NovostiSvetski dan hrane 16.oktobar i Oktobar – mesec pravilne ishrane „Klima se menja, moraju hrana i poljoprivreda“

13.10.2016

Institut za javno zdravlje Vojvodine i ove godine u mesecu oktobru kada se obeležava Svetski dan hrane, podseća na značaj pravilne ishrane  za očuvanje i unapređenje zdravlja. Osnovni principi pravilne ishrane su redovnost obroka tokom dana, pravilan izbor namirnica koje koristimo u svojoj ishrani, način njihove pripreme, ali i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je u okviru kampanje i ove godine raspisao konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola sa temom „Zdravlje na usta ulazi", a tokom ovog meseca zajedno sa partnerima – predškolskim ustanovama, školama, lokalnom zajednicom, domovima zdravlja, stručnim udruženjima biće realizovane i druge aktivnosti kao što su predavanja, tribine, izložbe, radionice na temu pravilne ishrane.

Globalna populacija je u stalnom porastu, a očekuje se da će broj stanovnika na Zemlji do 2050.godine biti 9,6 milijardi. Kako bi zadovoljila sve veću potražnju za bezbednom hranom i istovremeno obezbedila namirnice neophodne za pravilnu ishranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i odgovara na različite izazove savremenog doba, a jedan od njih su klimatske promene. Poslednjih decenija sve je više problema u proizvodnji dovoljnih količina hrane kao posledica promene klime. Izazov predstavljaju ne samo setva i žetva poljoprivrednih kultura, već i skladištenje i transport, a posebno racionalno korišćenje prirodnih resursa uz očuvanje ekosistema i obezbeđenje održivog razvoja u oblasti proizvodnje hrane. Ovogodišnji Svetski dan hrane posebno naglašava značaj bezbednosti hrane na koju veoma utiču i klimatske promene, pa ovom prilikom podsećamo na pet ključnih pravila za bezbednost hrane:

 1. Održavajte higijenu!
 • Obavezno perite ruke sapunom i vodom pre i tokom pripreme hrane.
 • Operite ruke sapunom i toplom vodom posle upotrebe toaleta.
 • Operite i dezinfikujte sve radne površine i pribor koji ste koristili za pripremu hrane.
 • Zaštitite namirnice od insekata i glodara.

ZAŠTO?

Brojni mikroorganizmi se nalaze u zemlji, vodi, vazduhu, ali i životinjama i ljudima. Njih ima na rukama, krpama za brisanje, sunđerima, priboru za jelo, daskama za pripremu hrane. Oni se prenose direktnim kontaktom prilikom pripreme hrane i tako mogu da dovedu do pojave različitih bolesti koje se prenose hranom.

 1. Odvojte sveže i kuvano!
 •             Uvek odvajajte meso i ribu od ostalih namirnica prilikom pripreme.
 •             Za pripremu svežih namirnica koristite poseban pribor i daske za sečenje.
 •             Čuvajte hranu u dobro zatvorenim posudama da biste izbegli kontakt između sveže i već pripremljene hrane.

ZAŠTO?

Sveže namirnice, a posebno meso, riba i morski plodovi i njihovi sokovi, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji se mogu preneti na druge namirnice prilikom pripreme i čuvanja.

 1. Kuvajte dovoljno!
 •             Kuvajte hranu temeljno, posebno meso, živinu, jaja i morske plodove.
 •             Pustite da supa i čorba vri nekoliko minuta da biste bili sigurni da je temperatura premašila 7000C. Uverite se da su sokovi iz termički obrađenih mesa i ribe bistre boje, a nikako ružičasti. Idealno je za proveru temperature koristiti termometar.
 •             Ranije pripremljenu hranu prokuvajte pre upotrebe.

ZAŠTO?

Dovoljno duga termička obrada (kuvanje ili pečenje) uništava mikroorganizme koji mogu biti opasni po zdravlje. Kuvanje na temperaturi preko 700C čini hranu bezbednijom za upotrebu.

 1. Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama!
 •             Ne ostavljajte skuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
 •             Sve sveže i skuvane namirnice koje se brzo kvare neophodno je čuvati u frižideru (poželjno je na temperaturi do 500C).
 •             Prilikom otapanja smrznutih namirnica prvo ih stavite u frižider nekoliko sati, a tek onda otapajte na sobnoj temperaturi.

ZAŠTO?

Mikroorganizmi mogu da se razmnožavaju veoma brzo ukoliko se hrana čuva na sobnoj temperaturi. Ako su pak temperature ispod 500C ili preko 6000C razmnožavanje većine mikroorganizama je usporeno ili zaustavljeno.

 1. Koristite ispravnu vodu i sveže namirnice!
 •             Koristite ispravnu vodu sa česme ili flaširanu vodu za piće ili pripremu hrane.
 •             Birajte sveže namirnice.
 •             Dobro operite povrće i voće pod mlazom hladne vode pre čišćenja i upotrebe.
 •             Proverite datum proizvodnje i rok trajanja namirnica na pakovanju.

ZAŠTO?

Ako je voda uzeta sa izvora koji nije ispitan i sadrži mikroorganizme oni mogu da naruše zdravlje. Pravilan odabir namirnica, njihovo pranje i ljuštenje smanjuje rizik od zaraze.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju