Projekti i programiOdržana dodela nagrada - konkurs „Moj doprinos zdravlju zajednice“

19.12.2019

U sredu, 18. decembra, u Kulturnoj stanici Eđšeg dodeljeno je 6 nagrada za edukatore iz oblasti zdravstvenog vaspitanja u okviru konkursa Instituta za javno zdravlje Vojvodine „Moj doprinos zdravlju zajednice. Tom prilikom, nagrađeni edukatori predstavili su svoj zdravstveno-vaspitni rad.

»

Podrška edukaciji učenika osnovnoškolskog uzrasta o pubertetu

19.12.2019

Pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine iz Centra za promociju zdravlja, izradili su priručnik za edukatore pod nazivom „Razumem šta mi se dešava – podrška edukaciji učenika osnovnoškolskog uzrasta o pubertetu“.

»

4. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA
10 – 20. oktobar 2019. godine

15.10.2019

Životne krize – i rizik i šansa“ slogan je ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja, kojim Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja. Ovom kampanjom se podiže svest o značaju životnih kriza i promoviše se važnost individualnih, interpersonalnih i društvenih činilaca u uspešnom prevladavanju kriza. Istovremeno se razmatra na koji način različiti faktori omogućavaju da krize ne predstavljaju samo rizik po mentalno zdravlje, već i mogućnost za rast i razvoj.

»

NAGRADNI KONKURS ZA FOTOPRIČU
TEMA: O NEODUSTAJANJU - PRIČA U SLIKAMA

13.09.2019

Opis teme: "Neodustajanje kao snaga, momenti koji nas inspirišu da istrajemo, neodustajanje kao šansa za razvoj, istrajnost kao resurs u krizi, neodustajanje koje pruža novi početak."

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva sve zainteresovane da učestvuju u NAGRADNOM KONKURSU za foto priču na temu "O NEODUSTAJANJU - PRIČA U SLIKAMA". Konkurs je deo kampanje “Životne krize - i rizik i šansa” kojom se obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja.

»

Nagradni konkurs “Knjige koje su nam značile u vreme emocionalnih kriza”

06.09.2019

Centar Srce i Institut za javno zdravlje Vojvodine pozivaju sve zainteresovane da učestvuju u konkursu „Knjige koje su nam značile u vreme emocionalnih kriza“. Konkurs je deo kampanje “Životne krize: rizik i šansa” kojom se obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja.

»

Projekat: „Kaži kako se osećaš! Razvijanje emocionalnih veština kod dece“

25.01.2019

Institut za javno zdravlje Vojvodine realizovao je projekat „Kaži kako se osećaš! Razvijanje emocionalnih veština kod dece u 2018. godini – 1. i 2. deo pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

»

PROJEKAT „PODRŠKA MENTALNOM ZDRAVLJU TRUDNICA“

16.01.2019

Institut za javno zdravlje Vojvodine realizovao je projekat ,,Podrška mentalnom zdravlju trudnica” pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo grada Novog Sada.

»

Rezultati konkursa „Moj doprinos zdravlju zajednice“

10.12.2018

Institut za javno zdravlje Vojvodine raspisao je nagradni konkurs za edukatore iz oblasti zdravstvenog vaspitanja pod nazivom „Moj doprinos zdravlju zajednice“. Pored sažetka sa opisom zdravstveno-vaspitnog rada, edukatori su pripremili i kreativni prikaz rada sa različitim ciljnim grupama u formi po izboru.

»

TRIBINA: „OD PARTNERSTVA DO RODITELJSTVA“

30.11.2018

Obaveštavamo sve zainteresovane da će se u petak 21. decembra u knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6) sa početkom u 18 časova održati tribiina pod nazivom "Od partnerstva do roditeljstva: kako da se psihološki pripremimo dok čekamo bebu?“

»

NAGRADNI KONKURS ZA FOTO PRIČU TEMA: KAKO (SMO) U SVETU KOJI SE MENjA?

27.11.2018

Pošaljite 1-5 fotografija + kratak opis fotografija (do 200 reči) do 16. decembra u formi proze ili poezije i prikažite nam vašu viziju teme „Kako (smo) u svetu koji se menja?“.

»

„MOJ DOPRINOS ZDRAVLJU ZAJEDNICE“ NAGRADNI KONKURS ZA EDUKATORE IZ OBLASTI ZDRAVSTVENOG VASPITANJA

27.11.2018

Nagradni konkurs za sve oni koji doprinose zdravlju zajednice u Novom Sadu! Potrebno je da pošaljite sažetak i kreativni prikaz rada na unapređenju zdravlja vaše ciljne grupe kako biste učestvovali u našem konkursu sa veoma lepim nagradama (poklon vaučeri za putovanja)!

»

Održan seminar „Edukacija edukatora za rad sa decom na temu puberteta“

19.03.2018

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine iz Centra za promociju zdravlja, organizovali su seminar pod nazivom «Edukacija edukatora za rad sa decom na temu puberteta“ 14. i 15. marta 2018. godine, koji je namenjen nastavnicima razredne nastave četvrtih razreda osnovne škole i stručnim saradnicima (pedagozima i psiholozima).

»

Publikacija „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“

28.04.2016

Institut za javno zdravlje Vojvodine, u sklopu projekta „Novi Sad – zdrav grad“, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, objavio je publikaciju „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“.

            Zdravstveni profil jednog grada je kvantitativni i kvalitativni opis zdravlja građana i faktora koji utiču na njihovo zdravlje. On identifikuje postojeće probleme, predlaže područja za unapređenje i stimuliše pozitivnu akciju. Publikacija „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“ služiće u narednom peridu za kreiranje Gradskog plana za zdravlje.

            Doprinos ovoj publikaciji dale su mnoge institucije i ustanove, ali i mnogobrojni predstavnici zajednice koji su kroz učešće u istraživanju u „Brza procena kvaliteta života u Gradu Novom Sadu“, Konsenzus konferenciji i foto, literarnom i likovnom konkursu  pružili značajan uvid u potrebe, stavove, vrednosti, i viziju građana i građanki Novog Sada u vezi sa unapređenjem zdravlja u gradu.

            Projekat „Novi Sad – zdrav grad“ sprovodi se od 2012. godine kada je Grad Novi Sad je pristupio V fazi Evropske mreži zdravih gradova Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i time postao jedini grad iz Republike Srbije koji je član ove mreže.Prilikom pristupanja Grada Novog Sada mreži, formiran je Koordinacioni odbor za učešće Grada Novog Sada u Evropskoj mreži zdravih gradova SZO, a stručni i savetodavni rad u okviru pristupanja i realizacije V faze projekta „Novi sad – zdrav grad“ poveren je Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

            Evropska mreža zdravih gradova SZO predstavlja globalni pokret koji načelo „zdravlje za sve” pokušava da utemelji i otelotvori na lokalnom nivou. On podrazumeva angažman lokalne samouprave za unapređenje zdravlja u gradu kroz proces političkog delovanja, institucionalnih promena, izgradnje kapaciteta, planiranja na partnerskoj osnovi i inovativnim projektima. Oko 100 gradova su članovi Evropske mreže zdravih gradova SZO, a postoji i 40-ak nacionalnih mreža zdravih gradova širom Evropskog regiona koje broje više od 1400 gradova i opština.

Publikaciju „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“ možete preuzeti ovde.

»

PROJEKAT „KAŽI KAKO SE OSEĆAŠ - RAZVIJANJE EMOCIONALNIH VEŠTINA KOD DECE U 2015“

29.12.2015

Institut za javno zdravlje Vojvodine sprovodi projekat „Kaži kako se osećaš: razvijanje emocionalnih veština kod dece u 2015. godini“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Tom prilikom, pripremljena su dva zdravstveno – vaspitna sredstva:

- Radni list „Priča o osećanjima“ namenjen je učenicima drugih razreda osnovnih škola. U njemu se obrađuju teme prepoznavanja i imenovanja emocija i pogodan je za rad u školi. Ovaj radni list pruža mogućnost različitih modaliteta upotrebe:

- dete može samostalno da popunjava, docrtava, boji određene stranice radnog lista, radi jednostavnije vežbe;

- u školi, profesori razredne nastave, pedagozi i psiholozi,  mogu da organizuju aktivniji i detaljniji rad, prilikom čega je efekat na razvijanje emocionalnih veština mnogo veći.

 


- Brošura „Emocionalne avanture naše dece“namenjena je roditeljima učenika drugih razreda osnovnih škola, a obuhvata teme koje se tiču razumevanja emocija kod dece i služi  kao izvesni vodič za uspešno obavljanje roditeljskog zadatka socijalizacije emocija kod dece.

 

Radni list i brošura će biti distribuirana učenicima drugih razreda svih osnovnih škola u Novom Sadu i njihovim roditeljima, kao i ustanovama zdarvstvene i socijalne zaštite.


Takođe, projekat je podrazumevao sprovođenje serije radionica sa decom u 5 odeljenja drugih razreda novosadskih osnovnih škola „Dušan Radović“ i „Nikola Tesla“ koje imaju za cilj razvijanje emocionalnih veština (veština prepoznavanja i imenovanja emocija, dobrog nošenja sa neprijatnim emocijama, empatije i druge).


Radionice su tokom novembra i decembra sprovodili obučeni studenti psihologije pod supervizijom doc. dr Jelice Petrović, nastavnika iz oblasti razvojne psihologije sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Organizovana je i evaluacija efekata koji osmišljeni program edukacije ima na razvijanje emocionalne kompetencije kod dece koja su učestvovala u radionicama. Pripremljeni su kratki upitnici za učenike i za profesore razredne nastave koji su popunjavani pre i posle sprovođenja radionica.

Kao završna aktivnost projekta organizovane su interaktivnepriredbe za roditelje u odeljenjima u kojima su sprovedene radionice tokom kojih su deca prikazala roditeljima ono što su naučila na radionicama i predstavila im brošuru „Emocionalne avanture naše dece“.


Radni list i brošura se mogu preuzeti na sledećim linkovima:

- Radni list „Priča o osećanjima“

- Brošura „Emocionalne avanture naše dece“


Preuzmite dokumente: 

Radni list „Priča o osećanjima“

Brošura „Emocionalne avanture naše dece“

»

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju