Poljoprivredno-prehrambeni sistemi su važan deo života svakog od nas, mada toga vrlo često nismo ni svesni. Namirnice koje biramo i način na koji ih proizvodimo, pripremamo i skladištimo čine nas sastavnim delom ovog složenog sistema.
Održivi poljoprivredno-prehrambeni sistemi su oni u kojima je veliki izbor zdravstveno bezbedne hrane dostupan po pristupačnoj ceni za sve kako bi se izbgla glad u svetu. U doba velikih klimatskih promena i degradacije životne sredine, promena na ekonomskom tržištu, a posebno u vreme pandemije, održivost poljoprivredno-prehrambenih sistema treba da obezbedi povoljne uslove za generacije koje dolaze.
Čemu briga?
Poljoprivredno-prehrambeni sistemi zapošljavaju milijardu ljudi širom sveta, više nego bilo koji drugi privredni sektor. Proizvodnja i konzumiranje hrane, kao i odlaganje otpada koji nastaje nakon ovih postupaka utiče na klimu i životnu sredinu. Proizvodnja hrane često degradira ili uništava prirodna staništa i doprinosi izumiranju biljnih i životinjskih vrsta. Takva neefikasnost je izuzetno skupa, a sa druge strane današnji poljoprivredno-prehrambeni sistemi otkrivaju velike nejednakosti u društvenim poredcima širom planete. Tri milijarde ljudi ne može sebi priuštiti zdravstveno bezbednu i balansiranu ishranu, dok se sa druge strane povećava broj osoba sa prekomernom telesnom masom i gojaznošću širom sveta.
Pandemija COVID-19 je poljoprivrednicima, koji se decenijama bore sa klimatskim promenama, dodatno otežala prodaju svojih proizvoda. Sa druge strane, zbog velikih društvenih promena, sve veći broj ljudi je siromašan. Planeti Zemlji su potrebni održivi poljoprivredno-prehrambeni sistemi sposobni da nahrane 10 milijardi ljudi do 2050. godine.
Planovi za budućnost
Rešenja postoje, nisu jednostavna, ali su moguća. Vlade vodećih zemalja sveta moraju promovisati i primeniti jednakost u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i raspoloživim izvorima energije. Potrebna je podrška malim poljoprivrednim proizvođačima, ali i velikim poljoprivrednim sistemima kako bi se obezbedile dovoljne količine hrane za sve, ali i da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu.