Saveti i preporukePrevencija lajmske bolesti

11.05.2017

          Lajmska bolest je multisistemsko oboljenje izazvano spirohetom Borrelia burgdorferi, koju na čoveka prenosi krpelj svojim ubodom. Njeni glavni prirodni izvori su krpelji koji su zarazni u svim svojim razvojnim stadijumima.

        Klinička slika lajm borelioze, njen tok i procenat komplikacija, znatno variraju, što zavisi od mnogo faktora. Osnovni  marker prvog stadijuma oboljenja je  crvenilo na koži na mestu uboda krpelja u vidu migrirajućeg eritema (Erythema migrans) koje se širi u koncentričnim krugovima a u centru bledi. Promene se mogu javiti na mestu uboda ali i na drugim delovima tela

»

GROZNICA ZAPADNOG NILA-NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

12.08.2016

Tokom poslednje decenije došlo do naglog porasta broja obolelih od groznice zapadnog Nila a u nekim evropskim zemljama, groznica zapadnog Nila je postala odomaćena.


 Koji su simptomi groznice zapadnog Nila?


     Simptomi groznice zapadnog Nila nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Period inkubacije duži je kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Kod oko 80% inficiranih osoba bolest protiče bez ikakvih simptoma. Oko 20% zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, što ponekad može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka. Obično pomenuti simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja. Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa upalom mozga i/ili moždanica, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Simptomi su povišena telesna temperatura, glavobolja, povraćanje, neurološki ispadi,gubitak ili pomućenje svesti i dr.

»

RAK GRLIĆA MATERICE

11.01.2016

Šta je rak grlića materice?

Rak grlića materice je zloćudni tumor koji nastaje na grliću materice. Grlić je deo materice koji je okrenut prema vagini. On je lako dostupan i može se pregledati jednostavnim i bezbolnim metodama.

»

Aktuelnosti/Saveti i preporuke

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju