Projekti i programi„Mala škola pravilne ishrane i ispitivanja stanja ishranjenosti i rizika po zdravlje školske dece XI faza”

19.01.2022

CENTAR ZA PROMOCIJU ZDRAVLJA

Odsek za školsku higijenu

 

 

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

povodom realizacije projektnih aktivnosti „Male škole pravilne ishrane i ispitivanja stanja ishranjenosti i rizika po zdravlje školske dece XI faza

u 2021. godini

 

Tokom 2021. godine Odsek za školsku higijenu, Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, uz sufinansiranje Uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, realizovao je planirane projektne aktivnosti projekta «Mala škola pravilne ishrane i ispitivanje stanja ishranjenosti i rizika za zdravlje školske dece – XI faza».

 

Aktivnosti su sprovedene u vidu dve podaktivnosti:

- u tri, odranije uključene, osnovne škole, su sprovedena kontrolna antropometrijska merenja i merenja krvnog pritiska učenika, koji su dobili saglasnost za merenje od roditelja u prvoj, drugoj i trećoj fazi projekta, iz podelu sezonskog voća i flaširane vode,

- u tri, novoizabrane osnovne škole sprovedene su edukacije učenika prvih razreda uz anketiranja učenika o principima pravilne ishrane i podelu sportskih rekvizita, sezonskog voća i flaširane vode.

 

 

Analizom antropometrijskih karakteristika izmerenih učenika utvrđeno je da je:

- fiziološki uhranjenih dečaka 54,55%, a devojčica 50,00%,

- sa prekomernom telesnom masom i gojaznošću 36,36% dečaka i 37,50% devojčica,

- izrazito i umereno pothranjeno 9,09% dečaka i 12,50% devojčica.

 

 

Analizirajući stavove i znanje učenika o principima pravilne ishrane utvrđeno je da velik broj učenika ima znanja vezanog za aktuelne nutritivne preporuke.

 

 

Analizirajući nutritivne navike učenika na osnovu dobijenih odgovora iz anketa, utvrđeno je da 51,19% učenika ne pije mleko svaki dan, 15,48% učenika ne jede bar jedno voće svaki dan, 48,81% učenika ne jede salatu svaki dan, 61,90% učenika jede slatkiše svaki dan, 40,48% učenika jede slane grickalice svaki dan, 17,86% učenika pije gazirane napitke svaki dan.

 

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju