NovostiINFORMACIJA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI I GRADU NOVOM SADU ZA 10.07.2020. GODINE

10.07.2020

NOVI PORAST BROJA OBOLELIH OD COVID 19 I POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE U AP VOJVODINI


Od početka epidemije u Srbiji u martu,  pa do 10.07.2020. godine, u AP Vojvodini je registrovan ukupno 2331 slučaj  koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 884.

 

U poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrovano 138 novih slučajeva, među kojima je 65 iz Novog Sada. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Epidemiološka situacija u AP Vojvodini u celini, se ocenjuje kao nesigurna, dok se u Gradu Novom Sadu i opštini Vrbas ocenjuje kao nepovoljna.

Očekuje se dalje pogoršanje situacije.

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i uskoro bi kapaciteti kojima raspolaže mogli biti prevaziđeni. Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metar;

2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

3. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

5. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

6. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u     samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju