KampanjeINFORMACIJA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI COVID 19 U AP VOJVODINI I GRADU NOVOM SADU ZA 14.07.2020. GODINE

14.07.2020

 

U VOJVODINI DALJI PORAST BROJA OBOLELIH OD COVID 19


Od početka epidemije u Srbiji u martu,  pa do 14.07.2020. godine, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2850 slučajeva  koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 1117.

 

U poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrovano 159 novih slučajeva, među kojima je 65  iz Novog Sada. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike je i dalje u značajnom porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

 

Epidemiološka situacija za AP Vojvodini u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije.

 

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni.

 

Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;
  2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  5. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  6. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju