NovostiIZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI 11.12.2020. GODINE

11.12.2020

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

 

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1794 novih slučajeva. U svim opštinama registruju se visoki nivoi obolevanja. Po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 509. Situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 40.349. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 11.502, potom sledi Pančevo sa više od 4300, Subotica sa više od 2700, Zrenjanin sa više od 2500, Bačka Palanka sa više od 1500, potom Kikinda sa više od 1400, Sremska Mitrovica sa više od 1000 i Vrbas sa skoro 1000 registrovanih aktivnih slučajeva.

 

Zdravstveni sistem je i dalje u izuzetno teškoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

 

U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna.

 

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
  2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  5. Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
  6. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  7. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju