Kultura i mentalno zdravlje

10 – 20. OKTOBRA 2022. GODINE U NOVOM SADU, SUBOTICI, SOMBORU I ONLAJN

Ponedeljak, 10.Oktobar

Ovom tribinom otvara se 7. Festival mentalnog zdravlja i obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja. Razgovaraćemo o uticaju umetnosti na mentalno zdravlje, relaciji između kulture i mentalnog zdravlja i, s tim u vezi, ukazati na resurse koji se mogu koristiti u ustanovama kulture u Novom Sadu. Razmotriće se značaj stvaralaštva i konzumacije umetnosti i kulture u terapijskom pristupu problemima sa mentalnim zdravljem. Pozvaćemo javnost da promisli o širim društvenim kontekstima koji su u relaciji sa pretežnim odnosom stanovništva ka kulturi brige o mentalnom zdravlju. Učesnici tribine biće:
 • Prof. dr Vladimir Knežević, psihijatar, upravnik Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine, profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu;
 • Vladan Beara, psiholog i psihoterapeut
 • Prof. dr Aleksej Kišjuhas, sociolog i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu;
 • Dr Tijana Palkovljević Bugarski, istoričar umetnosti i muzejski savetnik, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu;
Moderatorka tribine:
 • Doc. dr Snežana Ukropina, spec. socijalne medicine, članica programskog odbora Festivala mentalnog zdravlja; Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

18 časova / Knjižara Bulevar Books / Bulevar Mihajla Pupina 6 / Novi Sad
Bez prijave / samo dođite
Organizator : Programski odbor Festivala mentalnog zdravlja / Institut za javno zdravlje Vojvodine

Utorak, 11.Oktobar

U okviru ovog događaja volonteri i zaposleni će predstaviti svoje aktivnosti i projekte. Crveni krst Novog Sada tokom čitave godine, kroz različite projekte i akcije, vodi brigu o najstarijim sugrađanima, a veliki broj starijih lica obuhvaćen je programom „Briga o starijima“. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa tradicionalnim aktivnostima organizacije kao i Info centarom za starije osobe, otvorenim sa ciljem da se unapredi kvalitet života našim starijim sugrađanima, kroz poboljšanu dostupnost informacijama o pravima/uslugama koje su njima namenjene.

11 časova / Klub mladih Crvenog krsta Novog Sada / Pionirska 12 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Crveni Krst Novog Sad

Boravak u multimedijalno koncipiranom prostoru "Soba za prepuštanje umetnosti" ispraćen je vizuelnim i auditivnim elementima kojim se upotpunjuje čitava atmosfera umetničkog dela. U okviru stalne postavke Galerije Matice srpske, na drugom spratu, organizovan je kutak koji uz određeno umetničko delo "komunicira" sa ostatkom adaptiranog prostora i posetiocu gradi atmosferu umetnosti sa fokusom na opuštanje i prepuštanje, negujući kako fizičko, tako i mentalno zdravlje publike.

Od 11. oktobra do 20 oktobra / utorak – četvrtak: od 10 do 20 časova / petak – subota: od 10 do 18 časova / nedelja: 10 do 22 časa / ponedeljak: zatvoreno
Galerija Matice srpske / Trg Galerija 1 / Novi Sad
Organizator: Galerija Matice srpske

Način na koji razgovaramo je važan u upravljanju individualnim odlukama, ostvarivanju harmoničnih odnosa sa drugim ljudima, važan je za prepoznavanje, definisanje i rešavanje problema, postavljanje ciljeva i definisanje vizije, samosvesti i upravljanje konfliktima. Na ovom predavanju učesnici će imati priliku da kroz diskusiju, analizu praktičnih primera, igranje uloga (interakcija u paru-igranje uloga po zadatom scenariju), upoznaju različite stilove (ne)asertivne komunikacije i da prepoznaju elemente efikasnih i neefikasnih komunikacionih obrazaca. Nakon rada na nivou malih grupa planirana je analiza odigravanih zadataka i diskusija o sa prednostima i nedostacima različitih komunikacionih stilova i njihovim posledicama po blagostanje, mentalno zdravlje i međuljudskim odnosima. Predavanje će voditi asist. dr Željka Nikolašević.

18 časova / Medicinski fakultet (Amfiteatar 3) / Haduk Veljkova 3 / Novi Sad
Bez prijave / Broj je ograničen na 40 učesnika
Organizator: Organizacija studenata Medicinskog fakulteta OSMEH

Tokom tribine razgovaraćemo kakve su navike u ishrani naših sugrađana i na koji način je ishrana povezana sa našim mentalnim zdravljem. Kakav odnos prema hrani imamo i koju simboliku hrana krije? Postoje li psihološki "trikovi" koji nam mogu pomoći da promenimo navike u ishrani? O ovim i mnogim drugim pitanjima razgovaraćemo sa dr Draganom Balać, lekarkom specij. higijene i psihološkinjama dr Jasminom Knežević i Jelenom Blanušom, autorkama knjige „Psiha i hrana“.

18 časova / Zoom platforma
Prijave na: festival.mentalnogzdravlja@gmail.com
Organizator: Institut za javno zdravlje Vojvodine / Psihološki centar ProAktiva iz Subotice

Voditeljka radionice će diskutovati s učesnicima, predstavnicima starije populacije o načinima i značaju brige o mentalnom zdravlju. Radionicu će voditi psihološkinja Slavica Ranisavljev Kovačev.

15 časova / „Vitaplan" Klub za starije osobe / Lukijana Mušickog 9 (ulaz iz ulice Vojvode Bojovića) / Novi Sad
Prijave na: 021/ 300 83 59 ili 069/22 66 403; vitaplan@kolping.rs / Broj učesnika je ograničen na 10
Organizator: Kolping društvo Srbije

Sreda, 12. oktobar

Na tribini ćemo razgovarati o ulozi društvenih mreža u svakodnevnom životu i kako one utiču na psihički život ljudi.
 • Kako kultura utiče na ponašanje na društvenim mrežama?
 • Koja je razlika između aktivne i pasivne upotrebe društvenih mreža?
 • Da li je virtuelno realno?
 • Kakav efekat vrednosti zastupljene u određenoj kulturi imaju na korisnike društvenih mreža?
Na tribini će govoriti Helena Marković, studentkinja psihologije i Vojana Obradović, diplomirana psihološkinja

18 časova / Knjižara Bulevar Books / Bulevar Mihajla Pupina 6 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Klub studenata psihologije „TraNSfer“

Predstavljanje kulture dobročinstva i volonterskog rada iz perspektive organizacija koje na različite načine pomažu građanima.

19 časova / Omladinski centar OPENS / Bulevar Despota Stefana 5 – Kineska četvrt / Novi Sad
Prijave na: office@centarsrce.org
Centar za emotivnu podršku i prevenciju samoubistva SRCE

Četvrtak, 13. Oktobar

Izložba obuhvata izabrane i nagrađene foto-priče pristigle na konkurs Instituta za javno zdravlje Vojvodine na temu "Inspiracija – priča u slikama". Inspiracija je važna za našu kreativnost, za stvaranje i izražavanje novih ideja ili rešenja, a može nas motivisati i dati nam snagu za prevazilaženje različitih životnih izazova. Dođite da vidite kako su kroz fotografije i prateću priču učesnici i učesnice nagradnog konkursa prikazali/e kako izgleda njihova inspiracija!

17 časova / Kulturna stanica Barka / Čenejska 54 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Institut za javno zdravlje Vojvodine

Na tribini će se razgovarati o tome kako i zašto je u poslednjih nekoliko decenija došlo do promena razumevanja ljudske patnje, kako kod stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja, tako i kod pripadnika opšte populacija. Neka od pitanja kojima ćemo se baviti su: Zašto se ljudski problemi danas posmatraju prvenstveno kao problemi pojedinaca? Ko sve ima koristi od shvatanja ljudske patnje kao individualnog problema koji zahteva tehničko rešenje, u vidu leka ili psihoterapije? U čemu su sličnosti između sistema mentalnog zdravlja i multinacionalnih korporacija? Predavanje će voditi dr Veljko Jovanović, psiholog i profresor na Odseku za psihologiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

18.30 časova / Omladinski centar OPENS / Bulevar Despota Stefana 5 – Kineska četvrt / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Klub studenata psihologije „TraNSfer“

Na ovom događaju će govornici/e podeliti svoja iskustva sa autorima i delima koje su doživeli kao podsticajne za unapređenje mentalnog zdravlja, ili o pitanjima mentalnog zdravlja obrađenima kroz (sopstvenu ili pročitanu) književnost. Izlaganja će biti u formi brzih prezentacija (do pet minuta), nakon kojih će biti pokrenuta diskusija sa posetiocima o njihovim doživljajima književnih dela kroz prizmu mentalnog zdravlja. Učesnici:
 • Marija Zotović Kostić, psiholog;
 • Radojka Menićanin Ćuk, medicinska sestra i članica Književnog soarea,
 • Miloš Jocić, docent na Odseku za srpsku književnost i jezik, moderator Čitalačkog kluba GBNS i predavač Kreativnog pisanja proze;
 • Jovana Trbojević Jocić, psiholog;
 • Aleksandra Kolar, profesorka književnosti i moderatorka Književnog soarea;
 • Damir Krkobabić, psiholog;
 • Ankica Dragin, profesorka engleskog jezika i književnosti, rekreativna spisateljica;
 • Sofija Ćulibrk, volonterka "Srca" i članica Književnog soarea.
 • Moderatorka: Mirjana Beara, psiholog i članica Književnog soarea

19 časova / Knjižara Zenit / Njegoševa 24 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
OOrganizator: Programski odbor Festivala mentalnog zdravlja / Institut za javno zdravlje Vojvodine

Petak, 14. Oktobar

U okviru radionice će biti unapređena na znanja o putevima širenja HIV virusa što će doprineti senzibilisanju mladih o problemu stigme i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om. Kroz vežbe, pitanja i odgovore, i otvorenu diksusiju sa učenicima ispitaćemo stavove o HIV infekciji ali i razgovarati o rečima i izrazima koje koriste u vezi sa HIV infekcijom i osobama koje žive sa hivom. Kroz vežbe i razgovor ćemo doći do alternativa koje imaju za cilj smanjenje diskriminativnog i stigmatizirajućeg stava. Radionicu će voditi mr sci med. Dragana Zarić. dipl. i psiholog Anka Gostović.

14 časova / Srednja muzička škola Isidor Bajić / Novi Sad
Samo za učenike/učenice škole
Organizator: Dom zdravlja „Novi Sad"

Planirano je dramsko čitanje nekoliko poglavlja iz knjige u kojoj se nalaze iskustva i životne priče korisnika psihijatrijskih usluga, a koja je sastavljena u cilju podizanja svesti, tolerancije i razumevanja prema ovim marginalizovanim grupama. Nakon dramskog čitanja sledi diskusija sa publikom.Radionicu će realizovati Maja Andrić, studentkinja psihologije i Dragana Nešin, psiholog.

17 časova / Knjižara Zenit / Njegoševa 24 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Udruženje građana „Patrija“

Na tribini ćemo razgovarati o tome na koji način kreiramo i koristimo prostor i na koji način prostor može biti povezan sa našim mentalnim zdravljem i blagostanjem. Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje u kojoj meri je prostor prilagođen potrebama (svih) pojedinaca, koji društevni procesi utiču na kulturu prostora i gde postoji mogućnost za napredak. Učesnici:
 • Prof. dr Darko Hinić, psiholog, profesor na Prirodno-matematičkom i Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu
 • Prof. dr Dušan Ristić, sociolog, profesor na Odseku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
 • Miodrag Počuč, saobraćajni inženjer
 • Dr Otilija Velišek Braško, doktor nauka metodike nastave i profesorka na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu
 • Moderatorka: prof. dr Mirjana Beara, psihološkinja, članica programskog odbora FMZ;

18 časova / Kulturna stanica Svilara (sala na 2. spratu) / Đorđa Rajkovića 6b / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Programski odbor Festivala mentalnog zdravlja / Institut za javno zdravlje Vojvodine

Subota, 15. Oktobar

Događaj će imati formu laboratorije za participaciju građana, koja podrazumeva upoznavanje sa temom i aktivno učešće građana u osmišljavanju predloga rešenja problema o kojem se diskutuje. U ovakvom okruženju, kroz dinamičan rad neguje se dijalog i iskazivanje ličnih stavova kod svih učesnika. Ovaj događaj započećemo panel diskusijom na kojoj ćemo se osvrnuti na iskustva i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe koje su imale iskustvo psihijatrijske hospitalizacije, kao i na način brige o mentalnom zdravlju u našem okruženju. Nakon toga, građani će imati priliku da kroz grupni rad i dijalog osmišljavaju i predlažu rešenja koja mogu podstaći bolju brigu o mentalnom zdravlju. Obezbeđeni su pribor za rad, užina i osveženje. Gradska biblioteka u Novom Sadu, u znak zahvalnosti za aktivno učešće u ovoj laboratoriji, pokloniće besplatnu člansku kartu biblioteke svim učesnicima.Događaj realizuju Jovana Ćojder i Luka Todorović, psiholozi UG Patrija i Ivana Jovanović Arsić, master menadžer u kulturi, Udruženje „Kulturis“.

10 časova / Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke u Novom Sadu / Vojvode Putnika 1 / Novi Sad
Prijave na: prihvatiizazov@kulturis.org
Organizatori i učesnici: Gradska biblioteka u Novom Sadu / Udruženje "Kulturis" / Udruženje "Patrija" / Institut za javno zdravlje Vojvodine

Korišćenjem grupne dinamike i dramskih tehnika, na radionici ćemo se baviti iskustvenim istraživanjem toga kako verujemo da nas vide drugi, a kako mi vidimo sebe; za koje uloge verujemo su nam date u životu, a koje smo sami izabrali; kako se osećamo i ponašamo u grupi, a kako kada smo sami... Dobrodošli su svi koji žele da istraže svoje unutrašnje kapacitete.
Voditeljka radionice: Jelena Šakotić-Kurbalija, psihodramska psihoterapeutkinja

18 časova / Omladinski centar OPENS / Bulevar Despota Stefana 5 – Kineska četvrt / Novi Sad
Prijave na: ksptransfer021@gmail.com/ broj učesnika ograničen na 15
Organizator: Klub studenata psihologije „TraNSfer“

Na radionici će biti prikazani načini na koji tehnike aktivnog slušanja pomažu u unapređenju i očuvanju mentalnog zdravlja.

18 časova / Kampus Univerziteta u Novom Sadu
Prijave na: office@centarsrce.org
Organizator: Centar za emotivnu podršku i prevenciju samoubistva SRCE

Nedelja, 16. Oktobar

Potraga za blagom, iliti 'scavanger hunt', tokom koje će učesnici imati priliku da kroz niz zadataka iskažu svoju kreativnost, bolje se upoznaju sa kulturom grada Novog Sada i istovremeno promisle o ukorenjenosti mentalnog zdravlja u kulturi. Učesnici će biti organizovani u timove od 3 do 5 ljudi, a pred svaki tim biće stavljeni zanimljivi izazovi koji će ih voditi do značajnih kutaka centra grada. Zadaci koje dobiju će imati za cilj da podstaknu duhovitost, prijatna osećanja, timski rad i razmišljanje. Uspešno ispunjenje zadataka će podrazumevati i pravljenje snimka ili/i fotografije koje će tim slati organizatorima aktivnosti. Timovi će na licu mesta dobiti jasna uputstva sa zadacima, a najuspešniji i najkreativniji timovi biće nagrađeni.

16h / Dunavski park / Novi Sad
Prijave na: ksptransfer021@gmail.com i instagram: @ksptransfer021 / broj učesnika u timu je od 3 do 5
Organizator: Klub studenata psihologije „TraNSfer“

Premijerno izvođenje interaktivne predstave koja je nastala na osnovu višemesečnog istraživanja učesnika i grupe "Izađi", a kao deo evropskog projekta "Rehearsal for Life", na temu pozicije LGBT+ mladih osoba u realnom svakodnevnom socijalnom okruženju. Inspirisani metodama forum teatra, glumci amateri dočaraće priču publici kroz odigrane scene, a zatim će preoblikovati posmatrače iz publike u direktne aktere dramske radnje i dati im priliku da svojim delovanjem promene situacije na bolje.Jelena Basarić, praktičarka pozorišta potlačenih

19 časova / Omladinski centar CK13 / Vojvode Bojovića 13 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Grupa "IZAĐI"

Ponedeljak, 17. Oktobar

U toku meseca oktobra Kolping društvo Srbije organizuje grupe podrške. Grupe podrške mogu biti značajan resurs u prevenciji ali i prevazilaženju različitih psihosocijalnih poteškoća. Susreti grupe će se održavati tokom oktobra (10, 17, 24 i 31. oktobra) u terminu od 14-15:30h. Realizator radionica je Miloš Kostić, socijalni radnik i sistemski porodični psihoterapeut pod supervizijom.

14 časova / Vitaplan klub, Lukijana Mušickog 9 (ulaz iz Vojvode Bojovića) / Novi Sad
Prijave na 021/ 300 83 59 ili 069/22 66 403 Broj učesnika je ograničen na 10
Organizator: Kolping društvo Srbije

Na ovoj radionici ćemo se baviti komunikacijom uz pomoć umetničkog izražavanja i geštalt psihoterapije. Učesnici će imati priliku da svoje komunikacione veštine pogledaju i upotrebe na drugačiji način, koristeći boje i kreativni materijal. Radionicu će voditi Svetlana Prokić, diplomirani psiholog, geštalt psihoterapeut i Danka Đukanović, diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut.

18 časova / Centar Psihobalans / Đure Jakšića 15 / Novi Sad
Prijave na psihobalans.ns@gmail.com i 064/ 263 65 13 / Broj učesnika je ograničen na 5
Organizator: Psihobalans

Na tribini ćemo razgovarati o tome kakav značaj slobodno vreme i slobodna igra imaju za celokupan razvoj deteta, koje neformalne aktivnosti i sadržaji doprinose pozitivnim aspektima razvoja deteta, koji su mogući negativni aspekti određenih aktivnosti koje su deci dostupne u slobodno vreme i da li i na koji način podstičemo razvoj kulturnih navika kod dece. Učesnici tribine su:
 • prof. dr Ivana Mihić, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
 • Snežana Golić, pedagog, Razvojni centar „Faktor“
 • Anja Aleksić, predstavnica Gradskog učeničkog parlamenta
 • Vukašin Đinović, predstavnik Gradskog učeničkog parlamenta
 • Moderatorka: Svetlana Nešić Bajgo, psihološkinja, savetnica u Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu

18 časova / Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke u Novom Sadu / Vojvode Putnika 1 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman

Na izložbi će biti prikazane fotografije članova Udruženja za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad. Članovi udruženja i članovi Kluba studenata specijalne edukacije i rehabilitacije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu su organizovali radionice - priča o umetnicima, maskiranje u modele prikazane na umetničkim delima, a krajnji produkt radionica su rekreacije umetničkih dela, odnosno fotografije na kojima poziraju članovi Udurženja.

19.30 časova / Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke u Novom Sadu / Vojvode Putnika 1 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad

U današnje vreme mnogo pažnje se posvećuje značaju brige o mentalnom zdravlju. Savremeni čovek je svakodnevno okružen raznim ponudama i reklamama koje se odnose na usluge psihoterapije. Sa druge strane psihologija kao nauka se bori sa održavanjem svog statusa u društvu i kredibiliteta u moru navedenih ponuda i marketinških reklama. Tokom ovog okruglog stola razgovaraćemo o i diskutovati o pitanjima kao što su: - Kako je regulisana oblast psihoterapije u Srbiji? - Kako prepoznati ko je profesionalac u pružanju psihološke podrške i kome se obratiti za pomoć? - Koji Zakoni u Republici Srbiji regulišu rad psihologa i oblast psihoterapije? - Kako napraviti balans između naučnih i profesionalnih interesa u oblasti psiholoških terapija? Na događaju će se razgovarati o navedenim i sličnim temama, relevantnim za budućnost psihološke terapije kao naučne discipline i praktične delatnosti. Učesnice:
 • dr Vesna Gavrilov-Jerković – psiholog, redovna profesorica na Odseku za psihologiju, Filozofski fakultet, Novi Sad
 • dr Milica Lazić – psiholog, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu
 • Vojana Obradović – psiholog, istraživač-pripravnik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

19 časova / Kulturni centar LAB / Dr Hempta 2 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub

Upoznajte se sa iskustvom kvir učenika/ca u Srbiji, kroz performans legislativnog pozorišta! U okviru ovog događaja predstavićemo nekoliko scena koje prikazuju diskriminaciju LGBT+ osoba u sistemu formalnog obrazovanja u Srbiji. Nakon kratkog performansa, otvorićemo diskusiju o problemu i pozvati publiku da podeli sa nama svoja iskustva, kao i da mašta o mogućim rešenjima. Na kraju ćemo zajedno transformisati vaše ideje u predloge za legislativne promene, koje nameravamo da dostavimo vlastima. Procenjena dužina događaja je 2 - 2,5 h. Događaj je podržan kroz projekat The Other Perspective, kojim upravlja udruženja mladih BalkanIDEA Novi Sad, u saradnji sa Grupom "IZAĐI".

19 časova / Omladinski centar CK13 (Vojvode Bojovića 13) / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: BalkanIDEA Novi Sad / Grupa "IZAĐI"

Utorak, 18. Oktobar

Učesnici online predavanja imaće priliku da se upoznaju sa volonterskim aktivnostima Crvenog krsta Vojvodine, koje značajno doprinose kreiranju kulturnog obrasca i očuvanju mentalnog zdravlja. Volontiranje stvara osećaj pripadnosti i doprinosa razvoju lokalne zajednice. Crveni krst Srbije ima tradiciju volontiranja dugu 146 godina i tokom vremena razvijena je kultura volontiranja u okviru organizacije. Diskutovaćemo o načinu izveštavanja i praćenja postignuća volonterskog rada. Razmenjivaćemo iskustva razvijanja kulture volontiranja u drugim organizacijama, zemljama, a čućete i iskustva volontera Crvenog krsta različitih generacija.

11 časova / online
Bez prijave
Organizator: Crveni krst Vojvodine

Kroz dijalog i interaktivne igre, cilj ove radionice bi bio da podstakne učesnike da razmisle o običajima uz koje su odrasli i koja je njihova uloga u očuvanju blagostanja. Sa novim znanjima i modernom načinu posmatranja ljudske sreće, možemo potpuno drugačije sagledati običaje koji se provlače kroz istoriju. To što naši preci nisu imali teorijskog znanja o mentalnom zdravlju ne znači da nisu imali sluha za njegovu važnost. Radionicu će voditi psihološkinja Sara Šaša.

18 časova / Kancelarije firme Inviggo / Augusta Cesarca 18 / Novi Sad
Prijave na: sara.sasa@selfnest.com/ 064/ 292 02 20
Organizator: Selfnest

Na tribini će biti pokrenuta sledeća pitanja:
 • Šta je digitalno nasilje?
 • Kako ga prepoznati i sprečiti?
 • Kako se dezinformacije i lični podaci šire po internetu?
 • Šta je govor mržnje?
 • Kako roditelji pomoći svojoj deci ukoliko ona prolaze kroz cyberbullying?
 • Koje su posledice digitalnog nasilja, kako ono utiče na mentalno zdravlje?
 • Kako se zaštiti u onlajn svetu i izbeći sve njegove tamne strane?
Gosti tribine su: novinarka Anne-Marie Alves Ćurčić, prof dr Vladimir Mihić i dr Milica Lazić.

19 časova / KC Eđšeg / Antona Čehova 4 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Klub studenata psihologije „TraNSfer“

„Povezivanje tačkica“ autorke Noemi Vajs (višestruko nagrađivane spisateljice, rediteljke i producentkinje) je prvi dokumentarni film ove vrste koji obrađuje temu mentalnog zdravlja uz pomoć glasova mladih ljudi širom sveta. Od Edmontona i Njujorka, do Nigerije i Australije, mladi ljudi otvoreno dele svoja iskustva na način koji nikada ranije niste videli ni čuli. U vreme kada se mladi suočavaju sa povišenom uznemirenošću i problemima u koncentraciji, važno je više nego ikad da se zaustavimo i saslušamo. Ovaj intiman i iskren film rasvetljava pomenutu krizu, a uz to otkriva i inspirativne načine na koje možemo pomeriti granice i preduzeti nešto. Diskusiju će facilitirati: Dobrila Marković, pravnica i Slavica Ranisavljev Kovačev, psihološkinja; facilitatori/ke - različitih profila sa iskustvom u radnu na temi mentalnog zdravlja.

19 časova / Dom učenika Brankovo kolo
Samo za učenike Doma
Organizator: Omladinski savez udruženja OPENS / Unicef Srbija

Kako se razvija funkcionalna porodica? Zašto je važno da roditelji brinu o svom mentalnom zdravlju? Kako unutar porodice ostvariti dobar partnerski i roditeljski savez? Kako ostvariti dobru komunikaciju sa decom? Predavanje će držati Mila Radovanović, master psiholog- porodični savetnik

19 časova / Centar za edukaciju "Gaudium", Cara Dušana 71 /Novi Sad
Prijave na: info@milaradovanovic.com / 064/ 11 50 602
Organizator: Centar za edukaciju „Gaudium“

Na tribini će biti predstavljen projekat „OTPORNI I ODGOVORNI“ koji Srce sprovodi u saradnji sa Beogradskom Otvorenom Školom, a koji se bavi unapređenjem odgovornih politika i prakse za očuvanje mentalnog zdravlja zaposlenih.

19 časova / Fabrika / Bulevar Despota Stefana 5 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Centar za emotivnu podršku i prevenciju samoubistva SRCE

Sreda, 19. Oktobar

Pridružite nam se na ceremoniji gde ćete imati priliku da čujete ko su pobednice/pobednici konkursa za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju i o kojim temama su izveštavali! Pre dodele nagrada održaće se tribina u okviru koje će članice žirija govoriti značaju odgovornog izveštavanja o ovoj temi, o prijavljenim radovima, primerima dobre prakse ali i o tome koje segmente izveštavanja bi trebalo unaprediti. Učesnice tribine biće:
 • Dr Milica Lazić, psiholog, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (članica žirija za dodelu nagrade za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravljh)
 • Dragana Prica Kovačević, novinarka (članica žirija za dodelu nagrade za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju)
 • Dragana Nešin, psihološkinja (članica žirija za dodelu nagrade za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju mladih)
 • Moderatorka: Tanja Bokun, psihološkinja, članica programskog odbora FMZ
Nakon dodele nagrada sledi izložba web stripova i digitalnih ilustracija pretočenih u viralne forme na društvenim mrežama i tribina sa mladim digitalnim kreatorima. Mladi se danas informišu pre svega putem društvenih mreža - zato smo pozvali upravo one koji stvaraju sadržaj na temu mentalnog zdravlja da kroz razgovor podele svoje iskustvo.

17 časova / Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke u Novom Sadu / Vojvode Putnika 1 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizatori: Institut za javno zdravlje Vojvodine / Omladinski savez udruženja OPENS / Programski odbor Festivala mentalnog zdravlja

Tribina ima za cilj da u opštoj javnosti pokrene pitanje (pre)popularnosti psihoterapije kao svemoćnog načina na koji pojedinci u društvu mogu da ""postanu srećni, samoaktualizovani, reše probleme na poslu, reše se stresa"" i slično. Obzirom da svedočimo, kako u privatnoj praksi i državnim institucijama, tako i organizacijama civilnog društva, povećanoj potražnji psihoterapijskih usluga u čiju moć i efikasnost se bezrezervno veruje, želja nam da o tim idejama prodiskutujemo, pošavši od pitanja: da li je tretman pojedinca jedini način da ljudi žive dobro? Pitanja o kojima ćemo govoriti tiču se: rada sa marginalizovanim društvenim grupama u psihoterapijskom kontekstu; kako socijalni kontekst i intervencije u socijalnoj sredini mogu da imaju "psihoterapijski" efekat; mentalno zdravlje kao fenomen društva; istorijsko-filozofska kritika koncepta psihoterapije kao efikasnog i validnog tretmana ljudi; i poslednje, ali ne i najmanje važno, kako su psiholozi, uprkos nepostojanju radnih mesta, ipak našli posao. Na tribini će govoriti dr Veljko Jovanović, psiholog, Jovana Ćojder, psiholog, Vedrana Mirković, psiholog i moderator Luka Todorović, psiholog.

18 časova / Knjižara Bulevar Books / Bulevar Mihajla Pupina 6 / Novi Sad
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Neformalna grupa psihologa

Događaj podrazumeva interaktivno predavanje o kulturi i jeziku zajednice gluvih i nagluvih osoba. Predavanje je formirano tako da se iz psihološkog ugla prikažu ljudske potrebe viđene kroz prizmu pomenute zajednice. Predavanje je praćeno primerima iz života, vežbama, kao i praktičnim smernicama korisnim za ostvarivanje kontakta sa gluvim i nagluvim osobama. Nakon predavanja, ostavlja se prostor za diskusiju i pitanja učesnika. Predavanje će voditi Anja Žujović - master psiholog, edukator i Dajana Erceg - master psiholog, edukator.

18 časova / Prostorije udruženja / Vojvode Putnika 1 (u centru, kod Dunavskog parka) / Novi Sad
Prijava na: LINK za prijavu / broj učesnika ograničen na 30
Organizator: Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik - Novi Sad

Četvrtak, 20. Oktobar

Društvo grupnih analitičara Beograd (DGAB) u saradnji sa Udruženjem "Almašani" i Katedrom za higijenu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu organizuje tribinu na kojoj će biti predstavljeni rezultati aktivnosti u okviru Projekta Građani u promišljanju u Novom Sadu - inicijativa za nove mostove među nama, podržanog od strane Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022. Radionice “Građani u promišljanju” u Novom Sadu koriste (kulturne) prostore sa željom da probude mnoštvo asocijacija, da podstiču kulturni dijalog i poštovanje različitosti. Biće predstavljeni i rezultati primenjenih radionica. Promišljajućeg vikenda (april 2022): Promišljanje slikanjem/crtanjem, Promišljanje o zdravlju, Promišljajuća šetnja i Promišljanje plesom. Tribinu će voditi Marija Jevtić, punopravni član DGAB, grupni analitičar i profesor na Katedri za higijenu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Učesnici će biti predstavnici DGAB i partnerskih organizacija, kao i predstavnici građana u promišljanju.

18 časova / Istorijski arhv Grada Novog Sada / Filipa Višnjića 2a / Novi Sad
LINK za prijavu / Za pitanja se može koristiti mail: marija.jevtic@uns.ac.rs
Organizator: Društvo grupnih analitičara Beograd (DGAB) / Udruženje "Almašani"/ Katedra za higijenu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu

Najzabavnije sačuvali smo za kraj - igrajte sa nama Šiz Kviz, za koji ćete se pripremiti okupljanjem ekipe od 3 do 5 članova i obnavljanjem znanja iz filma, muzike, književnosti, istorije i nauke, a sve to začinjeno popularnim znanjima o mentalnom zdravlju. Na kviz mogu da se prijave svi, bez obzira na zanimanje i interesovanja, kao i bez obzira na to da li ste deo nekog udruženja, poznajete se sa fakulteta ili ste posebno pametna ekipa koja se okuplja samo za potrebe kvizova. Smislite kreativni naziv za vašu ekipu i prijavi se! Pripremili smo za vas i nagrade iznenađenja! Kviz osmišljava i vodi: Marko Nikolić

20 časova / Knjižara Zenit / Njegoševa 24 / Novi Sad
Prijava ekipe na: festival.mentalnogzdravlja@gmail.com
Organizator: Insitut za javno zdravlje Vojvodine

Ponedeljak, 10.Oktobar

Predstavljanje javnosti i lokalnoj zajednici značaja i vrednosti prvog Festivala mentalnog zdravlja u Subotici. Informisanje javnosti o programu Festivalu, kao i o važnosti umrežavanja i saradnje između različitih ustanova i organizacija koje se bave mentalnim zdravljem, i kako bi Gradska uprava Subotice mogla da doprinese tom procesu. Učesnici:
 • Prim. mr sc med dr Nada Kosić Bibić; Načelnica Centra za promociju zdravlja, Zavod za javno zdravlje Subotica
 • Dr med Tamaš Takač, psihijatar; Opšta bolnica Subotica, odeljenje za psihijatriju
 • Marijana Vasiljević, dipl.pedagog i psihoterapeut; Centar za lični razvoj Spektrum
 • Mladen Ilić, psihoterapeut pod supervizijom, koordinator Festivala mentalnog zdravlja u Subotici; UG Psihoartis
 • Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva

11 časova / Medija centar grada Subotice / Trg Cara Jovana Nenada 7
Bez prijave / ograničen broj posetilaca na 30
Organizator: Odbor za organizaciju Festivala mentalnog zdravlja Subotica / Zavod za javno zdravlje Subotice / Udruženje građana Psihoartis / Centar za lični razvoj Spektrum

Izložba prati životni ciklus viđen očima srednjoškolca. Vrednosti koje doprinose formiranju zdravog stila života kod mladih sa ciljem da prikažemo povezanost mentalnog zdravlja i kulture u okruženju Doma učenika srednjih škola u Subotici. Izložba će biti otvorena do 16. oktobra. Može se posetiti u periodu od 18 do 21 čas.

18 časova / Dom učenika srednjih škola / Harambašićeva 22 / Subotica
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Dom učenika srednjih škola Subotica

Utorak, 11.Oktobar

U septembru mesecu su bili raspisani likovni konkursi za predškolske ustanove Subotice na temu „Moj najbolji drug”, a izložba radova i dodela nagrada za najuspešnije radove će biti centralna tačka ovog događaja. Događaj će se održati u atrijumu hotela Galerija u Subotici sa prigodnim kulturno-sportskim programom (recitovanje, pevanje, igra i ples, a sve u kontekstu teme festivala).

10 časova / Biznis centar Galleria / Subotica
Bez prijave / Samo dođite
Dom Zdravlja Subotica - Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti sa polivalentnom patronažom

Tokom tribine razgovaraćemo kakve su navike u ishrani naših sugrađana i na koji način je ishrana povezana sa našim mentalnim zdravljem. Kakav odnos prema hrani imamo i koju simboliku hrana krije? Postoje li psihološki "trikovi" koji nam mogu pomoći da promenimo navike u ishrani? O ovim i mnogim drugim pitanjima razgovaraćemo sa dr Draganom Balać, lekarkom specij. higijene i psihološkinjama dr Jasminom Knežević i Jelenom Blanušom, autorkama knjige „Psiha i hrana“.

18 časova / Zoom platforma
Prijave na: festival.mentalnogzdravlja@gmail.com
Organizator: Institut za javno zdravlje Vojvodine / Psihološki centar ProAktiva iz Subotice

Cilj prezentacije je da prikazivanje primera dobre prakse, dve subotičke kompanije, Infostuda i Ameteka, koje svojim zaposlenima omogućavaju Program psihološke podrške. Program podrazumeva pristup platformi koja nudi različite sadržaje koji promovišu mentalno zdravlje kao i usluge savetnika i psihoterapeuta. Ovaj program se u kompaniji Amatek sprovodi godinu dana i podrazumeva standard ove internacionalne kompanije u svim državama. U Infostudu se program realizuje punih šest godina tokom kojih beležimo veliko zadovoljstvo korisnika i mnogo veću otvorenost ka ovoj temi. Tokom prezentacije biće predstavljena evaluacija korisnika i zanimljive statistike. Time što smo psihoterapiju učinili besplatnom i dostupnom promovišemo odgovarajući način brige o mentalnom zdravlju, ne samo kod naših zaposlenih, već i njihovih porodica i prijatelja. Poruka prezentacije, jeste da mentalno zdravlje svakako nije odgovornost poslodavca, već svakog pojedinca, ali kompanije mogu da urade mnogo toga na ovom polju, i ako kažemo da brinemo o svojim zaposlenima, to znači da moramo da brinemo i o njihovom mentalnom zdravlju. Nakon predavanja otvaramo prostor za pitanja i odgovore ili diskusiju. Predavači: Bojana Filipović, psiholog, specijalista za obuke i razvoj i HR biznis partner i Pavle Budinčević, senior menadžer za ljudske resurse, Ametek doo

18 časova / InfostudHub (korzo 1 pasaž, II sprat) / Subotica
Bez prijave / Samo dođite
Organizatori: Infostud grupa i Ametek d.o.o. Subotica

Pozorišna predstava koja ima za cilj da nas zaintrigira da se dublje bavimo sobom i da probamo da odgovorimo na pitanja: Da li je čitanje gubljenje vremena? Možemo li se izboriti kulturom protiv nekulture?

20 časova / Dom učenika srednjih škola / Harambašićeva 22 / Subotica
Bez prijave / Predstava je otvorena za 100 osoba (50 učenika stanara doma i 50 posetilaca)
Organizator: Dom učenika srednjih škola Subotica

Sreda, 12. oktobar

Kultura brige o odraslima i starima koji imaju poteškoća u mentalnom funkcionisanju će se obrađivati iz perspektive uloge Centra za socijalni rad, sa naglaskom na detektovanju i preveniranju poteškoća koje osobe sa mentalnim smetnjama imaju u svojoj socijalnoj sredini. Naglasak će se staviti na povećanje senzitivnoti okoline u prepoznavanju i adekvatnom pružanju pomoći licima čije mentalno zdravlje je narušeno, kako bi se smanjila stigmatizacija ovih osoba i ukazalo na prava koja imaju u oblasti socijalne zaštite.
Predavači na tribini: Jelena Zimonjić, dipl.socijalni radnik i Dragica Radulović, dipl.socijalni radnik

12 časova / Savremena galerija / Park Rajhl Ferenca 5 / Subotica
Bez prijave / Broj učesnika ograničen na 30
Organizator: Centar za socijalni rad

„Ha valami nagy baj ér, keresgéljük a szavakat, dadogunk, hosszú szüneteket iktatunk be. Elakadunk. Mások nyelvén keresztül azonban visszakapjuk a nyelvünket. Fordulhatunk a vershez. Kinyithatjuk a könyvet. Valaki már járt odalent a mélyben, és felhozta nekünk a szavakat.” (Jeanette Winterson) Az irodalomterápia a művészetterápia egyik ága: egy olyan személyiségfejlesztő módszer, melynek részeként különféle szövegekből kiindulva indulunk önismereti utazásra. A Szövegtükör című műhelymunka során a résztvevők bepillantást nyerhetnek ennek a módszernek a működésébe, és ezáltal közelebb kerülhetnek saját belső erőforrásaik megleléséhez. A részvétel ingyenes, ám a résztvevők száma korlátozott (maximum 10 fő). Biblioterapija je jedna grana art terapije: metod za razvoj ličnosti u kom polazeći od različitih tekstova krećemo na put samospoznaje. Tokom radionice učesnici imaće priliku da iskuse biblioterapijski način rada pomoću kog će otkriti sopstvene unutrašnje izvore snaga. Radionica će biti održana na mađarskom jeziku. Voditeljka radionice: Emőke Berényi

16 časova / Savremena galerija / Park Rajhl Ferenca 5 / Subotica
Prijave na: berenyi.emoke@gmail.com / Ograničen broj posetilaca na 10
Organizator: Udruženje građana Literapia

Na događaju će biti prikazan film “Društvo mrtvih pesnika”. Lajtmotiv filma se može ogledati u sledećoj rečenici: "Bez obzira na to šta vam iko kaže, reči i ideje mogu promeniti svet."

19:30 časova / Dom učenika srednjih škola / Harambašićeva 22 / Subotica
Bez prijave / Projekcija je otvorena za 100 osoba (50 učenika stanara doma i 50 posetilaca)
Organizator: Dom učenika srednjih škola Subotica

Četvrtak, 13. Oktobar

Cilj radionice je osnaživanje učenika da primenom veština asertivne komunikacije razvijaju kulturu nenasilnog ponašanja sa ciljem mirnog rešavanja konfliktnih situacija. U okviru krovne radionice biće održane 4 kratke radionice (istog sadržaja) za učenike i učenice 7. i 8. razreda (dva predstavnika sedmog razreda i dva predstavnika osmog razreda iz svake škole). Radionice će voditi: Sanja Bačlija - psiholog; Svetlana Belančić - psiholog; Larisa Gvozdenović - psiholog; Ivana Meandžija - pedagog; Rada Čelebić - pedagog; Ljiljan Mokan Bogdanović - pedagog; Slađana Ivković Ivandekić - pedagog

9 časova / Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ / Maksima Gorkog 29 / Subotica
Prijave na: sladjaii33@gmail.com / broj mesta ograničen
Organizator: Aktiv stručnih saradnika Subotica

Tokom tribine razgovaraćemo o demenciji, koji su najčešći oblici demencije, uzroci njenog nastanka i mogućnosti prevencije. Ukratko će biti predstavljeni oblici institucionalnog i vaninstitucionalnog zbrinjavanja osoba sa demencjom (prednosti i nedostaci jednih i drugih), kao i najčešći problemi sa kojima se suočavaju osobe sa demencijom i oni koji o njima brinu (porodica). Nakon predavanja će biti predstavljene određene problemske situacije vezane za svakodnevni život osoba sa demencijom (vezani za ličnu higijenu, komunikaciju, problemi u vezi sa dugotrajnim ležanjem itd.) o kojima će slušaoci diskutovati u grupama (ako bude dovoljno slušalaca) ili zajedno sa predavačima. Predavači: dr sc.med. Sanja Šumonja, profesorica strukovnih studija, Vesna Pejić - student i medicinska sestra u Gerontološkom centru Subotica

16 časova / Savremena galerija / Park Rajhl Ferenca 5 / Subotica
Bez prijave / Broj učesnika je ograničen na 40
Organizator: Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera

Tokom tribine Tehnike savladavanja stresa i anksioznosti biče reči o tome šta je stres, šta anksioznosti i kako mogu utiču na zdravlje. Takođe, učesnici će imati prilike da usvoje tehnike savladavanja stresa i anksioznosti (“mentalne strategije” ali i “fizičke” kroz demonstracija pojedinih vežbi i edukovanje o značaju fizičke aktivnosti za očuvanje mentalnog zdravlja). Predavač: dr sc.med. Hajnalka Požar - viši predavač

17 časova / Savremena galerija, Park Rajhl Ferenca 5 / Subotica
Bez obavezne prijave / prostor može da primi do 40 učesnika
Organizator: Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera

Predavanje će obuhvatiti razgovor o tome kako volontiranje u AIESEC organizaciji može doprineti boljem upoznavanju sebe i građenju samopouzdanja i kako volontiranje utiče na unapređenje mentalnog zdravlja i kvalitetniji dalji život. Govoriće se o pozitivnim ličnim iskustvima voloniranja i pozitivne veze sa mentalnim zdravljem. Predavači: Stela Nemčev - predsednica Aieseca Subotice, Nikoleta Molnar - potpredsednica marketinga i prodaje, Nikolina Stanić- potpredsednica za ljudske resurse, Aleksa Adamov - potpredsednik za projekte; Mladen Ilić, psihoterapeut i dugogodišnji koordinator volontera

19 časova / Amfiteatar Ekonomskog fakulteta / Segedinski put 9-11 / Subotica
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: AIESEC Subotica

Petak, 14. Oktobar

Filmska projekcija i diskusija "Povezivanje tačkica" autorke Noemi Vajs (višestruko nagrađivane spisateljice, rediteljke i producentkinje) je prvi dokumentarni film ove vrste koji obrađuje temu mentalnog zdravlja uz pomoć glasova mladih ljudi širom sveta. Od Edmontona i Njujorka, do Nigerije i Australije, mladi ljudi otvoreno dele svoja iskustva na način koji nikada ranije niste videli ni čuli. U vreme kada se mladi suočavaju sa povišenom uznemirenošću i problemima u koncentraciji, važno je više nego ikad da se zaustavimo i saslušamo. Ovaj intiman i iskren film rasvetljava pomenutu krizu, a uz to otkriva i inspirativne načine na koje možemo pomeriti granice i preduzeti nešto. Nakon projekcije biče organizovana diskusiju sa učesnicima u vezi sa utiscima iz filma, kao i viđenjima šta bi se moglo unaprediti u lokalnoj zajednici na temu mentalnog zdravlja Organizatori: Dobrila Marković, pravnica; Slavica Ranisavljev Kovačev, psihološkinja; facilitatori/ke - različitih profila sa iskustvom u radnu na temi mentalnog zdravlja

13 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” (zgrada Jadrana, 1. polusprat) / Subotica
Bez prijave / ograničen broj posetilaca na 50
Organizator: OPENS/Unicef

Predstavljanje novih alata prve psihološke pomoći - mobilne aplikacije Psihofon, Kutije sreće - seta vežbi iz pozitivne psihologije za samoosnaživanje i Kalendara za tinejdžerke - sa afirmacijama koje podržavaju dobro mentalno zdravlje u adolescenciji. Predavači: dr Vesna Barzut, psihološkinja, dr Jasmina Knežević, psihološkinja i dr Jelena Blanuša, psihološkinja

17 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” (zgrada Jadrana, 1. polusprat) / Subotica
Bez prijave / ograničen broj posetilaca na 50
Organizator: Psihološki centar ProAktiva

Mindannyian egy láthatatlan hálóban élünk. Elődeink működése által szőtt hálóban. Jelenkori életünket, választásainkat meghatározza mindaz, amit fogantatásunk pillanatában örökül kapunk az őseinktől. Miközben azt gondoljuk, hogy saját életünket éljük, működésünk szinte minden szegmensére hatással vannak azok a felmenőink, akik előttünk éltek. Ez felemelő érzés is lehet, ugyanakkor szorongással is tölthet el. Műhelyünkön arra nézünk rá, hogy milyen erőforrásokat tudunk mozgósítani a származási családi hálózatból, s ezeket milyen módon tudjuk a mindennapi működésünkbe beépíteni. A résztvevők száma korlátozott. Na našoj radionici istražićemo izvore psiholoških snaga koje možemo da mobilišemo iz porodice porekla i načine na koje možemo da ih integrišemo u naše svakodnevno funkcionisanje. Kao terapijski metod koristićemo bajku i elemente psihodrame. Voditelji radionice: Ric Denč Tinde, stručni saradnik mentalne higijene, psihodramski psihoterapeut, bajka-terapeut i Karolina Vereš, psiholog i psihodramski psihoterapeut

17 časova / Centar za lični razvoj Spektrum / Sonje Marinković 10/1 / Subotica
Prijave na: dencst@gmail.com / ograničen broj posetilaca
Organizator: Centar za lični razvoj Spektrum

U okviru predavanja odgovorićemo na pitanja šta je trauma i kakav je uticaj traume na funkcionisanje i ponašanje dece i mladih. Takođe, razgovaraćemo o pristup u radu s traumom zasnovan na responzivnosti i kako izgleda podrška deci i mladima na hraniteljstvu u prevazilaženju trauma. Predavanje je namenjeno svim zainteresovanim građanima i stručnjacima koji rade s decom i mladima. Predavač: Tijana Mijailović, psiholog, realizatorka edukativnih programa u CPSU Subotica

18 časova / Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica / Trg Slobode 3/3 / Subotica
Prijave na: tijana55.mijailovic@yahoo.com / ograničen broj posetilaca na 20
Organizator: Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica

Subota, 15. Oktobar

Pešačka tura markiranom (obeleženom) stazom zdravlja u Daščanskoj šumi, koja je deo Subotičke peščare u dužini od oko 9 km. Polazna i krajnja tačka je autobuska okretnica Srpski šor gde je moguće doći gradskim autobusom, linija 2, ili sopstvenim prevozom. Staza vodi kroz peskovite i pošumljene delove Subotičke peščare. Pešačenjem i aktivnim boravkom u prirodi doprinosimo opštem zdravlju i osećanju blagostanja. Cilj šeznje je da promovišemo pešačenje i planinarenje i njihove dobrobiti, i da ukažemo na značaj boravka u prirodi za naše mentalno zdravlje, te ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane građane da nam se pridruže. Vodič: Zoran Vukmanov

8 časova / Daščanska šuma / Subotička peščara
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Udruženje građana „Poželi želju“

Az előadás során megismerkedünk azzal, hogy a különböző kultúrák emberei hogyan viselkednek és miképpen látják a világot. Valamint azt is megnézzük, hogy az eltérő nevelési stílusok miképpen köthetők össze a mentális egészséggel. Az előadás magyar nyelven lesz megtartva. (HU) Tokom predavanja upoznaćemo se sa razlikama u ponašanju i pogledom na svet kod pripadnika različitih kultura. Osvrnućemo se na to kako njihovi različiti vaspitni stilovi mogu biti povezani sa mentalnim zdravljem. Predavanje će biti održano na mađarskom jeziku. Predavač: Lidia Hugyik, psihološkinja

16 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, zgrada Jadrana, 1. polusprat / Subotica
Prijave na: hugyik.lidia17@gmail.com/ broj mesta ograničen
Organizator: Udruženje građana Psihoartis

Na ovoj radionici će učesnici imati priliku da u prihvatajućoj atmosferi i sigurnom okruženju učestvuju u istraživanju i oslobađanju svoje spontanosti i kreativnosti i načine korak ka ispunjenijem životu. Radionica je namenjena punoletnim osobama. Kultivisanje spontanosti i kreativnosti oslobađa autentičnost i originalnost kao važne resurse u uspešnom suočavanju sa izazovima svakodnevnog življenja. U procesu odrastanja i socijalizacije se često naša spontanost i autentičnost sputavaju. Naše ponašanje tako više biva izraz prilagođavanja očekivanjima drugih, a manje odraz onoga kako mi želimo da živimo. Ova radionica je usmerena upravo na osvešćivanje i buđenje vlastitih resursa kreativnosti i spontanosti, što vodi ka autentičnijem i ispunjenijem koračanju kroz život. Voditelji radionice: Boris Telečki, psiholog, psihodramski psihoterapeut, zaposlen u Centru za savetovanje i podršku porodici pri Centru za socijalni rad Grada Subotice i Marina Parežanin, pedagog, zaposlena u Centru za decu i mlade sa problemima u ponašanju pri Centru za socijalni rad Grada Subotice

18 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”(zgrada Jadrana, 1. polusprat) / Subotica
Obavezne prijave na: telecki@gmail.com / broj učesnika je ograničen
Organizator: Centar za socijalni rad Subotica

Nedelja, 16. Oktobar

Cilj aktivnosti je upoznavanje učesnika sa osnovnim principima, teorijskim postavkama i iskustvima u pozitivnom obrazovanju i načinima kako da škola razvije kulturu pozitivnog obrazovanja, da pored postignuća, podstiče i vrednuje dobrobit i mentalno zdravlje svih aktera obrazovnog procesa, podstiče razvoj, brigu o zdravlju,rezilijentnost, emocionalnu i socijalnu pismenost pojedinaca i organizacije. Kultura brige o mentalnom zdravlju u školi podrazumeva zasnovanost na holističkom pristupu napredovanju, postignućima i razvoju ličnosti učenika, a principi i tehnike pozitivnog obrazovanja su prepoznati u ovom pristupu. Na događaju se radi interaktivno, tj. učesnici će biti u prilici da isprobaju neke tehnike pozitivne psihologije i rade na otkrivanju svojih ličnih snaga. Predavači: dr Mirjana Beara, psihološkinja i dr Gorana Rakić-Bajić, psihološkinja

16 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” (zgrada Jadrana, 1. polusprat) / Subotica
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Institut za pozitivnu psihologiju

Članovi Kiš teatra Fondacije Danilo Kiš u okviru Festivala će izvesti novu predstavu po tekstu Patrika Marbera, Bliskost, a po istoimenom filmu ("Closer" iz 2004. godine). U ovoj igri međuljudskih odnosa, postavljaju se razna pitanja, poput onih šta sve radimo zarad ljubavi i kako ti odnosi utiču na mentalno zdravlje? U predstavi nastupaju: Željana Rudić, Nemanja Dimić, Ivana Stuparević i Vuksan Burzan - glumci amateri

16 časova / Dečje pozorište / Park Ferenca Rajhla 12/a / Subotica
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”

Ponedeljak, 17. Oktobar

Tribina je namenjena svim roditeljima, stručnim radnicima i široj javnosti sa ciljem unapređenja mentalnog zdravlja dece i mladih, kroz osvešćivanje njihovih roditelja, učitelja, nastavnika i drugih važnih osoba iz okruženja o različitim vidovima zloupotrebe interneta, kao i jačanje roditeljskih/stručnih kapaciteta za vaspitavanje dece u digitalnom dobu. Tribinu drži Nina Davidović, master psiholog, ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

17 časova / Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” (zgrada Jadrana, 1. Polusprat) / Subotica
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Centar za nestalu i zlostavljanu decu

Utorak, 18. Oktobar

Na radionici sa učesnicima razgovaramo šta je sa jedne strane kulturna komunikacija, a koji su sa druge strane, ugrožavajući vidovi i kanali komuniciranja. Učesnici će biti upoznati sa time šta je asertivna komunikacija i zbog čega je važno za naše mentalno zdravlje da je naučimo i uraditi nekoliko praktičnih vežbi. Naposletku, biće dato vreme za davanje povratnih informacija realizatoru od strane učesnika. Voditelj radionice: Sandra Miles, glavna sestra u okviru polivalentne patronazne službe Doma zdravlja “Dr Janop Hadži”

16 časova / Osnovna škola „Čaki Lajoš“, Svetosavka 9 / Bačka Topola
Obavezne prijave na: / broj učesnika je ograničen
Organizator: Dom zdravlja "Dr Janoš Hadži"

Kroz različite aktivnosti i umetničke načine izražavanja, predviđeno je istraživanje svog unutrašnjeg sveta i psihološkog identiteta. Sa namerom da svaki učesnik prepozna svoj potencijal i umetnika u sebi. Voditelji radionice: Marijana Vasilijević, pedagog i integrativni dečiji psihoterapeut; Marijana Temunović sociolog i edukant integrativne art psihoterapije

16 časova/ Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” (zgrada Jadrana, 1. polusprat) / Subotica
Prijave na: marijanatemunovic@gmail.com / broj mesta ograničen
Organizator: Centar za lični razvoj Spektrum

Predavanje će obuhvatiti online usmeno izlaganje i prikaz arhivskih dokumenata o životu, radu i praksi dr N. Šugara, predratnog psihoanalitičara, koji je osnovao prvu psihoterapijsku praksu u našoj zemlji, u Subotici. Predavač: Jelena Zulević, dipl. master psiholog, psihoterapeut, student doktorskih studija psihologije

17 časova / Gradska biblioteka, Cara Dušana 2 / Subotica
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Psihološka edukacija Eksploratorijum

Sreda, 19. Oktobar

Tokom predavanja će biti reči o uticaju savremene kulture i društvenih mreža na mentalno zdravlje ljudi. Razgovaraćemo o tome koja je današnja autentična potreba savremenog čoveka i kako autentičan kontakt između dva bića može da dovede do prevazilaženja osećanja osame i izolacije. Ogledanje u očima drugog je danas važnije nego ikada. 21. vek je era u kojoj je potrebno da ponovno otkrijemo kapacitet za konekciju i razmenu sa drugima. Predavanje će realizovati Mladen Ilić, geštalt psihoterapeut pod supervizijom

18 časova/ Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” (zgrada Jadrana, 1. polusprat) / Subotica”
Prijave na: mladen.psihoartis@gmail.com / ograničen broj posetilaca na 30
Organizator: Udruženje građana Psihoartis

Četvrtak, 20. Oktobar

Prikaz fizičkih i mentalnih vežbi, devedesetogodišnje sugrađanke koje upražnjava svakodnevno duže od 45 godina, i koje doprinose očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Voditelj radionice: Irena Đurica, penzionerka

10 časova / onlajn
Bez prijave / zoom link
Organizator: Crveni Krst Subotica

Sreda, 12. oktobar

Na tribini će biti reči o stanju mentalnog zdravlja građana nakon pandemije i o pozitivnoj psihologiji kao jednom od pristupa za unapređenje mentalnog zdravlja. Predviđeno je da se nakon izlaganja ostavi prostor za diskusiju. Tribina je namenjena profesionalcima, psiholozima i drugim stručnjacima koji se bave zaštitom mentalnog zdravlja, ali i široj javnosti. Učesnici tribine biće:
 • Prof.dr Mirjana Beara, Institut za pozitivnu psihologiju, Novi Sad
 • Izabela Rašković, psiholog u Domu učenika srednjih škola Sombor
 • Saša Stojšić, psiholog, Udruženje građana Psihozon
 • Moderatorka: Meira Mrđenov, Podružnica psihologa Zapadnobačkog okruga

17h / Gradska biblioteka Karlo Bijelicki - Dečje Odeljenje / Trg cara Lazara 3 / Sombor
Bez prijave / Samo dođite
Organizator: Podružnica psihologa Zapadnobačkog okruga