invaliditetom i izgradna empatije prema njima. Cilj je i jačanje osećaja pripadnosti zajednici osoba sa invaliditetom i pružanje podrške za uključivanje u život zajednice.
Realizatori radionice su:
 • Samira Ćurtić, glavna sestra CUZPB sa polivalentnom patronažom, viša medicinska sestra DZ Subotica
 • Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja "Autizam" Subotica
 • zaposleni Ekonomske škole "Bosa Milićević" u Subotici

10:00-12;00 časova / Klub za osobe sa invaliditetom i njihove prijatelje „Zvuci srca“ / Vladimira Nazora 5, Subotica
Događaj je predviđen za članove Kluba, učenike Srednje ekonomske škole "Bosa Milićević" - smer kuvari i učenike Srednje škole "Global" Subotica, smer kuvari. Ograničen broj učesnika na 20
Organizator: Dom zdravlja Subotica, Subotica Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti sa polivalentnom patronažom

A műhelymunka fő célja, hogy felhívja a figyelmet és terjessze a fiatalok lelki egészségével kapcsolatos ismereteket a pozitív pszichológia szemszögéből. A workshopon különböző pszichológiai és pedagógiai mérőeszközöket és módszereket ismerhetnek meg a résztvevők, amelyek befolyásolhatják az általános jóllétet és az optimális mindennapi működést.
A műhely vezetői:
 • dr. Grabovac Beáta, pszichológus, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendkívüli egyetemi tanára
 • dr. Major Lenke, pedagógus, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense
Glavni cilj radionice je podizanje svesti i širenje znanja mladih o mentalnom zdravlju iz ugla pozitivne psihologije. Učesnici će na radionici biti u prilici da se upoznaju sa različitim psihološkim i pedagoškim mernim instrumentima i metodama sa kojima mogu uticati na osećaj blagostanja i optimalno svakodnevno funkcionisanje.
Voditelji radionice:
 • dr Beata Grabovac, psiholog, vanredni profesor, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici
 • dr Lenke Major, pedagog, docent, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

13:00-15:00 óra / Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar / Strossmayer u. 11. / Szabadka
Jelentkezés: az eseményre a beagrabovac3@gmail.com e-mail címen lehet regisztrálni. Egyetemisták, felnőtt személyek (18 év felett) jelentkezését várjuk. A résztvevők száma maximum 40 fő.
Szervező: Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka, Fenntartható mentális egészség műhely
13:00-15:00 časova / Učiteljski fakultet Subotica, Štrosmajerova br. 11 / Subotica
Prijave slati na sledeću adresu: beagrabovac3@gmail.com Radionica je namenjena studentima i odraslim osobama. Maksimalan broj učesnika je 40. Radionica se održava na mađarskom jeziku.
Organizator: Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, Radionica za održivo mentalno zdravlje

A műhelymunka során szépriodalmi szövegekből kiindulva, írásgyakorlatok által kerülünk közelebb önmagunkhoz, miáltal elmélyítjük önismeretünket és másokkal empatikusabbak tudunk lenni.
A műhely vezetője:
 • Berényi Emőke magyartanár, irodalomterapeuta (Pécsi Tudományegyetem, biblioterápia szakirányú továbbképzés), az integratív mentálhigiéné szakirányú továbbképzés hallgatója (Szegedi Tudományegyetem)
Radionica je koncipirana na način da se kroz vežbe pisanja, a počev od tekstova bajki, približimo sebi, produbljujući vlastitu samosvest, a što nas onda čini i spremnijima da saosećamo sa drugim ljudima.
Voditelj radionice:
 • Emőke Berényi, nastavnik mađarskog jezika i književnosti, biblioterapeut (Univerzitet u Pečuju, dalje usavršavanje u biblioterapiji), specijalista za mentalno zdravlje u edukaciji, Univerzitet u Segedinu

18:00-20:00 óra / Kortárs Galéria, Raichle Ferenc Park 5. / Szabadka
Jelentkezés: berenyi.emoke@gmail.com . A műhely felnőtteknek szól. A résztvevők száma 10 főre korlátozott.
Szervező: Literápia Egyesület, Palics
18:00-20:00 časova / Savremena galerija, Park Rajhl Ferenca 5 / Subotica
Prijave: berenyi.emoke@gmail.com Radionica je namenjena punoletnim osobama. Maksimalan broj učesnika je 10. Radionica se održava na mađarskom jeziku.
Organizator: Udruženje građana "Literapia", Palić

Az előadásban szó lesz arról, hogy milyen hatása van az empatikus és a nem empatikus odafordulásnak a kismama felé a várandósság, a szülés vagy a gyermekágyas időszak keretében.
Előadó:
 • Vígi Sára, mentálhigiénés segítő hallgató (KRE), perinatális szaktanácsadó hallgató (ELTE), dúla (Module, Dona International)
Na predavanju će biti reči o efektu empatičke i neempatičke pažnje prema budućoj majci, bilo da se radi o trudnoći, porođaju ili postporođajnom periodu.
Predavač:
 • Šara Vigi, predsednica udruženja, studentkinja na smeru za perinatalnog savetnika na Odseku za psihologiju ELTE-a i student druge godine KRE-ovog saradnika za mentalno zdravlje

16 - 17:30 óra / Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, Fő tér 9. / Magyarkanizsa
Jelentkezés: tulipadula@gmail.com . Előadás családtervezők, várandósok és kísérőik számára. A résztvevők lehetséges száma 20 fő.
Szervező: TULIPA - Vajdasági Dúlák Egyesület
16 - 17:30 časova / Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Glavni trg 9 / Kanjiža
Prijave: tulipadula@gmail.com Radionica je namenjena onima koji planiraju porodicu, trudnicama i njihovoj pratnji. Maksimalan broj učesnika je 20. Predavanje se održava na mađarskom jeziku.
Organizator: Udruženje Tulipa - Vojvođanske dule

Cilj radionice je da se, kroz igranje uloga na zadatu situaciju, uz rad na prepoznavanju emocija te učešće grupe putem dijaloga i međusobnog deljenja, istakne važnost i značaj empatije u svakodnevnom životu.
Realizatori radionice:
 • Mladen Ilić, psihoterapeut pod supervizijom, UG "Psihoartis"
 • članovi iskustveno-edukativne grupe - Mladi Argonauti

19:00-21:00 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, zgrada Jadrana, 1. polusprat / Subotica
Prijave slati na e-mail: mladen.psihoartis@gmail.com
Organizatori: UG “Psihoartis” i Fondacija "Danilo Kiš", Subotica

Petak, 13. Oktobar

Cilj radionice je približiti učenicima pojam empatije i iskustveno je doživeti, kako bi đaci razvili saosećanje, i na taj način više uvažavali svoja i osećanja svojih vršnjaka. Učenjem o saosećajnosti uticalo bi se na to da se smanji vršnjačko nasilje u školama.
Voditelji radionice:
 • Lea Vidaković, psiholog i psihoterapeut u edukaciji
 • Sandra Miles, glavna sestra u okviru polivalentne patronažne službe Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži”

9:15-11:00 časova / Osnovna škola „Čaki Lajoš“, Svetosavka 9 / Bačka Topola
Za učenike osnovne škole
Organizator: Dom zdravlja "dr Janoš Hadži" Bačka Topola

U osnovnim i srednjim školama Grada Subotica, organizovaće se radionice u cilju senzibilisanja učenika za prepoznavanja marginalizovanih grupa u društvu i svake druge ugroženosti, uz podsticanje razumevanja i sagledavanja osećanja iz različitih uglova, a sa mesta empatije.
Realizatori radionice:
Osnovne i srednje škole sa teritorije Grada Subotica

10:00-11:30 časova / Osnovne i srednje škole sa teritorije Grada Subotica
Organizator: Aktiv stručnih saradnika Grada Subotica

Empatikus lángok – a kiégés megelőzése műhelyen kreatív módszerekkel és hatékony technikákkal segítünk megőrizni az empátia és az önempátia tüzét.
A műhely vezetője:
 • Ricz Dencs Tünde, mentálhigiénés szakember, pszichodráma pszichoterapeuta, meseterapeuta
Cilj preventivne radionice „Plamen empatije” je da se uz pomoć kreativnih metoda i efikasnih tehnika, doprinese prevenciji sagorevanja i očuvanja naših kapaciteta za empatiju.
Voditelj radionice:
 • Ric Denč Tinde, stručni saradnik mentalne higijene, psihodramski psihoterapeut i bajka terapeut

17:00-20:00 óra / Spectrum személyiségfejlesztő központ / Sonja Marinković u. 10. /1 / Szabadka
Jelentkezés: dencst@gmail.com . A résztvevőket érkezési sorrend alapján soroljuk be a foglalkozásra. A résztvevők száma 8 főre korlátozott (nagykorú, felnőtt személyek).
Szervező: Antropos Mentálhigiéné Egyesület
17:00-20:00 časova / Centar za lični razvoj Spektrum/ Sonje Marinković 10/1 / Subotica
Prjave: dencst@gmail.com Prijave se prihvataju po redosledu pristizanja. Broj učesnika je ograničen na najviše osam osoba (punoletne osobe). Radionica se održava na mađarskom jeziku.
Organizator: Udruženje za mentalnu higijenu “Antropos”

Cilj organizovanja okruglog stola predstavlja fokusiranu platformu za duboko istraživanje uloge emocionalnih veština i uzajamne empatije u stvaranju harmoničnijeg i povezanijeg društva. Kroz bogat interdisciplinarni dijalog, ova interaktivna sesija će istražiti kako razvoj emocionalnih kompetencija oblikuje međuljudske odnose, doprinosi rešavanju konflikata, kao i podstiče lični rast i kolektivnu dobrobit.
Učesnici:
 • msr Aleksandar Stevanović, psiholog, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, Subotica
 • dr Đerđi Erdeš Kavečan, psiholog, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, Subotica
 • dr Milica Lazić, psiholog, Univerzitet u Novom Sadu, Filozofski fakultet, Odsek za psihologiju, Novi Sad
 • msr Boban Pavlović, kriminalista, Udruženje policajaca građana “Bezbedna zajednica”, Novi Sad
 • Jasmina Mihnjak, psiholog, Društvo psihologa Srbije

18:00-20:00 časova / Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici
Bez obavezne prijave, broj učesnika je ograničen.
Organizator: Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici

Subota, 14. Oktobar

Na radionici “Šta kažeš posle zdravo” učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa različitim tehnikama komunikacije i načinima na koje mogu razvijati empatiju u komunikaciji.
Voditelj radionice:
 • Marijana Vasilijević, dipl. pedagog, integrativni dečiji psihoterapeut, DBT terapeut

11-13 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, zgrada Jadrana, 1. polusprat / Subotica
Prijave: marijanapsihoterapeut@gmail.com / Broj učesnika ograničen na maksimalno 20 osoba, učesnici 15+
Organizator: Centar za dijalektičko-bihejvioralnu terapiju Beograd

Cilj radionice jeste da se učesnici upoznaju sa konceptom empatije i da kroz iskustveni rad i određene tehnike nauče kako mogu bolje da slušaju, razumeju i reflektuju ono što dolazi od druge osobe.
Voditelji radionice:
 • Mladen Ilić, psihoterapeut pod supervizijom
 • Tijana Mijailović, psihološkinja, psihoterapeutkinja pod supervizijom

17:00-19:00 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, zgrada Jadrana, 1. polusprat / Subotica
Prijave slati na e-mail: mladen.psihoartis@gmail.com ; broj učesnika ograničen na maksimalno 15 osoba (punoletne osobe)
Organizator: UG “Psihoartis”

Ponedeljak 16. Oktobar

Cilj radionice je da deca bez roditeljskog staranja kroz radionicu dobiju priliku da steknu sposobnost prepoznavanja i izražavanja sopstvenih emocija i da unaprede spremnost na empatiju u odnosima sa drugima.
Voditelji radionice:
 • Neda Filipović, dipl. pedagog, Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica
 • Marina Vojnić, dipl. psiholog, Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica

14:00-18:00 časova / Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica, Trg Slobode 3/3, Subotica
Prijave na adresu: marina.vojnic@cpsusu.rs Radionica je namenjena deci bez roditeljskog staranja, maksimalan broj učesnika je 20.
Organizator: Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica

A műhely középpontjában a kreativitás és a benne rejlő lehetőségek felfedezése áll, ösztönözve az önmagunkkal és ezáltal a másokkal való jobb kapcsolatteremtést is.
A műhely vezetője:
 • Dr. Máté Emese, filológus, Óvó- és Edzőképző Főiskola, Szabadka
Radionica sa fokusom na otkrivanje svoje kreativnosti i svojih potencijala, kao podsticaj za bolje povezivanje sa samim sobom, a samim tim i sa drugima.
Voditelj radionice:
 • dr. Máté Emese, filolog, Visoka škola za vaspitače i trenere

18:30-20:00 óra / Kortárs Galéria, Raichle Ferenc Park 5. / Szabadka
Előzetes bejelentkezés nem szükséges. A felnőtt résztvevők száma 20 főre korlátozott.
Szervező: Dr. Máté Emese, filológus, Óvó- és Edzőképző Főiskola, Szabadka
18:30-20:00 časova / Savremena galerija, Park Rajhl Ferenca 5 / Subotica
Bez obavezne prijave/punoletne osobe/ograničen broj učesnika na 20. Radionica se održava na mađarskom jeziku.
Organizator: prof dr. Máté Emese, filolog, Visoka škola za vaspitače i trenere

Utorak, 17. Oktobar

Edukativni seminar će sadržati 3 radionice: " Moje mesto u grupi", 2. "Vaga sviđanja", 3. " Zajedničko drvo". Cilj radionica je razumevanje fenomena koji su suprotni empatiji a to su stigmatizacija i diskriminacija.
Realizator događaja:
 • Zoran Milovanović, stručni saradnik za zdravstveno preventivni program, uz učešće saradnika, volontera i u saradnji sa Srednjom medicinskom školom.

9:30-10:30 časova / Crveni krst Subotica - gradska organizacija/ Trg žrtava fašizma br.3, Subotica
Prijava nije obavezna. Broj učesnika ograničen na maksimalno 30 osoba (učenici srednjih škola).
Organizator: Crveni krst Subotica - gradska organizacija

A fórum, a vetítés és a beszélgetés célja a Tanítóképző Kar projektjének bemutatása, amely az Ökumenikus Humanitárius Szervezettel és az IOM-mal (ENSZ Migrációs Szervezete) együttműködve valósult meg azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sérülékeny csoportokkal kapcsolatos etikus jelentéstételre menekültekre és migránsokra összpontosítva.
A rendezvény előadója:
 • Bóka Ida, újságíró, közösségi ifjúsági munka mesterszak
Cilj tribine, projekcije i razgovora je predstavljanje projekta Učiteljskog fakulteta u saradnji fakuteta, Ekumenske humanitarne organizacije i IOM-a (organizacije UN za migracije), u cilju podizanja svesti o etičkom izveštavanju o ranjivim grupama, sa fokusom na izbeglice i migrante.
Predavač i realizator događaja:
 • Ida Boka (saradnica na projektu), novinarka od 2011 godine (RTV), MA Omladinski rad u zajednici.

12:30-13:20 óra / Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (amfiteátrum)/ Strossmayer u. 11. / Szabadka
Előzetes bejelentkezés nem szükséges. A résztvevők száma nem korlátozott.
Szervező: Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka
12:30-13:20 časova / Amfiteatar Učiteljskog fakulteta u Subotici/ Štrosmajerova br. 11, Subotica
Prijava nije obavezna. Broj učesnika nije ograničen.
Organizator: Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

Cilj panel diskusije je razmena praksi i iskustava među HR profesionalcima na temu podsticanja empatije kod zaposlenih. Značaj panela je osvešćivanje HR zajednice o važnosti empatije na radnom mestu.
Moderator događaja:
 • Anja Tokić, HR biznis partner za Infostud.
Panelisti:
 • Tanja Kurai - Ljudski resursi i employer branding - Continental
 • Ivana Oračić- HR manager - Studio Present
 • Tatjana Rokvić - specijalista za regrutaciju i selekciju - Inspira grupa

18:15-20:00 časova/ Inspira Hub/ Korzo 1 pasaž, II sprat / Subotica
Prijave kroz formular https://forms.office.com/e/CdEnLi2Hir ; maksimalan broj učesnika 50.
Organizator: Infostud 3 doo / Inspira grupa

Sreda, 18. Oktobar

Cilj radionice je da učesnici upoznaju sa perspektivom osoba sa invaliditetom (OSI) kroz razumevanje njihovog sveta i razvoj empatije prema njima. Spoznavanje različitosti doprinosi razumevanju i ima značaj po širu zajednicu, kroz integraciju OSI u zajednicu.
Voditelj radionice:
 • Tihana Mlađenović, master psiholog, deset godina iskustva u radu sa osi.

18-20 časova / Gradski muzej Subotica, Trg Sinagoge 3, / Subotica
Prijava: tihana.psiholog@gmail.com Ciljna grupa su srednjoškolci. Maksimalno do 15 učesnika. Predavanje će biti na srpskom jeziku.
Organizator: DES doo Subotica

Kroz odigravanje uloga i diskusiju, učesnići će imati priliku bolje da bolje razumeju tuđe položaje i situacije, kao i da se međusobno povežu, bez obzira na različitosti.
Voditelj radionice:
 • Nikoleta Molnar predsednik “AIESEC-a” u Subotici, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Subotici

18:00-19:30 časova / RISC-poslovna zgrada ekonomskog fakulteta/Adolfa Singera 12/A, Subotica
Prijava nije obavezna. Broj učesnika ograničen na maksimalno 70 osoba (uzrasta od 18-30 godina).
Organizator: AIESEC-Međunarodna organizacija za razmenu studenata, Lokalni komitet Novi Sad

A műhely során olyan gyakorlatokat fogunk végezni, amelyeken keresztül a fiatalok találkozhatnak a saját érzelmeikkel és ösztönzést kapnak különböző érzelmeik kifejezésére, hiszen ahhoz, hogy empatikusak legyünk mással, arra van szükségünk, hogy megtanuljunk kapcsolòdni a saját érzelmeinkhez.
A műhely vezetői:
 • Hulló Zsófia, szociális munkás és ifjúságsegítő
 • Plavšić Anikó, pasztorálpszichológus és mentálhigiénés segítő hallgató
Kroz vežbe usmerene na prepoznavanje vlastitih osećanja, mladi ljudi će biti podržani da shvate značaj i važnost izražavanja svojih emocija, budući da razumevanjem svojih emocija, povećavamo vlastiti kapacitet da saosećamo sa drugim ljudima.
Voditelji radionice:
 • Hulló Zsófia- omladinski radnik
 • Plavšić Anikó-Pastoralni psiholog i specijalista za mentalno zdravlje u obuci.

19:15-20:45 óra / Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (amfiteátrum)/ Strossmayer u. 11. / Szabadka
Nem szükséges előzetes jelentkezés. A műhelyre 15-35 év közötti fiatalokat várnak.
Szervező: Iuventus ventus egyesület
19:15-20:45 časova / Učiteljski fakultet Subotica/ Štrosmajerova br. 11, Subotica
Bez obavezne prijave. Predviđeno je za učesnike od 15-35 godina. Na mađarskom jeziku.
Organizator: Iuventus Ventus Udruženje

Četvrtak, 19. Oktobar

Radionica je osmišljena kao interaktivna, na način da se kroz praktične primere istražuje i demonstrira koliko empatije ima u svim umetničkim izrazima, i koliko je empatija važna za razumevanje umetnosti.
Voditelji radionice:
 • Marijana Vasilijević, dipl. pedagog, integrativni dečiji psihoterapeut, DBT terapeut
 • Marijana Temunović, master sociolog i integrativni art psihoterapeut.

16:30-18:30 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, zgrada Jadrana, 1. polusprat / Subotica
Prijave na adresu: marijanatemunovic@gmail.com Broj učesnika ograničen na maksimalno 20 osoba.
Organizator: Centar za lični razvoj “Spektrum”

Događaj „U tuđim cipelama“ koncipiran je u dve celine. Prvi deo obuhvata projekciju filma koji je snimljen od strane Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Novog Sada na temu vršnjačkog nasilja. U drugom delu događaja planirana je diskusija o pogledanom filmu, kao i razgovor o empatiji, odnosno sposobnosti da se stavimo u tuđe cipele i da razumemo druge/drugačije emocije, misli, iskustva i ponašanja.
Realizatori događaja:
 • Nina Davidović, master psiholog, stručni saradnik u Centru za nestalu i zlostavljanu decu
 • Jovana Škorić, doktor političkih nauka - socijalna politika i socijalni rad

18:00-19:00 časova / Inspira Hub, korzo 1 pasaž, II sprat / Subotica
Događaj je otvoren za sve građane, kapacitet prostora je od 30-50 osoba
Organizator: Centar za nestalu i zlostaljanu decu

Predstavu izvode učenici Doma učenika srednjih škola i tema predstave je "Empatija". Kroz predstavu će učenici na kreativan način prikazati kako mladi vide empatiju. Predstava će biti prikazana dvojezično-na mađarskom i srpskom jeziku.
Realizatori događaja: Učenici uz podršku vaspitača

19:30-19:50 časova / Dom učenika srednjih škola, Harambašićeva 22 / Subotica
Događaj otvoren za sve građana, maksimalan kapacitet 120 posetilaca
Organizator: Dom učenika srednjih škola Subotica

Petak, 20. Oktobar

Cilj panel diskusije je istaći empatiju kao glavnu pokretačku snagu i poveznicu u zajednici u nastojanju da se unapredi briga o mentalnom zdravlje dece i mladih bez roditeljskog staranja.
Moderator:
 • Marijana Prćić, master socijalni radnik, supervizor i savetnik za hraniteljstvo u Centru za porodični smeštaj i usvojenje Subotica
Panelisti:
 • Tijana Mijailović, dipl. psiholog, savetnik za hraniteljstvo iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje Subotica, geštalt psihoterapeut pod supervizijom
 • Milka Lazičić Uzelac, master psiholog, geštalt psihoterapeut, Psihološki centar “ProAktiva”, Subotica
 • Olgica Buljovčić, profesor tehnike i tehnologije, nastavnik u OŠ "Jovan Mikić", Subotica
 • Suzana Halas, hraniteljka

17:00-18:30 časova / Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica, Trg Slobode 3/3, Subotica
Prijave: marijana.prcic@cpsusu.rs Punoletne osobe; maksimalan broj učesnika je 20.
Organizator: Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica

Predavanje ima za cilj da navede učesnike da budu otvoreni na promišljanje o značaju emocionalnog reagovanja, upravljanja emocijama i osvešćivanja značaja razumevanja, kako svojih tako i tuđih emocionalnih reakcija
Predavač:
 • Aleksandra Radulović Zelenika, diplomirani psiholog, REBT savetnik, ACT i CFT terapeut, sertifikovani trener asertivne komunikacije i emocionalne inteligencije

18:00-19:30 časova / Centar za lični razvoj Spektrum/ Sonje Marinković 10/1 / Subotica
Prijave na adresu: skolovanjesrca@gmail.com Maksimalan broj učesnika je 20 (stariji od 15 godina).
Organizator: Centar za lični razvoj "Spektrum"

Utorak, 10. oktobar

10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja, obeležava se širom sveta, te ga obeležavamo svake godine i mi, počevši od 2016.god. kada smo u PSIHOZON-u i pokrenuli obeležavanje ovog važnog datuma u Somboru. Cilj događaja je da skrenemo pažnju javnosti na značaj očuvanja, zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, kao i prevencija predrasuda i smanjenje stigme prema osobama sa psihičkim poteškoćama. Događaj realizujemo u saradnji sa obrazovnim, zdravstvenim i drugim institucijama, organizacijama i pojedincima, uz podršku volontera, mladih i odraslih, kao i medija. Tokom javne akcije podelićemo zanimljive informativne i edukativne promotivne materijale o mentalnom zdravlju, a stručnjaci u oblasti mentalnog zdravlja, psiholozi/psihoterapeuti, razgovaraće sa građanima/-kama na razne važne teme u oblasti mentalnog zdravlja.
Namenjeno je građanima Sombora.

10.00 – 12.00 časova / Trg Svetog trojstva / Sombor
Bez prijave
Organizator: Centar za indidivualni razvoj i unapređenje društva – PSIHOZON

Sreda, 11. oktobar

Organizacijom tribine na ovu temu planiramo da podstaknemo sugrađane da se opredele za ovaj vid podrške najugroženijoj kategoriji dece. Voditelji tribine bili bi stručni radnici Centra za socijalni rad u Somboru, koji se dugi niz godina bave ovom problematikom. Mr Snežana Baždar- pedagog, i Zvezdana Tepavac – psiholog, dugogodišnje su edukatorke budućih hranitelja i usvojitelja. Uz njih na tribini će govoriti i Jelena Draško pedagog, Ines Babić, psiholog i Tatjana Đurić – psiholog. Gosti tribine biće i Ivanka i Zdravko Grumić, dugogodišnji hranitelji i usvojitelji.
Tribina je namenjena svima koji žele nešto više da saznaju o hraniteljsvu i usvojenju.
Voditelj tribine:
 • Tatjana Đurić psiholog Centra za socijalni rad Sombor

17.00 – 19.00 časova / Srpska čitaonica / Sombor
Prijava: 1-10.10.2023. na tel. 062 787245 /broj mesta je ograničen
Organizator: Centar za socijalni rad Sombor / Podružnica psihologa Zapadnobačkog okruga

Subota, 14. oktobar

U pitanju je niz aktivnosti pod nazivom “FACE TO FACE, UMESTO FАCEBOOK”, namenjenih deci predškolskog I osnovnoškolskog uzrasta sa ciljem prevencije stanja koja mogu nastati usled nekritičke upotrebe digitalnih aparata I tehnologija. Ideja je da ove aktivnosti vremenom postanu integralni deo programa terapijskog jahanja u kome bi se deci pružila prilika da u blagotvornom okruženju , u prirodi, učestvuju (I uče) kroz kooperativne igre, šire kanale vršnjačke komunikacije unapređuju svoj psihomotorni razvoj, nasuprot izolovanom virtuelnom svetu digitalnih tehnologija koji im se neprekidno nudi i koji je sveprisutan u svim oblastima njihovog ranog razvoja.
Učesnici: Deca i mladi starijeg osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta, koji već učestvuju u organizovanim aktivnostima i koji će unapred biti obavešteni o terminu održavanja.
Voditelj tribine:
 • Jasmina Lekić Beljanski, psiholog, sa grupom saradnika, članovima tima za realizaciju UG “GRIVA”

16.00 – 18.00 časova / Ekonomija Srednje poljoprivredno prehrambene škole / Sombor
Bez prijave
Organizator: “GRIVA”- udruženje građana za razvoj I unapređenje terapijskog, pedagoškog i rekreativnog jahanja

Ponedeljak, 16. oktobar

Tokom radionice će biti predstavljena metoda crtanja fraktala, učesnici će imati priliku da primene metodu i da crtanju u cilju opuštanja i upoznavanja sebe.
Radionica je namenjena zainteresovanim građanima Sombora.
Voditeljka radionice:
 • Valerija Bodrožić, vaspitač predškolske dece

18.00 – 20.00 časova / Gimnazija / Sombor
Bez prijave
Organizator: Podružnica psihologa Zapadnobačkog okruga

Utorak, 17. oktobar

Šta je to empatija i zašto je važna? Šta je psihološka otpornost (rezilijentnost) i kako je možemo povećati? Kako nam empatija može poboljšati odnose, povećati samopouzdanje i ojačati psihološku otpornost (rezilijentnost)? Ovo su neke od tema kojima će se ovo predavanje baviti i pitanja na koja će se na predavanju pokušati dati odgovori.
Predavanje je namenjeno svim zainteresovanim građanima.
Voditeljka radionice:
 • Izabela Rašković, diplomirani psiholog

17.00 – 19.00 časova / Dečije odeljenje biblioteke / Sombor
Bez prijave
Organizator: Podružnica psihologa Zapadnobačkog okruga

Sreda, 18. oktobar

U okviru ove radionice naučićemo šta je u stvari solidarnost i koje su njene osnovne odrednice i pretpostavke. Saznaćemo između koga ona postoji, odakle potiče i koji faktori negativno utiču na njen razvoj. Razgovaraćemo o tome koliko je ona danas prisutna u našem društvu i između koga postoji.
Ova radionica namenjena je srednjoškolcima.
Voditeljka:
 • Jelena Lečić, dipl. psiholog

18.30-19.30 časova/ Gimnazija / Sombor
Prijava na: lenale1573@gmail.com / broj mesta ograničen
Organizator: Podružnica psihologa Zapadnobačkog okruga

Četvrtak, 19. oktobar

Radionica se bavi fenomenom empatije prema osobama sa autizmom. Šta je empatija? Šta je autizam? Možemo li razvijati empatiju prema osobama koje su različite, koje imaju smetnje u razvoju, koje imaju autizam? Imaćemo prilike čuti i primere dobre prakse iz osnovne škole.
Radionica je namenjena svim građanima Sombora
Učesnici :
Slavica Menićanin, majka deteta sa autizmom i predsednica Udruženja za podršku osobama sa autizmom “Maslačak” i Snežana Nišević, učiteljica
Voditeljka:
 • Meira Mrđenov, psiholog

17.00 – 19.00 časova / Preparandija / Centar za stručno usavršavanje/Sombor
Bez prijave
Organizator : Podružnica psihologa Zapadnobačkog okruga, Udruženje za podršku osobama sa autizmom “Maslačak”

Petak, 20. oktobar

Broj rekreativnih trkača je poslednjih decenija u konstantnom porastu, kako u svetu, tako i kod nas. Zašto svi ti ljudi trče, šta ih motiviše? U kakvoj su vezi trčanje i mentalno zdravlje pojedinca? Postoji li i veza motiva za trčanje sa regulacijom naših emocija?
Učesnica: Tijana Kabić, sportski psiholog, najbolja somborska maratonka i trenutno jedna od najboljih maratonki u našoj zemlji.

17.00-18.30 / Preparandija / Sombor
Bez prijave
Organizator: Podružnica psihologa Zapadnobačkog okruga / Ark Somaraton

Utorak, 10. oktobar

Predstavljanje javnosti i lokalnoj zajednici značaj i vrednost prvog Festivala mentalnog zdravlja u Zrenjaninu. Informisanje šire javnosti o programu i sloganu Festivala mentalnog zdravlja, kao i o važnosti umrežavanja različitih ustanova, organizacija i udruženja koja se bave mentalnim zdravljem.
Učesnici:
 • dr Jelena Medić Simovljević, spec. socijalne medicine, koordinatorka Festivala za mentalno zdravlje u Zrenjaninu; Zavod za javno zdravlje Zrenjanin
 • dr Bojana Vještica, spec. socijalne medicine; Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“
 • Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina

11.00-12.00 časova / Barokna sala Gradske kuće Zrenjanin / Trg slobode 10 / Zrenjanin
Bez prijave / ograničen broj posetilaca na 50
Organizator: Zavod za javno zdravlje Zrenjanin / Gradska uprava Zrenjanina

Na okruglom stolu razgovaraćemo o važnosti prepoznavanja i imenovanju osećanja, o značaju pokretanja razgovora o emocijama kako bi se smanjila izolacija roditelja i o strategiji prevladavanja za ublažavanje negativnih emocija.
Učesnici:
 • 8-10 roditelja ili staratelja dece do 3 godine starosti sa poteškoćama u rastu i razvoju
Voditeljka: Slađana Stanić, strukovna medicinska sestra, glavna sestra polivalentne patronažne službe u domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin

17.00-19.00 časova / Preventivni centar doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin / Bulevar Milutina Milankovića 5 / Zrenjanin
Prijava na: halobeba1@gmail.com /ograničen broj učesnika
Organizator: Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin

Izložba likovnih radova dece predškolskog uzrasta i nižeg školskog uzrasta iz Srednjebanatskog okruga, biće postavlljena u holu Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin tokom trajanja festivala, od 10-20. oktobra 2023. godine. Konkurs je raspisan u septembru ove godine i poslat svim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na teritoriji Srednjebanatskog okruga. Slogan ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja je “Empatija” pa je u skladu sa tim odabrana i tema likovnog konkursa. U izradi radova je učestvovalo celo odeljenje ili grupa dece, kako bi se kroz zajednički rad podstakla humanost, jedinstvo i razvoj empatije.

13.00 časova / Otvaranje izložbe u holu Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin / Dr Emila Gavrila 15 / Zrenjanin
Bez prijave / otvorena izložba tokom trajanja Festivala, od 10-20. oktobra 2023. godine
Organizator: Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

Sreda, 11. oktobar

"Reč može da zaboli" čine dve radionice koje se odnose na prepoznavanje i bolje razumevanje, kako sopstvenih, tako i tuđih emocija u cilju adekvatnijeg rešavanja interpersonalnih konflikata. Namenjena je mladim osobama od 10 do 19 godina. U realizaciji događaja će učestvovati i vršnjački edukatori, koji čine deo tima Savetovališta za mlade.
Tribina je namenjena svima koji žele nešto više da saznaju o hraniteljsvu i usvojenju.
Voditelji:
 • Jasna Jahura, diplomirani psiholog; Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin
 • Bojana Tomić, viša medicinska sestra; Savetovalište za mlade doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin

09.00 - 12.00 časova / prostorija Savetovališta za mlade doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin / Bulevar Milutina Milankovića 5 / Zrenjanin
Prijava na: savetovalistezamlade.zr@gmail.com / ograničen broj učesnika
Organizator: Savetovalište za mlade doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin

Četvrtak, 12. oktobar

Cilj predavanja je senzibilisanje publike (zdravstvenih radnika i saradnika) na temu samopovređivanja kako bi se podstaklo bolje prepoznavanje i adekvatnije reagovanje profesionalaca u susretu sa adolescentima. Predavanje je akreditovao Zdravstveni savet Srbije pod rednim brojem A-1-1653/22, broj odluke: 153-02-00688/2022-01, datum odluke: 14.11.2022. godine, Beograd
Učesnici:
 • Dr Tanja Neatnica, spec. psihijatrije; Dom zdravlja Novi Bečej
Moderator:
 • Dr Jelena Medić Simovljević, spec. socijalne medicine, koordinatorka Festivala za mentalno zdravlje u Zrenjaninu; Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

19.00-21.00 časova / Svečana sala hotela Vojvodina / Trg slobode 3-5 / Zrenjanin
Prijava na: podruzuznicazr@gmail.com /za lekare, stomatologe i biohemičare/ ograničen broj učesnika na 200
Organizator: DLV-SLD Podružnica lekara Zrenjanin

Ponedeljak, 16. oktobar

Radionica “Promocija humanih vrednosti” Crvenog krsta Srbije ima za cilj da smanji nasilje među decom i mladima, podsticanjem uvažavanja kulturoloških razlika kroz razvoj pozitivnog vaspitnog okruženja zasnovanog na interkulturološkim vrednostima. Radionica je namenjena učenicima nižih razreda osnovne škole.
Radionica je namenjena učenicima nižih razreda osnovne škole.
Voditelj: Luka Mandić, volonter Crvenog krsta Zrenjanin

17.00 - 18.00 časova / OŠ “Vuk Karadžić”/ Narodnog fronta 3 /Zrenjanin
Prijava na: zrenjanin@redcross.org.rs / broj mesta ograničen
Organizator: Crveni krst Zrenjanin

Sreda, 18. Oktobar

Tribina uključuje 5 tema koje se bave mentalnim zdravljem: 1. Definicija zdravlja-mentalno zdravlje; 2. Mentalno zdravlje mladih. Značaj razvoja empatije tokom odrastanja; 3. Doprinos emocionalne pismenosti u formiranju empatije; 4. Briga o sebi – Burn out sindrom; 5. Ulažući u volontere, ulažemo u budućnost.
Tokom tribine razgovaraćemo o faktorima koji utiču i podstiču razvoj empatije kod pojedinca, a onda i u društvu, kao i srodnim fenomenima kao što su zajedništo i solidarnost. Ukazaćemo na najčešće probleme mentalnog zdravlja mladih i značaj ranih intervencija.
Nakon izlaganja svih učesnika o različitim aspektima mentalnog zdravlja otvaramo prostor za pitanja i odgovore ili diskusiju.
Učesnici:
 • dr Bojana Vještica, spec. socijalne medicine, psihoterapeut-grupni analitičar; Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin, udruženje grupnih analitičara Vojvodine
 • dr Jelena Medić Simovljević, spec. socijalne medicine; Zavod za javno zdravlje Zrenjanin
 • dr Tanja Neatnica, spec. psihijatrije, transakcioni analitičar savetnik; Dom zdravlja Novi Bečej
 • Aleksandra Tanasijević , sekretar Crvenog krsta Zrenjanin; Crveni krst Zrenjanin
 • Jelena Domjeskov - sam. stručni saradnik Crvenog krsta Zrenjanin; Crveni krst Zrenjanin
 • Đurđica Šljapić, spec. javnog zdravlja strukovna medicinska sestra; Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin
Moderator tribine: Dr Jelena Medić Simovljević, spec. socijalne medicine, koordinatorka Festivala za mentalno zdravlje u Zrenjaninu; Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

17.00 - 19.00 časova /Svečana sala Crvenog krsta Zrenjanin / Zmaj Jovina 1a / Zrenjanin
Bez prijave / ograničen broj posetilaca na 80
Organizator: Zavod za javno zdravlje Zrenjanin / Crveni krst Zrenjanin

Četvrtak, 19. oktobar

Cilj radionice je razvijanje empatije, razumevanje pojma i imenovanje emocija, kako prihvatiti sebe i druge, razumevanje tuđih i sopstvenih osećanja, kao i emocionalna reakcija na ono što drugi osećaju.
Radionica je namenjena učenicima 7. razreda.
Voditelj: Andrijana Stojanović, diplomirani pedagog, rukovodilac službe za osamostaljivanje i podršku u Centru za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina-Most

12.00-13.00 časova / OŠ “Dr Jovan Cvijić” / 7. jula / Zrenjanin
Prijava na: andrijana.stojanovic@centarmostzr.rs / broj mesta ograničen
Organizator: Centar za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina-Most

Utorak, 10.Oktobar

Pozivamo vas da dođete na druženje povodom otvaranja prvog Festivala mentalnog zdravlja u Pančevu! U neformalnoj atmosferi pričaćemo o samom Festivalu, mentalnom zdravlju, upoznati se, družiti i igrati. Ovo je ujedno i prilika da odštampate logo festivala na svojoj majici, cegeru ili nekom drugom odevnom predmetu. Sve što treba da uradite je da ponesete vašu majicu/ceger, mi ćemo vam odštampati FMZ vizual tehnikom sito štampe, sačekate da se osuši i to je to. U 19h organizatori Festivala će se obratiti okupljenima, poželeti dobrodošlicu, predstaviti ukratko program Festivala i zvanično proglasiti festival otvorenim.

Druženje od 18.00 – 21.00 / Zvanično otvaranje festivala u 19h / Mali klub Doma omladine / Svetog Save 10, Pančevo
Prijava nije potrebna.
Organizator: Zavod za javno zdravlje Pančevo i Pneuma kreativni kolektiv; Partner: Dom omladine Pančevo

Sreda, 11.Oktobar

Radionica ima za cilj da edukuje decu o reciklaži i sadnji biljaka na interaktivan način. Tokom ove radionice fokus će biti na podsticanju odgovornog odnosa prema životnoj sredini i drugim živim bićima. Deca će učiti kako se adekvatno brine o biljkama, kreativno izražava kroz stvaralački rad i apciklažnu aktivnost, ali i brine o drugim ljudima i živim bićima.
Voditeljka radionice: Katarina Stojanović Kostić

12.00 – 14.00 časova / Eko paviljon Narodne bašte u Pančevu
Na radionici učestvuju učenici OŠ “Branko Radičević” Pančevo. Moguće je priključiti se uz prijavu preko mejla officens@euinfo.rs .
Organizator: EU info point Novi Sad, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pančeva.

Predavanje je usmereno na diskusiju o prirodi partnerskih odnosa i načinima za građenje istih. Kako da razumem i čujem partnera, o čemu i kako sa njim da razgovaram, šta veze u današnje vreme podrazumevaju i da li smo se prilagodili novim načinima funkcionisanja u partnerskim odnosima, samo su neka od pitanja koja će tokom predavanja biti pokrenuta. Razgovaraće se o transfernim obrascima i o tome kako se nosimo sa našim porodičnim modelima unutar partnerske veze.
Predavač: Milan Damjanac, konstruktivistički i egzistencijalistički psihoterapeut, edukator, supervizor, ko-osnivač i predsednik PLK Centra.

18.00 - 19.30 časova / Gradska biblioteka / Nemanjina 1, Pančevo
Prijava nije potrebna.
Organizator: Pneuma kreativni kolektiv

“I mi smo tu” je radijska emisija koja je posvećena osobama iz marginalizovanih grupa. Glavni cilj emisije je da se ova populacija društva predstavi slušaocima i na taj način razbiju predrasude koje postoje. Tokom 23 godine, koliko se dugo emisija emituje na Radio Pančevu, pokrenute su mnoge bitne teme kao što su diskriminacija, ljudska prava, inkluzija, volonterizam, mentalno zdravlje, empatija i slično. Povodom Festivala mentalnog zdravlja u Pančevu, emisija koja će se emitovati 11. oktobra biće posvećena temi mentalnog zdravlja.

Autorka i voditeljka emisije: Dobrila Jovanović, diplomirani defektolog i geštalt psihoterapeut.
18.00 -19.00 časova / Radio Pančevo 92,1 FM / Online live stream
Organizator: “I mi smo tu”

Četvrtak, 12. oktobar

Tribina je namenjena roditeljima i stručnim saradnicima u nastavi. Cilj događaja je da se kroz interakciju sa posetiocima, definiše i objasni pojam empatije, a zatim kroz predviđeni plan istraži njen razvoj i uloga u životu dece, roditelja i stručnih radnika u oblasti školstva i oblasti mentalnog zdravlja.
Moderatori:
 • Dr Sanja Kalaba - spec. psihijatrije, integrativni dečiji i adolescentni psihoterapeut pod sup.
 • Dr Slavica Nikolić Lalić - spec. psihijatrije, master javnog zdravlja,
 • Nataša Babeu - medicinska sestra i vaspitač

18.00 - 20.00 časova / Gradska biblioteka / Nemanjina 1, Pančevo
Bez prijave
Organizator(i): Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac, Centar za mentalno zdravlje Vršac i Savetovalište za decu i omladinu Vršac i Zavod za javno zdravlje Pančevo

Petak, 13. Oktobar

Ova aktivnost podrazumeva druženje i igranje društvenih igara sa decom koja borave u instituciji sa ciljem bolje socijalne inkluzije u vidu korisno provedenog slobodnog vremena, širenja kruga prijatelja i razvijanja novih interesovanja. Osim toga, svi učesnici događaja imaće priliku da rade na razvijanju veština timskog rada, rešavanja problema, razvijanju empatije ili prihvatanju pobede i poraza kroz igranje društvenih igara, odabranih i prilagođenih uzrastu dece koja trenutno borave u Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Spomenak”.
Decu će posetiti i sa njima se igrati predstavnici Zavoda za javno zdravlje Pančevo, volonteri udruženja d20, udruženja Pneuma i volonteri Crvenog krsta Pančevo. Odabir igara i formiranje uzrasnih grupa za igranje realizovaće se u saradnji sa Domom "Spomenak".

9.30 - 11.30 časova
Događaj je zatvorenog tipa i namenjen je deci i mladima koji borave u “Spomenku”.
Organizator: Zavod za javno zdravlje Pančevo, Pneuma kreativni kolektiv, Klub ljubitelja igara i fantastike d20, Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Spomenak”; Partner: Crveni krst Pančevo

Na večeri društvenih igara posetioci će moći da razvijaju empatiju i timski duh igrajući neke od kooperativnih igara, ili da se jednostavno opuste i zabave uz neku od popularnih strateških ili „party“ igara. Društvene igre obezbediće klub ljubitelja igara i fantastike d20 koji je u gradu već dobro poznat po promovisanju kulture igranja društvenih igara. Bez obzira da li ste već iskusni u igranju različitih društvenih igara ili ste radoznali da ih isprobate, svakako ste dobrodošli. Događaj je otvoren za sve zainteresovane.

18.00 – 21.00 / Sinhro hub / Generala Petra Aračića 8, Pančevo
Prijave nisu potrebne.
Organizator: Klub ljubitelja igara i fantastike d20, Pneuma kreativni kolektiv; Partner: Sinhro hub

Subota, 14. Oktobar

Radionica „Empatija prema sebi“ ima za cilj da pomogne učesnicima da razumeju važnost saosećanja prema sebi u najrazličitijim situacijama. Glavni fokus radionice jeste razumevanje kako nastaje saosećajan odnos prema sebi, kao i kada je taj odnos onemogućen, a sve to uz neke od konkretnih alata i tehnika.
Kroz interaktivne aktivnosti, diskusije i praktične primere, učesnicima će biti pruženi resursi za razvijanje veće empatije prema sebi i bolje razumevanje vlastitih emocionalnih potreba, čime će im omogućiti da budu podrška sebi u zahtevnim trenucima života.
Radionicu vodi: Jovan Simić, diplomirani psiholog i savetnik iz Transakcione analize (psihoterapeut pod supervizijom).

12.00 – 14.00 / Sinhro hub / Generala Petra Aračića 8, Pančevo
Prijave su NEOPHODNE. Link za prijavu: https://forms.gle/54YB22pk4itQPRGh9
Organizator: Pneuma kreativni kolektiv

Radio emisija / podkast “U raljama osećanja” nastala je sa ciljem stvaranja sigurnog prostora da se misli, razgovara i oseća o mnogobrojnim emotivnim mukama sa kojima se kroz život susrećemo. Kroz prizmu psihologije i psihoterapije, otvara važna pitanja i trudi se da ponudi neke odgovore na širok opseg tema, o ranom razvoju, traumama, mentalnom zdravlju i bolesti, o telesnosti i seksualnosti, o strahovima, o ljubavi, o usamljenosti, o partnerskim odnosima, roditeljstvu, gubicima i tugovanju, o sreći.
U ovoj epizodi pričaće se o tome u kakvoj su povezanosti samoprihvatanje, saosećanje i empatija, a publika će snimanje moći da prati uživo i da se uključi na kraju kroz postavljanje pitanja.
Voditeljka: Đurđa Timotijević, psihološkinja i psihoterapeutkinja
Gošća u podkastu: Doris Rafajlovski, diplomirana psihološkinja

18.00 – 20.00 / Mali klub Doma omladine / Svetog Save 10, Pančevo
Prijave su NEOPHODNE. Link za prijavu: https://forms.gle/nhf2R7fJrBDPAbQt5
Organizator: “U raljama osećanja”, Pneuma kreativni kolektiv; Partner: Dom omladine Pančevo

Nedelja 15. Oktobar

Film "Kada sam naučila da letim" prati dvanaestogodišnju Sofiju koja je prvobitno razočarana što mora provesti leto u skromnoj kući na Hvaru sa svojom bakom i tetkom. Međutim, stvari se menjaju kada počne sumnjati da njena baka Marija krije neku tajnu. Kroz istraživanje ove tajne, Sofija otkriva dugo skrivane porodične tajne i stvara nova prijateljstva. Empatija igra ključnu ulogu u filmu jer Sofija pokazuje saosećanje prema svojoj baki Mariji i tetki Luciji, pomažući im da se suoče sa svojom prošlošću i otvore se prema njoj. Sofija takođe razvija empatiju prema svojim novim prijateljima, pružajući im podršku i razumevanje tokom avanture. Ono što deca mogu naučiti iz ovog filma je važnost empatije i saosećanja prema drugima, kako bi se izgradili dublji odnosi i rešili problemi. Takođe, film podseća decu da avanture i iznenađenja često dolaze iz neočekivanih situacija i da je otvoren um važan za učenje i rast. Nakon filma, moderatorka Svetlana će na deci prilagođen način analizirati dešavanja iz filma i interakciju glavnih junaka, trudeći se da publici predstavi temu empatije kroz ovaj film.
Moderator: Svetlana Pavlović, master psiholog sa usmerenjem na razvojnu psihologiju.

17.00 – 19.30 / Mali klub Doma omladine / Svetog Save 10, Pančevo
Prijave su NEOPHODNE. Link za prijavu: https://forms.gle/JxSanbq5hFUqxNJm9
Organizator: Pneuma kreativni kolektiv; Partner: Dom omladine Pančevo

Utorak, 17. Oktobar

Inkluzivna kreativna radionica zajedničkog crtanja dece kroz druženje, razgovor, međusobno upoznavanje, uz koordinaciju i podršku odraslih. Na radionici učestvuju deca iz ŠOSO “Mara Mandić” i OŠ “Bratstvo-jedinstvo” Pančevo.

13.00 – 15.00 časova / Eko paviljon Narodne bašte u Pančevu
Organizator: Zavod za javno zdravlje Pančevo, ŠOSO “Mara Mandić”, OŠ “Bratstvo-jedinstvo”; Partner: Savetovalište za mlade Doma zdravlja Pančevo

Sreda, 18. Oktobar

Cilj radionice je da učesnici upoznaju sa perspektivom osoba sa invaliditetom (OSI) kroz razumevanje njihovog sveta i razvoj empatije prema njima. Spoznavanje različitosti doprinosi razumevanju i ima značaj po širu zajednicu, kroz integraciju OSI u zajednicu.
Voditelj radionice:
 • Tihana Mlađenović, master psiholog, deset godina iskustva u radu sa osi.

18-20 časova / Gradski muzej Subotica, Trg Sinagoge 3, / Subotica
Prijava: tihana.psiholog@gmail.com Ciljna grupa su srednjoškolci. Maksimalno do 15 učesnika. Predavanje će biti na srpskom jeziku.
Organizator: DES doo Subotica

Tokom radionice ćemo preispitivati ulogu empatije pilikom rada sa mladima, upoznati se sa standardima kvaliteta u omladinskom radu i etičkim kodeksom Nacionalne Asocijacije Praktičara/ki Omladinskog Rada. Cilj ovog susreta je povećanja kvaliteta programa omladinskih organizacija u pravcu kreiranja bezbednijeg i sigurnijeg okruženja, u kom se dobrobiti mladih, uključujući u to i njihovo mentalno zdravlje, daje na važnosti.
Ova radionica namenjena je članovima/icama i predstavnicima/cama omladinskih udruženja iz Pančeva.
Fasilitatori:
 • Marijana Jović (psihološkinja i omladinska radnica),
 • Nenad Maletin (omladinski radnik),
 • Nikola Veljković (omladinski radnik)
 • Milana Božulić (omladinska radnica, Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada)

13.00 – 17.00 / Sinhro hub / Generala Petra Aračića 8, Pančevo
Prijave neophodne, putem mejla pneuma.org@gmail.com
Organizator: Pneuma kreativni kolektiv; Partneri: Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada, Sinhro hub

“I mi smo tu” je radijska emisija koja je posvećena osobama iz marginalizovanih grupa. Glavni cilj emisije je da se ova populacija društva predstavi slušaocima i na taj način razbiju predrasude koje postoje. Tokom 23 godine, koliko se dugo emisija emituje na Radio Pančevu, pokrenute su mnoge bitne teme kao što su diskriminacija, ljudska prava, inkluzija, volonterizam, mentalno zdravlje, empatija i slično. Povodom Festivala mentalnog zdravlja u Pančevu, emisija koja će se emitovati 18. oktobra biće posvećena temi empatije.
Autorka i voditeljka emisije: Dobrila Jovanović, diplomirani defektolog i geštalt psihoterapeut.

18.00 - 19.00 časova / Radio Pančevo 92,1 FM / Online live stream
Organizator: “I mi smo tu”

Četvrtak, 19. Oktobar

Cilj radionice je da se u prijatnoj atmosferi zabavimo, opustimo i prepustimo mašti i stvaranju magičnih i unikatnih cegera koje možete poneti za uspomenu. Pored toga, ova radionica je idealna prilika da međusobno razvijamo i razmenjujemo znanja, veštine i iskustva. Takođe je i prilika da se upoznate sa mladima i odraslima sa intelektualnim teškoćama koji su članovi Udruženja „Na pola puta“ i koji će zajedno sa svojim asistentom voditi ovu radionicu. Upravo su oni sašili cegere koje ćemo oslikavati, a obezbedili smo i boje i četkice za vas. Sve što je potrebno da poneseš je dobro raspoloženje!

18.00 – 20.00 časova / Radni centar udruženja “Na pola puta” / Nikole Tesle 5, Pančevo
Prijave su NEOPHODNE. Link za prijavu: https://forms.gle/vKyKX6SPqVvKtjir6
Organizator: Udruženje “Na pola puta”

Petak, 20. Oktobar

Na događaju ćemo puštati film “Usekovanje”, debitantski film Siniše Cvetića koji predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana. Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba. Nakon odgledanog filma, započinje se diskusija na neke od relevantnih tačaka u istom. Bojana Obradović moderira diskusiju dok je Bojana Krstić tu da publici obezbedi relevantne odgovore na pitanja i dodatna pojašnjenja pojava koje su u filmu prikazane iz ugla sistemske-porodične psihoterapije. Cilj jeste obraditi temu empatije kroz umetnički prikaz ali isto tako i pokrenuti na razmišljanje i diskusiju o porodici, koliko smo osetljivi i empatični prema različitim potrebama članova.
Moderator: Jovan Mihojević, master psiholog Filozofskog fakulteta u Beogradu, konslutant je u okviru centra za obrazovnu politiku i edukant je u okviru PLK Centra, budući konstruktivistički psihoterapeut.

18.00 – 21.00 časova / Mali klub Doma omladine / Svetog Save 10, Pančevo
Prijave su NEOPHODNE. Link za prijavu: https://forms.gle/k2YYvxwghrTq7y4Z6
Organizator: Pneuma kreativni kolektiv

Tokom celog trajanja festivala

Kampanja „Gde je empatija?“ promoviše razvoj i negovanje empatije u cilju stvaranja boljeg društva u kom ljudi pokazuju više saosećanja, razumevanja i poštovanja jedni prema drugima.
Kafići deluju kao idealna mesta za promovisanje empatije, u nadi da će se ona prirodno uklopiti u svakodnevne razgovore koji se odvijaju u ovim objektima. Zbog toga će u nekoliko lokala u gradu, na vidljivom mestu pri ulazu, biti postavljen plakat koji posetioce podseća na važnost empatije i podstiče ih da razmišljaju o ovoj bitnoj temi.
Plakat je radio lokalni vizuelni umetnik Milan Bulatović Buki.

Od 10. do 20. oktobra
Organizator: Pneuma kreativni kolektiv; Partneri: Zavod za javno zdravlje Pančevo, Two dogs cafe, Ezoterija pab, Slad, Kokoschka, Kulišić, Treći prostor, Brasileiro, Dvorište, Pogon, Coffee Shop, Crouser, Voz

Kampanja podrazumeva postavljanje flajera, koji su nalik kazni za parkiranje, na nepropisno parkirane automobile na mestima za osobe sa invaliditetom (OSI). Na flajerima se zapravo nalazi molba da se obrati pažnja na pravo slobodnog kretanja OSI.
Cilj kampanje je razvijanje empatije za položaj osoba sa invaliditetom u društvu, odnosno razumevanje da svi članovi društva imaju ista prava, u ovom slučaju pravo na slobodno kretanje.

Od 10. do 20. oktobra
Organizator: Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata, Zavod za javno zdravlje Pančevo; Partneri: Pneuma kreativni kolektiv i Crveni krst Pančevo.

Utorak, 10. oktobar

Na akreditovanom simpozijumu za medicinske radnike razmeniće se znanja o:
 • savremenom konceptu mentalnog zdravlja,
 • ranom prepoznavanju poremećaja mentalnog zdravlja (prikaz psihopatologije psihotičnosti, neurotičnosti i stresom izazvanih poremećaja, kognitivnih, poremećaja u strukturi ličnosti, posebno onih sklonih nasilnom ponašanju i osoba sa problemima zavisnosti),
 • radu Komisije za mentalno zdravlje pri Vladi Republike Srbije
 • prevenciji i tretmanu poremećaja mentalnog zdravlja,
 • pratećim komorbiditetima koji otežavaju dijagnostiku poremećaja mentalnog zdravlja,
 • značaju multisektorskog timskog rada (lekari, socijalni radnici, prosvetni radnici, predstavnici MUPa i lokalnih zajednica), elementarna znanja vezana za upadljivost i kritičnost, kao i psihopatologiju sledećih segmenta psihičkog života: svesti, pažnje, pamćenja, mišljenja, opažanja, inteligencije, emocija, volje i nagona,
 • veština komunikacije sa adolescentima, adultnom populacijom kroz prizmu empatije i selektivnosti,
 • primena strategija prevencije poremećaja mentalnog zdravlja,
 • primena skrininga na mentalne poremećaje,
 • primena objektivnih dijagnostičkih testova kojima se registruje anksioznost, depresivnost, kognitivne smetnje kroz teorijska objašnjenja i organizovanje radionice,
 • osnaživanje individue za rano prepoznavanje poremećaja mentalnog zdravlja i pravovremeno obraćanje zdravstvenoj službi
 • uspostavljanju novog modela mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj.
Učesnici:
 • prof. dr Ivana Simić Vukomanović, Katedra za socijalnu medicinu, Fakultet medicinskih nauka (FMN), Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac (IZJZ KG),
 • prof. dr Svetlna Radević, Katedra za socijalnu medicinu FMN i IZJZ KG-,
 • prof. dr Slavica Đukić Dejanović, Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije,
 • prof. dr Verica Jovanović, Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”,
 • prof. dr Ranko Škrbić, Dekan Medicinskog fakulteta Univerzitet u Banjoj Luci
 • prof. dr Snežana Radovanović, Katedra za socijalnu medicinu FMN i IZJZ KG,
 • doc. dr Katarina Janićijević, Katedra za socijalnu medicinu FMN.

12:30 – 16:00 časova / Fakultet medicinskih nauka / Svetozara Markovića 69 / Kragujevac
Prijava na sajtu Fakulteta medicinskih nauka, učešće je besplatno.
Organizator: Fakultet medicinskih nauka Univerzitet u Kragujevcu / Institut za javno zdravlje Kragujevac

Na tribini će biti reč o sagorevanju kod neformalnih negovatelja dementnih pacijenata, kako dolazi do sagorevanja kod neformalnih negovatelja, sa posebnim osvrtom na prevenciji sagorevanja.
Učesnici:
 • dr Suzana Perović, neuropsihijatar, Dom zdravlja Kragujevac,
 • Milena Vasović, psiholog, Dom zdravlja Kragujevac, Članovi tima Savetovališta za mentalno zdravlje,
 • Anastasija Delić, psiholog, Dom zdravlja Kragujevac, Članovi tima Savetovališta za mentalno zdravlje.

17.00-20.00 časova / Studentski kulturni centar / Radoja Domanovića 12 / Kragujevac
Bez prijave
Organizator: Dom zdravlja Kragujevac, Članovi tima Savetovališta za mentalno zdravlje

Izložba slobodnih, spontanih rečenica koje su zapisivali pacijenati kojima je dijagnostikovana demencija. Cilj je razviti kod opšte populacije empatiju prema starijim licima koji imaju problema sa zaboravljanjem.
Voditeljke: Milena Vasović, psiholog, Dom zdravlja Kragujevac, Članovi tima Savetovališta za mentalno zdravlje; Anastasija Delić, psiholog, Dom zdravlja Kragujevac, Članovi tima Savetovališta za mentalno zdravlje.

17.00-20.00 časova / Studentski kulturni centar / Radoja Domanovića 12 / Kragujevac
Bez prijave
Organizator: Dom zdravlja Kragujevac

Sreda, 11. oktobar

Predavanje je namenjeno srednjoškolcima. Tokom predavanja radiće se na otklanjanju predrasuda povodom mentalnog zdravlja, ukazaće se na koji način i kako da dođu do pravih informacija i stručne pomoći.

11:30-13:00 časova / Velika sala Skupštine grada Kragujevca / Trg Slobode 3 / Kragujevac
Organizator: Kancelarija za mlade / udruženje Omladina JAZAS-a Kragujevac

Događaj je namenjen učenicima 7. i 8. razreda gde će kroz razgovor sa studentima medicine ukazati na određene poteškoće, probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Predavanju će prisustvovati pored učenika i predstavnici škole. Voditelji programa: studenti Fakulteta medicinskih nauka.

13:30-14:30 časova / Skupština Grada Kragujevca / sala 105 / Kragujevac
Organizator: Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu / Kancelarija za mlade

Radionica je namenjena učenicima petog razreda osnovne škole “Mirko Jovanović”. Tema radionice je upoznavanje učenika sa pojmom mentalnog zdravlja kroz interakciju, zdravo emocionalno funkcionisanje, koje su zdrave navike za održavanje mentalnog zdravlja, a nakon predavanja sledi kreativna radionica u kojoj će učenici pokušati da se stave u tuđe cipele sa zadatkom da prepoznaju tuđe emocije. Voditelji radionice: studenti Fakulteta medicinskih nauka.

16:45-17:30 časova / OŠ "Mirko Jovanović" / Neznanog junaka 8 / Kragujevac
Organizator: Kancelarija za mlade Kragujevac

Četvrtak, 12. oktobar

Cilj radionice je da kroz interaktivnu igru u kojoj će učestvovati deca Daunovim sindromom, uz prisustvo klovna (animatora) i deca tipičnog razvoja, unapredi I ostvari pozitivnu vezu, i da taj efekat kontakta doprinese razvoju pozitivnih stavova i posledično dovede do povećane empatije. Voditeljka radionice: Tatjana Spasić, Dom zdravlja, Savetovalište za mentalno zdravlje.

17.00-20.00 časova / BIG FASHION Kragujevac (BiG)/ Bulevar Kraljice Marije 56/ Kragujevac
Bez prijave. Dobrodošla su deca i odrasli.
Organizator: Dom zdravlja Kragujevac, Savetovalište za mentalno zdravlje.

Petak, 13. oktobar

Cilj radionice je da ukaže na važnost prepoznavanja i imenovanja emocija; razvijanje empatije u vršnjačkoj grupi srednjoškolskog uzrasta; te da razumeti ne znači prihvatiti, sistem moralnih vrednosti i principa (zašto nešto razumemo ali ne prihvatamo). Radionica je namenjena srednjoškolcima Medicinske škole u Kragujevcu. Voditeljke radionice: Gordana Petronijević, dipl. socijalni radnik, specijalista za medijaciju i porodični terapeut; Žaklina Ilić, dipl. socijalni radnik, porodični terapeut; Bojana Paunović, dipl. psiholog, savetnik TA.

12.00-13.00 časova / Medicinska škola/ Radoja Domanovića 2/ Kragujevac
Organizator: Centar za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica" - Savetovalište za brak i porodicu

Ponedeljak, 16. Oktobar

Kroz interaktivnu radionicu biće reči o tome kako je biti momak, a kako biti devojka, koje su uloge oba pola, kako ih mediji predstavljaju itd. Fokus će biti na razumevanju rodnih uloga u cilju smanjenja stereotipa i predrasuda, uz jačanje empatije koju momci i devojke treba međusobno da grade. Radionica je namenjena srednjškolcima i studentima. Voditeljke radionice: Dubravka Živković, Ena Zlatar, Anđela Stamenković, studentkinje psihologije u Kragujevcu.

18.00-20.00 časova / Druga kragujevačka gimnazija / Liceja Kneževine Srbije br. 2 / Kragujevac
Prijave na: Formi ovde / Broj mesta ograničen
Organizator: Zajednički studijski program psihologija u Kragujevcu

Utorak, 17. oktobar

Radionica se bavi temama ljubavi i empatije, u toku radionice glavni fokus će biti na ovim tema, kao i na podsticanju zajedništva i izražavanja ljubavi i empatije kroz igru. Radionica ima tri dela, odnosno uvodni, centralni, i završni deo i tokom prolaska kroz ove segmente kroz iskustva učesnika izgrađuje se znanje. U okviru radionica postojaće deo koji će se posebno baviti empatijom. Glavni cilj ovog segmenta je promovisati izražavanje empatije, kao i ispitati kroz razgovor kakvo je mišljenje učesnika o empatiji. Radionica je namenjena srednjoškolcima i studentima. Voditeljke radionice: Mina Vulović i Jovana Karanović studentkinje psihologije u Kragujevcu.

18.00-20.00 časova / Prva kragujevačka gimnazija/ Daničičeva 1/ Kragujevac
Prijave na: https://forms.gle/WwiXZ27TmMNKE8ZR6 / Broj mesta je ograničen.
Organizator: Zajednički studijski program psihologija u Kragujevcu

Sreda, 18. oktobar

Kroz radionicu biće prikazana kompleksnost koncepta fizičkog izgleda, kao i na koji način on može uticati na celokupnu sliku o sebi. Na radionici radimo na otklanjanju stereotipa koji se tiču različitih aspekata telesnog izgleda, gradeći pozitivniji odnos, odnos sa više empatije prema drugima i prema nama samima. Radionica je namenjena srednjoškolcima i studentima. Voditelji radionice: Jelena Đurić, Valentina Radulović i Mateja Pantić, studenti psihologije u Kragujevcu.

18.00-20.00 časova / Prva kragujevačka gimnazija/ Daničičeva 1/ Kragujevac
Prijave na: formi ovde / Broja mesta je ograničen.
Organizator: Zajednički studijski program psihologija u Kragujevcu

Četvrtak, 19. oktobar

Radionica je namenjena roditeljima. Teme radionice su unapređivanje sposobnosti imenovanja i prepoznavanja emocija, razvijanje emocionalnih kompetencija, negovanje sposobnosti slušanja sa empatijom i usvajanje principa asertivnog komuniciranja u cilju efikasnije komunikacije sa detetom. Voditelji radionice: Milica Knežević, psiholog, Olivera Savić, psiholog.

18.00-20.00 časova / Prva kragujevačka gimnazija/ Daničičeva 1/ Kragujevac
Organizator: Zajednički studijski program psihologija u Kragujevcu

Tokom celog trajanja festivala

Tokom trajanja Festivala mentalnog zdravlja vršiće se savetodavni rad (od strane psihijatara, psihologa, socijalnih radnika) na temu “Prepoznavanje disfunkcionalnih porodičnih obrazaca ponašanja koji su u korelaciji sa nasiljem u porodici”, zatim sprovodiće se skrininzi na najčešće mentalne poremećaje i preventivni pregledi uz kontrolu glikemije, visine krvnog pritiska, saturacije.
Učesnici:
 • dr Dragana Surlan, psihijatar,
 • dr Biljana Jevremović, psihijatar,
 • Natasa Kordik, psiholog,
 • Miras Cukić, psiholog,
 • Nevena Vasović, soc. radnik,
 • Tim za prevenciju rodno zasnovanog nasilja,
 • Tim za zdravstveno-vaspitne aktivnosti.

od 10.10. do 14. 10. 2023. god. od 10.00 do 12.00 sati / Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac “Zastava” / dr Mihajla Mike Markovića br. 1 / Kragujevac
od 16. 10. do 20.10.2023. god. od 10.00 do 12.00 sati / ambulanta “Filip Kljajić” / Dragoslava Srejovića 47 / Kragujevac
Organizator: Zastava Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac / Gradska uprava Grada Kragujevca / Institut za javno zdravlje Kragujevac

Utorak, 10. oktobar

Nacionalna konferencija okupiće ključne aktere i profesionalce u oblasti mentalnog zdravlja i pokrenuti dijalog o trenutnom stanju u ovoj oblasti, mogućnostima i izazovima sistema brige o mentalnom zdravlju u Crnoj Gori, pravima osoba sa mentalnim izazovima kao i servisima podrške u zajednici.
Moderatori:
 • Sanja Šišović programska direktorka NVO CAZAS,
 • Nikolina Radović, psihološkinja NVO CAZAS
Učesnici:

10:00-13:00 / Hotel ""Hilton", Podgorica
Zbog ograničenog broja učesnika prijave su obavezne na: psiholog@cazas.org
Organizator: NVO CAZAS

Interaktivno predavanje sa ciljem prepoznavanja i podsticanja solidarnosti i njenog značaja za mentalno zdravlje pojedinca i društva u cjelini. Događaj je namijenjen mladim i odraslim osobama iz Cetinja.
Moderaktorka:
 • Milica Krivokapić, psihološkinja "NVO Lovćenska vila"

12:00-13:00 Agencija za razvoj i podršku poslovanju Cetinje (Bulevar crnogorskih junaka 91), Cetinje
Nije potrebna prijava
Organizator: NVO "Lovćenska vila"

Cilj događaja je bliže upoznavanje šire javnosti o problemima mentalnog zdravlja sa kojima se suočavaju adolescenti koji dolaze u ,,Centar za autizam, razvojne smetnje i dječiju psihijatriju”. Tribina koja ima za cilj predstavljanje ključnih dilema i izazova u oblasti adolescencije.
Učesnici:
 • Dr Iva Ivanović i dr Ivan Krgović-specijalisti dječje i adolescentne psihijatrije,
 • Nađa Ševaljević, spec.medicinske psihologije,
 • Melisa Hot i Milena Bulajić, psihološkinje,
 • Bojana Bastijančić, socijalna radnica

18:00-19:00 / Amfiteatar IJZCG
Nije potrebna prijava
Organizator: Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju “Ognjen Rakočević”

Panel diskusija koja ima za cilj da podigne vidljivost o posljedicama patrijarhata i homofobije po mentalno zdravlje gej i biseksualnih muskaraca u Crnoj Gori. Ljudi iz zajednice će govoriti o ličnim iskustvima i izazovima u oblasti mentalnog zdravlja.
Miloš Knežević i Danijel Kalezić

19: 00-20:00h CKZ Ribnica
Nije potrebna prijava
Organizator: Queer Montenegro

Sreda, 11. oktobar

Radionica čiji je cilj da učesnici prepoznaju empatiju i njen značaj kako u odnosu prema sebi tako i u odnosu/komunikaciji sa drugima. Ciljna grupa su članovi Učeničkog parlamenta JU OŠ “Štampar Makrije”-Podgorica.
Dušica Dubljević, psiholog

10:00-12:00h Kuća zdravlja / Novaka Miloševa 32 / Podgorica
Nije potrebna prijava
Organizator: Udruženje psihologa Crne Gore

Psihološka Prva Pomoć (PPP) predstavlja na dokazima zasnovane intervencije koje su dizajnirane kako bi ublažile akutni psihološki distres i procijenile eventualnu potrebu za daljim zbrinjavanjem ili kontinuiranom zdravstvenom njegom u oblasti mentalnog zdravlja. Odnosi se na prevazilaženje stresogenih i traumatskih događaja u kriznim situacijama ali se moze primjenjivati i u svakodnevnom radu i licnom razvoju. Trening je namijenjen studentima Psihologije.
dr Tea Dakić, Klinika za psihijatriju, KCCG
dr Aleksandra Ražnatović, Klinika za psihijatriju, KCCG

12:00-17:00 h Univerzitet Donja Gorica
Prijava na: axon@udg.edu.me / Organizator: UDG

U okviru ove radionice razgovaraćemo o empatiji. Učesnici će kroz terapijske priče, koje su ujedno i moćno sredstvo za stvaranje konekcije i empatije među ljudima, imati priliku da čuju, ,,osjete” druge ljude. Aleksandra Nikčević, diplomirani psiholog i integrativni psihodinamski psihoterapeut, Irena Koprivica integrativni psihodinamski psihoterapeut

16:00-18:00 / Prostorije NVO Impuls-a Nikšić
Prijava na: u.impuls.nvo@gmail.com / broj mjesta ograničen
Organizator: NVO ,,Impuls"

Četvrtak, 12. oktobar

Radionica za mlade ima cilj razvijanje vrijednosti empatije, humanosti i solidarnosti. Bazirana je na storrytelling-u. Prethodiće joj javni konkurs kroz koji će mladi moći da predlože svoju priču na temu "Povratak čovjeku". Odabrane priče će biti objavljene na sajtu www.koferpsihoalata.me.
Branka Ćalasan, dipl.psihol.psihoterapeutkinja,
Nela Dabanović,prof.filozofije

17:00-19:00h / Poslovna zgrada Royal / III sprat / Bar
Prijave na: nvoportret@gmail.com / Broj mjesta ograničen
Organizator: NVO PORTRET

Naši stručnjaci, onkolog i psihijatar, donose nam ključne informacije o prevenciji karcinoma dojke i brizi o mentalnom zdravlju. Naučite kako mobilisati ukupne kapacitete ličnosti za prevazilaženje zdravstvene krize. prim. dr Nada Cicmil Sarić, onkolog, Klinika za onkologiju i radio terapiju, Klinički centar Crne Gore dr Tatjana Perunović Jovanović, psihijatar, Klinika za psihijatriju, Klinički centar Crne Gore

18:00-19:30 / Hotel Princes, Bar
Prijave na: nvocauz@gmail.com / Broj mjesta ograničen
Organizator: Crnogorska asocijacija za unapređenje zdravlja - CAUZ

Petak, 13. oktobar

Radionica za mlade: Upoznavanje sa karakteristikama zdravih partnerskih odnosa, prepoznavanje i prevencija nasilnih obrazaca ponašanja u adolescentskim vezama.
Maja Raičevi, izvršna direktorica Centra za ženska prava
Ana Jaredić, psihološkinja i koordinatorka Programa podrške u Centru za ženska prava

13:00-15:00 / Kuća zdravlja/ Novaka Miloševa 32 /Podgorica
Organizator: Centar za ženska prava

Radionica za mlade ima cilj razvijanje vrijednosti empatije, humanosti i solidarnosti. Bazirana je na storrytelling-u. Prethodiće joj javni konkurs kroz koji će mladi moći da predlože svoju priču na temu "Povratak čovjeku". Odabrane priče će biti objavljene na sajtu www.koferpsihoalata.me.
Branka Ćalasan, dipl.psihol.psihoterapeutkinja
Nela Dabanović, prof.filozofije

17:00-19:00 /Poslovna zgrada Royal, III sprat,Bar
prijave na : nvoportret@gmail.com / Broj mjesta ograničen
Organizator: NVO PORTRET

Radionica za mlade koja ima za cilj predstavljanje osnovnih znanja o mentalnom zdravlju kao i empatiji kod mladih.
Petar Marković, psiholog
Jana Đukić, srednjoškolka

18:00-20:00 / Prostorije IJZCG - Sala 12
Prijave su ograničene - prijava na sajtu Mreže za omladinski aktivizam (www.moacg.me)
Organizator: NVO "Mreža za omladinski aktivizam"; NVO "Sistem"

Subota, 14. Oktobar

Psiho-Vodič hajking tura i psihološka radionica su inovativan pristup koji kombinuje šetnju u prirodi sa psihološkom radionicom kako bi se ciljano uticalo na jačanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja pojedinaca. Psiholog/psihoterapeut vodiće psihološku radionicu a licencirani vodič će se postarati za siguran i bezbjedan uspon učesnika.
Ružica Stanković, licencirana planinarska vodičkinja, profesorica engleskog jezika,
dr Bojana Miletić, psihološkinja i psihoterapeutkinja

10:00 - Šetnja do Crvene stijene. Okupljanje učesnika na Marezi na početnoj tački za šetačku turu u 9:45.
Učesnici se prijavljivljuju putem društvenih mreža NVO Psiho-Vodič i OLI/ Broj mjesta je ograničen na 15.
Organizatori: NVO Psiho-Vodič i OLI-CG, NVO Psiho-Vodič

Radionica za mlade ima cilj razvijanje vrijednosti empatije, humanosti i solidarnosti. Bazirana je na storrytelling-u. Prethodiće joj javni konkurs kroz koji će mladi moći da predlože svoju priču na temu "Povratak čovjeku". Odabrane priče će biti objavljene na sajtu www.koferpsihoalata.me.
Branka Ćalasan, dipl.psihol.psihoterapeutkinja
Nela Dabanović, prof.filozofije

11:00-13:00 / Poslovna zgrada Royal, III sprat, Bar
Prijave na: nvoportret@gmail.com/Broj mjesta ograničen
Organizator: NVO PORTRET

Panel diskusija na kojoj će se govoriti o roditeljstvu i izazovima koje roditeljstvo nosi, kao i kako empatija roditelja utiče na socio-emocionalne sposobnosti i kapacitete djece. Događaj je namijenjen roditeljima, kao i stručnoj i laičkoj javnosti.
Miloš Bulatović, psiholog
mr Ana Maksimović, psihološkinja

16:00-17:00 / Kuća zdravlja / Novaka Miloševa 32 / Podgorica
Nije potrebna prijava
Organizator: NVO "Psihološka asocijacija Crne Gore"

Uvodno izlaganje i predstavljanje umjetnice a zatim iskustvena interaktivna radionica koja putem art-pristupa povezuje umjetnost sa empatijom.
Ivana Stanić, aktivna akademska grafičarka i slikarka

17:00-20:00 / CKZ Ribnica
Nije potrebna prijava / ***oprema - papiri i olovke
Organizator: Kulturna Baza Kunst

Interaktivna radionica koja ima za cilj da sve učesnike/ce upozna sa relevantnim istraživanjima i podacima sa terena kada govorimo o ljudskim pravima osoba koje koriste droge u Crnoj Gori, te da predstavi lične priče osoba sa iskustvom korišćenja droga.
Učesnici:
 • Jelena Čolaković, programska direktorica NVO Juventas
 • Ranko Dacić, izvršni direktor Crnogorske mreže za smanjenje štete LINK,
 • Marko Dragićević, koordinator Crnogorske mreže za smanjenje štete LINK,
 • Petar Ulićević, koordinator Crnogorske mreže za smanjenje štete LINK,

18:00-20:00 / Kuća zdravlja / Novaka Miloševa 32 / Podgorica
Nije potrebna prijava
Organizatori: NVO Juventas, Crnogorska mreža za smanjenje štete LINK

Nedelja, 15. oktobar

Predavanje ima za cilj da objasni prisutnima na koji način empatija, kao univerzalna ljudska osobina, oblikuje raznolike kulturne izraze i podstiče saradnju u različitim društvima. Kroz uzbudljive anegdote, naučne uvide i međukulturne primjere, učesnici će dobiti dublje razumijevanje kako biologija i kultura oblikuju naše prosocijalno ponašanje.
Radoje Cerović, komunikolog i psiholog

18:00-20:00 h / CKZ Ribnica
Nije potrebna prijava
Organizator: Communication Strategies & Consulting

Ponedeljak, 16. oktobar

Radionica ima za cilj da učesnike podstakne na razumijevanje empatije i uvida u nivo lične sposobnost da se situacija sagleda iz perspektive druge osobe. Koristeći TA model transakcija u komunikacijskom polju biće predstavljeni primjeri empatične komunikacije. Namijenjena je adolescentima (17+) i odraslima.
Ana Marinović Šljukić i Darko Obradović psiholozi i psihoterapeuti pod supervizijom

17:00-19:00 / Kuća zdravlja / Novaka Miloševa 32 / Podgorica
Prijave slati na: kuca.zdravlja@podgorica.me / Broj mjesta ograničen
Organizator: Sekretarijat za socijano staranje Podogorica i Udruženje psihologa Crne Gore

Radionica za mlade ima cilj razvijanje vrijednosti empatije, humanosti i solidarnosti. Bazirana je na storrytelling-u. Prethodiće joj javni konkurs kroz koji će mladi moći da predlože svoju priču na temu "Povratak čovjeku". Odabrane priče će biti objavljene na sajtu www.koferpsihoalata.me.
Branka Ćalasan, dipl.psihol.psihoterapeutkinja
Nela Dabanović,prof.filozofije

17:00-19:00 / Poslovna zgrada Royal / Bar
Prijave na nvoportret@gmail.com / Broj mjesta ograničen
Organizator: NVO PORTRET

Utorak, 17. oktobar

Interaktivna radionica ima za cilj da sve učesnike/ce upozna sa konceptom smanjenja štete, njegovim ciljevima i uslugama koje su dostupne i pružaju se u Crnoj Gori. Događaj je namijenjen osobama zaposlenim u sistemu zdravstvene zaštite, sistemu socijalne i dječije zaštite, ljudsko pravaškim aktivistima/kinjama, aktivistima/kinjama civilnog sektora, osobama iz zajednice na koje se tema odnosi, opštoj zajednici, laičkoj i profesionalnoj zajednici.
Marija Radović i Marija Mijović , spec. socijalne politike i socijalnog rada

10:00-12:00 / Kuća zdravlja / Novaka Miloševa 32 / Podgorica
Nije potrebna prijava
Organizator: NVO Juventas

Radionica za mlade uzrasta od 16 do 23 godine, sa ciljem informisanja, edukovanja i prevencije zavisnosti od kockanja. Kroz interaktivan rad mladi će se upoznati sa faktorima koji utiču na razvoj zavisnosti od kockanja, posledicama koje patološko kockanje ostavlja na fizičko i mentalno zdravlje osobe i njihovih porodica…
Maja Lješnjak, psihološkinja

13:00-14:00 h, Savjetovalište Entera-Podgorica (ADP-Zid)
Nije potrebna prijava
Organizator: Savjetovalište Entera-Podgorica (ADP-Zid)

Predavanje za roditelje sa ciljem da se doprinese podizanju svijesti o važnosti povezanosti mentalnog zdravlja i empatije u porodičnom životu.
Branka Ćalasan, dipl.psihol.psihoterapeutkinja

17:00-19:00 / OŠ "Jugoslavija" Bar
Nije potrebna prijava
Organizator: NVO PORTRET

Događaj je namijenjen svim punoljetnim osobama koje žele da savremenim umjetničkim praksama utiču na razvoj empatije. Radionica koja stavlja naglasak na primjenjivost Mentalne ekologije u svakodnevnom životu kao i važnost i snagu mikro-akcija u ličnom iskustvu. Događaj uključuje interaktivno predavanje, radionicu i kratku projekciju filma.
mr vizuelne umjetnosti Milena Živković,
mr prof. jezika književnosti kulture Nada Martinović

18:00-20:00 / CKZ Ribnica
Bez obavezne prijave/ Informacije na +38269810200
Organizator: Mentalna ekologija

Naši stručnjaci, onkolog i psihijatar, donose vam ključne informacije o prevenciji karcinoma dojke i brizi o mentalnom zdravlju. Naučite kako mobilisati ukupne kapacitete ličnosti za prevazilaženje zdravstvene krize.
dr Sanja Lekić, onkolog, Klinika za onkologiju i radio terapiju, Klinički centar Crne Gore
dr Mirjana Varagić, psihijatar, Dom zdravlja Bijelo Polje

18:00-19:30 / Bijelo Polje
Prijave na : nvocauz@gmail.com / broj mjesta ograničen
Organizator: Crnogorska asocijacija za unapređenje zdravlja - CAUZ

Srijeda, 18. Oktobar

Na tribini studenti i studentkinje Fakulteta političkih nauka upoznaće se sa fenomenom nasilja nad ženama, značajem empatije u procesu oporavka i prepoznavanje iste kod sebe i ljudi oko nas. Kroz aktivno učešće i raspravu koliko smo tolerantrani na nasilje nad ženama probudićemo ponekad uspavanu empatiju u nama.
Ena Grbović, doc. na FPN
Jovana Hajduković, program menadzerka SŽK

10:00-11:00 h Fakultet političkih nauka/ 13.jula br.2./Podgorica
Nije potrebna prijava
Organizatori: Sigurna Ženska kuća i FPN

Predstavljanje rada centra i značaja empatije u odnosu prema klijentima i pacijentima.
dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar
dr Branka Purlija, psihijatar

12:00-14:00 / Dom zdravlja Podgorica
Nije potrebna prijava
Organizator: Dom zdravlja Podgorica

Na tribini studenti i studentkinje Fakulteta političkih nauka upoznaće se sa fenomenom nasilja nad ženama, značajem empatije u procesu oporavka i prepoznavanje iste kod sebe i ljudi oko nas. Kroz aktivno učešće i raspravu koliko smo tolerantrani na nasilje nad ženama probudićemo ponekad uspavanu empatiju u nama.
Ena Grbović, doc. na FPN
Jovana Hajduković, program menadzerka SŽK

10:00-11:00 h Fakultet političkih nauka/ 13.jula br.2./Podgorica
Nije potrebna prijava
Organizatori: Sigurna Ženska kuća i FPN

Interaktivno predavanje o značaju i vještinama aktivnog i reflektivnog slušanja, značaju i vještinama pružanja psihosocijalne podrške, osnovnim principima poštovanja dostojanstva i autonomije. Obrada materijala i usvajanje vještina kroz primjere iz prakse. Role-play.
dr Tea Dakić, spec. psihijatrije, mr sc. bioetike,
dr Aleksandra Ražnatović, spec. psihijatrije, mr sc.med.

13:00-15:00 / KCCG
Nije potrebna prijava
Organizator: Klinika za psihijatriju, Klinički centar Crne Gore

Radionica koja ima za cilj postavljanje ličnih granica uz empatiju prema sebi i drugima.
Jelena Marković, psihološkinja, komunikološkinja i psihoterapeutkinja

18:00 - 20:00 / Kuća zdravlja/ Novaka Miloševa 32 / Podgorica
Prijave na: ejlena@smartchange.me / ograničen broj prijava - maksimalo 30 osoba.
Organizator: Smart Change

Četvrtak, 19. Oktobar

Radionica ima za cilj da sve učesnike/ce upozna sa specifičnostima pružanja direktne podrške osobama koje se bave seksualnim radom, nalazima istraživanja, podacima iz prakse kao i sa različitim izazovima u kontekstu mentalnog zdravlja osoba koje se bave seksualnim radom u Crnoj Gori.
Marija Radović, Marija Mijović, Ivana Kulašević , spec. socijalne politike i socijalnog rada

10:00-12:00 / Kuća zdravlja/ Novaka Miloševa 32 / Podgorica
Nije potrebna prijava
Organizator: NVO Juventas

Kviz znanja organizovan za učesnike na teme koje su iz oblasti zdravlja u cjelini i psiholoških aspekata zdravlja.
Milica Stanišić, epidemiološkinja

15:30- 16:30, CKZ Ribnica
Nije potrebna prijava
Organizator: IJZCG

Predavanje za roditelje sa ciljem da se doprinese podizanju svijesti o važnosti povezanosti mentalnog zdravlja i empatije u porodičnom životu.
Branka Ćalasan, dipl.psihol.psihoterapeutkinja

17:00-19:00 / OŠ"Anto Djedović" / Bar
Nije potrebna prijava
Organizator: NVO PORTRET

Koncert orkestra Saveza slijepih Crne Gore u Domu starih u Podgorici

17:00-19:00 / JU Dom Starih Podgorica
Organizator: Anđela Dragović, Savez slijepih CG

Naši stručnjaci, onkolog i psihijatar, donose vam ključne informacije o prevenciji karcinoma dojke i brizi o mentalnom zdravlju. Naučite kako mobilisati ukupne kapacitete ličnosti za prevazilaženje zdravstvene krize.
dr Nada Bajić, onkolog, Klinika za onkologiju i radio terapiju, Klinički centar Crne Gore,
dr Vasko Roganović, psihijatar, Dom zdravlja Budva

18:00-19:30 / Budva
Prijave na : nvocauz@gmail.com / broj mjesta ograničen
Organizator: Crnogorska asocijacija za unapređenje zdravlja - CAUZ

Tribina na temu empatije u umjetnosti i kulturi generalno. Na tribini će se diskutovati: koliko je moguće razviti empatiju kod publike/mladih prema ranjivim grupama kroz umjetnost i kulturu.; koliko umjetnost može da služi razvoju boljeg drustva razvijajući empatiju i ukazujući na probleme nedostatka iste.
mr Sanja Vojinović, dr Tijana Todorovic, Dijana Vučinić, Vanja Vukčević, Mišo Obradović, Jovana Bojović, Tamara Milić

19:00- 20:00 / NB “Radosav Ljumovic”
Nije potrebna prijava
Organizator: NB “Radosav Ljumovic”

Petak, 20. Oktobar

Radionica za mlade ima cilj razvijanje vrijednosti empatije, humanosti i solidarnosti. Bazirana je na storrytelling-u. Prethodiće joj javni konkurs kroz koji će mladi moći da predlože svoju priču na temu "Povratak čovjeku". Odabrane priče će biti objavljene na sajtu www.koferpsihoalata.me.
Branka Ćalasan, dipl.psihol.psihoterapeutkinja
Nela Dabanović,prof.filozofije

17:00-19:00 h, Poslovna zgrada Royal, III sprat,Bar
Prijave na: nvoportret@gmail.com /Broj mjesta ograničen
Organizator: NVO PORTRET

Panel diskusija sa ciljem unapređenja razumijevanje potreba i problema sa kojima se suočava zajednica LBTQ žena u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na potrebama i izazovima u domenu mentalnog zdravlja.
Jelena Čolaković, Programska direktorica Juventasa,
Dr Tea Dakić, specijalistkinja psihijatrije, magistarka u oblasti bioetike, dugogodišnja stručna saradnica nevladinih organizacija u radu s LGBTI zajednicom, osobama koje koriste/injektiraju droge, kao i osobama koje se bave seksualnim radom;

17:00-19:00 / CKZ Ribnica
Nije potrebna prijava
Organizatori: Udruženje LBTQ žena "Stana", NVO Juventas