10 - 20. октобар 2019. године

Четвртак, 10. октобар

У свету који се мења и обилује новим изазовима, наша знања о животним кризама и њиховом превладавању неопходно је стално проширивати и обогаћивати, уз деликатно балансирање између потребе да имају чврсто упориште у науци и захтева да се учине што пријемчивијим за јавност. То је полазна идеја и оквир за организовање трибине о животним кризама, која ће се састојати из неколико кратких излагања, праћених коментарима и дискусијом са публиком. Питању какав контекст различити изазови данашњице дају животним кризама и њиховом превладавању посветиће се стручњаци различитих професија и гледишта, из области психологије, психијатрије и филозофије, а са циљем да се сагледају чиниоци који могу да делују као фактори ризика и као протективни фактори повезани са растом и развојем.
Учесници:
 • Александра Недић, психијатар са 33 године радног искуства на Одељењу за поремећаје расположења, Клинике за психијатрију, као и професор на Катедри за психијатрију и психолошку медицину Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду.
 • Слободан Саџаков, ванредни професор на Педагошком факултету, ужа област Етика. Гостујући професор на Свеучилисту у Загребу. Аутор књига "Новозаветни морал" и "Егоизам: етичка студија о моралним принципима капитализма"
 • Јелена Срна, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду. Однедавно у пензији. Прву половину свог радног века радила као специјалиста медицинске психологије, породични терапеут и судски вештак на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду. Аутор је висе књига и бројних научних и стручних радова из области клиничке психологије.
Модераторка:
 • Марија Зотовић, редовни професор на Одсеку за психологију, Филозофског факултета у Новом Саду. Наставник на курсевима из области развојне психологије, на сва три нивоа студија. Била је координатор и/или учесник у више од десет научних и стручних пројеката са библиографијом од преко 150 референци.

18 часова / Књижара Bulevar Books / Булевар Михајла Пупина 6 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

Догађај је замишљен као мини пројекат школе са циљем освешћивања важности бриге о менталном здрављу. Ученици школе ће кроз радионице бити упознати са појмовима кризе, развојне кризе, ситуационих криза, могућности исхода криза као и коме све могу да се обрате када се нађу у кризи. Истовремено на часовима ликовног и техничког ученици ће се упознати са техиникама помоћу којих ће моћи да илуструју своје виђење кризе и могућност превазилажења. На дан обележавања Светксог дана менталног здравља у холу школе ће бити изложени радови ученика уз пригодан текст о важности бриге о менталном здрављу.
Координаторке:
 • Рената Перић, психолог и
 • Маја Станимиров, наставница ликовног

10. октобар / Хол Основне школе „Ђура Јакшић“/ Чуруг
Без пријаве / само дођите
Организатор: ОШ „Ђура Јакшић“, Чуруг

Основна идеја догађаја је да се посетиоцима презентује значај литературе у превазичажењу животних криза. Догађај је замишљен као округли сто у којем ће учествовати психолози, психотерапеути, књижевници сикари, професори, свештеници, спортисти при чему ће дискутовати о значају литературе у одређеним животним прекретницама као и какаву улогу су имали одређена књижевна дела у њиховом животу. Након дискусије биће предвиђено време за размену мишљења и утисака са публиком.
Координаторке:
 • Рената Перић, психолог и
 • Наташа Лукић, психолог

18 часова / Народна библиотека „Вељко Петровић“/ Жабаљ
Без пријаве / само дођите
Организатор: Центар за психолошку подршку породици Ренаташа

Петак, 11. октобар

У овом догађају ће кроз различите игре посетиоцима бити представљени развојни изазови људи током њиховог живота од рођења до старости, а пратећи Ериксонову теорију психосоцијалног развоја. Учесници ће имати прилику да на интересантан начин сами дођу до главних развојних задатака који су карактеристични за одређени узраст. У другом делу догађаја посетици ће имати прилику да размисле и поделе своје утиске о томе шта су за њих снаге и ресусри који су им помогли или им тренутно помажу да успешно одговоре на развојне задатке.

12 часова / На платоу испред домова Бајић и Влаховић / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Институт за јавно здравље Војводине / Клуб студената психологије “ТраНСфер” / Психобаланс

Песмом истоименог назива публика се позива да потражи нас, изузете из нормалних токова живота. Приредба је замишљена као путовање возом који вуче парна локомотива. У неколико сегмената водитељка подсећа на чари путовања у даљине, позивајући публику да нас прихвати као равноправне њој. Истовремено наглашава да нам предстоји дуг пут са периферија градова, периферија живота, периферија пажње у центре свега тога.

18 часова / Дом Културе Нови Бечеј
Без пријаве / само дођите
Организатор: Дом за одрасле "Свети Василије Острошки Чудотворац" Нови Бечеј

Какав је савремени поглед терапеута на животне кризе и на подршку клијенту у кризи? Да ли се и шта променило у односу на период пре јачања позитивне психологије? Каква је улога свесне пажње (миндфулнесс) и саосећања у суочавању са животним кризама? Да ли су животне кризе теже код припадника осетљивих група? Регулација емоција у животним кризама: шта је нормално а шта патолошки? Које “алате" и технике клијенти могу да науче кроз психотерапију, да би развили резилијентност на будуће кризе? О овим и другим питањима ћемо разговарати са психотерапеутима са вишегодишњим искуством у раду са клијентима у кризи Владаном Беаром и Драганом Жуљевићем, уз бројне примере из праксе и интеракцију са публиком. Циљ округлог стола је да се грађанима/кама и стручњацима приближе савремени терапијски приступи, научна сазнања и примери како превазилажење криза функционише кроз терапијски процес, али и касније у животима клијената.
Учесници:
 • Владан Беара, психолог и психотерапеут, РЕБТ праxис центар Нови Сад
 • Доц. др Драган Жуљевић, психолог и психотерапеут, Факултет за правне и пословне студије “Др Лазар Вркатић” Нови Сад
Модераторка:
 • Доц. др Мирјана Беара, психолог, Центар за производњу знања и вештина Нови Сад

18.30 часова / Еђшег - културна станица / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Центар за производњу знања и вештина, Нови Сад / Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

Млади су добро упознати са савременим каналима комуникације које нам стоје на располагању, и који нам омогућавају да брзо и лако ступимо са неким у контакт. Међутим када улазе у свет одраслих често се суочавају са конфликтима, несугласицама и неспоразумима у комуникацији са другима. Када си млад велики је изазов да научиш како да говориш тако да те чују, разумеју и уважавају. Услед тога, на радионици ће одговарати на следећа питања: Како тече процес кумуникације? Како долази до несугласица? Шта је важно како бисмо се боље разумели? Како можемо уз вештине комуникације да се изборимо са конфликтним ситуацијама? Шта можемо да урадимо како бисмо друге боље разумели?
Учесници:
 • Радионицу воде Тимеа Бодиш, мастер психолог и
 • Соња Зековић, мастер психолог

18.30 часова / Омладински клуб ОПЕНС / Лазе Телечког број 2 / Нови Сад
Пријаве на: psihorient@gmail.com
Организатор: Психолошки центар Психориент

На трибини ће стручњаци различитих дисциплина говорити о савременим приступима превенцији и лечењу болести зависности. Проблематика ће бити разматрана са различитих аспеката, како друштвених, тако и медицинских, психолошких. Разговараће се о могућностима превенције и савремених приступа лечењу, као и дијапазону подршке које друштво може да пружи особама и њиховим породицама у кризи зависности.
Учесници:
 • проф. др Александра Дицков (психијатар, Медицински факултет у Новом Саду, Клиника за психијатрију Клиничког центра Војводине),
 • проф. др Дарко Хинић (психолог, Одељење за психологију, Универзитету Крагујевцу),
 • Стеван Квас (психолог, системски породични психотерапеут, Специјална болница за болести зависности "Вита"),
 • доц. др Снежана Укропина (лекар, спец. социјалне медицине, Медицински факултет у Новом Саду, Институт за јавно здравље Војводине).

19 часова / Трибина младих, Културни центар Новог Сада / Католичка порта 5 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

Форум театар перформанс инспирисан истинитом причом породичног насиља заснованог на хомофобији. Сам перформанс састоји се из низа кратких сцена, дискусије фацилитатора и публике, и поновног перформанса, са једном изменом - овог пута, публика добија прилику да реагује на насиље укључивањем у перформанс. Заједно са извођачима, перформанс је осмислио Алекса Савић који се бави омладинским радом. Учествовао је у дугорочном тренингу удружења А.Р.Т. Фусион из Букурешта, где се упознао са различитим методама позоришта потлачених. Примењује принципе позоришта потлачених у омладинском раду и активизму.

19 часова / Друштвени Центар ИЗАЂИ / Шафарикова 7 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Група ИЗАЂИ

Субота, 12. октобар

Често се дешава да појавом првих васпитних изазова пред којима се партнери нађу када постану родитељи, мушкарци или жене схвате да у односу на своје партнере имају потпуно различите ставове. Шта урадити у тим ситуацијама и како да различити васпитни стилови не угрозе партнерске односе, сазнаћете на трибини, коју држе заједно једна мама троје деце и један тата четворо деце.
Предавачи:
 • Александар Шибул, психолог са тридесетогодисњим искуством у раду са клијентима, едуковани породицни терапеут. У свом раду користи АЦТ, треци талас РЕБТ-а. Едукатор и терапеут у супортивној психотерапији. Отац четворо деце. Докторанд на теолоском факултету.
 • Биљана Грбовић, координаторка Удружења родитеља Матица, аутор и реализатор бројних радионица на тему родитељства, бивши просветар са више од 15 година радног искуства, мајка троје деце, ауторка блога и мастер дизајнер медија у образовању на Педагошком факултету.

10 часова / Удружење родитеља Матица/ Хаџи Рувимова број 4 / Нови Сад
Пријаве на: 063 6 22 900 или grbovic.biljana977@gmail.com
Организатор: Удружење родитеља Матица

Које су твоје супер моћи, снаге, стратегије када Сунце не сија, када се изазови нижу, када изгубиш правац, када јаки ветрови дувају? Ако имаш између 15 и 18 година позивам те на пут, радионицу у којој ћемо трагати за одговорима шта нас чини снажним и кад нам околности нису наклоњене. Где наћи ослонац, стабилност кад се тло под ногама љуља. Шта нам даје снагу као биљци разгранат корен и чврсто стабло. Одговоре ћемо потражити у самопоузању, самосвести и интегритету. Следећи зацртан пут сигурна сам да ћемо скретати и истраживати и неке „споредне“ путеве, који нам могу бити снага и инспирација, када нам оне понестану.
Радионицу води :
 • Душанка Попов, психолог, Familylab водитељ инспиративних семинара, 19 година ради, радује се и развија кроз рад са младима.

17 часова / Familylab Србија / Булевар Ослобођења број 55 / Нови Сад
Пријаве на: dusapopov@yahoo.com или 060 05 14 005
Организатор: Familylab Србија

„Добри Вил Хантинг" је филм чији се протагонисти налазе на прелазу ка (млађем) одраслом добу. За овај период живота карактеристични су многобројни развојни задаци, међу којима су и преузимање професионалне улоге, као и остваривање у улози љубавног партнера. Вил Хантинг пролази кроз буран процес током ове развојне фазе, услед трауматичних искустава из детињства и неповољних животних околоности. У оквиру дискусије биће анализирано искуство главног јунака и начини како се његове развојне кризе, уз подршку значајне особе, постепено трансформишу из ризика у шансе за развој. Разговараћемо са публиком о изазовима одрастања и њиховом превазилажењу.
Дискусију ће водити психолошкиње:
 • Татјана Бокун и
 • др Марија Зотовић.

18 часова / Културна станица Еђшег / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

Тема представе је однос између одрасле ћерке и њене, сада већ остареле, мајке. Представа је вишеслојна те се индиректно бави и критиковањем, васпитањем, могућношћу личног развоја и међугенерацијским трансфером. Могло би се рећи да је реч о психолошко едукативној драми која је доста сложена, али је и поред тога успела да јасно пренесе поруку, да буде разумљива разноврсној публици, а да при том није ни на тренутак досадна или тешка. Наша жеља је и била да онолико колико је нама обичним женама дато, дамо свој допринос заједници у смислу утицаја на свест публике како би покушале да за нашу децу створимо што боље окружење за одрастање.

19 часова / Електротехничка школа “Михајло Пупин” / Футошка 17 / Нови Сад
Пријаве на: 063 6 22 900 или grbovic.biljana977@gmail.com
Организатор: Удружење родитеља Матица

Недеља 13. октобар

Радионица ће бити интерактивна и бавићемо се одговорима на питања: Када је право време за егзистенцијалну кризу? Да ли постоји криза средњих година, шта је она и да ли може да се „деси“ и у млађим годинама? Шта се деси да почнемо да гледамо живот другим очима? Како психотерапија може да помогне у периодима кризе. Одржаће се две радионице са истим садржајем.
Водитељи радионица су :
 • Јован Грубић, дипломирани теолог и психотерапеут (практичар) у едукацији. Има вишегодишње искуство у раду као психотерапеут и као наставник вероучитељ.
 • Татјана Атанасковић, дипломирани социјални радник и психотерапеут (саветник) у едукацији, са десетогодишњим радним искуством на Клиници за психијатрију и вишегодишњим искусвом у психотерапијском раду. Оба водитеља радионице сагледавају тему из различитих углова који су опет уклопљени у једну радионицу.

11 и 15 часова / УБУНТУ Центар / Анђе Ранковић број 6, III спрат, стан 23 / Нови Сад
Пријаве на: ubuntu.ns.edu@gmail.com
Организатор: Убунту центар за раст и развој људског потенцијала

Уметност је одраз унутрашњег и порука наше душе у комуникацији са светом. Учесници догађаја добијају прилику да се упознају са идејом, принципима и техником рада у арт терапији.
Водитељка радионице:
 • Марија Радовановић, културолог и интегративни арт терапеут. Запослена у Институту за ментално здравље у Београду. Ангажована у раду са људима на очувању и унапређењу менталног здравља, са 20 година искуства. Водитељка радионица усмерених на истраживање и анализу уметничких/креативних садржаја, пројективне технике и контакт са несвесним садржајима.

11 часова / Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића / Васе Стајића број 1 / Нови Сад
Пријаве на: 060 51 11 574 или radovanovicmarija011@gmail.com/ број места ограничен

На овом предавању, професорка Снежана Миленковић ће излагати о значају слике за психотерапију користећи теоријска и практична искуства поткрепљена најновијим истраживањима из неуронауке. Надовезујући се на чувену Фројдову реченицу „Снови су краљевски пут у несвесно“, ауторка додаје: а шта су снови но већином слике? Изазов у психотерапији представља да идентификујемо несвесне слике, откријемо њихово значење, де-конструишемо их да бисмо могли да их променимо и ре-конструишемо или рекреирамо у свесне слике које репрезентују то што ми стварно желимо у животу. Другим речима, мењајући слику, мењамо и живот. Зато ауторка заступа становиште да су клијентова имагинација, његове слике креативне визуализације и потом њихова реконструкција суштина терапијског процеса. Такође, ауторка ће представити интегративни приступ који заступа у психотерапији са посебним акцентом на арт психотерапији. Он носи назив: Интегративна арт психотерапија и представља интегративни приступ који је проф. Миленковић развила током своје четрдесетогодишње психотерапијске праксе и који је један од ретких који раде на више нивоа, мултидимензионално, холистички, повезујући тело, душу и дух. Овај приступ интегрише различите психотерапијске школе и правце, методе и технике: психоаналитичке, егзистенционално-феноменолошке, трансакционо-аналитичке, гешталтистичке, телесно-терапијске, когнитивно-бихејвиоралне, системске породичне и креативно-артистичке. Ауторка ће уз примере изложити како се слика користи у интегративној арт психотерапији: као дијагноза, као терапијски средство, као прогноза и као средство комуникације са клијентом.

16 часова / Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића / Васе Стајића 1 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Српско друштво за интегративну арт психотерапију

ПРИЧЕ ИЗ ДУШЕ је интерактивна позоришна представа настала на основу прича и искустава чланова и чланица Удружења корисника психијатријских услуга ДУША, у сарадњи са Удружењем КЕЦ МНРО и ТРАНСФОРМАТОРОМ – платформом за трансформацију стварности путем уметности. Циљ представе је са једне стране оснаживање самих учесника и развој њихових потенцијала за здрав и креативан живот, а са друге стране усмеравање пажње јавности на тешкоће са којима се особе са менталним поремећајима свакодневно сусрећу и позивање на солидарност како би се смањила дискриминација и стигматизација према овим људима, и како би им се омогућило да живе достојанствено и равноправно са осталим члановима друштва.
Учесници-глумци у представи су чланови и волонтери Удружења ДУША: Никола Репец, Петар Југовић, Милутин Савић, Огњен Мицић, Јовица Блажевски, Анђа Петровић и Владимир Јанковић.
Водитељка креативног процеса и модераторка интерактивног дела представе:
 • Вера Ерац, психолошкиња и практичарка примењеног позоришта и плеса (ТРАНСФОРМАТОР).

19 часова / Културна станица Еђшег / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Клуб студената психологије „ТраНСфер“ / Институт за јавно здравље Војводине

Понедељак 14. октобар

Циљ предавања је да се слушаоци информишу о феномену и облицима партнерског насиља, о томе како препознати границу између партнерског конфликта и насилног односа, као и о узроцима и последицама насиља у партнерском односу Предавач: др Нада Падејски Шекеровић, психолошкиња, руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду. Докторирала је на Филозофском факултету у Новом Саду у области клиничке психологије. Има тринаестогодишње искуство у раду са особама са трауматским искуством. Руководила је већим бројем пројеката из области заштите жртава насиља у породици и жртава трговине људима. Организовала је већи број стручних скупова И конференција у области социјалне заштите, излагала на њима и учестовала у раду тела на покрајинском и локалном нивоу у циљу развоја политика родне равноправности.

17 часова / Bulevar Books , књижара која свира / Булевар Михајла Пупина 6 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Прихватилиште за жене и децу угрожене породичним насиљем „Сигурна женска кућа“, Центар за социјални рад Града Новог Сада / Институт за јавно здравље Војводине

Разговор са родитељима води Олгица Стојић - психолог са дугогодишњим искуством у предшколској установи (намењен родитељима чију децу очекује полазак у вртић).

17 часова / Центар за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија / Корнелија Станковића 39, 4 спрат, стан 20 / Нови Сад
Пријаве на: harmonija.c@gmail.com/ број места ограничен
Организатор: Центар за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија

Дуг живот подразумева и старост. Као и за свако друго животно доба потребне су нам вештине, знања и стратегије да бисмо у старости живели задовољно и испуњено. Кроз ову радионицу понудићемо вам одговор на питање где је „најпаметније улагати“ како бисмо се у старости осећали задовољно и испуњено без обзира на околности које нам живот донесе. Радионица је намењена особама свих генерација, а посебно особама средњег животног доба јер је важно да се овим питањима бавимо и пре уласка у старост.
Радионицу воде:
 • Маја Бабић и
 • Јасмина Пиловић, психолози у Геронтолошком центру „Нови Сад”

17 часова / Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића / Васе Стајића 1 / Нови Сад
Пријаве на: 063 11 300 78 или jasminapilovic@gmail.com/ број места ограничен
Организатор: Гернотолошки центар Нови Сад / Институт за јавно здравље Војводине

Неодустајање као снага, моменти који нас инспиришу да истрајемо, неодустајање као шанса за развој, истрајност као ресурс у кризи, неодустајање које пружа нови почетак. Изложба убухвата изабране фото приче пристигле на конкурс Инститита за јавно здравље Војводине на тему "О неодустајању - прича у сликама".

17.30 часова / Културна станица Еђшег / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Институт за јавно здравље Војводине

Разговор води Владан Беара, психолог и психотерапеут – О средњем добу као развојној кризи;
“Лестер и Каролин су, са стране посматрано, савршен брачни пар у средњим годинама који живи идилично са једном кћерком, тинејџерком. Имају одличне послове, прелепу кућу у мирном делу града и сјајан комшилук, али отуђене међусобне односе. Лестер све дубље упада у кризу средњих година и депресију. На крају "пуца", даје отказ на послу, и опседнут пријатељицом своје ћерке, тинејџерком, запада у серију траги-комичних ситуација у којима се откривају тамне стране и тајне многих наизглед узорних грађана малог провинцијског америчког градића.” Америчка лепота је хваљени филм Сама Мендеса из 1999., спој драме, сатире и трагедије, добитник три Златна глобуса и пет Оскара, укључујући и онај за најбољи филм Како средње доба постаје криза? Које су замке за ментално здравље код наизглед остварених људи у том развојном периоду? Да ли криза средњег доба погађа подједнако жене и мушкарце? На ова и слична питања ће публика потражити одговор уз помоћ искусног психотерапеута у средњим годинама.

18 часова / Културна станица Еђшег / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

Како развој компетенција за грађење односа може побољшати рад педагошких делатника и олакшати ношење са кризама које су саставни део рада са децом и младима? На радионици ће се говорити о практичним идејама и малим корацима који могу бити инспирација за педагошке делатнике који желе да уче како да мењају на боље квалитет односа с децом. Кроз искуствене радионице учесници ће стећи увиде и поделити своја искуства. Радионица је базирана на књизи Јеспера Јула и Хеле Јенсен „Од послушности до одговорности – компетенције у педагошким односима. Радионица је намењена педагошким делатницима.
Радионицу води:
 • Ивана Мушкиња, водитељица Familylab Србија, специјалиста психосоцијалног приступа у социјалном раду и породични психотерапеут. Водитељица има дугогодишње искуство креирања и вођења едукација и тренинга из области развоја релационих компетенција намењених професионалцима који раде у вртичима и школама.

18 часова / Familylab Србија / Булевар Ослобођења 55 / Нови Сад
Пријаве на: profesionalci@familylab.rs/ број места ограничен
Организатор: Familylab Србија

Доношење одлука је процес кроз који свакодневно пролазимо, али за младе који се први пут суочавају са великим животним одлукама је нарочито изазован. Можемо се и сложити да се овај процес може претворити у дуготрајну па чак и мукотрпну активност. Некада се толико „запетљамо“ да помислимо да је немогуће доћи до ПРАВОГ решења. Дођите да заједничким снага разграничимо како да помогнемо себи у одлучивању, да разговарамо о фазама одлучивања, препрекама и блокадама које нас ометају да мудро донесемо СВОЈУ одлуку
Радионицу воде:
 • Тимеа Бодиш, мастер психолог и
 • Соња Зековић, мастер психолог

18.30 часова / Омладински клуб ОПЕНС / Лазе Телечког број 2 / Нови Сад
Пријаве на: psihorient@gmail.com/ број места ограничен
Организатор: Психолошки центар Психориент

Уторак 15. октобар

Гошћа: Сузана Адеми
Разговор води: Славица Ранисављев Ковачев, Центар за емотивну подршку и превенцију самоубиства Срце Сузана Адеми ће у отвореном разговору поделити своја искуства о животу са проблемима менталног здравља, идејама о смрти и покушају самоубиства. Даће своје виђење третмана у психијатријским болницама, стигматизацији коју проживљавају особе са ментланим потешкоћама, изазовима које носи свакодневна борба са оваквом врстом проблема и ресурсима потребним да се кризна стања превазиђу. Присутни ће бити у могућности да и сами добију одговоре на питања која их интересују и да сазнају из личног угла шта је потребно да се животна криза и покушај самоубиства успешно превазижђу.

17 часова / Културна станица Свилара / Ђорђа Рајковића 6б / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Центар за емотивну подршку и превенцију самоубиства СРЦЕ / Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

Предавање ће се бавити менталним здрављем ЛГБТИ* особа, са циљем бољег разумевања појма менталног здравља, специфичних изазова у очувању менталног здравља с којима се ЛГБТИ* популација суочава, као и ресурсима у заједници и доступним системима подршке који помажу у очувању менталног здравља.
Предавачи:
 • Јована Ковач и
 • Ведрана Мирковић, мастер психолози, психотерапеути у едукацији, Саветовалиште Групе ИЗАЂИ

18 часова / Друштвени центар групе ИЗАЂИ / Шафарикова 7/10 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Група ИЗАЂИ

Разговор воде проф. др Иван Јерковић, развојни психолог и проф. др Вељко Јовановић, психолог – О старости као развојној кризи;
Механичар Картер Чејмберс (Морган Фримен) и милијардер Едвард Коул (Џек Николсон) по први пут се срећу у болници након што им је обојици дијагностикован рак. Док пролазе кроз различите третмане, њих двојица постају добри пријатељи. Упркос поодмаклим годинама и смрти која им се приближава, њих двојица се упуте на пут око света са намером остварења свега оног за што до сад нису имали времена, са листе последњих жеља. Додајући и бришући ствари са листе, њих двојица се почну бавити тешким питањима и још тежим одговорима који муче све нас. Тешка питања која муче све нас и која су приказана у овом филму су егзистенцијална питања смрти, старости, смисла живота, самоће... Док их Чејмберс и Коул у филму разматрају кроз своју листу последњих жеља, посетиоци ће бити у прилици да са професорима психологије Филозофског факултета у Новом Саду размотре како старост и неизлечива болест утичу на ментално здравље и да ли је резултат нужно депресија или пак буђење снага личности.

18 часова / Културна станица Еђшег / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

Среда 16. октобар

Део Фестивала менталног здравља можете да осетите и у ТИМ Центру кроз искуствену радионицу ,,Ослони се на себе сад ти“. Када се суочавамо са различитим животним кризама добро је знати да се, поред других људи, можемо ослонити и на себе. На овој радионици ћете имати прилику да искуствено прођете кроз: Миндфулнесс технике са циљем да вежбате свесност и присутност у садашњем тренутку, Вођену фантазију са циљем да пронађете своје сигурно место и Технике дисања са циљем да научите како да се умирите у стресним ситуацијама.
Водитељ радионице је Данка Ђукановић, мастер психолог и гешталт психотерапеут

17 часова / ТИМ Центар / Светозара Милетића 32, I спрат / Нови Сад
Пријаве на: edukacija@timcentar.rs или 021 66 15 812 и 065 66 15 812 / број места ограничен
Организатор: ТИМ Центар

Разговор о књигама на тему „Читањем кроз кризу“ биће усредсређен на причу о књигама и начин на који читање може да утиче на превазилажење тешких тренутака у животу. Осмишљен је као покушај да се представи значај читалачког искуства у разумевању животних околности са којима се боримо. Путем примера из живота и књижевности, трудићемо се да прикажемо значај и читања и животних потешкоћа али истовремено и снагу коју имају и књига и криза. Разговор ће водити Александра Идворјан, мастер професор српске књижевности и језика; некадашњи волонтер Центра за емотивну подршку и превенцију самоубиства „Срце“. Заједно са гостима, Александра Идворјан покушаће да доведе у везу читалачке навике и емоционалне кризе, и начин на који књига може да унапреди живот читаоца.

17 часова / Књижара Bulevar Books / Булевар Михајла Пупина 6 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Центар СРЦЕ / Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

Данас смо више него икад изложени стресу, а уколико његово деловање потраје дужи временски период, ризикујемо да се озбиљно одрази и на наше здравље. Ни млади нису поштеђени стреса. Стога, дођите да научите нешто о стресу, стресорима и шта можете урадити да сачувате своје ментално здравље. Радионицу води Милана Каташић, дипл. психолог са 20 година искуства у психолошком саветовању, планирању каријере и коучингу. Такође има богато искуство у управљању људским ресурсима, нарочито у креирању и вођењу програма развоја запослених. Искуство је стекла у непрофитном и бизнис сектору.

18 часова / Инфополис омладински инфо центар (сутерен Аполо центра) / Нови Сад
Пријаве на: infopolisns@gmail.com / број места ограничен
Организатор: ЕДИТ центар / Инфополис омладински инфо центар

У мају ове године је Светска здравствена организација донела одлуку да се у Међународној класификацији болести (МКБ 11) трансродни идентитет уклони са листе менталних поремећаја. Овом одлуком се омогућава транс особама да се стигма и патологизација у друштву временом смање и нестану. На трибини ћемо говорити са гостима из области активизма, психологије и психијатрије о развоју идентитета према различитим моделима и истраживањима која су аргумент за депатологизацију, као и о томе како ће ова одлука утицати на медицински третман транс особа у Србији.

19 часова / Књижара Bulevar Books / Булевар Михајла Пупина 6 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: XY Spectrum / Група ИЗАЂИ / Институт за јавно здравље Војводине

Интерактивно предавање намењено трудницама и њиховим партнерима. Како се психолошки припремамо за родитељство? Који су очекивани психолошки процеси у трудноћи? Како да будемо спремни за одговорно и компетентно родитељство? О дилемама и изазовима у припреми за родитељство причаћемо из угла струке, уз практичне примере и интеракцију са публиком уважавајући њихова искуства и интересовања у овој области. Предавач: Мила Радовановић, психолог и породични саветник. Темама из области психолошке припреме за родитељство и психолошком подршком трудницама и паровима бави се од 2006. године када је радила на месту психолога на Клиници за гинекологију и акушерство у Новом Саду. У жељи да ову област приближи широј јавности покренула је блог, као и фб страницу, о трудничким темама из психолошког угла.

19 часова / PLAY центар / Балзакова 11/1 / Нови Сад
Пријаве на: 064 115 06 02 и playcentar.ns@gmail.com / број места ограничен
Организатор: PLAY центар

Пре неколико година Центар за отворену науку је покренуо пројекат који се зове Манy Лабс 2 у коме је тим од 186 истраживача у више од 60 лабораторија широм света покушао да реплицира резултате експеримената који се сматрају фундаменталним у психологији. Закључак је био следећи - више од половина експеримената није поновљена, а међу њима су били и Маршмелоу и Милграмов експеримент. То је довело до целог низа истраживања која су се бавила репликацијама дотадашњих студија. Према анкети коју је часопис Сциенце спровео на 1500 истраживача у области психологије, 70% њих је изјавило да није успело да реплицира барем један научни експеримент, а чак 50% њих је признало да нису успели да реплицирају ниједан сопствени експеримент. Овакви налази су довели до тога да су бројни аутори почели да се баве кризом репликабилности у психологији, постављајући себи бројна питања, од концептуалних, до оних која се тичу употребе методологије, пристрасности у интерпретацији резултата, пристрасности у употреби статистике, накнадног постављања хипотеза након обрађених резултата (харкинг) и све већег притиска да се објављују (статистички значајни) радови. Ови истраживачи су дошли до података да су узорци у неким областима толико мали да је цела област заснована на фалш позитивима, као и да се у 61% спроведених истраживања добијају незначајни резултати, а у часописима је објављено свега нешто изнад 5% незначајних налаза. Ово предавање ће се бавити не само кризом репликабилности у психологији, већ ће ова тема била повод да се дискутује о теоријској конфузији у психологији, као и о потреби да се криза репликабилности размотри у светлу постпозитивизма, социјалног конструктивизма и критичких теорија. О кризи у психологији ће вам говорити др Милица Лазић, истраживач сарадник на Одсеку за психологију, Филозофског факултета у Новом Саду. Добитница је награде “Живорад Жижа Васић” за популаризацију психологије као науке и Награде за најбољег младог истраживача Филозофског факултета из области друштвених наука, а осим тога што науку популаризује, воли и да је критикује. Предавање је отворено за све, пошто реч “психологија” из наслова, лако можете заменити речју “наука”, а да нимало не погрешите.

20 часова / Културни центар ЛАБ / Доктора Хемпта 2 / Нови Сад
Без пријаве / Само дођите
Организатор: Центар СЕЛФ

Четвртак 17. октобар

Трибина "Како се све пише резилијентност" је конципирана тако да о психолошкој отпорности говоре психолози запослени у различитим контекстима менталног здравља и социјалне заштите. На трибини ће бити речи о досадашњим истраживањима резилијентности, са посебним нагласком на адаптацију деце која одрастају у различитим негативним животним околностима. О овој теми ће говорити психолози који раде са децом из различитих осетљивих група. Биће речи о психолошким и социјалним факторима који доприносе психолошкој отпорности ромске деце, о факторима ризика и протективним факторима код деце која су малолетни починиоци кривичних дела, као и о начину на која се на негативна искуства прилагођавају деца без родитељског старања. Фокус ове трибине ће бити на томе како резилијентност има различито "значење" у зависности од културе, средине и контекста у којима деца одрастају, али и о различитим индивидуалним, релационим и социјалним факторима који могу да имају различиту улогу у зависности од тога о којој осетљивој групи деце се ради."
На трибини ће говорити:
 • Проф. др Весна Гаврилов-Јерковић, редовни професор на Одсеку за психологију, са дугогодишњим истраживачким и практичним искуством у областима здравствене, клиничке психологије, психологије менталног здравља и психотерапије.
 • Винка Жунић - мастер психолог са вишегодишњим искуством рада у цивилном сектору на пројектима за заштиту деце и породица које припадају маргинализованим групама становништва, доминантно Ромима.
 • Милош Раич - дипломирани психолог, члан више организација цивилног сектора које раде са децом из маргинализованих група, васпитач у Свратишту за децу и младе.
 • Дарја Радовић, докторанд на Одсеку за психологију, са вишегодишњим искуством рада у Центру за социјални рад.

17 часова / Bulevar Books , књижара која свира / Булевар Михајла Пупина 6 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Центар СЕЛФ

На овој радионици учићемо како да регујемо саосећајније на непријатне емоције са којима се сусрећемо у свакодневном животу, како да бринемо о себи када пролазимо кроз изазовне периоде, на који начин можемо да „умиримо“ нашу самокритичност, самоосуђивање и перфекционизам када није функционалан. Кроз различите искуствене вежбе такође из области Миндфулнесс праксе, разговор, вежбаћемо како да унесемо само-саосећајност у нашу свакодневницу, како да мотивишемо себе кроз саосећање а не критку и осуду.
Области којима ћемо се бавити током радионице:
 • Шта је то само-саосећање?
 • Три компоненте само-саосећања
 • Заблуде о само-саосећању: шта само-саосећање није
 • Искуствене вежбе у циљу препознавања непријатних емоција, мисли и “унутрашњег критичара”, вежбање само-саосећања кроз миндфулнесс медитације
Радионицу ће водити Весна Лаковић дипл. педагог, мастер менаџер у образовању, сертификовани међународни Mindfulness тренер за одрасле, као и сертификовани водитељ програма Mindfulness Matters за децу и младе по методологији Елине Снел - Academy for Mindful Teaching, ТРЕ-(tension, stress and trauma release exercises) водитељ под супервизијом. Оснивач је Mindful центра у оквиру ког је аутор и водитељ различитих тренинга, радионица из области личног развоја, менталног здравља и неформалног образовања у раду са децом, младима и одраслима. Током 2017. и 2018. ради на Тајланду у оквиру центра за опоравак од болести зависности - New life foundation као саветник и водитељ радионица, као и у Словенији (2013-2014) у оквиру омладинског центра МЦ Литија као водитељ радионица. Поседује вишегодишње искуство у невладином сектору у оквиру организација: Волонтерски центар Војводине, Центар за превенцију самоубиства Срце, Удружење Мнро Нови Сад, Новосадски хуманитарни центар, Превент и интернационалне организације World Peace Initiative са Тајланда.

18 часова / Mindful центар / Булевар Ослобођења 55 / Нови Сад
Пријаве на: mindful.kutak@gmail.com
Организатор: Mindful центар – удружење за децу, младе и породицу

Пројекција документарног филма “Да ме нема”, ауторке Марине Зорић, у продукцији Радио-телевизије Војводине. Филм прати животну причу Милице Вељовић и говори о тешким животним кризама, жељи да нестане, покушају самоубиства, али и о променама које су након покушаја уследиле. На овај начин скреће пажњу на проблеме у менталном здрављу младих, поручујући да су позитивне промене могуће и мотивише гледаоце да више обраћају пажњу на потребе људи из своје околине. Након пројекције ће бити организован разговор са члановима екипе која је реализовала филм и са волонтерима Центра Срце који пружају емотивну подршку суицидним особама у моментима највећих криза. Разговор води: Татјана Бокун, Центар за емотивну подршку и превенцију самоубиства Срце

19 часова / Кино сала, Културни центар Новог Сада / Католичка порта 5 / Нови Сад
Неопходно преузимање бесплатних карата на благајни Културног центра НС, сваки дан од 15:30 часова
Информације и резервације: 062 791 120 (телефон доступан након 15:30 часова)
Организатор: Центар за емотивну подршку и превенцију самоубиства СРЦЕ / Институт за јавно здравље Војводине

Циљ презентације је упознавање јавности са тим шта је то арт терапија, на којим претпоставкама почива и које су могућности примене арт терапијског приступа у сва три нивоа заштите менталног здравља (превенција, интервенција и рехабилитација) – укључујући и третирање животних криза. Поред овога, учесници ће представити и интегративну арт психотерапију као посебан модалитет који користе, као и текуће програме у НС засноване на принципима арт терапије и интегративне арт психотерапије у које се заинтересовани могу укључити: ПсихоАрт Лаб – Искуствене радионице засноване на принципима арт терапије – намењене онима који желе да уз помоћ визуелних и перформативних пракси унесу више баланса у свакодневни живот. ПсихоПоиесис - Искуствене радионице засноване на принципима арт терапије и дубинско-психолошког тумачења снова – намењене онима који желе да искусе креативну употребу својих снова за ослобађање личних потенцијала. Едукација из Интегративне арт психотерапије – намењена потенцијалним едукантима овог модалитета за придруживање едукацијској групи у Новом Саду. Презентација ће бити пропраћена аудио-визуелним материјалом и кратком вежбом као демонстрацијом метода. Присутни ће свакако имати могућност да постављају питања и тиме добију информације за специфична интересовања која имају у вези са овом темом.
Предавачи: Милена Ћук је дипломирана психолошкиња, интегративна арт психотерапеуткиња под супервизијом и тренерица асертивности. Уредница је блога Лични развој. Ауторка програма ПсихоАрт Лаб и коауторка програма Потрага за скривеним. Поседује вишегодишње искуство рада у непрофитном сектору, претежно са рањивим групама људи. Од 2011. развија своју психолошку праксу. Нарочито је интересује групни рад и употреба артистичких пракси у терапијском и едукативном раду. Драгана Стојановић, едуканткиња Интегративне арт психотерапије (ИАП) код професорке Снежане Миленковић, чланица групе за дубинско-психолошку анализу снова код Ивана Настовића, а потом код Оливере Жижовић, ауторка је PsihoPoiesis радионица чији фокус је психотерапијски рад на сновима и ослобађању њиховог креативног потенцијала користећи дубинско-психолошко тумачење снова уз употребу арт медија. Професорка је српске књижевности и језика са искуством рада у просвети, вишегодишња волонтерка СОС центра за борбу против насиља над женама.

19 часова / Културна станица Еђшег / Антона Чехова 4 / Нови Сад
Без пријаве / Само дођите
Организатор: Лични развој у сарадњи са PsihoPoiesis и Српским друштвом за интегративну арт психотерапију

Петак 18. октобар

Предавање и разговор на тему животних улога за које смо се припремали, али су нас ипак затекле или их нисмо ни очекивали. Желимо да приближимо и боље разумемо промене које нам се догађају током старења - одлазак у пензију, губитак члана породице, раст породице. Биле пријатне или непријатне промене које доноси старост отвара и питања на које нас нико не спрема. Испред нас буде постављено много изазова са којима се суочавамо приликом прихватања нових животних улога. На предавању ћемо разговарати на тему препознавања и превладавања ових животних криза. Предавач: Славица Ранисављев Ковачев, мастер психологије, волонтерка је центра за прузање емотивне подрске и превенцију суицида "Срце". У протеклих годину дана активно радила са старијима у Клубу за одрасла и стара лица "Витаплан".

10 часова / Клуб за стара и одрасла лица “Витаплан” / Лукијана Мушицког број 9 / Нови Сад
Пријаве на: slavica@kolping.rs или 069 22 66 403 / број места ограничен
Организатор: Колпинг Друштво Србије

Прилагодљивост је једна од најистакнутијих човекових врлина и вештина. Међутим, живети здраво у технолошки напредном свету, ког дефинишу изузетно брзе и непредвидиве друштвене промене, можда представља много већи изазов него што је то првобитно деловало. Да ли је савремена усмереност на брзину и проналажење ефикасних решења нешто чему човек може лако да се прилагоди? Које замке и опасности леже у одговарању на сопствене потребе и проблеме на један тако “механички” начин? Да ли су решења којима данас прибегавамо, како бисмо живели здраво и задовљно, заиста одржива на дуже стазе? Поставља се и питање, ко је компетентан да пружи стручну помоћ онда када доживимо да нам вештине које поседујемо, једноставно не помажу? Поред занимања са традицијом попут психологије и психијатрије, сведоци смо настанка нових помагачких делатности, попут тренера животних вештина. Шта је то што оне пружају у поређењу са традиционалним дисциплинама? Ко све њима може да се бави? На ова и многа друга покушаћемо да одговоримо на трибини.
На трибини говоре:
 • Алексеј Кишјухас, социолог; доцент на Филозофском факултету у Новом Саду. Редовни колумниста Дневног листа Данас од 2006. године
 • Иван Јерковић, психолог; редовни професор на Филозофском факултету у Новом Саду. Председник Друштва психолога Србије
 • Дејан Живковић, психолог, са искуством на позицијама ХР менаџера и тренера. Едукован је из трансакционе анализе, life i business coachinga.
 • Јелена Шакотић Курбалија, психолошкиња, ванредна професоркана Филозофском факултету у Новом Саду, са дугогодишњим искуством из области психотерапије.
Модератор:
 • Лука Тодоровић, студент психологије, председник Клуба студената психологије “ТраНСфер”

17 часова / Културна станица Свилара / Ђорђа Рајковића 6б / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Клуб студената психологије “ТраНСфер” / Програмски одбор Фестивала менталног здравља / Институт за јавно здравље Војводине

У процесу сазревања млади се суочавају са великим променама, одлукама и притисцима околине, што представља низ стресних ситуација. Понекад доживљавају да немају довољно вештина да адекватно превазиђу овакве изазове и желели би да имају једног "менаџера" који би им решио све проблеме. На овој радионици разговараћемо о томе које вештине можемо да усвојимо како бисмо сами били менаџери својих емоција, реакција и понашања.
Предавачи:
 • Радионицу воде Тимеа Бодиш, мастер психолог и
 • Соња Зековић, мастер психолог

18.30 часова / Омладински клуб ОПЕНС / Улица Лазе Телечког број 2 / Нови Сад
Пријаве на: psihorient@gmail.com/ број места ограничен
Организатор: Психолошки центар Психориент

Свет се сувише изменио /Над Лондоном неће бити кише,/Магла ће се уклонити / с престоницā / мрака /Очекује се побољшање /здравља:/Општа офанзива/против/ рака... Песму „Над Лондоном неће бити кише“, инспирисану помпезним новинским насловима и безграничним поверењем јавности у науку, Данило Киш је написао 1963. године у Стразбуру. Песма најављује годишњи одмор на Месецу, роботе у министарским фотељама, али и „општу офанзиву против рака“. Данило Киш умро је 1989. године, од рака плућа. Две деценије касније над Лондоном и даље пада киша, а офанзива против рака “само што није почела” – као и давне шездесет треће. Да ли је ипак баш све остало исто? Није, јер нам ову Кишову песму не препоручује пријатељ или библиотекар, већ алгоритам на друштвеној мрежи. Након што прочитамо песму, прескачемо нотификације са Фејсбука, Твитера и Тиндера и отварамо нови таб како бисмо питали Гугл колико ће нам времена бити потребно за креирање првих вештачких плућа на 3Д принтеру. Технологија се развија веома брзо, у правцима чије је напредне стадијуме тешко или немогуће предвидети, па је сасвим природно да се у вези с толиком количином неизвесности јави и страх од алгоритама који знају све о нама, страх од робота који ће нам узети радна места, страх од вештачке интелигенције која ће нам заменити пријатеље, страх од тога да ћемо бити превазиђени, усамљени и непотребни, страх да ће нас паралисати оно што је Алвин Тофлер пригодно назвао шоком будућности. Ипак, с обзиром на то да нам будућност хрли у сусрет чак и ако је сматрамо незваним гостом, корисно је размишљати о њој. Не уз помоћ магичне кугле, пасуља или “Зоне сумрака”, већ на основу онога што наука тренутно може да нам понуди, макар та понуда била крајње магловита и збуњујућа.
О овој теми говориће Стефан Јањић, докторанд и асистент на Филозофском факултету у Новом Саду, координатор пројеката у Новосадској новинарској школи и уредник портала “FakeNews Трагач”. Стефан је добитник признањâ за најбољег студента и најбољег младог истраживача Филозофског факултета, двоструки добитник награде Сената Универзитета у Новом Саду за научни рад, награде „Биће и језик“ Фонда за очување мисаоног наслеђа Радомира Константиновића, као и НИН-ове књижевне стипендије. Објавио је роман „Ништа се није десило“.

19 часова / Културна станица Свилара / Ђорђа Рајковића 6б / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Новосадска новинарска школа

Интерактивно предавање за младе који се налазе у транзицији између адолесцентног и одраслог доба. Који изазови нас очекују на прелазу из студентског/ школског живота у живот у којем се самостално бринемо о својим приходима, животним одлукама, партнерском односу... О дилемима, изазовима, емоцијама и како их ефикасно решити причаћемо из угла струке, али и личног искуства оних који су то прошли и оних који су тренутно у овој фази живног циклуса. Предавачи: Предавање ће водити Бојана Танкосић и Катарина Праизовић. Бојана је мастер психолог са дугогодишњим искуством у раду са децом и младима. Искуство је стекла кроз рад у оквиру неколико различитих система: Здравство - на Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Социјална заштита – у оквиру Установе за децу и омладину – Дечије село „Др Милорад Павловић“ где је поред пружања подршке деци жртвама или сведоцима у кривичном поступку, обављала посао породичног сарадника као и саветика за младе који напуштају систем социјалне заштите, а у оквиру пројекта „Independent living for all“. Трентно ради као школски психолог и пројектни асистент у Екуменској хуманитарној организацији. Катарина Праизовић је мастер психолог развојно - педагошког усмерења. Практично искуство је стекла у раду са децом предшколског и школског узраста, приликом стручног усавршавања у Центру за развој потенцијала деце и младих „Play“. Аутор је и реализатор програма за тинејџере који је намењен развоју самопоштовања. Учесник је на пројекту „Постани вршњачки ментор“ који се реализује у оквиру Центра за подршку студентима, Филозофског факултета у Новом Саду, где је имала прилику да реализује саветодавно - едукативне радионице са студентима.

19 часова / Play центар / Улица Балзакова 11/1 / Нови Сад
Пријаве на: 061 53 10 254 и playcentar.ns@gmail.com / број места ограничен
Организатор: Центар за развој потенцијала деце и младих „Play“

Субота 19. октобар

Позивамо вас да нам се са својом породицом и пријатељима придружите у шетњи по Фрушкој гори. Жеља нам је да промовишемо физички активне животне стилове који су доступни свима, а имају и функцију окупљања како породице тако и целе заједнице. Повезаност са другима је један од важних заштитних фактора нашег психичког здравља. Тура је оквирно 6 километра. Придружите нам се!

10 часова / полазак са окретнице аутобуса 72 у Парагову
Без пријаве / само дођите
Организатори: Планинарски савез Војводине/ НП Фрушка гора / Институт за јавно здравље Војводине / Међународна хуманитарна организација Лајонс клуб Милева Марић Ајнштајн Нови Сад

Недеља 20. октобар

Која осећања у мени буди ово уметничко дело? Шта је уметница доживљавала док је стварала? Када бих ја био уметник шта бих променио на овој слици? Ова и друга питања биће тема креативно-психолошке радионице у којој ће родитељи и деца заједно да разговарају и уче о осећањима. Радионица је намењена деци узраста од 6 до 8 година и њиховим родитељима. Радионицу воде психолошкиње др Јована Трбојевић и Драгица Јовишевић

11 часова / Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића / Васе Стајића 1 / Нови Сад
Пријаве на:festival.mentalnogzdravlja@gmail.com / број места ограничен
Организатор: Институт за јавно здравље Војводине

Уз идеју да нова времена са собом доносе и нова сазнања, као и да је у достизању истог изразито важно чути свачији глас, МИ, чланови “КОМПАС”-а, позивамо вас на пројекцију документарног филма Отворени дијалог Данијела Меклера, који доноси нови и мање запажени приступ у третману особа са одређеним менталним потешкоћама. Отворени дијалог, познатији као „Фински отворени дијалог“, представља релативно нови приступ у третману менталних потешкоћа и подразумева континуирани рад са породичним и ширим социјалним окружењем и смањењем потребе за медикаментозном терапијом. Сваки третман у оквиру овог приступа подразумева вођење разговора између тима стручњака и особе која има одређене потешкоће и члановима њене/његове породице, као и шире околине. Настоји се да се наведени разговори обављају у кући саме особе, са нагласком на добро развијеном систему пружања ванболничких услуга. Сам приступ за резултат има велики успех у смањењу присуства менталних потешкоћа на нивоу области у Финској. Поред тога, имаћете прилику и да се упознате са принципима рада „КОМПАС“-а (новооснованог Клуба за Особе са Менталним Потешкоћама - Активни и Самостални). Клуб „Компас“ основало је Удружење грађана „Патрија“ почетком 2019. године у сарадњи са студентима психологије и стручњацима из области менталног здравља (социјални рад, социологија, психологија, психијатрија, право). Наша основна идеја темељи се на принципима оснаживања особа са менталним потешкоћама за што самосталнији и активнији живот у заједници кроз креативне и психолошке радионице. Тренутно га посећује 12 корисника, а волонтерски тим чини 10 студената психологије и 7 стручних сарадника из дисциплина које се баве менталним здрављем. Након филма ће дискусију водити проф. др Весна Гаврилов-Јерковић, доктор психолошких наука и редовна професорка на Одсеку за психологију Филозофског факултета у Новом Саду. Држи различите курсеве из области менталног здравља на основним, мастер и докторским студијама психологије и активно се бави истраживањима у овој области. Паралелно, обавља и клиничку праксу и бави се психолошким третманом, континуираном едукацијом и супервизијом у области психотерапије.

17 часова / КЦ Лаб / Доктора Хемпта 2 / Нови Сад
Без пријаве / само дођите
Организатор: Удружење „Патрија“

Најзабавније сачували смо за крај - играјте са нама Шиз Квиз, друго издање, за који ћете се припремити окупљањем екипе од 3 до 6 чланова и обнављањем знања из филма, музике, књижевности, историје и науке, а све то зачињено популарним знањима о менталном здрављу. На квиз могу да се пријаве сви, без обзира на занимање и интересовања, као и без обзира на то да ли сте део неког удружења, познајете се са факултета или сте посебно паметна екипа која се окупља само за потребе квизова. Смислите креативни назив за вашу екипу и пријавите је на: sizkviz@gmail.com
Припремили смо за вас и награде изненађења! Квиз осмишљава и води: Марко Николић

20 часова / КЦ Лаб / Доктора Хемпта 2 / Нови Сад
Пријава екипе на: sizkviz@gmail.com
Организатор: Инситут за јавно здравље Војводине

]