NovostiTribina “Nevidljivi: o pravima interseks dece” – Festival prava deteta

13.11.2019

Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa organizacijom “XY Spectrum” i Pokrajinskim zaštitnikom građana – ombudsmanom, organizuje tribinu “Nevidljivi – o pravima interseks dece”, a u okviru Festivala prava deteta.

 

Tribina će se održati 18. novembra u Knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad) sa početkom u 19 časova.

 

Posetioci će imati priliku da razumeju šta se podrazumeva pod pojmom “interseks” i da sagledaju koji sve izazovi tokom života i odrastanja očekuju interseks osobe i njihove roditelje.  Razgovaraćemo o tome, zašto se o interseks osobama ćuti u našem društvu, iako se samo u Novom Sadu godišnje u proseku rodi 5 beba sa fizičkim ili biološkim polnim karakteristikama koji se ne poklapaju sa tipičnim definicijama muškog odnosno ženskog pola.

 

Posebno će biti reči o važnosti prestanka medicinskih intervencija nad telima interseks beba i dece, sve dok ne budu u mogućnosti da samostalno donesu odluku, sagledavajući pouzdane i detaljne informacije o prednostim ali negativnim posledicama ovih zahvata.

 

Govornici na tribini:

  1. Kristian Ranđelović, izvršni direktor organizacije XY Spectrum,
  2. Prof. dr Artur Bjelica, ginekolog, subspec. endokrinolog i doktor psiholoških nauka, Medicinski fakultet u Novom Sadu, Klinika za ginekologiju i akušerstvo,
  3. Svetlana Nešić Bajgo, psihološkinja, savetnica Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana,
  4. Doc. dr Snežana Ukropina, spec. socijalne medicine, Medicinski fakultet u Novom Sadu, Institut za javno zdravlje Vojvodine (moderatorka tribine).

 

Tribina će se održati 18. novembra u Knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad) sa početkom u 19 časova.

 

Dobrodošli i dobrodošle!

 

Više o Festivalu prava deteta:

https://www.ombudsmanapv.org/riv/index.php/vesti/najave/2205-festival-prava-deteta-od-25-oktobra-do-20-novembra.html

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju