KampanjeNEDELJA ZDRAVIH ZUBA, od 21. do 30. marta 2016. godine “U ZDRAVOM TELU ZDRAV ZUB“

21.03.2016

Institut za javno zdravlje Vojvodine se svake godine pridružuje inicijativi Crvenog krsta - Gradske organizacije Novi Sad da na teritoriji naše opštine obeleži Nedelju zdravih zuba, u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad, Domom zdravlja „Novi Sad“, Klubom studenata stomatologije, Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“ Novi Sad, Medicinskom školom „7 april“ Novi Sad, Muzejom Grada Novog Sada, Muzejom Vojvodine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, kao i mrežom osnovnih škola u Novom Sadu.


Slogan ovogodišnje kampanje je “U ZDRAVOM TELU ZDRAV ZUB“.


Bolesti usta i zuba spadaju među najraširenije bolesti stanovništva sveta. Smatra se da od ovih bolesti boluje 90% stanovništva. Istovremeno, bolesti usta i zuba se mogu prevenirati redovnom i pravilnom oralnom higijenom, upotrebom fluora, pravilnom ishranom, redovnim preventivnim pregledima kod stomatologa.


Oralno zdravlje je neraskidivi deo opšteg zdravlja čoveka i podrazumeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih tkiva u ustima. Oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba), imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj te predstavljaju javnozdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.


Ciljevi kampanjesu:


 • Ukazivanje na značaj oralnog zdravlja i na mogućnost da se primenom adekvatnih mera dobro oralno zdravlje može održati tokom čitavog života;
 • Poboljšanje zdravlja usta i zuba dece i na stvaranje navika pravilnog održavanja higijene i primenu mera neophodnih za očuvanje oralnog zdravlja;
 • Podsticanje donosioca odluka za podršku merama za unapređenje oralnog zdravlja stanovništva;
 • Mobilisanje svih sektora društva na zajedničke akcije koje imaju za cilj promociju oralnog zdravlja.

Činjenica da je oralno zdravlje mnogo više od zdravih zuba i dalje je nedovoljno prihvaćena. Oralno zdravlje je neraskidivi deo opšteg zdravlja, a bolesti usta i zuba mogu imati veliki uticaj i na radne sposobnosti, samopouzdanje, socijalne interakcije, kao i na  govor i spavanje.  Pored toga što je integralni deo opšteg zdravlja i utiče na kvalitet života, oralna oboljenja imaju uticaj  i na društvo i zdravstvene sisteme zbog velikih ekonomskih troškova.

      Redovna oralna higijena od izuzetnog za zdravlje usta i zuba. Prema poslednjem istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva Srbije iz 2013. godine odrasli stanovnici Vojvodine nedovoljno održavaju oralnu higijenu, svega 46% njih pere zube bar dva puta dnevno, žene u procentima 55% u odnosu na muškarce 35%, 4% stanovništva se izjasnilo da nikada ne pere zube. Kada su u pitanju školska deca i omladina, 60% njih pere zube više od jednom dnevno. Devojčice češće peru zube od dečaka i stariji uzrast (15 do 19 godina), odnosno 34% devojčica i 26% dečaka pere zube više od jednom dnevno u ovom uzrastu  u odnosu na decu uzrasta 7 do 10 godina, a uočava se i razlika u odnosu na materijalno stanje domaćinstva, naročito u populaciji odraslih  gde 29% pere zube redovno u odnosu na populaciju najbogatijih gde  67,5% njih pere zube više od jednom dnevno prema  indeksu blagostanja.

 

Prema podacima stomatološke službe Doma zdravlja „Novi Sad“ za 2015. godinu, sistematskim pregledima obuhvaćeno je 1678 učenika u 12. godini života i utvrđeno da svega nešto više od trećine njih (39,04%) ima sve zdrave zube. Takođe podaci pokazuju da je broj karioznih zuba iznosio 1244, ekstrahovanih 61, a plombiranih zuba 1561. KEP indeks za prošlu godinu iznosi 1,70(ukupan broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba podeljen sa brojem pregledane dece), što je mnogo manjeu odnosu na 2014. godinu. Inače, kod prosečnog dvanaestogodišnjeg deteta u Evropskoj unijiKEP indeks iznosi 1,5.

 

Tabela br. 1 Broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba (KEP) kod učenika u 12. godini života, u periodu 2010 -2015. godina u Novom Sadu

KEP* u 12. godini

VREMENSKI PERIOD (godine)

         

 

K - broj karijesa

2908

2829

1762

1735

1664


1244

E - broj ekstahovanih zuba

165

197

84

94

97


61

P - broj plombiranih zuba

4637

4218

2564

2283

2120


1561

KEP indeks*

2,84

2,49

2,27

2,09

2,17


1,70

*Ukupan broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranuh zuba podeljen sa brojem pregledane dece


      U prikazanoj tabeli može se uočiti pad broja karijesa, ekstahovanih i plombiranih zuba, odnosno KEP indeks je u 2015. godini značajno manji u odnosu na period 2010.- 2014. godina.

     

Preporuke za očuvanje oralnog zdravlja:


 • Smanjenje unosa šećera i  dobro izbalansirana
 • Prestanak pušenja;
 •  Prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola;
 •  Korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju (prevencija povreda);
 •  Bezbedno fizičko okruženje;
 •  Redovne kontrole kod  stomatologa, uklanjanje zubnog kamenca kao vid prevencije;
 • Održavanje adekvatne higijene (redovno, pravilno pranje zuba i korišćenje konca za zube).

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju