NovostiIZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI 17.08.2020. GODINE

17.08.2020

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao nepovoljnu, ali sa tendencijom poboljšanja. U ovom trenutku je 3021 aktivni slučaj na teritoriji AP Vojvodine. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 1374.

 

Tokom prethodne nedelje i vikenda registrovan je dalji pad broja registrovanih slučajeva u odnosu na prethodni period i ovaj trend se nastavlja treću nedelju za redom. Među obolelima, tokom prethodne nedelje, dominira radno aktivno  stanovništvo.

 

Prethodne nedelje ponovo je registrovana široka geografska rasprostranjenost virusa na teritoriji pokrajine, što ukazuje na potrebu primene mera zaštite i u narednim nedeljama.  Nepovoljna epidemiološka situacija registrovana je na teritoriji Novog Sada, Vrbasa, Bača, Temerina, Beočina, Titela, Kikinde, Bačke Palanke, Subotice, Bačke Topole, Bečeja i Kule. Iako se u najvećem broju vojvođanskih opština registruje trend pada broja obolelih, epidemiološka situacija se i dalje ocenjuje kao nesigurna.

 

Institut  poziva sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se nastavilo dalje opadalje trenda obolevanja.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;
  2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  5. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  6. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju