Životinje, biljke i ljudi dele isti eko-sistem koji zahteva više sektora da rade zajedno. Kako zajednica javnog zdravlja može sarađivati da bi postigla jedno zdravlje?
Podteme
Klimatske promene; Održivi razvoj i održive politike prehrane; multisektorski pristupi zdravlju; Definicija SZO za Jedno zdravlje; antimikrobna rezistencija; bezbednost hrane; saradnja u javnom zdravstvu; kulturološka različitost.
KLJUČNE PORUKE
- Pristup „Jedno zdravlje“ prepoznaje da se zdravlje ekosistema ne može odvojiti od zdravlja svih ljudi, životinja, biljaka i njihovog životnog okruženja. Izvor: HEAL
- Klimatska kriza utiče na ljudsko zdravlje jer ugrožava pristup čistom vazduhu, sigurnoj vodi za piće, hranljivoj hrani i sigurnom skloništu. Izvor: WHO
- Profesionalne grupe iz različitih sektora treba da rade zajedno kako bi sprečile prekomernu upotrebu antibiotika u zdravlju ljudi i životinja, što može dovesti do antimikrobne rezistencije. To je Jedno zdravlje na delu. Izvor: WHO Europe
- Potrošači se moraju osećati ovlašćenima da smanjuju rasipanje hrane, usvajaju zdraviju ishranu i podržavaju preduzeća održivim praksama, jer imaju moć́ da menjaju prehrambene sisteme svojim odlukama o kupovini i načinu života, a dijetetičari su ključni agenti koji im pomažu i vode ih ka zdravijoj i održivija dijeta. Izvor: EFAD
- Održiva ishrana ima mali uticaj na životnu sredinu, raznolika je, hranljiva, sa manje resursa i proizvodi najmanje otpada koji doprinosi sigurnosti hrane i ishrane i zdravom životu za sadašnje i buduće generacije. Izvor: FAO
- Mora se osigurati saradnja između zdravstvenih sistema kako bi se postiglo „Jedno zdravlje“ za sve. Izvor: WHO
- Ciljevi održivog razvoja imaju za cilj „Jedno zdravlje“ i održivu budućnost. Imamo još 9 godina da postignemo ove ciljeve! Izvor: WHO
- Sistem označavanja nutricionističkih pakovanja u paketu pruža priliku za povećanje pismenosti ljudi, osnažujući ih da donose bolje izbore; istovremeno stvarajući zdravije okruženje za hranu, poboljšavajući prehrambene obrasce i promovišući zdrav način života. Izvor: EUPHA
- Borba protiv antimikrobne rezistencije zahteva razumevanje veza između zdravlja ljudi, životinja i životne sredine i preduzimanje odgovarajućih mera. Izvor: WHO Europe
- Borba protiv antimikrobne rezistencije zahteva: Razumevanje ljudskog ponašanja prema upotrebi antibiotika; unapređenje javnih zdravstvenih kompetencija; Koordiniranje naših napora putem pristupa One Health; Podizanje zdravlja kao političkog prioriteta za sve sektore. Izvor: https://twitter.com/hans_kluge/status/1330929586994089987?s=20
- Sigurnost hrane je stvar svih! Pratite 5 tastera za sigurniju hranu: Budite čisti; Odvojeno sirovo i kuvano; Temeljno kuvati; Držite hranu na bezbednoj temperaturi; Koristite sigurnu vodu i sirovine Izvori: WHO i WHO
- Prodavači koji prodaju hranu mogu preduzeti korake da osiguraju sigurnost hrane: Redovnim pranjem ruku; Pravilno rukovanje i čuvanje hrane; Odvajanje živih životinja i sirove hrane od gotove hrane. Izvor: WHO Europe
- Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte boljim izborima transporta, hrane i upotrebe energije rezultira poboljšanjem zdravlja, posebno smanjenim zagađenjem vazduha. Izvor: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-and-health
- Javni zdravstveni sektor treba da razmotri promene u obrazovanju zdravstvenih radnika i sprovođenju javnih zdravstvenih usluga i intervencija. Održivi razvoj zahteva hitnu akciju i globalno partnerstvo za rešavanje najsloženijih problema na svetu. Izvor: EUPHA Environmental Health Track report 2020
- Javno zdravstvena zajednica i vladini službenici trebalo bi da rade na integrisanju održivosti u nacionalne prehrambene smernice zasnovane na hrani kako bi pomogli društvima da se kreću ka zdravijim i održivijim obrascima hrane. Izvor: FAO
ČINJENICE
- Pristup One Health želi da poboljša saradnju između profesionalaca iz različitih sektora kako bi se pomoglo u suočavanju sa stalnom pretnjom antimikrobne rezistencije. To uključuje sprečavanje prelaska bolesti između životinja i ljudi. Izvor: https://twitter.com/WHO_Europe/status/1232296689110786050
- 60% svih zaraznih bolesti koje pogađaju ljude potiču od životinja. Zbog toga je potreban pristup One Health za borbu protiv antimikrobne rezistencije kod ljudi i životinja. Izvor: https://twitter.com/WHO_Europe/status/1230779190707998721
- Evropski klimatski pakt je inicijativa širom EU koja poziva ljude, zajednice i organizacije da učestvuju u klimatskim akcijama i grade zeleniju Evropu. Izvor: European Commission
- Antimikrobna rezistencija je sposobnost mikroorganizma da preživi i odupre se izlaganju antimikrobnim lekovima. Postoje različite vrste antimikrobnih sredstava koja deluju protiv različitih vrsta mikroorganizama. Izvor: https://twitter.com/WHO_Europe/status/1260530211583668224
- Evropska regija sada rizikuje ubrzano širenje antimikrobne rezistencije. Dugoročni problem sa neadekvatnom upotrebom antibiotika od strane pojedinaca i u zdravstvenim ustanovama pogoršava se kao rezultat pandemije COVID-19. Izvor: WHO
- U evropskom regionu se svakog minuta razboli 44 ljudi od jedenja kontaminirane hrane - to je 23 miliona svake godine. Sigurnost hrane je stvar svih i svi moramo da igramo ulogu u obezbeđivanju sigurne hrane. Izvor: https://twitter.com/WHO_Europe/status/1148249721070399494
- SZO / Evropa sazvala je pan-Evropsku komisiju za zdravlje i održivost - obnova i jačanje zdravstvenih sistema u svetlu pandemije - ovaj projekat okuplja stručnjake na visokom nivou iz različitih oblasti. Izvor: https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-policy/european-programme-of-work/pan-european-commission-on-health-and-sustainable-development/multimedia/statement-rethinking-policies-in-the-light-of-the-pandemic
- Između 2030. i 2050. godine očekuje se da će klimatske promene uzrokovati približno 250 000 dodatnih smrtnih slučajeva godišnje, samo od neuhranjenosti, malarije, dijareje i toplotnog stresa. Izvor: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-and-health
- Za mobilnost i migraciju zdravstvene radne snage potrebni su efikasni upravljački pristupi kako bi se zaustavilo odvođenje i odvod u odsustvu resursa. Za ovo je potreban globalni pristup zasnovan na solidarnosti i humanosti, kao i veća odgovornost EU. Izvor: EJPH i WHO Europe
- Globalni pariški klimatski sporazum, ciljevi održivog razvoja i Zeleni sporazum EU trebalo bi da budu vodeći principi i pravci politike za sve stručnjake i društvo u celini. Ključni principi iz tih dokumenata treba da pruže dodatne argumente za istraživanje, usmeravaju zagovaranje i bilo koju drugu vrstu akcije koja će doprineti poboljšanju životne sredine i zdravlja. Izvor: EUPHA
- Iako EU u proseku ima najvišu ocenu za SDG 1 (Svugde okončati siromaštvo u svim njegovim oblicima), ona ima najnižu ocenu za SDG 12 (Osigurati održive obrasce potrošnje i proizvodnje) i SDG 14 (Očuvati i održivo koristiti okeane, mora i morski resursi za održivi razvoj). Izvor: https://dashboards.sdgindex.org/#/
- Globalno, gubi se ili troši 25% do 35% ukupne proizvedene hrane, što je doprinelo 8% do 10% ukupnih antropogenih emisija stakleničkih gasova od 2010. do 2016. Izvor: IPCC
- Borba protiv antimikrobne rezistencije usko je povezana sa ciljevima održivog razvoja. Izvor: WHO Europe .
Literatura:
- Stop the COVID-19 pandemic from becoming an AMR catastrophe: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/antimicrobial-resistance/publications/2019/antimicrobial-resistance-advocacy-briefs/stop-the-covid-19-pandemic-from-becoming-an-amr-catastrophe
- A One Health Approach to Climate Change and the COVID-19 Pandemic: https://www.env-health.org/wp-content/uploads/2021/01/One-Health-Briefing.pdf#new_tab
- Environmental Health track report 2020 by EUPHA: https://eupha.org/repository/advocacy/Environmental_Health_Track_Report final.pdf
- Sustainable Health Through the Life Span: Nutrition as a Smart Investment for Europe http://www.efad.org/en-us/reports-and-papers/efad-reports/efad-white-paper/
- Green Public Procurement (GPP) is a powerful tool for procuring and serving healthy and sustainable food in different settings such as schools, universities, hospitals, etc. Food operators can reduce greenhouse gases by promoting local products, reducing use of plastics, promoting bulk buying, and stocking eco-friendly and fair-trade food stuffs, reducing food waste, among other actions. Source: European Commission