Saveti i preporukeODGOVORI NA NAJČEŠĆA PITANJA O NOVOM KORONA VIRUSU (nCoV-2019)

10.02.2020

ODGOVORI NA NAJČEŠĆA PITANJA O NOVOM KORONA VIRUSU (nCoV-2019)


Poslednje objave možete pratiti na ovom delu sajta

Kakva je epidemiološka situacija infekcija izazvanim novim Korona virusom u AP Vojvodini?

U AP Vojvodini, zasada nisu registrovani.slučajevi infekcije izazvanim novim korona virusom. Institut za javno zdravlje Vojvodine i sve zdravstvene ustanove postupaju u skladu sa algoritmima koje je dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“ . Sprovodi se zdravstveni nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju a prema rešenju granične sanitarne inspekcije kao i poseban algoritam za slučaj da se lice javi na pregled bez prethodnog kontakta sa epidemiološkom službom u vezi sa mogućom infekcijom novim korona virusom.


Da li su infekcije korona virusima neuobičajene kod ljudi?

Većina ljudi se tokom života inficira nekim tipom korona virusa. Infekcije mogu proći bez ikakvih simptoma ili se manifestovati  simptomima prehlade.


Koje su osobine novog korona virusa?

Novi korona virus je do sada nepoznati tip virusa otkriven u Decembru 2019. godine u Kini (Vuhan). Ovaj virus se razlikuje od svih do sada poznatih korona virusa uključujući MERS-CoV prepoznat na Bliskom Istoku pre nekoliko godina i SARS-CoV koji je prvi put registrovan u Kini početkom 2002-2003 godine. Prema sada dostupnim informacijama, ovaj virus je manje smrtonosan od SARS-CoV.

 

Da li se zna poreklo novog korona virusa?

 Rezervoar, izvor zaraze i način prenošenja ovog virusa nisu još uvek u potpunosti utvrđeni. Neki tipovi korona virusa su prisutni kod životinja (slepi miševi, kamile, goveda, mačake itd.). Novi korona virus je verovatno zoonoznog porekla ( prenet sa životinja na ljude). Iako je za većinu obolelih zajedničko da su posetili pijacu ribe, morskih plodova i malih životinja u Vuhanu (Kina) gde su bili u kontaktu sa životinjama, još nije precizno ustanovljeno koje životinje su potencijalni rezervoari zaraze za 2019-nCoV.

 

Koji su simptomi infekcije novim korona virusom?

Lakši oblici bolesti mogu ličiti na prehladu ( povišena telesna temperatura, bol u ždrelu, kijavica). Ukoliko je došlo do upale pluća, bolest se manifestuje povišenom telesnom temperaturom, kašljem i otežanim disanjem, slabošću. U najtežim slučajevima, retko, može doći do šoka,  akutnog respiratornog  sindroma i smrtnog ishoda.


Koliko traje inkubacija bolesti?

 Inkubacija bolesti ( vreme od unošenja virusa u organizam do pojave simptoma bolesti) traje od 2 do 12 dana ( u proseku 5 dana).

 

Kako se prenosi novi korona virus?

 Osim prenošenja nCoV-2019 sa životinja rezervoara infekcije na ljude, evidentno je i interhumano prenošenje virusa („sa čoveka na čoveka)“.Novi korona virus se prenosi kapljičnim putem to jest udisanjem kapljica prilikom kašlja ili kijanja. Ispituju se i drugi mogući putevi prenošenja ovog virusa.


Ko ima povećan rizik da oboli od teške bolesti izazvane novim korona virusom?

Od infekcije novim korona virusom mogu oboleti svi bez obzira na uzrast. Upalu pluća i tešku akutnu respiratornu bolest kao posledicu infekcije nCoV-2019 imaju starije osobe (>65 godina), lica sa hroničnim bolestima i oslabljenim imunitetom. Zdravstveni radnici i članovi porodice koji leče i neguju pacijente obolele od infekcije nCoV-2019 su u povećanom riziku da se inficiraju.


Kako se zaštiti od infekcije novim korona virusom?

  • Savetuje se otkazivanje odnosno odlaganje putovanja u Kinu, posebno u Vuhan odnosno područja pogođena epidemijom.
  • Ukoliko je putovanje neizbežno potrebno je striktno pridržavati se svih mera prevencije respiratornih infekcija ( u nastavku teksta).
  • Ukoliko ste se vratili iz Kine i/ili područja pogođenih epidemijom, javite se zdravstvenoj službi na aerodromu ( graničnoj sanitarnoj inspekciji) a zatim postupajte prema rešenju granične sanitarne inspekcije i datim uputstvima. Ukoliko dobijete povišenu telesnu temperaturu i simptome slične gripu tokom dve nedelje od povratka, javite se telefonom zdravstvenoj službi i ograničite kontakte sa drugim licima
  • Mere prevencije svih respiratornih infekcija ( prvenstveno virusnih) podrazumevaju izbegavanje kontakata sa osobama koje imaju znake i simptome prehlade ili oboljenja sličnog gripu, izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku               ( pranje ruku vodom i sapunom minimum 20 sekundi a kada to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku ) naročito nakon kontakta sa obolelim osobama. Izbegavati masovna okupljanja a ukoliko je to neizbežno                   ( aerodromi, železničke i autobuske stanice posebno u međunarodnom saobraćaju) savetuje se nošenje maski preko usta i nosa. Savetuje se i često pranje ruku, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i  kijanja papirnim maramicama
  • Ako imate simptome slične gripu obratite se lekaru i (ukoliko ste putovali u poslednje dve nedelje) navedite destinacije vašeg skorašnjeg putovanja.
  • Lica koja imaju simptome slične gripu treba da se leče kod kuće ( osim ako nisu zadržani na bolničkom lečenju) i da smanje broj kontakata na minimum.

 

 

 

REFERENCE:

  1. Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Preuzeto: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
  2. Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Preuzeto sa: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers
  3. Centar za kontrolu I prevenciju bolesti (CDC). Preuzeto sa:              https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

 

«

Aktuelnosti/Saveti i preporuke

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju