KampanjeEPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA ZARAZNIH BOLESTI U AP VOJVODINI

27.11.2019

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA ZARAZNIH BOLESTI U AP VOJVODINI

 

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise „Testiraj! Leči! Spreči! (22-29.11.2019.godine)

 

Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side,  i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, a posebno onih koji se  rizično ponašaju.

 

Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i očuvan kvalitet života osoba inficiranih HIV-om, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu. Takođe, pravovremeno savetovanje i testiranje na HIV omogućava osobama koje nisu inficirane HIV-om da tokom poverljivog razgovora sa kvalifikovanim savetnikom sagledaju i procene sopstvene rizike, tj. sopstveno rizično ponašanje i faktore koji tome doprinose, i da nauče kako da primene mere zaštite od HIV infekcije i drugih krvlju i polnim putem prenosivih infekcija

Od strane Mreže zemalja sa niskom prevalencijom HIV infekcije u Evropi, od 2013. godine se organizuje akcija pod nazivom „Evropska nedelja testiranja“ na teritoriji Republike Srbije, koja prethodi obeležavanju 1. decembra, Svetskog AIDS dana.

Evropska nedelja testiranja je međunarodna kampanja koja podstiče partnerske organizacije u zajednici, zdravstvene i političke institucije širom Evrope, da se na nedelju dana ujedine i intenziviraju napore u testiranju i promovisanju  svesti o značaju i   prednostima ranog testiranja na HIV i hepatitise.

I ove godine, Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) se pridružuje kampanji obeležavanja nedelje testiranja širom Srbije.

Jedan od ciljeva i ovogodišnje kampanje je podsticanje ljudi na testiranje, podizanje svesti javnosti o prednostima rane dijagnoze i pravovremenog 8što ranijeg) započinjanja  lečenja.

Nedelja testiranja se ove godine obeležava već sedmi put, a od 2015. godine aktivnosti su proširene i na hepatitise. Hepatitis B i C su česti među osobama koje su u riziku i među onima koji žive sa HIV-om, jer se ovi virusi prenose istim putevima zaražavanja kako se prenosi i HIV - putem injektiranja droga i seksualnog odnosa bez kondoma.

U sklopu akcije obeležavanja ovog značajnog datuma, predstavnici IZJZV će u saradnji sa predstavnicima nevladinih organizacija (Udruženje Prevent, Omladina Jazas Novi Sad, Udruženje Crvena linija Novi Sad, Asocijacija Duga, Kulturna stanica Ečeg) i Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad,  sprovoditi savetovanje i besplatno testiranje na HIV na više lokacija u gradu.

Prilikom testiranja će se koristiti brzi testovi čiji su rezulati poznati nakon 20 minuta od uzorkovanja materijala. Testiranje je besplatno, poverljivo i anonimno.

 

Ključne populacije za testiranje na HIV

U pogledu toga ko treba da se testira na HIV, ključne populacije sa većim rizikom u Evropi variraju od zemlje do zemlje, ali uopšteno uključuju:

 • Muškarce koji imaju seks sa muškarcima
 • Intravenske korisnike droga
 • Seksualne radnike/radnice
 • Migrante (uključujući osobe poreklom iz zemalja sa visokom prevalencijom) i mobilne populacije
 • Zatvorenike (osobe na izdržavanju zatvorskih sankcija)

 

Ključne populacije za testiranje na hepatitis

Ključne populacije sa povećanim rizikom od zaražavanja virusnim hepatitisima su iste kao i kod HIV-a. Osim njih  u grupe sa povećanim rizikom spadaju i :

 • Osobe na dugotrajnoj hemodijalizi
 • Osobe koje su primale krv, krvne proizvode ili organe u periodu pre nego što je skrining na hepatitis C bio dostupan
 • Zdravstveni radnici.

 

Podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” Srbija ukazuju na smanjenje obolevanja i umiranja od virusnih hepatitisa B i C u našoj zemlji. U 2018. godini registrovano je ukupno 615 slučajeva virusnih hepatitisa B i C, što je manje nego prethodne godine (713 slučajeva), i dvostruko manje i poređenju sa 2013. godinom kada je registrovano najviše obolelih u prethodnih deset godina (1112 slučajeva). Mortalitet od hepatitisa B i C registrovan u 2018. godini je najniži zabeležen mortalitet u prethodnih deset godina (jedan smrtni ishod od hroničnog hepatitisa C).

U AP Vojvodini je tokom 2019.godine registrovano obolevanje od akutnog hepatitisa B kod 19 osoba, hroničnog hepatitisa B kod 33 osobe, dok je hronični hepatitis C dijagnostikovan kod 41 osobe.

 

Situacija HIVa/AIDSa u AP Vojvodini

 • Od 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u AP Vojvodini, do 20. novembra 2019. godine ukupno je 681 stanovnik naše Pokrajine saznao da živi sa HIV infekcijom.
 • Tokom 2019. godine na području AP Vojvodine zabeležena su 53 slučaja HIV infekcije i 18 slučajeva Morbus HIV-a, dok je kod 6 osoba registrovan smrtni ishod.
 • Među obolelim osobama, njih 16 je svoj HIV status saznalo u momentu postavljanja dijagnoze AIDSa, što ukazuje da osobe sa rizičnim ponašanjem  ne sprovode  preventivno testiranje u dovoljnoj meri i blagovremeno. Obzirom da period nemanifestne infekcije traje više godina, ove osobe u dužem vremenskom periodu predstavljaju potencijalnu opasnost (rezervoare)  za prenošenje  virusa HIVa.

 

Koristimo i  ovu priliku da pozovemo  sve zainteresovane osobe koje su bile u riziku/ situaciji da se zaraze HIV-om  da dođu na neku od lokacija mobilnih jedinica ili da posete Savetovalište za HIV/AIDS Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje

U savetovalištu Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu (Futoška 121), dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje će nastaviti da se  kontinuirano odvija tokom cele godine, svakog radnog dana od 7-13 časova.

Podsećamo da je i savetovanje i testiranje na HIV i virusne hepatitise anonimno i besplatno.

Nisu potrebni  ni zdravstvena knjižica niti uput lekara.

 

Sajt Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“ povodom ovogodišnje jesenje Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitise, kao i Plan aktivnosti http://www.batut.org.rs/index.php?content=1983 ).

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju