Odeljenje za zdravstvenu bezbednost hrane pruža usluge:
uzorkovanja sirovina i gotovih proizvoda iz svih delova lanca hrane: proizvodnje, prerade, skladištenja, prometa i trgovine
izrade specijalističkog mišljenja o zdravstvenoj ispravnosti analiziranih uzoraka namirnica, predmeta opšte upotrebe, briseva radnih površina, odeće, pribora i ruku zaposlenih
izrade specijalističkog mišljenja o energetskoj vrednosti i hranljivom sastavu obroka iz restorana i objekata drušvene ishrane (škole, vrtići, preduzeća, restorani, bolnice, hoteli, banje...)
stručne ocene usklađenosti deklaracije prehrambenih proizvoda sa postojećim propisima u Republici Srbiji i pomoć pri izradi deklaracija za nove proizvode
planiranja kolektivne ishrane (predškolske ustanove, škole, srednjoškolski domovi, ishrana studenata, radnika, domovi starih, planiranje ishrane u bolnicama, banjskim lečilištima...)
BRAŠNO, HLEB, PECIVA, TESTENINE I SRODNI PROIZVODI
senzorska analiza
bodovanje hleba i peciva
određivanje vlage
određivanje pepela
određivanje pepela nerastvornog u HCl
određivanje kiselosti hleba i peciva
određivanje natrijum-hlorida
određivanje količine nadeva
određivanje proteina, masti i ugljenih hidrata
energetska vrednost 100g proizvoda
određivanje veštačkih boja
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina
određivanje konzervanasa
MED I PROIZVODI SLIČNI MEDU
senzorska analiza
određivanje ukupnih šećera
određivanje redukujućih šećera
određivanje saharoze
određivanje kiselosti
određivanje suve materije
određivanje aktivnosti dijastaze
određivanje hidroksimetil-furfurola
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
VOĆNI SOKOVI I OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA
senzorska analiza
određivanje suve materije
određivanje veštačkih boja
određivanje CO2
određivanje sorbinske kiseline i njenih soli
određivanje benzoeve kiseline i njenih soli
određivanje ortofosforne kiseline
određivanje kiselosti
određivanje malih količina etanola
određivanje kofeina
određivanje kinina
određivanje isparljivih kiselina
određivanje proteina, masti i ugljenih hidrata
energetka vrednost 100g proizvoda
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina
određivanje veštačkih zaslađivača
MESO I POIZVODI OD MESA
senzorska analiza
određivanje vode
određivanje masti
određivanje ukupnih proteina
određivanje hidroksiprolina
određivanje nitrita
određivanje nitrata
određivanje ukupnih fosfata
određivanje NaCl
određivanje pepela
određivanje količine pojedinih delova fizičkim odvajanjem
određivanje veštačkih boja
određivanje histamina
energetka vrednost 100g proizvoda
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina
određivanje policikličnih benzo(a)pirena
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI
senzorska analiza
određivanje vode
određivanje pepela
određivanje kiselosti
određivanje veštačkih boja
određivanje konzervansa
određivanje ukupnih fosfata
određivanje specifične težine
određivanje masti
određivanje proteina
određivanje ugljenih hidrata
energetska vrednost 100g proizvoda
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina M1 i B1
VINO, ŽESTOKA ALKOHOLNA PIĆA I PIVO
senzorska analiza
određivanje konzervansa
određivanje etanola
određivanje metanola
određivanje SO2
određivanje veštačkih boja
određivanje cijanida
određivanje kiselosti
određivanje ekstraktaodređivanje aldehida
određivanje estara
određivanje viših alkohola
određivanje furfurola
Ph
boje piva
određivanje metala i metaloida
VOĆE I POVRĆE, PROIZVODI OD VOĆA I POVRĆA
senzorska analiza
određivanje količine pojedinih delova fizičkim odvajanjem
određivanje suve materije
određivanje pepela
određivanje pepela nerastvornog u HCl
određivanje etarskog ekstrakta
određivanje kapsantina
određivanje veštačkih boja
određivanje sorbinske kiseline i njenih soli
određivanje benzoeve kiseline i njenih soli
određivanje mravlje kiseline
određivanje natrijum-hlorida
određivanje materija ekstraktivnih u etanolu
određivanje isparljivih kiselina
određivanje ukupnih šećera
određivanje ukupne kiselosti
određivanje sumpor-dioksida
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina
FINI PEKARSKI PROIZVODI, ŽITA ZA DORUČAK I SNEJK PROIZVODI
senzorska analiza
određivanje količine pojedinih delova fizičkim odvajanjem
određivanje suve materije
određivanje pepela
određivanje pepela nerastvornog u HCl
određivanje veštačkih boja
određivanje masti
određivanje proteina
određivanje ukupnih ugljenih hidrata
određivanje energetske vrednosti 100g proizvoda
određivanje natrijum-hlorida
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina
KAKAO ZRNO, KAKAO PRAH, ČOKOLADA, PROIZVODI SLIČNI ČOKOLADI I BOMBONSKI PROIZVODI
senzorska analiza
određivanje količine pojedinih delova fizičkim odvajanjem
određivanje suve materije
određivanje pepela
određivanje pepela nerastvornog u HCl
određivanje veštačkih boja
određivanje masti
određivanje punjenja
određivnje energetske vrednosti 100g proizvoda
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina
RIBA I PROIZVODI OD RIBE
senzorska analiza
određivanje količine pojedinih komponenti fizičkim odvajanjem
određivanje vlage
određivanje veštačkih boja
određivanje konzervanasa
određivanje histamina
određivanje masti
određivanje proteina
određivanje ukupnih ugljenih hidrata
određivanje energetske vrednosti 100g
PCB
određivanje histamina
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina
KAFA I PROIZVODI SLIČNI KAFI, ČAJ, BILJNI ČAJ I NSTANT ČAJ
senzorska analiza
određivanje količine pojedinih komponeni fizičkim odvajanjem
određivanje vlage
određivanje pepela
određivanje pepela nerastvornog u hlorovodoničnoj kiselini
određivanje koefina
određivanje metala i metaloida
određivanje grupa pesticida
određivanje mikotoksina
ADITIVI I POMOCNA SREDSTVA U PROIZVODNJI
senzorska analiza
određivanje vlage
određivanje pepela
određivanje pepela nerastvornog u hlorovodoničnoj kiselini
određivanje sulfatnog pepela
određivanje metala i metaloida
određivanje specifičnih ekstinkcija u vidljivoj i UV oblasti
određivanje materija nerastvorljivih u kiselini
određivanje čistoćeodređivanje parametara po Farmakopeji
Svi potencijalni korisnici naših usluga za ispitivanje treba da dostave: zahtev za uzorkovanje i analizu s nazivom i sedištem firme, matičnim brojem i žiro računom PIB specifikaciju proizvođača ili Safety data sheet (za namirnice/predmete opšte upotrebe) Sve dodatne informacije o toku i finansijskim troškovima analize, koji zavise od vrste uzorka i vrste analiziranih parametara, mogu se dobiti na telefone:
021/4897-860; 4897-852 (Odeljenje laboratorijskih službi, Odeljenje zdravstvene bezbednosti namirnica);
021/4897-823 (Odeljenje za humanu ekologiju)
021/4897-863 (Načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju)
Zahtev možete poslati na adrese higijena@izjzv.org.rs, ili na Institut za javno zdravlje Vojvodine, Futoška 121, 21000 Novi Sad (za Centar za higijenu i humanu ekologiju) Naša ustanova sklapa ugovore sa svim poslovnim subjektima koji su zainteresovani za stalnu kontrolu