KampanjeDodela nagrada za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju

24.12.2021

U okviru 6. Festivala mentalnog zdravlja dodeljene su nagrade za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju!
Nagradni konkurs za etičko izveštavanje medija o rodno zasnovanom nasilju organizovao je Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Programskim odborom Festivala mentalnog zdravlja.

Na onlajn ceremoniji dodele nagrada članice žirija su zajedno sa organizatorima konkursa i dobitnicama nagrada razgovarali o prijavljenim radovima, o etičkom i odgovornom izveštavanju o rodno zasnovanom nasilju, izazovima sa kojima se susreću novinari i novinarke koje/i izveštavaju o ovoj temi i primerima dobre prakse.

Ovogodišnji žiri su činili novinarka Tamara Srijemac, novinarka Anne Marie Alves Ćurčić, docentkinja na Odseku za medijske studije FF u Novom Sadu prof. dr Smiljana Milinkov i psiholog i novinar Dragan Ilić.

Prijavljeno je 11 radova, od toga 2 radio priloga (podkasta), 3 TV priloga i 6 štampanih/onlajn radova.

U kategoriji štampani/onlajn medij nagrađena je novinarka Jovana Gligorijević za rad "Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica - Zavera ćutanja koja je dugo trajala" objavljenom u nedeljniku "Vreme" 24. juna 2021. godine. Nagrada je vaučer u vrednosti od 10.000 dinara za računarsku opremu i poklon kartica za knjižaru.

Žiri je odlučio da u okviru ove kategorije dodeli posebnu pohvalu i nagradu novinarki Marijani Čanak za tekst "Kako institucije štite žene koje su preživele nasilje" objavljenom 5. oktobra 2021. godine na Portalu o invalidnosti. Nagrada je poklon kartica za knjižaru i ceger.

U kategoriji tv prilog nagrađena je novinarka Ilijana Berber za prilog "Viši sud u Novom Sadu: za žrtve nasilja skrin soba", emitovanom 22. novembra 2021. godine u emisijama TV Dnevnik i Razglednice na prvom programu Televizije Vojvodine. Nagrada je vaučer u vrednosti od 10.000 dinara za računarsku opremu i poklon kartica za knjižaru.

U kategoriji radio prilog nagrađena je redakcija podcasta "Reaguj" za emisiju "Čija je intima" objavljenu 7. aprila 2021. godine na platformi Sounder, a u okviru Nezavisnog društva novinara Vojvoidne. Nagrada je vaučer u vrednosti od 10.000 dinara za računarsku opremu i poklon kartice za knjižaru.

Čestitamo nagrađenim autorkama i autoru!

Zahvaljujemo se svim učesnicama i članicama/članu žirija! Hvala vam što radite na unapređenju medijskog praćenja tema važnih za dobrobit i mentalno zdravlje zajednice i društva!

Nagrada za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju se prvi put dodeljuje 2021. godine sa ciljem da promoviše odgovorno, nesenzacionalističko i etičko izveštavanje, kao i da podstakne unapređenje medijskog praćenja tema važnih za dobrobit i mentalno zdravlje stanovništva.

Festival mentalnog zdravlja održava se od 2016. godine u Novom Sadu i okolini i uključuje saradnju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ustanova i organizacija koje se bave unapređenjem i zaštitom mentalnog zdravlja. Tom prilikom se pokreću važne društvene teme, preispituje se položaj mentalnog zdravlja u društvu, a našim sugrađanima svih generacija nude se brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji.

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju