07.јул 2022. Одржан шести тренинг за здравствене раднике у оквиру пројекта „Mos-Cross2“

 

У оквиру пројекта Мос-Крос2, 07-08.07.2022.године, одржан је шести дводневни тренинг за здравствене раднике у парку природе „Копачки рит“ и Белом Манастиру, Хрватска.   

Тренингу је присуствовало укупно 40 здравствених радника – из Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније, Института за јавно здравље Војводине – по 10 из сваке институције, као и чланови пројектних тимова.

Током првог дана полазници су научили више о врсти комараца који преносе узрочнике болести маларије и Chikungunya, лабораторијској дијагностици и клиничкој слици болести.

У оквиру другог дана, полазници су стекли нова сазнања о врсти комараца који преносе узрочнике болести Denge и грознице Западног Нила, лабораторијској дијагностици и клиничкој слици болести.

 


 

06. јул 2022. Одржан округли сто за јединице локалне самоуправе у оквиру пројекта „MOS-Cross2“

https://vojvodinahouse.eu/storage/data/vesti/1469/16575359784mT9jfep925.jpg

 

 

 

У оквиру пројекта MOS-Cross2, 6.јула 2022. године, у Жупанијској комори Пожеге, Република Хрватска, одржан је округли сто за јединице локалне самоуправе Пожешко-славонске жупаније. Присутне је испред Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније поздравио директор др мед.вет Мато матијевић.

Скуп су поздравили представници локалне власти, након чега је уводно предавање о самом пројекту Моs-Cross2, његове циљеве и резултате, као и до сада реализоване активности и значај узорковања и сузбијања комараца одржао Иван Михић, маг.биологије испред Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније.

Асистент др Татјана Пустахија, из Института за јавно здравље Војводине, одржала је предавање о маларији и другим претећим болестима које преносе комарци.

Хрвоје Бекина, магистар експерименталне биологије, испред Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, је упознао присутне са врстом, начином коришћења и значајем употребе еколошки клопки за сузбијање комараца.

Присутним представницима локалне власти су подељени промотивни и едукативни материјали и договорена је динамика достављања клопки.

 

 

 


 

29.јун 2022. Постављени урбани мобилијари – светлећи панои који привлаче комарце („билборди”) на 10 локација на територији Јужнобачког управног округа у оквиру пројекта „MOS-Cross2“

У оквиру пројекта MOS-Cross2 Институт за јавно здравље Војводине је реализовао постављање 10 урбаних мобилијара – светлећих паноа који привлаче комарце („билборди“).

 

 

“Билборди“ са фотоелектричним панелом који обезбеђује напајање сунчевом енергијом, су високи око 2,5 m, постављени су на бетонској подлози на слободном отвореном простору у близини зеленила и водених површина. Унутар билборда је клопка за хватање комараца, чиме је омогућено да се у ухваћеним комарцима обави анализа присуства патогена од стране стручних лица Института за јавно здравље Војводине и тиме утврди да ли постоји ризик ширења векторских заразних болести, чији преносиоци јесу комарци. Такође, „билборди“ садрже здравствену поруку и податке о пројекту, што омогућује истовремено и едукацију и обавештавање становништва о значају контроле комараца и значају већ поменутог спречавања ширења векторски преносивих заразних болести.

 

Урбани мобилијари – светлећи панои који привлаче комарце су постављени на местима од интереса узимајући у обзир потребу едукације становништва и подизања свести о значају борбе у смањењу броја и ерадикацији комараца, посебно оних који могу бити преносиоци заразних болести, као и на местима где је бројност комараца лети наглашена, односно уз Дунав.

 

Мерна места на којима је Институт за јавно здравље Војводине поставио урбане мобилијаре су:

1.       Институт за јавно здравље Војводине, Футошка 121, Нови Сад

2.       Спортланд, Камењар, Бранка Ћопића 159, Нови Сад

3.       Наутички клуб, Штранд, Сунчани кеј бб, Нови Сад

4.       ГБЛ Инвест, Темерински пут 46, Нови Сад

5.       ДЗ Лиман, Булевар цара Лазара 75, Нови Сад

6.       ДЗ Сремска Каменица, Војводе Путника 5, Сремска Каменица

7.       ДЗ Ветерник, Краља Александра 67, Ветерник

8.       ДЗ Руменка, 102 Ослобођења 22, Руменка

9.       Чарда „Аqуа дориа“, Каменички пут бб, Петроварадин

10.   Штранд, Јавно купалиште, Сунчани кеј бб, Нови Сад


 

 

Слика 1. Мапа са означеним местима на ојима су постављени урбани мобилијари – светлећи панои који привлаче комарце.

 

Слика 2. Урбани мобилијар испред Института за јавно здравље Војводине, Футошка 121, Нови Сад

 

 

Слика 3: Урбани мобилијар испред ДЗ Лиман, Булевар цара Лазара 75, Нови Сад

 

Слика 4: Урбани мобилијар испред ДЗ Сремска Каменица, Војводе Путника 5, Сремска Каменица

 

Слика 5: Урбани мобилијар испред чарде „Аqуа дориа“, Каменички пут бб, Петроварадин

 

 

 

 


 

 

03.јун 2022. Одржан округли сто за јединице локалне самоуправе у оквиру пројекта „MOS-Cross2“

 

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1466/1654587388RyZonfep921.jpg&width=730

 

У оквиру пројекта MOS-Cross2, 3.јуна 2022. године, одржан је округли сто за јединице локалне самоуправе Јужнобачког управног округа. Присутне је поздравила проф. др Сања Бијеловић, испред Института за јавно здравље Војводине.

Члан градског Већа за комуналне послове Града Новог Сада, Здравко Јелушић,  обратио се присутнима испред локалне самоуправе и истакао значај скупа.

Магдалена Сикора, менаџер пројекта, представила је пројекат Мос-Крос2, његове циљеве и резултате, као и до сада реализоване активности, те је истакла значај узорковања и сузбијања комараца и истовремено представила Билборде за сузбијање комараца као иновативни резултат пројекта који ће бити постављен код сваког  пројектног партнера. 

Taмаш Петровић, научни саветник Института за ветеринатство „Нови Сад“ и цењени стручњак у области ентомологије, одржао је веома интересантно предавање на тему значаја надзора над комарцима за праћење, превенцију и контролу векторских и вирусних болести људи и животиња. Предавање је пропраћено бројним питањима и живом дискусијом.

Асистент др Татјана Пустахија, из Института за јавно здравље Војводине, одржала је предавање на тему маларије и других претећих болести које преносе комарци.

Испред водећег партнера, Хрвоје Бекина, магистар биологије, одржао је значајно предавање на тему сузбијања комараца еколошким клопкама.

На крају предавања присутним представницима локалних самоуправа из Јужнобачког округа подељене су клопке и едукативни материјали на тему значаја праћења и сузбијања комараца у животној средини.

 

 

 

 

26.мај 2022. Одржан пети тренинг за здравствене раднике у оквиру пројекта „Mos-Cross2“

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1465/1653899894o7Y92fep907.jpg&width=730

 

У оквиру пројекта Мос-Крос2, 26-27.05.2022.године, одржан је пети дводневни тренинг за здравствене раднике у Бањи Јунаковић. Током пројекта биће одржано укупно 6 тренинга, на којима ће здравствени радници проширити своја знања о комарцима као векторима заразних болести. 

Тренингу је присуствовало укупно 40 здравствених радника – из Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније, Института за јавно здравље Војводине – по 10 из сваке институције, као и чланови пројектних тимова.

Током првог дана полазници су научили више о узорковању инвазивних врста, надзору над вирусом западног Нила, као и индентификацији комараца као вектора болести које преносе.

У оквиру другог дана, полазници су научили више о инвазивним врстама, с акцентом на едес инвазивне врсте комараца, учили су о њиховом размножавању, леглима, као и процесу постављања позицијских овитрап замки за комарце. Полазницима је посебно био интересантан практични део и вежбе у групама током којих су радили на идентификацији инвазивних врста комараца.

 

 

 

 


 

09.мај 2022. Одржан је трећи пројектни састанак пројекта „Mos-Cross2“

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1462/1652252433P5Jhzfep885.jpg&width=730

 

Састанку су присуствовали чланови пројектног тима, Наставни Завод за јавно здравство Осијечко-барањске жупаније (водећи партнер), представници Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко – славонске жупаније,  представници Фонда „Европски послови“ АПВ и  Институт за јавно здравље Војводине. 
Заменица директора, Ивана Ђурица је поздравила све присутне испред Фонда “Европски послови” АПВ. Сања Чутурилов Веселиновић, координатор за јавне набавке је представила  текуће активности Фонда и предстојеће активности у оквиру пројекта. Партнери су усагласили термине за предстојеће тренинге: 26-27.05.2022. у Сомбору и 07-08.07.2022. у Осијеку. Тренинге ће одржати експерти са којима је уговор потписао Фонд “Европски послови” АПВ. 

Испред Института за јавно здравље Војводине, проф. др Сања Бијеловић је изложила шта је обављено у претходном периоду, као и шта је планирано у будућем 4. периоду, као што је одржавање округлог стола за Јединице локалне самоуправе, 03.06.2022. године у Новом Саду. Доктор Драгослава Чубрило је у име Завода за јавно здравље Сомбор навела да су постављени билборди за комарце. Далибор Пухарић дипл. санитарни инжењер је у име Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније изнео у кратким цртама шта је урађено у претходном периоду и шта је планирано. Одржана је дводневна обука у Пожеги од 24-25.03.2022 године. Обављена је едукација у школама и домовима за старе.  Набављена је опрема (билборди, клопке,  лабораторијска опрема). Планирана је поставка билборда за комарце у току јуна 2022. године Пројект менаџер, Магдалена Сикора је у име Наставног Завод за јавно здравство Осијечко-барањске жупаније истакла да се мора водити рачуна да се места за клопке и билборде за комарце, не смеју преклапати. Истакла је своје задовољство у раду и сарадњи са свим пројектним партнерима.


 

28.aприл 2022. Одржан Инфо дан о маларији

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1459/1651227109BJ9pGfep871.jpg&width=730

 

 

У оквиру пројекта Мос-Крос2, 28.04.2022. године обележен је међународни дан маларије под називом Инфо дан о маларији.

 

Том приликом присутнима се испред Фонда „Европски послови“ АП Војводине обратила Сања Чутурилов Веселиновић, координатор пројекта Мос-Крос2.

 

Присутне је поздравио и В.Д. помоћник Покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине АПВ, Немања Ерцег и изразио задовољство што је пројекат са овако значајном темом у имплементацији на нашој територији. Проф. др Душан Петрић, говорио је климатским променама и векторима маларије, те је указао на експанзију болести током ковид пандемије. Професор је такође указао на значајну везу температуре и влаге на појаву аутохтоних случајева маларије на територији Европе. 

Асистент др Татјана Пустахија одржала је предавање на тему „Маларија и друге претеће болести које преносе комарци“. У свом предавању докторка се дотакла и теме превенције, као и других заразних болести које преносе комарци, а којима се пројекат Контрола комараца у пограничној области 2 бави.Проф. др Душан Маринковић говорио је на тему интегралног сузбијања комараца, те је направио значајну паралелу о еволуцији сузбијања комараца.
Након предавања одржана је панел дискусија са интересантим питањима и запажањима.

 


 

25.март 2022. Одржан четврти тренинг за здравствене раднике у оквиру пројекта „Mos-Cross2“

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1451/1648711804VmwZzimg-20220324-wa0017.jpg&width=730

 

У оквиру пројекта Мос-Крос 2, 24-25. марта 2022. године одржан је четврти дводневни тренинг за здравствене раднике у Пожеги (Хрватска). Током пројекта биће одржано укупно 6 тренинга, на којима ће здравствени радници проширити своја знања о комарцима као векторима заразних болести.

Тренингу је присуствовало укупно 40 здравствених радника, из Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније, Института за јавно здравље Војводине, по 10 из сваке институције, као и чланови пројектних тимова.

Током првог дана полазници су научили више о методама ларвицидног сузбијања комараца, улози опште популације у контроли комараца, методама сузбијања инвазивних врста као и о третманима.  Предавања су одржали проф. биологије и хемије Магдалена Сикора, маг. биол. Хрвоје Бекина, маг. биол. Иван Куртек, као и маг. биол. Хрвоје Бекина. У оквиру другог дана било је речи о законској регулативи у Републици Хрватској и Републици Србији, као и о стручном надзору над дезинсекцијом. Предавања су одржали др.мед.вет.унив.маг териогенологије Мато Матијевић, сан.инг. Антун Јовановић. проф. др. Сања Бијеловић, као и дипл. Сан. Инг. Далибор Пухарић.

Фонд је организовао превоз и смештај за здравствене раднике из Сомбора и Новог Сада до Пожеге, као и од Пожеге до Сомбора односно Новог Сада, такође Фонд је обезбедио присуство медија односно медијску покривеност четвртог тренинга за здравствене раднике.


 

04.март 2022. Одржан је други пројектни састанак пројекта „Mos-Cross2“

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1440/1646736005ZQgIcimg_20220304_144940.jpg&width=730

 

Састанку су присуствовали чланови пројектног тима, Наставни Завод за јавно здравство Осијечко-барањске жупаније (водећи партнер), представници Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко – славонске жупаније,  представници Фонда „Европски послови“ АПВ и  Институт за јавно здравље Нови Сад.
Равнатељ Мато Матијевић је поздравио све присутне испред Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније и кратко се осврнуо на све до сада учињено. Пројектни партнери представили су  извештај за 2. период, представили активности за 3. период и план јавне набавке
.

Расправљало се о набавци возила, билборда, таблама за билборде.
Договорени су термини за наредна 2 тренинга, још један састанак, обележавање међународног дана маларије и
време одржавања округлих столова за представнике јединица локалне самоуправе Новог Сада и Пожеге. Оквирно је дефинисано да ће се четврти тренинг одржати 24 - 25.03.2022. у Пожеги, обележавање
Светск
ог дана маларије 27.04.2022. у Новом Саду, трећи састанак 09.05.2022. у  Новом Саду и пети тренинг 26-27.05.2022. у Сомбору.

Сви партнери су одрадили или су у завршној фази едукације у школама и домовима за старе, под називом “ Шта све треба да знам о комарцима”.


 

16.септембар 2021. Одржан први тренинг за здравствене раднике у оквиру пројекта „Mos-Cross2“

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1400/1632744573subgEfep824.jpg&width=730

 

У оквиру пројекта Мос-Крос2, 16-17.09.2021. године одржан је први дводневни тренинг за здравствене раднике у Руми. Током пројекта биће одржано укупно 6 тренинга, на којима ће здравствени радници проширити своја знања о комарцима као векторима заразних болести. 

Тренингу је присуствовало укупно 40 здравствених радника и то из Наставног завода за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније, Института за јавно здравље Војводине, као и чланови пројектних тимова.

 

Током првог дана, полазници су научили више о врстама комараца у региону, мониторингу, као и о различитим методама узорковања комараца. На теренској вежби, полазницима је демонстрирано како се различите клопке за комарце постављају, те како се користе суви лед и други атрактанти за комарце. У оквиру другог дана полазници су радили практичан део: анализу комараца које су на терену сакупили, детерминацију и преглед комараца помоћу посебних микроскопа и лупа.


 

09.јули 2021. Одржан 1. пројектни састанак у оквиру пројекта „Mos-Cross2“

 

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1381/1626333477rjU3Dfep793.jpg&width=730

 

У оквиру пројекта „Mos-Cross2“, 9. јула 2021. године, одржан је 1. састанак чланова пројектног тима. Састанку су присуствовали чланови пројектног тима, то јест представници Наставног завод за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније (водећи партнер на пројекту), представници Завода за јавно здравље Сомбор, Завода за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније, Фонда „Европски послови“ АПВ, као и представници Института за јавно здравље Нови Сад  (партнери на пројекту). Циљ пројекта је контрола и побољшање система контроле комараца у прекограничном подручју Хрватска–Србија, а пројекат је од изузетног значаја јер доласком нових сојева комараца, долази до могућности појаве нових болести, а то је нешто над чим здравствене установе благовремено морају вршити надзор и контролу.
Укупна вредност пројекта износи 959.670,78 евра, од чега је вредност донације 815. 720,14 евра. 

 

Током састанка разговарало се о разним изазовима са којима се пројектни партнери сусрећу, али је закључено да тренутно нема  проблема у реализацији самог пројекта. Партнери су имали прилику да обиђу лабораторије за ПЦР тестирање, за анализу изолованих вируса, као и просторије за храњење патогена. 


 

07.мај 2021. Отварајућа конференција Mos-Cross2 пројекта

https://vojvodinahouse.eu/imagecachezz/?url=/data/vesti/1380/16263324525DrpHfep790.jpg&width=730

 

Почетак имплементације пројекта контроле комараца у прекограничном подручју (MOS-Cross 2). Комарци су један од највећих јавно-здравствених проблема, речено је на отварајућој конференцији пројекта MOS-Cross 2 одржаној у Осијеку (Хрватска) 7. Маја 2021. године. У оквиру овог пројекта, израдиће се ICT tool који ће повезати подручја Сомбора, Новог Сада, Осијека и Пожеге. Медицинско особље из тих градова биће међусобно повезано, размењиваће информације о ситуацији на њиховом подручју те ће тако моћи правовремено реаговати на претњу комараца. Осим тога, у сузбијање комараца иде се креативно, иновативно и уз коришћење еколошки прихватљивих метода, односно без употребе инсектицида. 

На подручју Војводине и Осјечко-барањске жупаније биће постављени светлећи панои (тзв. „mosquito-free zone“) који ће привлачити комарце. Очекује се како ће таква једна клопка хватати до 30.000 комараца у 12-сатном раздобљу у радијусу од два и по километра. На нивоу пројекта поставиће се укупно 50 таквих клопки. Панои ће бити постављени следеће године, што ће бити први такав пројекат сузбијања комараца на подручју Србије и Хрватске. 

Директор Фонда "Европски послови" АП Војводине, Александар Симурдић, изразио је задовољство што Фонд учествује у пројекту Mos-Cross2 који је наставак успешно реализованог пројекта Mos-Cross и верује да ће сарадња у оквиру овог пројекта бити једнако успешна. Такође, истакао је да су пројекти прекограничне сарадње добра прилика за јачање добросуседских односа. Министарка регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске, Наташа Трамишак, истакла је да су овим пројектом, за решавање проблема узрокованих комарцима, успешно повучена средства Европске уније, а Осјечко-барањски жупан Иван Анушић нагласио је да су у жупанији комарци горућа тема годинама и да они нису само здравствени проблем већ и привредни. Укупна вредност пројекта износи 959.670,78 евра од чега је вредност донације 815 720.14 евра. Партнери на пројекту су Завод за јавно здравље Сомбор, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Институт за јавно здравље Војводине Наставни завод за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније и Завод за јавно здравство пожешко-славонске жупаније. Пројект је настао у оквиру Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије.

 

Циљ пројекта је контрола и побољшање система контроле комараца у прекограничном подручју Хрватска - Србија. Кроз пројекат се наставља сарадња са партнерима из пројекта Mos-Cross, с тим што су у нови пројекат (MOS-Cross 2) укључени и други партнери, а то су још два института за јавно здравље – Војводине и Пожешко - славонске жупаније. Пројекат је почео у марту ове године и трајаће до марта 2023.
Због појачаног транспорта робе и људи, имамо „увоз“ све већег броја комараца, а реч је о комарцима који нису типични за ова подручја и који се овде брзо шире и имају велики факторски ризик патогена. Зато је овај пројекат изузетно значајан јер доласком нових сојева долази до могућности појаве нових болести, а то је нешто над чим здравствене установе благовремено морају вршити надзор и контролу.