Novosti6. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA, 10-20. OKTOBAR 2021. godine

01.10.2021

Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje“ slogan je ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja, kojim Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja. Kampanja ima za cilj da podigne svest o uticaju seksualnog zdravlja na mentalno zdravlje, kao i da ukaže da u izgradnji sigurnog i prihvatajućeg prostora, pored stručnjaka i stručnjakinja koji se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja, značajnu ulogu imaju svi članovi i članice naše zajednice i društva.

 

Šesti Festival mentalnog zdravlja će se održati od 10. do 20. oktobra i uključiće sledeće aktivnosti na više lokacija u Novom Sadu, kao i „onlajn“:

 • Radionice
 • Interaktivna predavanja
 • Tribine / Otvorene razgovore
 • Filmske projekcije
 • Izložbe
 • Nagradne konkurse
 • Piknik
 • Ulične akcije
 • Šiz (pab) kviz

Ovogodišnji Festival mentalnog zdravlja održaće se uz poštovanje svih epidemioloških mera za sprečavanje širenja pandemije, održavanjem propisane distance i nošenjem maski.

Preuzmite skraćenu verziju programa 6. Festivala mentalnog zdravlja: OVDE.

Detaljan program možete videti OVDE.

Tema ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja je značaj seksualnog zdravlja za mentalno zdravlje i blagostanje svih članova i članica društva. Seksualno zdravlje može se razumeti kao stanje fizičkog, emocionalnog, mentalnog i socijalnog blagostanja koji su u vezi sa seksualnošću. Dakle, ovaj termin ne govori samo o odsustvu seksualne disfunkcije ili seksualno prenosivih bolesti, već uključuje čitav spektar ponašanja, situacija, doživljaja i ljudskih prava kao što su:

 • pristup adekvatnim i obuhvatnim informacijama o seksualnosti, seksualnom ponašanju i reproduktivnom zdravlju
 • pristup kvalitetnoj nezi seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uz poštovanje rodnog identiteta osobe i njene sigurnosti
 • okolina koja prihvata i promoviše seksualno zdravlje
 • postupanje prema zakonima i politikama u vezi sa temama o seksualnosti, kako onih koji se tiču unapređenja seksualnog zdravlja, tako i onih koji se odnose na krivično- i građansko-pravne procese
 • mogućnost ostvarivanja ugodnih i sigurnih seksualnih iskustava bez diskriminacije, ucene ili nasilja
 • slobodnu ekspresiju rodnog identiteta bez straha od diskriminacije, stigme ili nasilja,...

Pravo na seksualno zdravlje je pravo svih članova i članica društva, a da bismo ga ostvarili potrebno je da se osećamo sigurno u svojoj zajednici. Diskriminacija, rodna nejednakost,nasilje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, izostanak pravne i socijalne podrške, izostanak razumevanja i podrške bliske okoline, obrazovnog i zdravstvenog sistema, prepreka su ostvarivanju ljudskog prava na seksualno zdravlje.

Ugroženost različitih aspekata seksualnog zdravlja može ostvariti negativne posledice na mentalno zdravlje i blagostanje. Ulogu u promovisanju seksualnog i sa njim usko povezanog mentalnog zdravlja, imaju svi članovi društva – uža i šira sredina svakog pojedinca koja je prihvatajuća i nediskriminatorna, porodica i prijatelji koji pružaju primarnu podršku i stvaraju osnov za doživljaj sigurnosti, stručnjaci koji edukuju, obrazovni sistem koji pruža informacije i uči svakog od nas kako da čuvamo i promovišemo seksualno zdravlje, zdravstveni sistem koji uz poštovanje i bez diskriminacije brine o celokupnom zdravlju pojedinca, pravni sistem koji zakonima i drugim aktima štiti ljudska prava i sigurnost svojih građana i mediji koji adekvatno izveštavaju.

Cilj ove kampanje ukaže na značaj seksualnog zdravlja za psihološku dobrobit ljudi. Posebno se ističe važnost učešća svih članova i članica društva u građenju sigurnog prostora za ostvarivanje prava na seksualno i mentalno zdravlje, kao i važnost saradnje i povezivanja stručnjaka iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, medija i stručnjaka iz ostalih oblasti relevantnih za očuvanje i unapređenje seksualnog i mentalnog zdravlja.

Kako bismo zajedno gradili siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje važno je da pokrenemo teme koje se tiču rodne ravnopravnosti, uticaja rodnih nejednakosti na mentalno zdravlje, prevencije seksualnog zlostavljanja, seksualnog ponašanja mladih, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, uticaja društvenih mreža na seksualno ponašanje, kao i teme koje se odnose na postojeće zakone i mere postupanja u vezi sa seksualnim zdravljem. Događaji tokom festivala imaju za cilj da edukuju, ali i da podstaknu sve članove i članice na akciju koja može doprineti stvaranju društva u kojem se svi osećaju sigurno.

Pozivamo sve da nam se pridruže na Festivalu mentalnog zdravlja od 10. do 20. oktobra i da, kroz svoje učešće i promišljanje na ovogodišnju temu, postavimo temelje na kojima ćemo graditi siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje!

Festival je podržala Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

Partneri manifestacije:

 1. Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman
 2. Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
 3. Centar za socijalni rad Grada Novog Sada
 4. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad (CPSU NS)
 5. Centar SRCE
 6. Grupa “IZAĐI”
 7. Institut za pozitivnu psihologiju
 8. Iris konsultacije
 9. Familylab
 10. Klub studenata psihologije “TraNSfer”
 11. Knjižara Bulevar Books
 12. Kulturna stanica Eđšeg
 13. Kulturni Centar LAB
 14. Kolping Društvo Srbije
 15. Omladinski savez udruženja “Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS”
 16. Sazvežđe podrške
 17. Podružnica Društva psihologa Srbije za Južnobački okrug
 18. Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici “MentalHub”
 19. Psihološki centar “Advice“
 20. Selfnest
 21. Škola za dizajn “Bogdan Šuput” Novi Sad
 22. Sos ženski centar
 23. Udruženje građana “Patrija”
 24. Udruženje za pomoć MNRO Novi Sad
 25. ...IZ KRUGA – VOJVODINA
 26. Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata
 27. Ženska inicijativa

 

Festival mentalnog zdravlja se održava od 2016. godine u Novom Sadu i okolini i uključuje saradnju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ustanova i organizacija koje se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja i blagostanja stanovništva. Tom prilikom, pokreću se važne društvene teme, preispituje položaj mentalnog zdravlja u (našem) društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju