Projekti i programiMentalno zdravlje porodice - Podrška od samog početka

17.01.2022“Mentalno zdravlje porodice - Podrška od samog početka” je programski zadatak koji sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine pod pokroviteljstvoPokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine, a u saradnji sa zavodima za javno zdravlje u Vojvodini.   

Ovaj programski zadatak je prvi put predstavljen 2020. godine.Programski zadatak ima za cilj da osnaži porodicu od momenta formiranja partnerskog odnosa i odluke o zajedničkom životu, preko momenata planiranja roditeljstva i životnih događaja koji mogu da prate taj period kao što su trudnoća, izazovi u trudnoći (spontani pobačaj i neplodnost), do prvih meseci roditeljstva.  

Ovo su životni periodi i događaji koji zahtevaju značajne adaptacije i reorganizacije, kako na psihološkom planu, tako i u svakodnevnom funkcionisanju u svim segmentima (partnerski odnos, odnosi sa porodicom porekla, odnosi sa prijateljima i u poslovnom okruženju), te predstavljaju i izazove za mentalno zdravlje. Tradicionalan stav da trudnoća, porođaj i dobijanje deteta za porodicu predstavlja samo stanje sreće i emocionalnog blagostanja podrazumeva se i generalizuje. Većina trudnica i porodilja, njihovih partera i osoba koje imaju poteškoće u psihičkom funkcionisanju osećaju nelagodu, stid i krivicu da govore o svojim tegobama i obrate se za emocionalnu i stručnu podršku kada bi to bilo korisno. 

Kroz ovaj program, s jedne strane želimo da pružimo savete parovima za negovanje skladnih parnerskih odnosa i brigu o mentalnom zdravlju porodice, a sa druge strane želimo da pokrenemo razgovor o ovim temama o kojima se često ćuti.

Pozivamo vas da pročitate naše psihološke tekstove organizovane u 5 tematskih celina koji se nalaze na posebnom sajtu programskog zadatka i pronađete brojne savete o počecima porodičnog života.

Takođe, pozivamo vas da pogledate onlajn tribine u okviru kojih smo razgovarali sa psihološkinjama, autorkama brošura i psiholoških tekstova. Tribine možete pogledati na Fejsbuk stranici programa: Podrška od samog početka – Mentalno zdravlje porodice.

Pripremili smo i brošure koje možete preuzeti klikom na sledeće naslove:

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju