NovostiU susret 1.decembru SVETSKOM DANU BORBE PROTIV SIDE Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise

15.11.2016

Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side,  i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša.


Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu. Takođe, pravovremeno savetovanje i testiranje na HIV omogućava osobama koje nisu inficirane HIV-om da tokom poverljivog razgovora sa kvalifikovanim savetnikom sagledaju i procene sopstvene rizike, tj. sopstveno rizično ponašanje i faktore koji tome doprinose, i da nauče kako da primene mere zaštite od HIV infekcije i drugih krvlju i polnim putem prenosivih infekcija.

Od strane Mreže zemalja sa niskom prevalencijom HIV infekcije u Evropi, od 2013. godine se organizuje akcija pod nazivom „Evropska nedelja testiranja“  koja se na teritoriji Republike Srbije sprovodi u sklopu nacionalne kampanja povodom 1.decembra.


Cilj i ovogodišnje kampanje koja se odvija pod sloganom TESTIRAJ SE!  LEČI!  SPREČI! je podsticanje ljudi na testiranje, podizanje svesti javnosti o dobrobiti rane dijagnoze i pravovremenog lečenja, imajući u vidu da jedna od tri inficirane osobe ne zna da je inficirana. Podsećamo da terapija, kojom se postiže zadovoljavajući kvalitet života i značajno utiče na sprečavanje daljeg širenja infekcije, u našoj zemlji dostupna svima koji žive sa HIVom. 


U sklopu akcije predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine će sprovodi savetovanje i besplatno testiranje na HIV i to:

  • dana 22.11.2016.godine u saradnji sa Udruženjem „Crvena linija“ iz Novog Sada,u prostorijama “Omladinskog centra CK13“ u ulici  Vojvode Bojovića 13, u Novom Sadu, od 13 do 16 časova
  • dana 24.11.2016.godine u saradnji sa Udruženjem „Prevent“ iz Novog Sada i Domom zdravlja Bačka Palanka, u mobilnoj medicinskoj jedinici od 12 do 14 časova.
  • dana 25. novembra u saradnji sa Udruženjem Prevent i Domom zdravlja Vrbas u mobilnoj medicinskoj jedinici   u Vrbasu  od 12 do 14 časova
  • dana 26.11.2016.godine sa Asocijacijom Duga u mobilnoj medicinskoj jedinici i Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata  od 14 do 16 časova (kod fontane)
  • 1. i 2. 12.2016.godine u periodu od 20 do 22 časa ekipa Instituta će realizovati noćno testiranje uprostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, dr Sime Miloševića 6.

Prilikom testiranja će se koristiti brzi testovi čiji su rezulati poznati nakon 20 minuta. Testiranje je besplatno i anonimno. 


U prostorijama Savetovališta Instituta za javno zdravlje Vojvodine,  u Novom Sadu, (Futoška 121), dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje će nastaviti da se  kontinuirano odvija tokom cele godine, svakog radnog dana od 7-13 časova.  Savetovanje i testiranje na HIV je anonimno i besplatno. Nisu potrebni ni zdravstvena knjižica niti uput lekara. 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju