Kampanje



OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE I 16. OKTOBAR SVETSKI DAN HRANE 2024. GODINE

27.09.2024

Institut za javno zdravlje Vojvodine i ove godine obeležava Oktobar, mesec pravilne ishrane i 16. oktobar, Svetski dan hrane, kao i 8. novembar, Evropski dana pravilne ishrane i kuvanja zajedno sa decom (European Day of Healthy Food and Cooking with Children).





Kampanja Oktobar – mesec pravilne ishrane je usmerena na edukaciju stanovništva o pravilnoj ishrani, kao jednom od najznačajnijih faktora u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti. Cilj aktivnosti u okviru kampanje je informisanje najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani. Ostvarivanje predviđenih aktivnosti moguće je komplementarnim angažovanjem zdravstvenih i obrazovnih ustanova, uz učešće zaposlenih, učenika i njihovih roditelja, medija (štampe, televizije, radija) društveno-humanitarnih, sportskih, rekreativnih, kulturnih i drugih organizacija i udruženja.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization, FAO) svake godine obeležava 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana hrane je „Pravo na hranu za bolji život i budućnost”. 

 

 

Poljoprivrednici u svetu proizvode dovoljno hrane da prehrane više od globalne populacije, a glad i dalje postoji. Oko 733 miliona ljudi suočeno je sa glađu u svetu zbog ponovljenih vremenskih šokova, sukoba, ekonomskih padova, nejednakosti i pandemije. Ovo najteže utiče na siromašne i ugrožene, od kojih su mnoga poljoprivredna domaćinstva, što odražava povećanje nejednakosti u zemljama i unutar njih.

Hrana je treća najosnovnija ljudska potreba posle vazduha i vode – svako treba da ima pravo na adekvatnu hranu. Ljudska prava kao što su pravo na hranu, život i slobodu, rad i obrazovanje priznata su Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i dva pravno obavezujuća međunarodna pakta.

„Hrana“ je simbol za raznolikost, ishranu, pristupačnost, dostupnost i bezbednost. Na našim trpezama, poljima, pijacama, u ribarskim mrežama treba da bude dostupna veća raznovrsnost hrane, za dobrobit svih nas.

Preko 2,8 milijardi ljudi u svetu ne može da priušti zdravu ishranu. Nezdrava ishrana je vodeći uzrok svih oblika pothranjenosti – pothranjenosti, nedostataka mikronutrijenata kao i gojaznosti, koji sada postoje u većini zemalja, presecajući socio-ekonomske klase. Ipak, danas previše ljudi pati od gladi i ne može sebi da priušti zdravu ishranu. Ranjiviji ljudi su često primorani da se oslanjaju na osnovne namirnice ili jeftinije namirnice koje mogu biti nezdrave, dok drugi pate od nedostupnosti sveže ili raznovrsne hrane, nemaju informacije koje su im potrebne da izaberu zdravu ishranu ili se jednostavno odlučuju za praktičnost.

 
Glad i neuhranjenost dodatno pogoršavaju dugotrajne ili produžene krize koje su vođene kombinacijom sukoba, ekstremnih vremenskih prilika i ekonomskih šokova. Poljoprivredno-prehrambeni sistemi, kao celina, podložni su katastrofama i krizama, posebno uticajima klimatskih promena, ali u isto vreme stvaraju zagađenje, degradiraju zemljište, vodu i vazduh i doprinose emisiji gasova staklene bašte i gubitku biodiverziteta. Transformacijom poljoprivredno-prehrambenih sistema, postoji veliki potencijal za ublažavanje klimatskih promena i podržavanje mirnih, otpornih i inkluzivnih sredstava za život za sve.



Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje i ove godine u okviru obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra, aktivnosti usmerava na edukaciju najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani. Ove godine je povodom Svetskog dana hrane raspisan konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola na temu „Pravilna ishrana čuva tvoje zdravlje” sa ciljem podsticanja zdravstvenovaspitnog rada u predškolskim ustanovama i školama na temu značaja pravilne ishrane za zdravlje, a biće organizovana i predavanja, tribine i izložbe.


I ove godine je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje raspisao konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola na temu „Pravo na hranu da ima svako - pokaži kako” sa ciljem podsticanja zdravstvenovaspitnog rada u predškolskim ustanovama i školama na temu značaja ishrane za zdravlje.

Izvor: https://www.fao.org/world-food-day/en

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju