Projekti i programiDODELJENE NAGRADE ZA ETIČKO IZVEŠTAVANJE MEDIJA O MENTALNOM ZDRAVLJU

06.11.2023

ZDRAVLJU

Institut za javno zdravlje Vojvodine i OPENS dodelili su nagrade za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju u petak, 20. oktobra, u OPENS-u u Novom Sadu.

Nagradni konkurs „Etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju“ organizovao je Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa OPENS-om u okiru 8. Festivala mentalnog zdravlja.

Ovogodišnji stručni žiri su činile:

  • dr Milica Lazić, psihološkinja, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu,
  • prof. dr Smiljana Milinkov, šefica odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu,
  • Jelena Božić, novinarka O radija
  • Sanja Kosović, novinarka i PR Festivala mentalnog zdravlja

Posebnu nagradu za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih je dodelio žiri sastavljen od mladih osoba koji su u svom radu ili životnom iskustvu bili usmereni ka zaštiti i promociji mentalnog zdravlja.

Nagrađeni novinarski izveštaji

Nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju dodeljene su u 5 kategorija.

Tekst/onlajn portal

Nagradu u kategoriji tekst/onlajn portal dobila je Maja Savić za tekst “Svedočenje bivše radnice staromoravičkog "Otthona": "Generalno, strašno i nehumano jeste”, objavljen na portalu Magločistač.

Obrazloženje žirija jeste da je u pitanju jedan sveobuhvatan, analitički tekst koji problematizuje institucionalni i uopšte društveni odnos prema osobama sa poteškoćama u intelektualnom razvoju.

“Rad koji podseća na osnovni zadatak novinarstva: što je bacanje svetla na probleme u društvu. Tekst progovara o problemu nedostatka empatije, što kod profesionalaca koji su u direktnom kontaktu sa osobama sa intelektualnim poteškoćama, ali i generalno u društvu, kao i na posledice koje mogu da se dese ukoliko empatije nema”, navodi se u obrazloženju.

TV emisija/prilog

U kategoriji TV emisija/prilog nagrada je dodeljena Ljubici Balać za emisiju “Život u rukama”, emitovanoj na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

U pitanju je televizijska emisija u trajanju od 24 minuta, koja tematizuje inkluziju osoba sa autizmom koja pokazuje da su empatija i razumevanje ključ za promene.

“Autorka ovom emisijom šalje pozitivnu poruku koliko je neophodno i važno dobronamerno i empatično okruženje za razvoj, dobrobit i uopšte život pojedinca/pojedinke. Takođe se šalje poruka o važnosti celoživotnog učenja, kao i koliko inkluzivan pristup može da doprinese ne samo osobama sa invaliditetom i poteškoćama u intelektualnom razvoju, već i u obogaćivanju života osoba u bližem ili širem okruženju”, navodi se u obrazloženju žirija.     

Radio/podkast

U okviru kategorije radio/podkast nagradu je dobio Petar Klaić, za radio emisiju “Bipolarni svet Elene Dudok”, objavljenoj na Oradiju.

Kako je žiri obrazložio, reč je o radio emisiji koja se bavi problemom bipolarnosti i otvoreno progovara o poteškoćama sa kojima se susreću mladi, a o kojima se u društvu i dalje retko pridaje značaj.

“Važno je što se skreće pažnja na prepreke na koje pacijenti nailaze u državnim psihijatrijskim ustanovama, te koliko je za proces lečenja prekopotrebno blagovremeno uspostavljanje dijagnoze. Problematizuje se i problematičan odnos društva i sistema prema osobama koje su drugačije, ali i koliko je neophodna podrška porodice i najbližeg okruženja kako bi se tegobe prevazišle”, naveo je stručni žiri.

Posebno priznanje

Posebno priznanje žirija dodeljeno je Žoltu Hercegu, za kratki film “Antika”, emitovanom na Panon RTV. U pitanju je film koji nosi pozitivnu poruku i ruši stereotipe.

“Ovaj kratki film vrlo emotivno, ali bez patetike, prikazuje život momka koji je tokom odrastanja nailazio na različite poteškoće i iskusio život i rad na ulici, a koji je, zahvaljujući značajnoj podršci osoba koje odlikuje profesionalnost, ali prevashodno i empatičnost, pun dobrote, optimizma i vere u bolji život i bolji svet”, izložio je žiri prilikom dodele nagrada.

Nagrada mladih

Posebna nagrada za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih dodeljena je Aleksandru Đokiću, za tekst "Deci iz Ribnikara potreban osećaj sigurnosti – neophodno osluškivati njihove potrebe i sačekati da budu spremni da govore", objavljen na portalu Mladi.

Čestitamo nagrađenim autorkama i autorima i zahvaljujemo se svima koji su se prijavili.

Hvala vam što radite na unapređenju medijskog praćenja tema važnih za dobrobit i mentalno zdravlje zajednice i društva.

Pre svečane dodele nagrada održana je tribina u okviru koje su novinarke i psihološkinje razgovarale o društvenim uslovima i promenama koje mogu doprineti većem stepenu empatije u medijskom izveštavanju.

Nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju se treći put dodeljuju 2023. godine, u sklopu 8. Festivala mentalnog zdravlja. Ovogodišnji slogan Festivala je „Empatija”.

Nagradni konkurs podržala je Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada u okviru projekta „Svi zajedno za bolje mentalno zdravlje u Novom Sadu u 2023. godini“ i Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada u okviru programa „Pripazi na klik, pripazi na ton“.

 

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju