NovostiINFORMACIJA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI I GRADU NOVOM SADU ZA 20.07.2020. GODINE

20.07.2020

U AP VOJVODINI REGISTROVAN NEŠTO MANJI BROJ OBOLELIH OD COVID 19 ALI NAJVEĆI U GRADU NOVOM SADU DO SADA


Od početka epidemije u AP Vojvodini je registrovano ukupno 3982 slučaja  koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 1697. U Vojvodini je registrovano novih 187 slučajeva od čega je u Novom Sadu 131. Epidemiološka situacija u AP Vojvodini u celini se ocenjuje kao nepovoljna.

 

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni.

 

Institut  poziva sve na neophodno hitno sprovođenje proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

1.Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

 2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi veliki broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

3. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
5.Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

6.Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju