KampanjeSVETSKA NEDELJA DOJENJA 1–7. AVGUSTA 2023. GODINE I NACIONALNA NEDELJA PROMOCIJE DOJENJA 2–9. OKTOBRA 2023. GODINE

01.08.2023

„Omogućimo dojenje – napravimo razliku za zaposlene roditelje”

Svetska nedelja dojenja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećali znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (engl. World Alliance for Breastfeeding Action, WABA) pokrenula je ovu kampanju da bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 2. do 9. oktobra pod sloganom: „Omogućimo dojenje na radnom mestu”.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2023. su:

• Informisati ljude o perspektivama zaposlenih roditelja koje se odnose na dojenje i roditeljstvo.

• Učvrstiti optimalno plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu kao važan alat za omogućavanje dojenja.

• Angažovati pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu.

• Podstaći akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo da se omogući da doje na radnom mestu. Istovremeno, važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti.

http://gakfront.org/sr/strana/901/korisni
«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju