Kampanje5. GLOBALNA NEDELJA UJEDINJENIH NACIJA POSVEĆENA BEZBEDNOSTI NA PUTEVIMA, 6-12.5.2019. g: „SPASIMO ŽIVOTE # PROGOVORIMO”

03.05.2019

Tema: „Liderstvo za bezbednost na putevima“.


Svake godine u svetu preko 1,35 miliona ljudi izgubi život, a više desetina miliona bude lakše ili teže povređeno u saobraćajnim nezgodama.

Povrede u saobraćaju zauzimaju osmo mesto među svim uzrocima prevremenog umiranja, dok su kod dece uzrasta 5-14 godina i mladih odraslih osoba uzrasta 15-29 godina one vodeći uzrok smrti i invaliditeta.

Shodno tome, među mnogobrojnim aktivnostima namenjenim poboljšanju bezbednosti i smanjenju broja nastradalih u saobraćaju, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija donela je odluku o održavanju Globalnih nedelja bezbednosti na putevima, u cilju skretanja pažnje stručne i opšte javnosti na različite faktore i aktivnosti koji mogu doprineti smanjenju broja i posledica saobraćajnih nezgoda.

Globalne nedelje obeležavaju se svake druge godine sa fokusom na različite teme iz oblasti bezbednosti u saobraćaju. Ove godine će, u skladu sa najnovijom Rezolucijom Generalne skupštine Ujediljenih nacija  (A/ RES/70/260 - “Poboljšanje globalne bezbednosti na putevima”), u periodu od 6. do 12. maja 2019. godine, u svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija biti obeležena Peta globalna UN nedelja bezbednosti na putevima pod temom „Liderstvo za bezbednost na putevima“ i  sloganom  „SPASIMO ŽIVOTE # PROGOVORIMO“ ("SAVE LIVES # SPEAK UP").

Ova tema ističe potrebu za jačim i posvećenijim vođstvom kako bi se unapredila bezbednost na putevima u državama i zajednicama širom sveta, što je ključno za postizanje ciljeva bezbednosti na putevima, uključujući i Specifične ciljeve održivog razvoja koji se odnose na smanjenje broja smrtnih ishoda i povreda u saobraćaju za 50% do 2020. godine (cilj 3.6) i omogućavanje bezbednih, pristupačnih i održivih transportnih sistema svima do 2030. godine (cilj 11.2).

Cilj ove nedelje jeste da se:

  • pruži prilika svakom pojedincu da iskaže potrebu za snažnim vođstvom i potrebu za konkretnim intervencijama i akcijama zasnovanim-na-dokazima koje će doprineti  većoj bezbednosti na putevima,
  • pokrenu svi oni donosioci odluka u vladama, međunarodnim agencijama, nevladinim organizacijama, fondacijama, obrazovnim ustanovama i drugim relevantnim institucijama, koji imaju ključnu ulogu za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, da preduzmu konkretne akcije prikazivanjem primera snažnog vođstva za bezbednost na putevima.

U našoj zemlji, kao i u većini drugih zemalja u svetu, povrede u saobraćaju i dalje predstavljaju veliki javnozdravstveni problem. Samo u toku 2017. godine, 579 lica je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, dok je 21.277 povređeno, od čega svaka šesta osoba teže. Među decom uzrasta do 14 godina, 17 ih je poginulo, a 1.501 povređeno na srpskim putevima u 2017. godini. Svaki treći smrtni ishod dece predškolskog (1-6 godina) i svaki drugi smrtni ishod dece školskog uzrasta (7-19 godina) nastaje usled posledica saobraćajnog traumatizma.

 

Šta možete da uradite u 3 koraka?

 

  1. korak: PROCENITE VAŠ PUT

Svaki dan mi putujemo nekim putevima ovog sveta. Tokom tih putovanja, kao pešaci, biciklisti, motociklisti, vozači ili putnici - svi se suočavamo sa specifičnim rizicima. Tokom kojeg dela puta se osećate naročito nebezedno? Zašto ne PROGOVORITE o tome? Vaš glas je važan.

            Prvi korak predstavlja procenu vašeg svakodnevnog puta i prepoznavanje realnih rizika na koje nailazite. Razumljivo je da se možete suočiti sa više rizika istovremeno. Predlažemo vam da izaberete najvažnije rizike na koje je potrebno uticati. Takođe, možete fotografisati ili snimiti svoj svakodnevni put i podeliti ga sa nama na društvenoj mreži #SpeakUp!
 

  1. korak: ZAPIŠITE SVOJE ZAHTEVE

Jednom, kada ste procenili svoj put i odabrali svoje rizike, pozivamo vas da ispostavite svoje zahteve.

            Da biste učinili svoj put bezbednim, da li biste želeli da automobili voze sporije u nekoj određenoj ulici? Da li vam je potreban obeležen pešački prelaz, opredeljena biciklistička staza, ili da se instaliraju pojasevi na zadnjem sedištu vašeg auta? PROGOVORITE o tome.

 

Ovi zahtevi se najvećim delom zasnivaju na 22 intervencije identifikovane od strane SZO inicijative “Spasimo ŽIVOTE” (SaveLIVES): tehnički paket bezbednosti u saobraćaju:

https://www.unroadsafetyweek.org/uploads/tekstblok/20190116_list_of_save_lives_interventions.pdf

 

Nakon kreiranja zahteva, započinje mobilizacija i pozivanje drugih da vam se pridruže, stvaranjem peticije i skupljanjem potpisa, uspostavljanjem dijaloga, kako na ulici, tako i na društvenim mrežama #safies.

 

  1. korak: PODSTAKNITE DONOSIOCE ODLUKA DA SE OBAVEŽU

Procenili ste bezbednost svoje svakodnevne putanje u saobraćaju i zapisali zahteve koje imate povodom njenog unapređenja. To je odlično, ali ipak, postaće važno samo ako skrenete na to pažnju relevantnim donosiocima odluka (onima koji se nalaze na poziciji da mogu doneti odluku da učine puteve bezbednijim).

Zajedničkim snagama mogu se pronaći rešenja za rizike sa kojima se svakodnevno suočavate.

Prosledite donosiocima odluka svoje fotografije, video-snimke, peticije sa što je više moguće potpisa i uverite se da ste dobili njihovo jemstvo da će vaša svakodnevna putanja u saobraćaju postati bezbednija. Progovorite i pridobijte ih da i oni progovore!

 

Detaljne informacije o 5. UN globalnoj nedelji bezbednosti na putevima dostupne su na zvaničnom sajtu: https://www.unroadsafetyweek.org/en/home.

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju