NovostiNovi korona virus (2019-nCoV)

23.01.2020

Novi korona virus (2019-nCoV) je novi, do sada nepoznati tip virusa iz familije Coronaviridae koji se razlikuje od svih do sada poznatih korona virusa uključujući  MERS-CoV prepoznat na Bliskom Istoku pre nekoliko godina i SARS-CoV koji je prvi put registrovan u Kini početkom veka. Infekcije različitim tipovima i podtipovima korona virusa su inače  česte kod ljudi i manifestuju se uobičajenim respiratornim simptomima. Težina kliničke slike se kreće u rasponu od blagih prehlada do teških upala pluća ( povišena telesna temperatura, kašalj i otežano disanje). U najtežim slučajevima, retko, može doći do akutnog respiratornog  sindroma i smrtnog ishoda.

     Rezervoar, izvor zaraze i način prenošenja ovog virusa nisu još uvek u potpunosti utvrđeni. Iako je za većinu obolelih zajedničko da su posetili pijacu ribe, morskih plodova i malih životinja u Vuhanu (Kina) gde su bili u kontaktu sa životinjama, još nije precizno ustanovljeno koje životinje su potencijalni rezervoari zaraze za 2019-nCoV. Sprovode se dodatna ispitivanja kako bi se utvrdili drugi putevi prenosa virusa, a posebno način interhumanog prenosa                 ( „sa čoveka na čoveka)“.

     Mere prevencije ovih infekcija su opšte: izbegavanje boravka u prostorijama gde boravi veći broj ljudi, izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije, boravak na svežem vazduhu, redovna higijena ruku. Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja i imaju simptome i znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate zdravstvenoj službi odmah po ulasku u zemlju ( na aerodromu- graničnoj sanitarnoj inspekciji).

 

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju