Novosti5. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA
“Pokrenimo se za mentalno zdravlje”
10 – 20. OKTOBRA 2020. GODINE

08.10.2020

Pokrenimo se za mentalno zdravlje“ je slogan ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja, kojim Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja. Ovom kampanjom se podiže svest o važnosti brige za mentalno zdravlje i blagostanje pojedinaca i zajednice u kojoj živimo. Takođe, cilj kampanje je da ukaže i na značaj ulaganja u institucije i službe koje pružaju podršku u brizi za mentalno zdravlje i da ukaže na važnost  jednake dostupnosti službi, organizacija i stručnjaka svim članovima zajednice i društva.

 1. festival mentalnog zdravlja će se održati od 10. do 20. oktobra, a uključiće sledeće aktivnosti na više lokacija u Novom Sadu, kao i onlajn:
 • radionice,
 • interaktivna predavanja,
 • tribine i okrugle stolove ,
 • nagradni konkurs,
 • reakreaciju uz edukaciju,
 • uličnu akciju,
 • Šiz (pab) kviz.

Ovogodišnji Festival mentalnog zdravlja održaće se uz poštovanje svih epidemioloških mera, sa smanjenim brojem učesnika, održavanjem propisane distance i nošenjem maski. Neki od događaja će se održati onlajn.

 


Preuzmite skraćenu verziju programa 5. festivala mentalnog zdravlja: OVDE.

Detaljan program možete videti OVDE.

Tema ovogodišnje kampanje ima za cilj da podstakne i/ili inspiriše pojedinca, članove zajednice ali i stručnjake da pronađu i razviju rešenja i načine kako svi zajedno možemo da doprinesemo unapređivanju blagostanja i mentalnog zdravlja. Cilj ove kampanje je i pokretanje diskusije o tome kakvu ulogu može imati pojedinac, a kakvu ima društvo u jačnju resursa na koje možemo da se oslonimo u situacijama kriza ili negativnih događaja.

Stiče se utisak da od početka pandemije koronavirusa, kao društvo, prolazimo kroz različite promene i izazove bilo da je reči o promeni uobičajnog načina funkcionisanja, prihvatanju i regulaciji neprijatnih emocija i neizvesnosti, strahu od bolesti ili ekonomskih posledica pandemije ili novim vidovima obezbeđivanja kontakta i podrške. Čini se da je vrlo važno da pričamo o dostupnosti postojećih resursa zajednice koji podstiču snage pojedinca, porodice ili grupe, kao i da diskutujemo o razvoju novih strategija i načina pružanja adekvatne pomoći i podrške u uspešnom prevazilaženju promena i izazova.

Festival je podržala Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

Parteri manifestacije:

 1. Centar SRCE
 2. Centar za proizvodnju znanja i veština
 3. Dom za odrasle i starije "Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac" Novi Bečej
 4. Dom b-612
 5. EDIT centar / Infopolis omladinski info centar
 6. Grupa "IZAĐI"
 7. Institut za pozitivnu psihologiju
 8. Klub studenata psihologije "TraNSfer"
 9. Knjižara Bulevar Books
 10. Kulturna stanica Eđšeg
 11. Kulturni Centar Novog Sada
 12. Mindful centar-udruženje za decu, mlade i porodicu
 13. Novosadski humanitarni centar - Savetovalište za mlade
 14. Novosadski volonterski servis
 15. OLI Centar Novi Sad
 16. Omladinski savez udruženja "Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS"
 17. Play centar Novi Sad
 18. Podružnica Društva psihologa Srbije za Južnobački okrug
 19. Škola za dizajn "Bogdan Šuput" Novi Sad
 20. Udruženje građana "Patrija"
 21. Udruženje roditelja Matica

Festival mentalnog zdravlja se održava od 2016. godine u Novom Sadu i okolini i uključuje saradnju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ustanova i organizacija koje se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja i blagostanja stanovništva. Tom prilikom, pokreću se važne društvene teme, preispituje položaj mentalnog zdravlja u (našem) društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji.
«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju