Kampilobakterioza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz roda Campylobacter, koja se manifestuje kao akutna crevna infekcija.
Glavni put prenosa je putem hrane, a najčešći izvori infekcije su nedovoljno termički obrađeno meso (posebno piletina) i prerađevine od mesa, zatim sirovo, neprokuvano ili nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi, a izvor infekcije može biti i zagađena voda/led. Do infekcije može doći i prilikom kontakta sa sa stolicom ili kontaminiranom dlakom inficiranih životinja (posebno kućnih ljubimaca). Infekcija se retko može preneti i u kontaktu sa inficiranim čovekom (najčeće u okviru porodice ili u kolektivnom smeštaju).
Prevencija 1. Dobra termička obrada hrane, naročito mesa i mleka
|
Najčešći simptomi i znaci kampilobakterioze su:
Dijareja (proliv) koja može biti sa primesama sluzi i krvi
Grčevi u stomaku, mučnina i povraćanje
Povišena telesna temperatura
Bolovi u mišićima, zglobovima
Simptomi obično počinju 2–5 dana nakon zaražavanja i povlače se nakon sedam, a najduže 10 dana.
Komplikacije
Najčešća komplikacija kampilobakterioze je dehidratacija, koja se naročito brzo razvija kod male dece.
Dehidratacija je nedostatak tečnosti u telu.
Simptomi i znaci dehidratacije:
Osećaj žeđi, suva usta ili grlo
Pad krvnog pritiska
Osećaj vrtoglavice ili ošamućenosti
Oskudno mokrenje, taman i koncentrovan urin
Ako imate povišenu telesnu temperaturu, proliv ili povraćanje i druge simptome kampilobakterioze ili drugih crevnih infekcija potražite lekarsku pomoć.
Terapija je u najvećem broju slučajeva simptomatska: dijetetska ishrana i nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita.
U Vojvodini je u periodu od 2020. do 2024. godine prijavljeno 616 slučajeva kampilobakterioze, a više od polovine obolelih čine deca mlađa od sedam godina.
Kontakt telefon za dodatne informacije :
Institut za javno zdravlje Vojvodine 021 4897839
Izvori podataka:
https://www.cdc.gov/campylobacter/about/index.html
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter