NovostiOBAVEŠTENJE za roditelje učenika srednjih škola i vršnjačke edukatore o EDUKACIJI „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“

20.11.2023

Link za prijavljivanje vršnjačkih edukatora: https://forms.gle/b6BraHUtiV8wuAMM6

 

Obaveštavamo Vas da je u okviru javno-zdravstvene kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“ (uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i IZJZS „Dr Milan Jovanović Batut“) i u okviru projekta IZJZV „Vakcine, ovo je odgovor koji vam daju lekari u 2023. godine“ (uz podršku Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada),  planirana edukacija roditelja i staratelja o značaju, efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine: „HPV - najčešća pitanja i odgovori“, koja se trenunto odvija u celoj Srbiji.

Edukacija će se organizovati 29. novembra 2023. godine (sreda), sa početkom u 18 časova, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine (Futoška 121), u učionici na drugom spratu.

Predavač će biti dr Mirjana Štrbac, specijalista epidemilogije, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Očekujemo da delegirate da predavanju prisustvuju 4 predstavnika – po jedan roditelj/staratelj za svaku godinu, iz Saveta roditelja vaše srednje škole/gimnazije.

Roditelj koji učestvuje se prijavljuje putem linka:  https://forms.gle/CBj3WQg2kgEs6RkZA

Moguće je svim roditeljima (mejlom ili na viber grupe) dati sledeći link, kako bi unapred postavili pitanja o HPV vakcini: https://forms.gle/99v1nU1ZyRWAqucs7    

Molimo vas da se dobijeni materijal na edukaciji u e-obliku podeli svim roditeljima, a odgovori na pitanja će biti postavljeni na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ukratko o značaju HPV vakcinacije:

Karcinom grlića materice (najvažnija posledica infekcije humanim papiloma virusom/HPV) je među vodećim uzrocima smrtnosti u populaciji žena u Srbiji a ne bi morao da bude. HPV infekcija kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice.

Shodno posledicama, kao i bogatom svetskom iskustvu primene HPV vakcine, započeta je juna 2022. godine vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta 9-19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države. Aktivnu imunizaciju protiv oboljenja izazvanih HPV virusom najlakše je izvesti kod dece i mladih tokom sprovođenja sistematskih pregleda (koji se rutinski sprovode u neparnim razredima osnovne i srednje škole).

              Poziv za delegiranje parova vršnjačkih edukatora za edukaciju

Pozivamo srednju školu/gimnaziju da delegira po 1 ili više parova učenika 3. razreda četvorogodišnjeg smera ili 2. razreda trogodišnjeg smera, na obuku za buduće vršnjačke edukatore o HPV vakcinaciji. Obuku organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine (Futoška 121), 28.11.2023. godine, od 12 do 14 časova, u učionici na 4 spratu.

Cilj obuke vršnjačkih edukatora: obučiti učenike uzrasta 3. razreda srednjih škola/gimnazija (ili 2. razreda trogodišnjih smerova), koji su vakcinisani protiv HPV ili započeli ciklus, o metodi prenošenja znanja mlađoj vršnjačkoj grupi o najčešćim seksualno prenosivim infekcijama (SPI) i humanom paploma virusu/HPV kao jedinom uzročniku raka kojeg je moguće eliminisati vakcinom.


Teme obuke vršnjačkih edukatora:

1) Normativna obuka: principi interaktivnog rada, radionička pravila, radioničke igre, vrste i posledice SPI, raširenost, načini prenošenja HPV, opšte i specifične metode prevencije HPV infekcija.

2) Obuka za formiranje adekvatnih stavova: značaj vakcinacije protiv HPV; opovrgavanje zabluda o vakcinaciji protiv HPV; pozitivan stav prema preventivim pregledima (ginekolog/urolog, DPST, psiholog...).

3) Obuka za socijalne veštine: odupiranje pritisku vršnjaka da se preuzme rizično ponašanje – obuka za veštine „Kako uvek reći ne ponašanju koje je rizično po zdravlje?“

Vršnjački edukatori će edukacije sprovoditi u toku 2024. godine sa učenicima prvih razreda srednjih škola/gimnazija, prema rasporedu koji odobri škola.

Link za prijavljivanje vršnjačkih edukatora: https://forms.gle/b6BraHUtiV8wuAMM6

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju