Projekti i programiUnapređenje zdravstvene pismenosti populacije – Znanjem do zdravih izbora u 2022. godini

25.01.2023

“Unapređenje zdravstvene pismenosti populacije – Znanjem do zdravih izbora” je programski zadatak u okviru Posebnog programa iz oblasti javnog zdravlja AP Vojvodine za 2022. godinu, koji sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine pod pokroviteljstvoPokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine, u saradnji sa zavodima za javno zdravlje u Vojvodini i 24 doma zdravlja (Beočin, Bečej, Srbobran, Bačka Palanka, Temerin, Titel, Vrbas, Bačka Topola, Kanjiža, Čoka, Senta, Novi Bečej, Srpska Crnja, Alibunar, Bela Crkva, Kovin, Opovo, Vršac, Apatin, Stara Pazova, Inđija, Pećinci, Ruma i Irig).   

 Ovaj programski zadatak je prvi put predstavljen 2018. godine. Uz slogan „Znanjem do zdravih izbora“, programski zadatak ima za cilj da unapredi zdravlje porodica sa decom putem povećane dostupnosti informacija, znanja i veština o zdravlju u domovima zdravlja i institutu/zavodima za javno zdravlje u AP Vojvodini.

Svake godine se publikuje 7 vrsta štampanih, recenziranih, zdravstveno-vaspitnih sredstava, kreiraju prezentacije za čekaonice razvojnih savetovališta domova zdravlja, unapređuje tehnička opremljenost domova zdravlja za emitovanje i objavljivanje zdravstveno-vaspitnih sredstava u elektronskom obliku (TV monitori sa USB-om na kojem se nalaze prezentacije) i sprovode akreditovane edukacije zdravstvenih radnika iz oblasti promocije zdravlja. Pokrenuli smo i istoimeni podcast, u kojem vas stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine informišu o najaktuelnijim temama o zdravlju. Sve informacije dostupne su i na stranici Instituta za javno zdravlje Vojvodine: https://izjzv.org.rs/app/znanjem_do_zdravih_izbora/, kao i internet stranicama zavoda za javno zdravlje u Vojvodini.

U 2022. godini, u okviru ovog programskog zadatka, pripremili smo:

  • 7 prezentacija za čekaonice razvojnih savetovališta svih domova zdravlja u AP Vojvodini na sledeće teme:

1) Razvojne karakteristike dece uzrasta 1-3 godine;

2) Razvojne karakteristike dece uzrasta 4-6 godina;

3) Razvojne karakteristike dece uzrasta 7-10 godina;

4) Ishrana i fizička aktivnost dece uzrasta 6-10 godina;

5) Roditeljska podrška razvoju dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju.

 

  • 7 štampanih zdravstveno-vaspitnih sredstava (u ukupnom tiražu od 10.960 primeraka) na sledeće teme:
  • 5 vrsta blok-bojanki sa listovima na otcepljivanje i za kopiranje, na temu pravilne ishrane za decu uzrasta 6-10 godina, sa podtemama: „Najvažnije uloge namirnica", „Dnevni jelovnik – pet obroka", „Pet porcija voća i povrća na dan", „Semafor ishrane" i „Od njive do trpeze" (svaka bojanka po 160 primeraka; radni listovi se mogu kopirati za potrebe rada sa decom);
  • Plakat o značaju čuvanja, unosa i korišćenja vode: „Zdrava voda – zdrava planeta" (10.000 primeraka);
  • Edukativne kartice sa slikama 25 vrsta voća i 25 vrsta povrća (160 primeraka).
  • Stručni sastanak "Unapređenje zdravlja stanovništva putem zdravstveno-promotivnih kampanja".

 

Sva edukarivna sredstva, 15 prezentacija urađenih u periodu 2018 - 2022. godina, kao i epizode podkasta dostupni su na internet-stranici: https://izjzv.org.rs/app/znanjem_do_zdravih_izbora/.

 

 

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju