NovostiHepatitis A (zarazna žutica)

10.11.2016

Hepatitis A ( z arazna žutica )

Pripremila Prim.dr sci med Snežana Medić i Prim dr Svetlana Ilić

 

Hepatitis A (HA) je akutno virusno oboljenje jetre prouzrokovano hepatitis A virusom (HAV). HA predstavlja značajan epidemiološki problem u mnogim područjima sveta. Najčešće pogađaju stanovništvo nehigijenskih naselja i decu iz školsk ih kolektiv a, dok se poslednjih godina oboljenje sve češće javlja kod odraslih osoba. U AP Vojvodini, n akon epidemijskog talasa, koji je imao vrh u 2007. godini, beleži se, pad broja prijavljenih obolelih osoba tokom poslednje decenije. U 2015. godini epidemiološka situacija HA je bila povoljna jer je registrovano svega 17 obolelih od kojih je najviše obolelo u dobnoj grupi 15-19 godina. Od početka 2016 godine, registrovano je ukupno 16 slučajeva HA u Vojvodini od kojih je deset na teritoriji Novog Sada.

Klinička slika i tok bolesti : Bolest obično počinje iznenada povišenom temperaturom, glavoboljom i slabošću. Sledi gubitak apetita i mučnina, povraćanje uz nelagodnost i bol ispod desnog rebarnog luka, a posle nekoliko dana stolica dobija svetlij u boj u i urin postaje tamni ja uz pojavu žutice. Većina infekcija , posebno kod dece, protiče bez simptom a i isključivo se mogu dijagnostikovati na osnovu laboratorijskog nalaza povećanih vrednosti jetrinih enzima i prisutnih specifičnih antitela u krvi. Teži oblici oboljenja i eventualne komplikacije se češće javljaju kod starijih osoba , osoba koje imaju neko drugo oboljenje jetre i kod trudnica . Smrtnost od HA je 0,3% i raste sa uzrastom.

Inkubacioni period : Period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma i znakova bolesti t raje od 15 do 50 dana, najčešće oko 30 dana.

Rezervoar zaraze i period zaraznosti: Obolela osoba . Uzročnik se nalazi u stolici, krvi i žuči, a ređe u mokraći obolelih. Inficirana osoba je maksimalno zarazna jednu do dve nedelje pre pojave žutice nakon čeg zaraznost naglo počinje da opada, odnosno traje svega nekoliko dana nakon pojave žutice .

Putevi prenošenja : Infekcija se najčešće prenosi kontaktom, ređe kontaminiranom vodom, hranom ili seksualnim kontaktom . Glavni put prenošenja preko ruku kontaminiranih fecesom u kome se nalazi virus hepatitisa A. N ajčešć i je kontaktni put prenosa u porodici, predškolskim i školskim ustanovama.

Laboratorijska dijagnoza : Infekcija se potvrđuje na osnovu prisustva specifičnih antitela klase IgM (IgM anti- HAV antitela) u serumu il i na osnovu četvorostrukog ili većeg porasta specifičnih antitela u parnim serumima obolelih.

 

Mere prevencije virusnog hepatitisa A:

  • S vakodnevno upražavanj e dobrih higijenskih navika od kojih je najvažnije a dekvatno pranje ruku sapunom i higijenski ispravnom vodom posle svake upotrebe toaleta, pre i tokom pripremanja hrane, kao i pre svakog konzumiranja namirnica .
  • Poželjno je obezbediti, makar u kolektivima i restoranima, tekuću toplu vodu, dozatore sa tečnim sapunom i papirne ubruse za jednokratnu upotrebu.
  • O bezbediti dovoljne količine higijenski ispravne vode za piće i voditi računa o higijenskoj dispoziciji otpadnih materija.

 

Imunizacija protiv hepatitisa A zasada se preporučuje putnicima u međunarodnom saobraćaju koj i će duže boraviti u visoko endemskim područjima, odnosno u lošim higijensko- sanitarnim uslovima. Novim zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ( Sl. Glasnik RS br. 15/2016.) predviđeno je imunizacija protiv hepatitisa A za lica izložena virusu HA. Odredbe ovog Zakona biće preciznije definisane u Pravilniku o imunizaciji nakon čega će početi započeti imunizacija protiv HA.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju