NovostiIZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI 31.12.2020. GODINE

31.12.2020

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima. Tokom nedelje registruje se pad broja novih slučajeva u odnosu na prethodnu, ali se i dalje radi o veoma visokim nivoima obolevanja. U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se i dalje ocenjuje kao vanredna.

 

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 689 novih slučajeva. Najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 176.

 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 32.972. Broj aktivnih slučajeva je značajno pao zbog oporavaka velikog broja blagih slučajeva,  obolelih pre dve nedelje, posebno u Novom Sadu, Pančevu, Vrbasu, Žablju, Rumi i Bačkoj Palanki. U ovom trenutku najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 8.842, potom sledi Zrenjanin sa više od 3400, Pančevo sa više od 1700, Subotica i Bačka Palanka sa više od 1500 i Kikinda sa više od 1300 registrovanih aktivnih slučajeva.

 

Zdravstveni sistem je i dalje u teškoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

 

Dalji tok epidemije zavisiće od primene i poštovanja propisanih mera tokom novogodišnjih praznika. Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata,
  2. Izbegavanje okupljanja tokom proslava gde se okuplja veći broj ljudi, a, posebno tokom slava (poželjno bi bilo slaviti samo u krugu porodice odnosno domaćinstva, do 5 osoba), božićnih i novogodišnjih praznika, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
  4. Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  5. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  6. Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
  7. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  8. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju