Kampanje„RAZUMEM ŠTA MI SE DEŠAVA – PODRŠKA EDUKACIJI UČENIKA OSNOVNOŠKOLSKOG UZRASTA O PUBERTETU“

01.02.2018

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio je interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo pod nazivom „Moje telo“ namenjeno radu sa decom uzrasta od 8 do 11 godina na temu promena koje se dešavaju u pubertetu.  Sredstvo je osmišljeno u okviru projekta „Razumem šta mi se dešava – podrška edukaciji učenika osnovnoškolskog uzrasta o pubertetu“ koji je Institut sproveo pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Sredstvo „Moje telo“, kao i prateći kurikulum radionica, namenjeno je svim osnovnim školama u Novom Sadu, Domu zdralja „Novi Sad“, Crvenom Krstu – Gradska organizacija Novi Sad i Medicinskoj školi „7. april“, a organizovana je i edukacija edukatora za primenu ovog interaktivnog sredstva u radu sa učenicima na temu puberteta.

Na taj način, zdravstvenim i prosvetnim radnicima i saradnicima koji rade sa decom nižeg osnovnoškolskog uzrasta, omogućeno je da na zanimljiv i kreativan način podrže decu u procesu razumevanja promena u pubertetu i izgradnji pozitivne slike tela te i većeg stepena samoprihvatanja.

Zdravstveno-vaspitno sredstvo „Moje telo“

            Interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo „Moje telo“ sastoji se od dve osnovne šeme tela (devojčice i dečaka) odštampane  na baner platnu, sa donje i gornje strane opremljeno plastičnim lajsnama. Preko osnovne šeme tela učenici tokom radionice lepe delove tela koji se menjaju u toku puberteta.
devojke

Slika 1 – Figura devojčice pre i posle „nalepljenih“ pubertetskih promena

            Pored fizičkih promena koje se lepe na šemu tela devojčice i dečaka, ilustracijama su obuhvaćene i psihosocijalne promene, kao i pravila radioničkog rada sa decom.

            Predviđeno je da deca lepe ilustracije koje označavaju telesne i psihosocijalne promene u pubertetu na ili pored šeme tela uz dodatna objašnjenja samih promena.

momci

Slika 2 – Figura dečaka pre i posle „nalepljenih“ pubertetskih promena

            Na takav način, bliže, u radu sa decom obuhvatamo sledeće teme: pubertet i adolescencija, građa polnih organa kod dečaka/devojčica, pubertetske promene kod dečaka i devojčica, psihosocijalne promene u pubertetu i adolescenciji, slika tela, lična higijena, ishrana i fizička aktivnost.

            Ukoliko želite da primenite sredstvo „Moje telo“ u radu sa decom, molimo da nam pišete na promocijazdravlja@izjzv.org.rs kako bismo Vam dostavili elektronsku verziju sredstva, kao i kurikulum radionica.

 

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju