Analize vode

  • Utvrđivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće

  • Utvrđivanje bezbednosti vode bazena

  • Utvrđivanje zdravstvene bezbednosti voda iz medicinskih aparata

  • Kontrolu zdravstvene bezbednosti vode za piće iz aparata

  • Kontrolu zdravstvene bezbednosti prirodne mineralne vode

  • Kontrolu zdravstvene bezbednosti stone vode i izvorske vode

  • Utvrđivanje kvaliteta i davanje stručnog mišljena o kvalitetu otpadne vode različitog porekla

 

Centar za higijenu i humanu ekologiju osposobljen je prema zahtevima norme SRPC ISO/IEC 17025: 2000 za ispitivanja:

  1. vode za piće,
  2. podzemne,
  3. površinske i
  4. otpadne vode.

Centar za higijenu i humanu ekologiju pruža usluge uzorkovanja i analize vode za potrebe dobijanja upotrebne dozvole za:

  • novosagrađene i adaptirane objekte
  • ugostiteljske objekte
  • poslovne prostore
  • trgovačke objekte
  • prehrambene objekte kao i
  • analize vode iz individualnih objekata stanovništva (bunari, izvori, cisterne, privatni bazeni za kupanje, itd. )

usluge određivanja vrsta voda - prema Uredbi o klasifikaciji voda, koje odgovaraju uslovima kvaliteta voda u smislu njihove opšte ekološke funkcije, kao i uslovima korišćenja voda za određene namene, a što se odnosi na sve površinske vode (vodotoci, prirodna jezera, akumulacije) i podzemne vode

Odeljenje za humanu ekologiju i Odeljenje laboratorijskih službi u dogovoru sa strankom mogu da analiziraju vode na sve navedene pokazatelje, u zavisnosti od namene analize i vode.

SENZORSKA I FIZIČKO-HEMIJSKA ISPITIVANJA

  • Temperatura
  • Boja
  • Miris
  • Ukus
  • Vidljive materije
  • Žareni ostatak
  • Gubitak žarenjem
  • Suspendovane materije
  • Taložive materije
  • Mutnoća
  • pH
  • Utrošak KMnO4
  • Isparni ostatak
  • Isparni ostatak žareni
  • Amonijak
  • Elektroprovodljivost
  • Rezidualni hlor
  • Hloridi
  • Nitriti
  • Nitrati
  • Anjonski deterxenti
  • Fenoli
  • Fluoridi
  • Sulfati
  • Sulfidi
  • Rastvoreni kiseonik
  • Zasićenost kiseonikom
  • Ortofosfati (kao fosfor)
  • p alkalitet
  • m alkalitet
  • Aciditet
  • Ukupna tvrdoća
  • Stalna tvrdoća
  • Karbonatna tvrdoća
  • Bikarbonati
  • Cijanidi
  • Vodonik-sulfid
  • Ugljen-dioksid
  • Karbonati
  • HPK (dihromatni)
  • HPK (iz utroška KMnO4)
  • BPK 5
  • Ukupni fosfor
  • Ukupni azot
  • SiO2
  • Masti i ulja
  • Mineralna ulja

LAKO ISPARLJIVI UGLJOVODONICI

  • Hloroform
  • Bromdihlormetan
  • Dibromhlormetan
  • Bromoform
  • Benzen
  • Etilbenzen
  • Toluen
  • o, m, p ksilen
  • PESTICIDI
  • HCH
  • HCB
  • Lindan
  • Heptahlor
  • heptahlorepoksid
  • Aldrin
  • Dieldrin
  • Endrin
  • DDT i derivati
  • PCB


METALI I METALOIDI

  • Natrijum
  • Kalijum
  • Kalcijum
  • Magnezijum
  • Hrom ukupni
  • Hrom trovalentni
  • Hrom šestovalentni
  • Bakar
  • Cink
  • Nikl
  • Gvožđe
  • Olovo
  • Kadmijum
  • Mangan
  • Stroncijum
  • Kobalt
  • Arsen
  • Selen
  • Aluminijum
  • Barijum
  • Molibden
  • Antimon
  • Kalaj
  • Živa

POLICIKLICNI AROMATIČNI UGLJOVODONICI

  • fluoranten
  • benzo (b) fluoranten
  • benzo (k) fluoranten
  • benzo (a) piren
  • dibenz (a, h) antracen
  • benz (g, h, i) perilen
  • indeno (1, 2, 3-cd) piren
  • TRIAZINI
  • atrazin
  • simazin
  • prometrin
  • GC-MS
  • Analiza u „scan“ modu

BAKTERIOLOŠKA ANALIZA

  • Ukupan broj koliformnih bakterija u 100ml MPN metodom
  • Ukupan broj koliformnih bakterija u 100ml Membran Filter metodom
  • Fekalne koliformne bakterije
  • Ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija u 1ml
  • Streptokoke fekalnog porekla u 100ml
  • Proteus vrste u 100ml
  • Sulfitoredukujuće klostridije u 100ml
  • Pseudomonas aeruginosa

PARAZITOLOŠKA ANALIZA

  • Crevne protozoe, crevni helminti i njihovi razvojni oblici

BIOLOŠKA ANALIZA

  • Alge, zooplankton i drugi organizmi

 



 

Svi potencijalni korisnici naših usluga za ispitivanje treba da dostave:

  • zahtev za uzorkovanje i analizu s nazivom i sedištem firme, matičnim brojem i žiro računom PIB

  • specifikaciju proizvođača ili "Safety data sheet" (za namirnice/predmete opšte upotrebe)


Sve dodatne informacije o toku i finansijskim troškovima analize, koji zavise od vrste uzorka i vrste analiziranih parametara, mogu se dobiti na telefone:

021/4897-860; 4897-852 (Odeljenje laboratorijskih službi, Odeljenje zdravstvene bezbednosti namirnica);
021/4897-823 (Odeljenje za humanu ekologiju)
021/4897-863 (Načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju)

Zahtev možete poslati na adrese higijena@izjzv.org.rs, ili na Institut za javno zdravlje Vojvodine, Futoška 121, 21000 Novi Sad (za Centar za higijenu i humanu ekologiju) Naša ustanova sklapa ugovore sa svim poslovnim subjektima koji su zainteresovani za stalnu kontrolu

Usluge/Analize vode

Pretraga