KampanjeRezultati konkursa „Moj doprinos zdravlju zajednice“

28.12.2021

Institut za javno zdravlje Vojvodine realizovao je nagradni konkurs za edukatore iz oblasti zdravstvenog vaspitanja pod nazivom „Moj doprinos zdravlju zajednice“ u 2021. godini. Pored sažetka sa opisom zdravstveno-vaspitnog rada, edukatori su pripremili i fotografije i filmove koje ilustruju njihov rad.

»

Dodela nagrada za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju

24.12.2021

U okviru 6. Festivala mentalnog zdravlja dodeljene su nagrade za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju!

»

NAGRADNI KONKURS ZA EDUKATORE IZ OBLASTI ZDRAVSTVENOG VASPITANJA „MOJ DOPRINOS ZDRAVLJU ZAJEDNICE“ U 2021. GODINI

08.12.2021

UKRATKO!

Nagradni konkurs za sve one koji doprinose zdravlju i blagostanju zajednice u Novom Sadu! Potrebno je da pošaljete sažetak i nekoliko fotografija (3-7) rada na unapređenju zdravlja vaše ciljne grupe kako biste učestvovali u našem konkursu sa veoma lepim nagradama (poklon vaučeri za knjižare i/ili prodavnice sa tehničkom opremom za kancelarije)!

»

ZDRAVSTVENA BEZBEDNOST HRANE

03.12.2021
Nacionalni kurs 1. kategorije

»

Liderstvo i učešće osoba sa invaliditetom u inkluzivnom, dostupnom i održivom svetu posle KOVID-19

30.11.2021
Inkluzija osoba sa invaliditetom je suštinski uslov za očuvanje ljudskih prava, održivog razvoja, mira i bezbednosti. Takođe, značajno je i obećanje Agende za održivi razvoj do 2030. godine da nikog neće izostaviti. Posvećenost ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom nije samo pitanje pravde već i ulaganje u zajedničku budućnost.

»

14. NOVEMBAR, SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

13.11.2021
Tema Svetskog dana borbe protiv dijabetesa u periodu 2021-2023. godine je: „dostupnost lečenja dijabetesa“.

»

Nagradni konkurs za etičko izveštanje o rodno zasnovanom nasilju

12.11.2021
Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Programskim odborom Festivala mentalnog zdravlja organizuje nagradni konkurs za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju.

»

Rezultati konkursa

29.10.2021

Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ u partnerstvu sa mrežom zavoda/instituta za javno zdravlje u R.S., a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, raspisao je konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova (objavljen u Prosvetnom pregledu) u okviru Kampanje Oktobar, mesec pravilne ishrane 2021. godine.

»

29. OKTOBAR – SVETSKI DAN PREVENCIJE MOŽDANOG UDARA

28.10.2021
Svetski dan prevencije moždanog udara obeležava se 29. oktobra pod sloganom: „Minuti mogu sačuvati živote“. Ovaj datum ustanovila je Svetska organizacija za moždani udar (World Stroke organization WSO) 2006. godine.

»

6. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA

13.10.2021
Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje“ slogan je ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja, kojim Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja. Kampanja ima za cilj da podigne svest o uticaju seksualnog zdravlja na mentalno zdravlje, kao i da ukaže da u izgradnji sigurnog i prihvatajućeg prostora, pored stručnjaka i stručnjakinja koji se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja, značajnu ulogu imaju svi članovi i članice naše zajednice i društva.

»

OKTOBAR - MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

08.10.2021

Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

»

Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar 2021.

08.10.2021

Ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuje se na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, organizacije Ujedinjeni za globalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta.

»

OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE I 16. OKTOBAR SVETSKI DAN HRANE 2021. GODINE

06.10.2021

Institut za javno zdravlje Vojvodine i ove godine obeležava Oktobar, mesec pravilne ishrane i 16. oktobar, Svetski dan hrane, kao i 8. novembar, Evropski dana pravilne ishrane i kuvanja zajedno sa decom (European Day of Healthy Food and Cooking with Children).

»

6. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA, 10-20. OKTOBAR 2021. godine

01.10.2021
Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje“ slogan je ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja, kojim Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja.

»

1. OKTOBAR, MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA: DIGITALNA RAVNOPRAVNOST ZA SVE GENERACIJE

30.09.2021
Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Nakon ove inicijative, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1991. godine, u skladu sa rezolucijom 46/91, usvojila principe Ujedinjenih nacija koji se odnose na starije osobe.

»

SVETSKI DAN SRCA, 29. SEPTEMBAR 2021. GODINE: „POVEŽI SE SRCEM“

28.09.2021
Svetski dan srca se svake godine obeležava 29. septembra, a ove godine se  odvija pod sloganom „Poveži se srcem“.

»

SVETSKI DAN KONTRACEPCIJE, 26. SEPTEMBAR 2021. GODINE

23.09.2021
Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra, od 2007. godine, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja, tako da se omogući svim seksualno aktivnim osobama, posebno mladima, informisan izbor o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

»

SVETSKI DAN PRVE POMOĆI, 11. septembar 2021. g.

10.09.2021
Prva pomoć predstavlja skup mera i postupaka kojima se spasava život i sprečava dalje pogoršanje zdravlja povređenih i obolelih osoba. Primenjuje se na licu mesta ili na bezbednom odstojanju od mesta nastanka povrede ili bolesti. Osnovni zadatak prve pomoći je očuvanje života ljudi, odnosno da se unesrećena lica u što boljem stanju i u što kraćem vremenskom periodu transportuju do odgovarajuće medicinske ustanove (po mogućstvu i najbliže). Prva pomoć se razlikuje od stručne medicinske pomoći, a pružaju je lekari, obučeni spasioci ili laici koji su se zadesili na mestu nesreće (a koji bi trebalo da budu obučeni za pružanje prve medicinske pomoći).

»

10. septembar, Svetski dan prevencije samoubistva 2021. godine

08.09.2021

Jedan od 100 smrtnih slučajeva u svetu posledica je samoubistva. Samoubistvo može uticati na svakog od nas. Svako samoubistvo je poražavajuće i ima dubok uticaj na one oko njih. Međutim, podizanjem svesti, smanjenjem stigme oko samoubistva i podsticanjem dobro obaveštenih akcija, možemo smanjiti slučajeve samoubistava širom sveta. Svetski dan prevencije samoubistava prilika je za podizanje svesti o samoubistvu i promovisanje akcija kroz proverena sredstva koja će smanjiti broj samoubistava i pokušaja samoubistva na globalnom nivou.

»

NAGRADNI KONKURS ZA FOTO-PRIČU TEMA: MOJ SIGURAN PROSTOR

31.08.2021
Svakome od nas je potreban prostor u kojem se oseća prihvaćeno i sigurno - prostor koji nam daje snagu u susretu sa životnim problemima i izazovima. Kroz fotografije i prateću priču, podeli s nama kako izgleda tvoj siguran prostor za mentalno zdravlje.

»

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju