NovostiJun, Nacionalni mesec mentalnog zdravlja

01.06.2022

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije na inicijativu Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje donelo je odluku da mesec jun proglasi Nacionalnim mesecom mentalnog zdravlja u Republici Srbiji. Nosilac aktivnosti tokom ovog meseca je klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u partnerstvu sa ustanovama i organizacijama državnog i nevladinog sektora koje se bave mentalnim zdravljem.

Mentalno zdravlje je jedan od prioriteta javnog zdravlja s obzirom na opterećenje koje mentalni poremećaji uzrokuju u zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom smislu. Promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja i bolesti je sastavni deo Agende održivog razvoja usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 2015. godine, a jedan od ciljeva je da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti kroz prevenciju i terapiju, kao i promociju mentalnog zdravlja i blagostanja.

Upravo iz navedenih razloga, mreža instituta/zavoda za javno zdravlje obeležava i 10. oktobar kao Svetski dan mentalnog zdravlja.

 

Kad kažemo zdravlje, uglavnom mislimo na fizičko, telesno zdravlje. Zanemarujemo njegov bitan deo - mentalni. Kao što telo treba zdravo hraniti, razvijati, odmarati, negovati tako i psihu treba hraniti, razvijati, lečiti. Mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kome osoba ostvaruje ili koristi svoje sposobnosti i potencijale, može da se nosi sa stresorima svakodnevnog života, radi produktivno i ostvaruje doprinos društvu.

Zaštita i očuvanje mentalnog zdravlja obuhvataju sve mere i aktivnosti usmerene na uspostavljanje i održanje psihičkog blagostanja. Te mere su vezane za promociju i unapređenje mentalnog zdravlja, kao i prevenciju koja obuhvata rano prepoznavanje, lečenje i rehabilitaciju poremećaja ponašanja i duševnih/mentalnih poremećaja.

Uzimajući u obzir brojne izazove koje smo imali u očuvanju mentalnog zdravlja stanovništva Republike Srbije tokom pandemije COVID-19, nastavljamo zajedno angažovanje i delovanje u različitim javno-zdravstvenim aktivnostima koje su usmerene na promociju, očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja u postkovid periodu.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju