Grb

Preporučena imunizacija je imunizacija koju doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine preporučuje, u skladu sa programom imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti:

 1. za lica određenog uzrasta protiv varičele, HPV infekcija, hepatitisa A i B, gripa i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i drugih u skladu sa zakonom;
 2. po kliničkim indikacijama protiv hepatitisa A i B, gripa, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i drugih u skladu sa zakonom (npr. protiv COVID-19);
 3. putnika u međunarodnom saobraćaju protiv trbušnog tifusa, hepatitisa A i B, gripa, dečije paralize i drugih u skladu sa zakonom. Imunizacija se može sprovoditi i za druge zarazne bolesti koju doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine nije dužan da preporuči ili koja se traži na lični zahtev pacijenta.

Imunizacija se može sprovoditi i za druge zarazne bolesti koju doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine nije dužan da preporuči ili koja se traži na lični zahtev pacijenta.

Na ovoj stranici se možete informisati o najčešćim preporučenim vakcinama ili potražiti detaljnije informacije na specijalizovanim internet stranicama Instituta: https://izjzv.org.rs/app/HPV/ i https://izjzv.org.rs/app/vakcine_covid/ .

NAJČEŠĆA PITANJA KOJA SE OPAŽAJU U JAVNOSTI (OPŠTOJ ALI I STRUČNOJ) I ODGOVORI O IMUNIZACIJI PROTIV HUMANOG PAPILOMA VIRUSA (HPV)

 1. Pitanje: „Zašto je dobro da HPV vakcinu prime oba pola, ako je ona najpoznatija po tome da sprečava rak grlića materice?“ Odgovor: HPV infekcija može izazvati: rak grlića materice, vagine i vulve kod žena, rak penisa kod muškaraca, a kod oba pola – rak završnog dela debelog creva i rak zadnjeg dela grla (orofarinksa), uklјučujući bazu jezika i krajnike. Takođe, HPV može izazvati genitalne bradavice (kondilome). Nevakcinisane osobe razmenjuju HPV tokom bliskih kontakata kožom o kožu i seksualnih odnosa

 2. Pitanje: „Da li je vakcina protiv HPV koja se primenjuje kod nas istog kvaliteta kao ona koja se primenjuje u razvijenim zemlјama sveta?“ Odgovor: Primenjuje se ista vakcina.

 3. Pitanje: Da li ALIMS-ov sažetak opisa leka HPV vakcine sadrži popis svih sastojaka vakcine?“ Odgovor: U ALIMS-ovom sažetku karakteristika leka Gardasil-9, u poglavlјu 6. dat je tačan sadržaj vakcine: https://www.alims.gov.rs/doc_file/lekovi/pil/515-01-03087-16-001.pdf

 4. Pitanje: „Da li HPV vakcina sadrži opasne konzervanse, adjuvanse i sl, poput žive ili nedozvolјenih koncentracija aluminijumovih jedinjenja?“ Odgovor: HPV vakcina ne sadrži živu a adjuvans je jedinjenje na bazi aluminijuma u koncentraciji koja je dokazano bezbedna i primenjuje se u vakcinologiji i farmaciji duže vreme.

 5. Pitanje: „Da li postoji zabrinjavajući rizik od komplikacija nakon vakcinacije?“ Odgovor: Vakcina protiv HPV je jedna od najbezbednijih ikad primenjenih vakcina, sa jednom od najmanjih proporcija javlјanja bilo kojih komplikacija a pogotovo najtežih (anafilaksa).

 6. Pitanje: „Da li je moguće da HPV vakcina izazove sterilitet?“ Odgovor: Generacije koje su prve primile HPV vakcinu već duže od 15 godina nalaze se u reproduktivnom dobu i nisu referisane posledice po fertilitet niti je moguće vakcinom delovati na tako složen biološki fenomen. Sa druge strane, hronične infekcije reproduktivnih organa kakve može izazvati i HPV povezuju se sa sterilitetom.

 7. Pitanje: „Zašto vakcinisani brinu što postoje nevakcinisani lјudi, kada su zaštićeni vakcinacijom?“ Odgovor: Velik obuhvat HPV vakcinama u bliskim generacijama smanjuje učestalost izlaganja HPV virusu svih, što pogoduje i imunizovanima.

 8. Pitanje: „Ukoliko vakcina štiti od HPV infekcije, zašto je potrebno i dalјe redovno raditi Papanikolau test?“ Odgovor: HPV vakcina štiti od preko 95% uzroka raka grlića materice, ali postoji i mala verovatnoća pojave drugih uzroka, kao i individualne razlike.

 9. Pitanje: „Da li se smanjenjem slučajeva obolјevanja od HPV vakcinom sprečivih bolesti smanjuju prihodi zdravstvenog sistema od lečenja?“ Odgovor: HPV vakcinom se utiče na produženje očekivanog trajanja života (kod nas smrtnost od raka grlića materice ne bi bila na 4. mestu među malignim bolestima). Zdravstveni sistem bi se rasteretio troškova za lečenje preventabilnih bolesti i uvek ograničene resurse (lјudske, materijalne i prostorne) usmerio na druge probleme.

 10. Pitanje: „Da li je moguće da farmaceutske kompanije imaju skriveni finansijski ili drugi interes u proizvodnji HPV vakcina ?“ Odgovor: Odnos između cene vakcine i cene troškova složene dijagnostike nakon skrininga, a potom lečenja različitih vrsta displazija i raka je neuporediv, odnosno, HPV vakcina je pravi predstavnik najisplativije zdravstvene tehnologije sprečavanja bolesti, kakva je vakcina protiv raka (prvom vakcinom protiv raka se smatra vakcina protiv hepatitisa B). Vakcine su uvek bolјa i jeftinija opcija za svakog čoveka, zdravstvenog radnika i zdravstveni sistem, a farmaceutske tehnologije razvoja vakcina su izuzetno duge i jedne od najneisplativijih za farmaceutsku industriju (često sufinansirane iz fondova UN i filantropa).

 11. Pitanje: „Ako je HPV vakcina tako efikasna, zašto je u programu preporučene a ne obavezne imunizacije?“ Odgovor: U većini zemalјa sveta u kojima se vakcina primenjuje (u nekima od 2006. godine), početak primene je podrazumevao preporučenu a ne obaveznu vakcinaciju, neretko kod samo ženskog pola i određenog uzrasta. Od marta 2023. godine, 45 (od 53) zemalјa u Evropskom regionu SZO nudi vakcinaciju protiv HPV devojčicama, a u 20 zemalјa i dečacima. Naša zemlјa je od 2022. godine krenula sa besplatnom preporučenom imunizacijom protiv HPV za oba pola, kod 11 uzrasnih generacija (9-11 godina). Moguće je da se program prilagodi početnim rezultatima.

 12. Pitanje: Ako ima oko 200 tipova HPV-a, zašto se prima vakcina sa samo 9 tipova HPV? Odgovor: Infekciju anogenitalne regije izaziva 40 tipova HPVa. Vakcina koja ima 9 tipova HPV-a sadrži one tipove HPV koji se povezuju sa nastankom oko 95% slučajeva raka grlića materice. Ostali tipovi su daleko ređi uzorci displazija i raka ili se ne povezuju sa njim (tzv. niskorizični tipovi HPV).

 13. Pitanje: Da li vakcinu mogu da prime i mladi koji su imali seksualne odnose? Odgovor: Vakcinu mogu da prime sve osobe uzrasta 9-45 godina. Iako se mladi vrlo brzo zaraze HPV-om, sigurno je da u početku svoje seksualne aktivnosti ne mogu da dobiju sve tipove sadržane u vakcini.

 14. Pitanje: Zašto je potrebno štititi se od HPV-a i kada se koristi kondom? Odgovor: HPV se prenosi i bliskim kontaktom kože o kožu, ne samo u toku seksualnog odnosa bez korišćenja kondoma.

 15. Pitanje: Da li je davanje vakcine svojevrsno davanje dozvole za ranije stupanje u seksualne dnose i promisukitetnije ponašanje? Odgovor: Vakcina štiti samo od HPV infekcije, a ne štiti od drugih seksualno prenosivih infekcija (SPI), niti neželјene trudnoće. Stoga, sve opšte mere prevencije SPI i neželјene trudnoće i dalјe treba primenjivati. Takođe, preventivne posete ginekologu i dalјe treba planirati 1 godišnje (ili ređe ako kaže ginekolog).