Projekti i programiNagradni konkurs “Knjige koje su nam značile u vreme emocionalnih kriza”

06.09.2019

Centar Srce i Institut za javno zdravlje Vojvodine pozivaju sve zainteresovane da učestvuju u konkursu „Knjige koje su nam značile u vreme emocionalnih kriza“. Konkurs je deo kampanje “Životne krize: rizik i šansa” kojom se obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja.


Čitanje knjiga može da pruži novu perspektivu o životnim problemima i izazovima. Takođe, ono može doprineti normalizaciji životne krize i upoznavanju novih veština za prevladavanje negativnih iskustava. Uz to, čitanje doprinosi razvoju empatije, optimizma, a priče mogu da inspirišu čitaoce na različite načine. Upravo zato, u okviru Festivala mentalnog zdravlja biće održana tribina pod sloganom “Kada mi je teško bežim u samoću, kad mi je još teže tražim dobru knjigu”, na kojoj će se diskutovati o značaju književnosti i čitanja u prevazilaženju životnih kriza. Istovremeno, želimo da ljubitelji knjiga podele sa nama svoja čitalačka iskustva koja su im olakšala teške životne trenutke i tako daju doprinos ovogodišnjoj kampanji Festivala mentalnog zdravlja.

Da biste učestvovali u konkursu potrebno je da, u nekoliko rečenica (do 350 reči), predstavite knjigu koja Vam je bila značajna u vreme emocionalne krize. Tekst bi trebalo da predstavlja kreativan prikaz knjige i/ili utiska o njoj, uz ukazivanje na razlog zbog kog su određena tema, radnja ili lik bili značajni za Vas tokom prevazilaženja krize. Emocionalne krize se mogu odnositi na krize doživljene u bilo kom uzrastu, a knjige mogu biti svih žanrova (romani, poezija, lektire, fikcija, itd.)

Tekst je potrebno poslati putem formulara koji se popunjava onlajn na sledećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe7E1Z-XT-x6E8S3TD-mAOvZgMhI3MPGLpk0s-NVq-omKbEpA/viewform?usp=sf_link

Prikazi koji uđu u uži krug konkursa biće objavljeni na Fejsbuk i Instagram stranici Festival mentalnog zdravlja. Svaka dalja podela (Share) objavljenog teksta učesniku će doneti 3 boda, svaki komentar na objavu doneće 2 boda, dok će svaki lajk donositi 1 bod. Tri osobe čiji prikazi budu imali najviše bodova dobiće poklon vaučer koji mogu realizovati u knjižari (5000 dinara za osvojeno 1. mesto, 3000 dinara za 2. mesto i 2000 dinara za 3. mesto).

Konkurs je otvoren do 3. oktobra, a glasanje će se održati od 7. do 11. oktobra 2019. godine. Kao finalna aktivnost u okviru Festivala mentalnog zdravlja (10-20. oktobra 2019.) biće organizovana tribina na temu književnosti i životnih kriza kada će se i dodeliti pomenute nagrade.

Festival mentalnog zdravlja održava se od 2016. godine u Novom Sadu i okolini i uključuje saradnju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ustanova i organizacija koje se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja. Tom prilikom se pokreću važne društvene teme, preispituje se položaj mentalnog zdravlja u društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji. Ovogodišnji slogan Festivala mentalnog zdravlja je “Životne krize: rizik i šansa”, a cilj kampanje je podizanje svesti o važnosti životnih kriza i promovisanje značaja individualnih, interpersonalnih i društvenih činilaca koji utiču na uspešno prevladavanje kriza. Istovremeno se promovišu činioci koji omogućuju da životne krize ne opažamo nužno kao rizik već kao i mogućnost za rast i razvoj.

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju