Međunarodni dan mladih obeležava se svake godine 12. avgusta, počev od 2000. godine, a 2021. godine prati ga tema: „Preobličavanje sistema hrane: promene kojima bi mladi doprineli očuvanju zdravlja ljudi i planete“.
Međunarodni dan mladih osnovan je od strane Ujedinjenih nacija (UN) i usredsređen je na poteškoće sa kojima se mladi ljudi suočavaju širom sveta, kako bi se podigla svest o ovim pitanjima dok nastojimo da pronađemo rešenja. To je svetska inicijativa koja odaje počast osobinama mladih ljudi i koja priznaje izazove sa kojima se suočava današnja omladina u usponu.
S obzirom na to da se očekuje da će se svetsko stanovništvo u narednih 30 godina povećati za 2 milijarde ljudi, brojne međunarodne organizacije su prepoznale da proizvodnja veće količine zdravstveno bezbedne hrane neće osigurati dobrobit ljudi i čitave planete. Proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane u 21. veku znači proizvodnju hrane u samoodrživom sledu radnji, u kojem svaka tačka u ovom nizu doprinosi očuvanju zdravlja ljudi i planete Zemlje. Uz sve navedeno, pred nama su i drugi ključni izazovi, poput povezivanja sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN) do 2030. godine, koji uključuju smanjenje siromaštva, socijalnu inkluziju, zdravstvenu zaštitu, očuvanje biodiverziteta i ublažavanje klimatskih promena. Kod mladih ljudi treba povećati nivo znanja o značaju zaštite životne sredine i u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane, kako bi se i na taj način očuvalo zdravlje ljudi.
Tema Međunarodnog dana mladih 2021. godine, „Preobličavanje sistema ishrane: promene kojima bi mladi doprineli očuvanju zdravlja ljudi i planete“, naglašava da sve mere koje su i sada prisutne na globalnom nivou neće biti moguće bez prisustva mladih.
Tokom 75. Svetskog foruma mladih u organizaciji Ekonomskog i socijalnog saveta UN (2021 ECOSOC Youth Forum / EYF), učesnici su, kao prioritet, istakli uticaj pandemije KOVID-19, posebno njen uticaj na zdravlje ljudi, životnu sredinu, proizvodnju hrane i načine ishrane. Kao deo zvaničnih preporuka Svetskog foruma mladih, učesnici su naglasili insistiranje na pravednijem sistemu proizvodnje i raspodele hrane. Istaknuto je da mladi ljudi moraju biti pravilno informisani o izboru namirnica, načinu njihove pripreme, odlaganju namirnica i obroka, kao i otpada koji nastaje nakon procesa proizvodnje hrane. Poštujući sve ove korake doprinosi se očuvanju zdravlja stanovništa i očuvanju životne sredine.
Kroz obrazovanje mladih, njihovim angažovanjem u pronalaženju inovacija i preduzetničkih rešenja, ovogodišnji Međunarodni dan mladih ima za cilj da mladim ljudima pruži platformu za nastavak ciljeva postignutih na Svetskom mladih (2021 ECOSOC Youth Forum / EYF).
Izvor: https://www.un.org/en/observances/youth-day
Institut za javno zdravlje Vojvodine ima zadovoljstvo da na ovaj dan podrži otvaranje Kulturne stanice Omladinskog centra OPENS, u Bul. Despota Stefana br. 5 (Kreativni distrikt Novog Sada).