Izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za pićeVoda za piće iz javnog vodovoda Grada Novog Sada i naselja - Oktobar 2023

07.11.2023

Tokom oktobra 2023. godine stručna lica Instituta za javno zdravlje Vojvodine su svakodnevno uzorkovala 18 uzoraka vode za piće iz javnog vodovoda na teritoriji Grada Novog Sada i naselja: Novi Sad i Petrovaradin, Stepanovićevo, Futog, Kovilj, Sremski Karlovci, Sremska Kamenica, Ledinci, Stari Ledinci, Veternik, Čenej, Bukovac, Kisač, Rumenka, Kać i Budisava. 

Analizom 558 uzoraka prečišćene hlorisane vode za piće, utvrđena je zdravstvena ispravnost (mikrobiološka i fizičko-hemijska ispravnost) 98,57% (550) analiziranih uzoraka vode za piće iz javnog vodovoda na teritoriji Grada Novog Sada i naselja tokom oktobra 2023. godineodnosno mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 98,92% (552), a fizičko-hemijska ispravnost je utvrđena u 99,64% (556) kontrolisanih uzoraka.

S obzirom na rezultate utvrđivanja zdravstvene ispravnosti kontrolisanih uzoraka vode za piće tokom oktobra 2023. godine, može se zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz javnog vodovoda na teritoriji Grada Novog Sada i naselja ne postoji opasnost po zdravlje ljudi.

Uzimajući u obzir da se u uzorcima vode za piće iz mreže novosadskog vodovododa sporadično utvrđuju i prisustvo mikroorganizama pokazatelja sekundarnog mikrobiološkog zagađenja, koji mogu predstavljati opasnost po zdravlje osetljive populacije, može se zaključiti da su uzroci mikrobiološke neispravnosti najčešće vezani za zdravstveno bezbedno snabdevanje i rukovanje vodom za piće, posebno tokom izvođenja obimnih radova na vodovodnoj mreži, takođe u naseljima na krajevima vodovodne mreže, u objektima sa starim vodovodnim cevima ili u objektima gde pre upotrebe prečišćene hlorisane vode za piće nije obavljena prethodna dezinfekcija i ispiranje sistema.

U slučaju pojave izmenjenih senzornih osobina prečišćene vode za piće (izmenjena boja, prisutan miris, vidljiv talog ili crne lebdeće primese u vodi) poreklom iz javnog vodovoda na teritoriji Grada Novog Sada i naselja, preporučuje se ispiranje vodovodnog sistema do potpunog izbistravanja vode. Ispiranje vodovodnog sistema u individualnim stambenim objektima može se obaviti otvaranjem slavine hladne vode i omogućavanjem daljeg protoka hladne vode u blagom mlazu do nestanka neprijatnih senzornih osobina vode za piće.    

«

Institut/Izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju