KampanjeSvetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

16.11.2023

Zašto obeležavamo Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda?


Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims, VDoR) obeležava se svake treće nedelje u novembru mesecu. Obeležavanje ovog dana ima za cilj da podigne svest o posledicama saobraćajnih nezgoda i da se oda počast svim osobama koje su izgubile živote ili su povređene u saobraćajnim nezgodama i njihovim porodicama, kao i da se podigne svest o problemu bezbednosti u saobraćaju i ujedno promovišu postupci za povećanje bezbednost u saobraćaju.

Saobraćajne nezgode su čest uzrok povreda i gubitka života širom sveta, i ovaj dan pruža priliku da se razmisli o tome kako unaprediti bezbednost u saobraćaju i smanjiti broj nezgoda. Takođe, podseća nas na važnost odgovornog ponašanja u saobraćaju, kao i na neophodnost primene mera zaštite, kao što su: upotreba sigurnosnih pojaseva, auto-sedišta za decu, poštovanje ograničenja brzine, obaveznoj upotrebi kaciga, zabrani vožnje pod uticajem alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci, zabrana korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje…..

Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je prilika da se država, zajednica i pojedinci dodatno angažuju kako bi zajedno radili na unapređenju bezbednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, što može značajno uticati da se samim tim smanji broj povređenih ili smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama.

U saobraćajnim nezgodama godišnje u svetu pogine približno 1,35 miliona ljudi, a bude povređeno više od 50 miliona ljudi. U saobraćajnim nezgodama najčešće stradaju mladi ljudi, a posebno u zemljama u kojim ulaganje u bezbednost saobraćaja nije prepoznato kao društvena dobit već kao trošak. Imajući u vidu ogromne ljudske i ekonomske gubitke Ujedinjene nacije i Evropska unija su u proteklih 15 godina preduzele niz strateških aktivnosti usmerenih ka smanjenju broja saobraćajnih nezgoda. Ujedinjene nacije su donele Rezoluciju kojom se period do 2030. godine proglašava Drugom decenijom akcije za bezbednost saobraćaja, a Svetska zdravstvena organizacija je pripremila Globalni plan Druge decenije akcije za bezbednost saobraćaja. Prema brojnim analizama, Evropa je najbezbedniji kontinent u saobraćaju na svetu. Na tragu toga, Evropska unija (u daljem tekstu EU) je stvorila pretpostavke za primenu Okvirne politike bezbednosti saobraćaja do 2030. godine. Kroz sve međunarodne i evropske strateške dokumente provlači se isti globalni cilj, a to je da se smanji broj poginulih i teško povređenih lica u saobraćajnim nezgodama za 50% do 2030. godine.

Zbog toga će tokom nove Dekade akcije bezbednosti na putevima 2021 - 2030, Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda imati važnu ulogu da pomogne u postizanju cilja smanjenja saobraćajnih nezgoda za 50%.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u poslednjih pet godina (2018-2022. godina) u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji (RS) ukupno je smrtno stradalo 2.648 lica, dok je 16.251 teško i 81.158 lako telesno povređeno. U cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja u RS i postizanja cilja da se broj saobraćajnih nezgoda smanji za 50% u septembru mesecu 2023. godine Vlada je usvojila Strategiju bezbednosti saobraćaja Republike Srbije za period od 2023 do 2030. godine sa akcionim planom za 2023. do 2025. godine.

Ovogodišnji Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda zvanično se obeležava  19. novembra, pod sloganom "Seti se. Podrži. Uradi.“

 

Kao i svake godine, ciljevi VDoR 2023 su:

  • sećanje na sve poginule i teško povređene u saobraćajnim nezgodama;
  • unapređenje rada službi hitne pomoći;
  • skretanje pažnje na nedovoljan globalni pravni odgovor kod utvrđivanja i sankcionisanja krivice za smrtne ishode i povrede na putevima, i zalaganje za ozbiljan odgovor i delovanje pravosudnih organa po ovom pitanju;
  • zalaganje za veću podršku žrtvama u saobraćajnim nezgodama i njihovim porodicama;
  • sprovođenje efikasnih mera primarne prevencije, zasnovanih na naučnim dokazima i istraživanjima, u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda samim tim i smrtnih slučajeva i povreda u saobraćaju.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 2023. u centar pažnje postavlja PRAVDU.

Sprovođenje zakona o saobraćaju, detaljna istraga nakon saobraćajne nezgode i otkrivanje okolnosti i rizičnog ponašanja u cilju sprečavanja sličnih nezgoda, adekvatna krivična kazna lica odgovornih za nastanak saobraćajne nezgode i građanska kompenzacija su deo aktivnosti koje bi svaki pravosudni sistem trabao da kontinuirano sprovodi. Sprovođenja zakona ozbiljno, pravično i dosledno je jedan od glavnih faktora prevencije jer bi to značilo da se iz tragedija koje su doživele žrtve saobraćajnih nezgoda i njihove porodice izvuče pouka kako se one ne bi ponovile.

Institut za javno zdravlje Vojvodine se ove godine po prvi put pridružuje obeležavanju Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i promovisanju bezbednosti u saobraćaju kroz realizaciju  projekta „Đaci, pešaci i biciklisti bezbedni u saobraćaju u 2023.godini“ koji je  podržan sredstvima Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada. Cilj projekta je unapređenje bezbednosti dece i mladih kao aktivnih učesnika u saobraćaju u Novom Sadu.

Za više informacija možete posetiti zvaničan sajt Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnog traumatizma: https://worlddayofremembrance.org/

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležava ovaj datum javnom manifestacijom u holu ustanove, 20.11.2023. g, 10-12 časova, demnostrirajući posetiocima tehnike pružanja prve pomoći na CPR modelu (model torza za prikazivanje kardiopulmonalne reanimacije) i podelom relevantnih štampanih zdravstveno-vaspitnih sredstava.

 

 

 

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju