Kampanje10. SEPTEMBAR - SVETSKI DAN PRVE POMOĆI 2022. GODINE

09.09.2022

            Svake godine, druge subote u septembru, obeležava se Svetski dan prve pomoći. Ove godine se ovaj dan širom sveta obeležava 10. septembra, pod sloganom „Učimo da pomažemo celog života“.

            Ove godine ističe se važnost učenja pružanja prve pomoći tokom celokupnog životnog veka, značaja stalnog obnavljanja znanja iz prve pomoći i usvajanja novih tehnika kojima se ukazivanjem neodložne pomoći spasavaju ljudski životi. Bez obzira na godine, posedovanje veština i znanja pružanja prve pomoći pomaže u stvaranju sigurnije i zdravije zajednice. Deca, odrasli ili starije osobe treba da imaju kvalitetno obrazovanje iz prve pomoći. Doživotna posvećenost učenju i pružanju prve pomoći je ono što nas čini otpornijim.

            Prva pomoć predstavlja skup mera i postupaka kojima se spasava život i sprečava dalje pogoršanje zdravlja povređenih i obolelih osoba. Primenjuje se na licu mesta ili na bezbednom odstojanju od mesta nastanka povrede ili bolesti. Osnovni zadatak prve pomoći je očuvanje života ljudi, odnosno da se unesrećena lica u što boljem stanju i u što kraćem vremenskom periodu transportuju do odgovarajuće medicinske ustanove (po mogućstvu i najbliže). Prva pomoć se razlikuje od stručne medicinske pomoći, a pružaju je lekari, obučeni spasioci ili laici koji su se zadesili na mestu nesreće (a koji bi trebalo da budu obučeni za pružanje prve medicinske pomoći).

            Osnovni ciljevi prve pomoći su: otklanjanje uzroka koji ugrožavaju život povređenih i obolelih osoba, vraćanje unesrećenih lica u život, njihovo zbrinjavanje, obezbeđivanje optimalnog transporta itd.

Svetski dan prve pomoći globalno se obeležava druge subote u septembru. Osnovala ga je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca 2000. godine i od tada se obeležava svake godine. Izraz „prva pomoć“ odnosi se na pomoć koja se pruža svakome ko pretrpi iznenadnu povredu ili bolest.

Istorijat:

Pre sto pedeset godina, bitka na severu Italije postakla je ideju koja je od tada promenila svet. Dana 24. juna 1859. godine, Anri Dinan, mladi ženevski biznismen, bio je svedok užasne patnje i agonije nakon bitke kod Solferina. Mobilisao je civilno stanovništvo, uglavnom žene i devojke, da se brinu o ranjenicima, bez obzira na njihovu ulogu u sukobu. Osigurao ih je neophodnim materijalom i zalihama i pomogao u osnivanju privremenih bolnica. Njegova knjiga „Sećanje iz Solferina“ inspirisala je osnivanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) 1863. godine.

Glavni ciljevi prve pomoći su očuvanje života i sprečavanje pogoršanja stanja. Ne obavlja ga uvek medicinsko osoblje. U hitnim situacijama, obični ljudi često moraju da pruže prvu pomoć kako bi spasili nečiji život.

Prva pomoć ne mora nužno zahtevati predznanje i može uključivati improvizaciju. Međutim, ako osoba koja pruža prvu pomoć ne zna šta radi, mogla bi da naškodi umesto da pomogne. Zato, Međunarodna federacija Crvenog krsta i crvenog polumeseca ohrabruje ljude da prođu osnovnu obuku iz prve pomoći ili se barem obrazuju koristeći dostupne pouzdane izvore.

Svetski dan prve pomoći ima za cilj podizanje svesti o tome na koji način prva pomoć može sprečiti povrede i spasiti živote u svakodnevnim i kriznim situacijama, kao i promovisanje pristupačnosti prve pomoći. Događaji i aktivnosti održani na ovaj dan fokusirani su na obuku za pružanje prve pomoći. Svake godine bira se nova globalna tema za taj dan, a učesnici se ohrabruju da planiraju događaje prema temi tekuće godine.

Prva pomoć je važna i igra ključnu ulogu u našim životima, ali odgovarajuća obuka i znanje su neophodni pri pružanju prve pomoći povređenoj ili bolesnoj osobi. Takođe, prilikom putovanja uvek treba da nosimo komplet prve pomoći, sa važećim rokom trajanja, a pribor za prvu pomoć treba da imamo i u svojim domovima, na radnim i javnim mestima.

U Srbiji, prosečan broj godišnje obučenih građana za pružanje prve pomoći u organizacijama Crvenog krsta iznosi oko 25000, među kojima je najveći broj mladih.

Gradska organizacija Crvenog krsta Novog Sada organizuje javni čas prve pomoći 10. septembra, od 10 do 15 časova, na Štrandu.

 

Izvori:

https://career101.in/world-first-aid-day-history-significance-theme-quotes/11299/

https://www.globalfirstaidcentre.org/event/world-first-aid-day-2022-lifelong-first-aid/

https://www.redcross.org.rs/

 

Video:

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/osnovne-tehnike-pruzanja-prve-pomoci-i-najcesce-greske_1097815.html

 

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju