Saveti i preporukeGroznica Zapadnog Nila (Febris West Nile)

19.06.2019

Groznica Zapadnog Nila (Febris West Nile) pripada grupi vektorskih, prirodnožarišnih zoonoza. Virus koji izaziva ovo oboljenje se održava u prirodnom ciklusu između brojnih vrsta ptica selica (divlje patke i guske, gavrani, svrake, čavke, domaći i divlji golubovi) i komaraca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi. Na teritoriji naše zemlje oboljenje se registruje tokom toplih meseci, od maja do oktobra/novembra. Period od zaražavanja do pojave bolesti (inkubacija) traje od 2 do 14 dana, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom može iznositi i nekoliko nedelja. U najvećem broju slučajeva (70- 80%) ne dolazi do ispoljavanja simptoma i znakova bolesti. Kod oko 20% inficiranih javlja se blaga, nespecifična bolest slična gripu, koja  prolazi bez posledica nakon 5-7 dana. Infekciju prati povišena telesna temperatura i znaci opšte infekcije (glavobolja, malaksalost, slabost, bolovi u zglobovima i mišićima). Mogu se javiti i osip na trupu i ekstremitetima i dijarejalne tegobe.Malji procenat (<1%) inficiranih osoba razvija tešku neuroinvazivnu formu bolesti koja se može manifestovati kao upala mozga ili moždanica. Simptomi su glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma, tremor, nevoljni grčevi, slabost mišića i paraliza. Ovaj oblik bolesti se najčešće javlja kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba s oslabljenim imunitetom i hroničnim poremećajima zdravlja. Dijagnoza neuroinvazivnog oblika bolesti se postavlja na osnovu laboratorijskog testiranja uzoraka likvora ili krvi. Teške, neuroinvazivne forme bolesti zahtevaju bolničko lečenje.

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, ove godine, virus je prvo potvrđen u komarcima u drugoj nedelji Juna na teritoriji opštine Pančevo a u trećoj nedelji Juna na komarcima na teritorijama opština Sombor i Subotica.

(U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, stanovništvu se preporučuje primena mera lične zaštite od uboda komaraca:

 • Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.

 • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetlih boja.

 • Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

 • Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

 • Ugradnja zaštitnih mreža protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.

 • Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.

 • Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

 • Izbegavanje boravka u oblastima sa velikim brojem insekata, kao što su šume, močvare, bare i stajaće vode.

 • Najmanje jednom nedeljno prazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki u cilju smanjenja broja mesta na otvorenom na kojima komarci mogu položiti jaja. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu. Redovno menjati vodu u dvorišnim bazenima.

 • U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije.

 • U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji odgovaraju groznici Zapadnog Nila odmah se javiti izabranom lekaru.


Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

19.06.2019.«

Aktuelnosti/Saveti i preporuke

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju