Novosti



Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar 2021.

08.10.2021

Ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuje se na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, organizacije Ujedinjeni za globalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta.

 

Slogan Svetskog dana mentalnog zdravlja 2021. godine „Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve” pruža mogućnost prvenstveno onlajn, s obzirom na pandemiju COVID-19, da svi mi učinimo nešto konkretno kako bi očuvali mentalno zdravlje tokom pandemije.

 

Pandemija COVID-19, koja je pogodila milione ljudi širom sveta, ostavila je dugoročne posledice po mentalno zdravlje. Neke osobe, uključujući zdravstvene radnike, osobe koje žive same, osobe u izolaciji i karantinu, članovi porodica zaraženih osoba, kao i osobe sa već postojećim mentalnim poremećajima, bile su posebno pogođene tokom pandemije.

 

Tokom pandemije COVID-19 došlo je do značajnog narušavanja sistema pružanja usluga mentalnog zdravlja, što je za posledicu imalo primenu novih načina pružanja usluga – pre svega korišćenjem digitalnih tehnologija (usluga telemedicine) ili pak korišćenjem dežurnih telefonskih linija.

 

Pandemija COVID-19 uticala je takođe i nastaviće da utiče na osobe svih starosnih dobi, i to na mnogo načina: npr. putem proživljenog straha od zaražavanja, preživljenog gubitka bliskih članova porodice, stalnom strepnjom od gubitka posla, ili pak kroz osećaj usamljenosti zbog socijalne distance.

 

Naime, kao pojedinci možemo preduzeti konkretne akcije u cilju očuvanja sopstvenog mentalnog zdravlja i pružanju podrške prijateljima i porodici, kao poslodavci možemo da preduzmemo korake ka uspostavljanju programa za opuštanje i relaksaciju za zaposlene, kao kreatori politika možemo da se obavežemo na povećanje kvaliteta usluga mentalnog zdravlja, kao lideri zemalja možemo da predstavimo inovativna rešenja i primere dobre prakse koji mogu poslužiti za inspiraciju drugima, i kao novinari možemo da promovišemo primere dobre prakse kako bi zaštita mentalnog zdravlja postala stvarnost za sve.

 

U Republici Srbiji je u cilju očuvanja mentalnog zdravlja u vreme pandemije COVID-19 otvorena Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna. Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima 0800 309 309 je besplatan i dostupan non-stop od 00 do 24 časa sa svih mobilnih i fiksnih mreža.

 

 

Tekst je preuzet i adaptiran sa sajta: https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2021/about

 

Ove godine, povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama organizuje Festival mentalnog zdravlja pod sloganom Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje“. Ova kampanja ima za cilj da podigne svest o uticaju seksualnog zdravlja na mentalno zdravlje, kao i da ukaže da u izgradnji sigurnog i prihvatajućeg prostora, pored stručnjaka i stručnjakinja koji se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja, značajnu ulogu imaju svi članovi i članice naše zajednice i društva.

 

Ugroženost različitih aspekata seksualnog zdravlja može ostvariti negativne posledice na mentalno zdravlje i blagostanje. Ulogu u promovisanju seksualnog i sa njim usko povezanog mentalnog zdravlja, imaju svi članovi društva – uža i šira sredina svakog pojedinca koja je prihvatajuća i nediskriminatorna, porodica i prijatelji koji pružaju primarnu podršku i stvaraju osnov za doživljaj sigurnosti, stručnjaci koji edukuju, obrazovni sistem koji pruža informacije i uči svakog od nas kako da čuvamo i promovišemo seksualno zdravlje, zdravstveni sistem koji uz poštovanje i bez diskriminacije brine o celokupnom zdravlju pojedinca, pravni sistem koji zakonima i drugim aktima štiti ljudska prava i sigurnost svojih građana i mediji koji adekvatno izveštavaju.

 

Šesti Festival mentalnog zdravlja će se održati od 10. do 20. oktobra i uključiće sledeće aktivnosti na više lokacija u Novom Sadu, kao i „onlajn“:

 

  • 8 radionica

  • 9 tribina

  • 2 filmske projekcije sa diskusijom

  • 2 ulične akcije

  • 2 izložbe

  • 2 nagradna konkursa

  • Interaktivno predavanje

  • Piknik

  • Šiz (pab) kviz

Detaljan program Festivala se nalazi na linku: http://izjzv.org.rs/app/FMZ/

 

Ovogodišnji Festival mentalnog zdravlja održaće se uz poštovanje svih epidemioloških mera za sprečavanje širenja pandemije, održavanjem propisane distance i nošenjem maski.

 

Festival je podržala Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

 

Festival mentalnog zdravlja se održava od 2016. godine u Novom Sadu i okolini i uključuje saradnju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ustanova i organizacija koje se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja i blagostanja stanovništva. Tom prilikom, pokreću se važne društvene teme, preispituje položaj mentalnog zdravlja u (našem) društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji.

 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju